Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Γιάννης Στέφος: Η συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι οι πατριδοκάπηλοι


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε σήμερα 25/1 στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι η συμφωνία τηρεί απαρέγκλιτα την εθνική γραμμή, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Επιπλέον, η συμφωνία, τόνισε ο βουλευτής, πάει ένα βήμα παραπέρα από αυτά που προέβλεπε η εθνική γραμμή, αφού εξασφάλισε την απαλοιφή κάθε αλυτρωτισμού, πέτυχε την αλλαγή κάθε ονόματος που παρέπεμπε στην αρχαία ελληνική Μακεδονία, από δρόμους και πλατείες μέχρι αεροδρόμια, εξασφάλισε το διαχωρισμό μεταξύ της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού από τα αντίστοιχα των γειτόνων.
Στη συνέχεια επικέντρωσε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η συμφωνία, δήθεν, αναγνωρίζει γλώσσα και εθνότητα. Η μακεδονική γλώσσα είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ από το 1977 επί κυβέρνησης Κων/νου Καραμανλή, είπε ο βουλευτής, ενώ η συμφωνία πετυχαίνει να την ονομάσει σλαβική και να την κατατάξει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, κάτι που πριν δεν υπήρχε. Η συμφωνία, είπε, δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα. «Για όσους κομπορρημονούν για την άψογη γνώση της αγγλικής, ο όρος nationality παραπέμπει στον ελληνικό όρο ιθαγένεια ή υπηκοότητα κι όχι εθνότητα. Επιπλέον, αυτό πιστοποιείται και από το άρθρο 2 παράγραφος 2 του συντάγματος της γείτονος, που διασαφηνίζει ότι ιθαγένεια δεν σημαίνει εθνότητα», κατέληξε.
Άρα, το όλο θέμα, είπε ο κ. Στέφος, είναι ότι οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης είναι πλασματικές και υποκριτικές. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη λυσσαλέα αντίδραση που είχε η συμφωνία από την αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα και συνέχισε: «Αν χάνει η μια χώρα, πώς είναι δυνατό να χάνει κι η άλλη; Αν προδίδει η μια, πώς προδίδει κι η άλλη; Αν μειοδοτεί η μία πώς μειοδοτεί και η άλλη;»
Στηλιτεύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στη χωρίς όρια και χωρίς αρχές τακτική της, η οποία εκπορεύεται αποκλειστικά και μόνο από το μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κι όχι από πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη «μακεδονομαχία», η οποία εξέθρεψε γενιές πολιτικών, δημοσιογραφικών και εκδοτικών συμφερόντων.


Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες ανησυχούν, χωρίς να είναι ακροδεξιοί ή εθνικιστές, επηρεασμένοι από την προπαγάνδα και την πατριδοκαπηλία, στην οποία ασύστολα επιδίδεται η αντιπολίτευση. Όμως, όπως τόνισε ο βουλευτής, «Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική και κανείς δεν την διαπραγματεύεται. Η χώρα μας οφείλει να γίνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Και η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει τις βάσεις για τα Βαλκάνια της ειρήνης και της συνεργασίας».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στέφος παρατήρησε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ένα θέμα: «Ποιος πραγματικά κουβαλάει την ελληνική σημαία στην καρδιά του και ποιος πάνω στ’ άλογο ή σε τατουάζ στην πλάτη. Ποιος βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ποιος, τελικά, είναι ο πατριώτης και ποιος ο πατριδοκάπηλος».