Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

«Έφυγε» από την ζωή ο συγχωριανός Βασίλης Χάσκος


«Έφυγε» από την ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου, ο συγχωριανός Βασίλης Θ. Χάσκος.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποβολή δικαιολογητικών για τις εξετάσεις Βοηθών Οδοντιατρείου


Η υποβολή δικαιολογητικών για τις εξετάσεις Βοηθών ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, που άρχισε στις 23 Ιανουαρίου λήγει στις 6-02-2019.
Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες: α) Στην Αθήνα, την Τετάρτη 13-02-2019 και ώρα 10.00 π.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας Β΄ Ορόφου παλαιού κτιρίου της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θηβών 2, ΤΚ 11527, Γουδί , Αθήνα. β) Στην Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 13-02-2019 και ώρα 09.00 π.μ. στο α΄ υπόγειο του κτιρίου της Οδοντιατρικής Σχολής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αγ. Δημητρίου 148 -Πανεπιστημιούπολη). Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα: 1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87131 2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512 3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653 60185 & 60184 4) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112 5) Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας &Πρόνοιας 2132161501.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Οι Ορίζοντες Ηπείρου στην ημερίδα για τον Αχέροντα


Αντιπροσωπεία των Οριζόντων Ηπείρου υπό τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Σπύρο Ριζόπουλο παραβρέθηκε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι δήμοι Σουλίου και Πάργας, στη Γλυκή Θεσπρωτίας, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα.
Με το τέλος της παρουσίασης, ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:
Παραβρεθήκαμε σήμερα εδώ, ως Ορίζοντες Ηπείρου, για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση από τους δημάρχους Σουλίου-Θεσπρωτίας Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση και Πάργας-Πρέβεζας Αντώνη Νάστα του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα.
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι επικεφαλής του σχεδιασμού είναι η Μονάδα Οικονομικής Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημιουργία της οποίας είχα την ευτυχία να συμμετάσχω το 2004. Και αυτό αποδεικνύει ότι πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή φαίνονται πάντα χρήσιμα, διαχρονικά, όταν είναι στημένα ορθά.
Τα συμπεράσματα μας από τη σημερινή ημερίδα είναι δύο.
Πρώτον, με τον πιο τρανό τρόπο αποδεικνύεται ότι η έννοια της περιφερειακότητας την οποία πρώτοι παρουσιάσαμε στην Ήπειρο είναι ουσιαστικά μονόδρομος για την ανάπτυξη στην Ήπειρο.
Πως προκύπτει αυτό; Πάρα πολύ απλά. Το σημερινό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε, είναι πρωτοβουλία δύο δήμων. Είναι συλλογική προσπάθεια. Είναι ουσιαστικά ο κορμός του σκεπτικού της Περιφερειακότητας. Η Περιφερειακότητα, λοιπόν, είναι μονόδρομος ως αντίληψη για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε το κάρο από τη λάσπη της στασιμότητας. Και αυτό θα το κάνουμε.
Το δεύτερο συμπέρασμα, το θλιβερό της υπόθεσης, είναι το εξής: άλλο ένα σχέδιο μελέτης, -με πολύ δουλειά βεβαίως- και άλλο η υλοποίηση για την οποία απαιτείται μοντέρνα αντίληψη περιφερειάρχη, πρόσβαση και γνώση της χρήσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Δεν μπορούν όλα να γίνουν με ΕΣΠΑ. Χρειάζεται ευελιξία και δημιουργικότητα.
Η δέσμευσή μου είναι να αναζητήσω και να χρησιμοποιήσω αυτά τα εργαλεία ούτως ώστε όχι μόνο αυτή η παρέμβαση αλλά και οι υπόλοιπες που προτείνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου στο πρόγραμμά τους να υλοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε τη μεγάλη φυγή μπροστά.

Γιάννης Στέφος: Η συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι οι πατριδοκάπηλοι


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε σήμερα 25/1 στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι η συμφωνία τηρεί απαρέγκλιτα την εθνική γραμμή, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Επιπλέον, η συμφωνία, τόνισε ο βουλευτής, πάει ένα βήμα παραπέρα από αυτά που προέβλεπε η εθνική γραμμή, αφού εξασφάλισε την απαλοιφή κάθε αλυτρωτισμού, πέτυχε την αλλαγή κάθε ονόματος που παρέπεμπε στην αρχαία ελληνική Μακεδονία, από δρόμους και πλατείες μέχρι αεροδρόμια, εξασφάλισε το διαχωρισμό μεταξύ της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού από τα αντίστοιχα των γειτόνων.
Στη συνέχεια επικέντρωσε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η συμφωνία, δήθεν, αναγνωρίζει γλώσσα και εθνότητα. Η μακεδονική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ από το 1977 επί κυβέρνησης Κων/νου Καραμανλή, είπε ο βουλευτής, ενώ η συμφωνία πετυχαίνει να την ονομάσει σλαβική και να την κατατάξει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, κάτι που πριν δεν υπήρχε. Η συμφωνία, είπε, δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα. «Για όσους κομπορρημονούν για την άψογη γνώση της αγγλικής, ο όρος nationality παραπέμπει στον ελληνικό όρο ιθαγένεια ή υπηκοότητα κι όχι εθνότητα. Επιπλέον, αυτό πιστοποιείται και από το άρθρο 2 παράγραφος 2 του συντάγματος της γείτονος, που διασαφηνίζει ότι ιθαγένεια δεν σημαίνει εθνότητα», κατέληξε.
Άρα, το όλο θέμα, είπε ο κ. Στέφος, είναι ότι οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης είναι πλασματικές και υποκριτικές. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη λυσσαλέα αντίδραση που είχε η συμφωνία από την αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα και συνέχισε: «Αν χάνει η μια χώρα, πώς είναι δυνατό να χάνει κι η άλλη; Αν προδίδει η μια, πώς προδίδει κι η άλλη; Αν μειοδοτεί η μία πώς μειοδοτεί και η άλλη;»
Στηλιτεύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στη χωρίς όρια και χωρίς αρχές τακτική της, η οποία εκπορεύεται αποκλειστικά και μόνο από το μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κι όχι από πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη «μακεδονομαχία», η οποία εξέθρεψε γενιές πολιτικών, δημοσιογραφικών και εκδοτικών συμφερόντων.

"Το πέρασμα αντίκρυ" του Θοδωρή Δεύτου, παρουσιάζεται στην Πρέβεζα, στη Θεοφάνειο, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00


Ένα βιβλίο ύμνος, στην ελευθερία και στη διατήρηση της παράδοσης και των αξιών της. Ένα βιβλίο που ακόμη πραγματεύεται, την αναζήτηση της προσωπικής ευδαιμονίας, της ερωτικής εκπλήρωσης και της επιστροφής στην πατρίδα.
Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, το βιβλιοπωλείο Bookshop και ο Σύλλογος Περί Βιβλίου Πρέβεζας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου με τίτλο "Το πέρασμα αντίκρυ" στη Θεοφάνειο Δημοτική Αίθουσα Τέχνης (Θεοφάνους 3, Πρέβεζα), την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00'.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αλίκη Νάσση, φιλόλογος
Κική Σφονδύλη, Επίτ. Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.
Αποσπάσματα θα αποδώσει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Παπαδόπουλος.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Αλεξία Μπουκουβάλα και θα κλείσει μελωδικά με το μουσικό σχήμα της Αλίκη Νάσση.
Ο συγγραφέας στο τέλος της παρουσίασης θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Λίγα λόγια για το βιβλίο.
Το πολυπρόσωπο αυτό βιβλίο είναι και πολυδιάστατο κι αυτό γιατί αποτελεί πρωτίστως έναν ύμνο στην ελευθερία, στη διατήρηση της παράδοσης και των αξιών της, στην αναζήτηση της προσωπικής ευδαιμονίας, της ερωτικής εκπλήρωσης και της επιστροφής στην πατρίδα. Το νόστιμον ήμαρ, που καίει σαν φλόγα μες στην ψυχή του πρωταγωνιστή, του Οδυσσέα, είναι και ο μίτος της Αριάδνης για να βρει την έξοδο από τον λαβύρινθο του φασιστικού καθεστώτος του Χότζα.
Καταρχάς ο συγγραφέας αφηγείται την επιστροφή του Οδυσσέα από την Αμερική στην Αλβανία με σκοπό να βρει τους οικείους του που έχει χάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θα μπορέσει έτσι να ενωθεί με το νήμα της ιστορίας της ζωής του που κόπηκε πριν από πολλά χρόνια, όταν ως νέος προσπάθησε με άλλους Έλληνες να δραπετεύσει από το αυταρχικό-καταπιεστικό καθεστώς και να διαφύγει στη μητέρα πατρίδα. Η δίψα του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανθρωπιά, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμά του να απολαμβάνει μια ζωή που αξίζει να τη ζει κανείς τον οδήγησαν τελικά στο να πετύχει επαγγελματικά και προσωπικά στην Αμερική, να επιστρέψει στη μητέρα πατρίδα έπειτα από πολλά χρόνια και τελικά να αναζητήσει, μέσα από τους δρόμους της καρδιάς τους συγγενείς και τους φίλους του πίσω στην Αλβανία.
Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το άνοιγμα των συνόρων, άνοιξε αυτομάτως ο δρόμος για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη ζωή της ελληνικής μειονότητας.
Το πέρασμα αντίκρυ είναι ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθότι οι περιγραφές και οι αφηγήσεις είτε από τον παραδοσιακό γάμο και το γλέντι των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου είτε από τα μαρτύρια και τη βαναυσότητα που υφίσταντο στις φυλακές της Αλβανίας κόβουν την ανάσα και γεννούν πολύ έντονα συναισθήματα.
Παράλληλα με την αναζήτηση της ελευθερίας, το εν λόγω βιβλίο δοξάζει τον έρωτα και την αγάπη, δυο δυνάμεις που ενίσχυσαν στην ψυχή των δυναστευόμενων Ελλήνων την πίστη στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Υπό αυτή την έννοια, το βιβλίο είναι κατ’ ουσίαν ερωτικό, μιας και εκτός από την περιπετειώδη δικαίωση του αγώνα εν ονόματι της ελευθερίας, εκπληρώνεται στο τέλος και ο χαμένος παιδικός έρωτας του Οδυσσέα.

Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Η Ήπειρος": 7ο Επετειακό Ηπειρώτικο Πανηγύρι την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00 στην αίθουσα δεξιώσεων Rose Garden


35 ΧΡΟΝΙΑ Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Η Ήπειρος"

Μη χάσετε το 7ο Επετειακό Ηπειρώτικο Πανηγύρι!
Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε παρέα με τον μοναδικό Πετρολούκα Χαλκιά και τον Αντώνη Κυρίτση!
Μαζί τους ο Νίκος Μπούσιος!
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στην αίθουσα δεξιώσεων Rose Garden (Ζάππα 13, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης).
Τηλέφωνα κρατήσεων:
2310816740
6986565683
6989687701
Τιμή εισόδου: 16€ (Περιλαμβάνει πλήρες μενού και ποτό) 

16η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Θύελλα Ελεούσας 27-01-19/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ
  
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:00)
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:15)
Κυριακή 27  Ιανουαρίου 2019
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ  (00:00)  
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)

ΕΜΥ: Χαμηλό βαρομετρικό με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις


Με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς τοπικά θα συνοδεύονται από έντονες χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου από τις πρωινές ώρες στην δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και γρήγορα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και από το μεσημέρι θα επεκταθούν στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.
Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας.
Θυελλώδεις Νότιοι άνεμοι, που η ένταση τους θα φθάνει τα 8 και στο Αιγαίο την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου τοπικά τα 9 μποφόρ.

16η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου- Π.Α.Ο. Κρύας 27-01-19/15:00), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Αετός Πρωτόπαπας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 27-01-19/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ  

Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)
Κυριακή 27  Ιανουαρίου 2019
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (15:00)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2019
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)

Αδελφότητα Δεσποτικού Ιωαννίνων: Κοπή πίτας και ετήσιος χορός, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ώρα 12:30 m.μ. στο χώρο εκδηλώσεων ETAL CLUB


Η Αδελφότητα Δεσποτικού Ιωαννίνων σας προσκαλεί στην κοπή πίτας και τον  ετήσιο χορό, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ώρα 12:30 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων ETAL CLUB.

Πρωτεΐνη-«κλειδί» στο αίμα συνδέεται με την απώλεια ακοής


Η απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι το αποτέλεσμα βλάβης στο μέσο ή έσω ους. Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο – κλειδί μιας πρωτεΐνης στην απώλεια της ακοής.
Όπως διαπιστώθηκε, μετά από έκθεση σε δυνατό θόρυβο τα επίπεδα μιας ειδικής πρωτεΐνης στο αίμα ανιχνεύονται στον έσω ους. Η απώλεια ακοής μπορεί να ξεκινήσει αργά και σταδιακά, αλλά να γίνει αισθητή, αφού έχει γίνει η βλάβη. Κι αυτό, όπως ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ώστε να γίνονται εξετάσεις αίματος, που θα μπορούσαν να προειδοποιούν τα άτομα, που κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, πριν υποστούν σοβαρές βλάβες.
«Υπάρχουν δύο τύποι βαρηκοΐας, η νευροαισθητήριος και η βαρηκοΐα αγωγιμότητας», μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
Και συνεχίζει: «Τα πιο συχνά αίτια της νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας είναι η γήρανση, ο τραυματισμός του αυτιού, η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, οι ιογενείς λοιμώξεις, τα ωτοτοξικά φάρμακα, η μηνιγγίτιδα, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Meniere, όγκοι του ακουστικού νεύρου, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπέρταση.
Τα πιο συνήθη αίτια της βαρηκοΐας αγωγιμότητας είναι οι λοιμώξεις του μέσου ωτός, ο τραυματισμός του τυμπάνου, η συσσώρευση βύσματος, η απεξάρθρωση των ακουστικών οσταρίων, η ωτοσκλήρυνση και οι ανατομικές ανωμαλίες, καθώς και οι όγκοι».
Η χρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα, όπως και ορισμένα φάρμακα. Η σισπλατίνη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπαγών όγκων, και η γενταμικίνη, ένα αντιβιοτικό αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ευρέος φάσματος βακτηριακών λοιμώξεων, είναι γνωστό ότι είναι ωτοτοξικά φάρμακα.
Όμως, δεν θα χάσουν την ακοή τους όλοι οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα. Επιπλέον και τα δύο αυτά φάρμακα και άλλα γνωστά για την πρόκληση βλάβης στην ακοή εξακολουθούν να συνταγογραφούνται, όταν οι γιατροί κρίνουν ότι τα πιθανά οφέλη τους υπερτερούν του κινδύνου. Εννοείται ότι διακόπτονται, εάν παρουσιαστεί πρόβλημα στην ακοή.