Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κερασόβου Πωγωνίου


Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, τελέστηκε σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κερασόβου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου.
Ήταν 15 Αυγούστου 1944 όταν η γερμανική θηριωδία κατέστρεψε το Κεράσοβο καίγοντας 99 σπίτι και στέλνοντας στο θάνατο 28 κατοίκους.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε ότι έχουμε χρέος να διδασκόμαστε από το παρελθόν ώστε να παλεύουμε για δικαιότερη κοινωνία. «Το Κεράσοβο κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Όμως ποτέ δε θα ξεχάσουμε την καταστροφή που έφεραν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είναι πάντα στην καρδιά και το μυαλό μας» τόνισε.
Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας επεσήμανε ότι το Πωγώνι στέλνει μήνυμα στήριξης της πατρίδας ενώ ο Αντιστράτηγος κ. Αντώνης Βασιλείου δήλωσε ότι είναι χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος σημείωσε ότι ολόκληρο το Πωγώνι είναι τόπος μαρτυρικός που τραυματίστηκε θανάσιμα από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνωνν κ. Απόστολος Παπαϊωάννου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η άνευ όρων και ορίων αντίσταση των Κερασοβιτών προκάλεσε την αιματηρή επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων. Οι Πωγωνήσιοι αντιστάθηκαν και ανέδειξαν την περιοχή ως ορμητήριο των επαναστατικών επιχειρήσεων».
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γεύμα με νηστίσιμα εδέσματα.

Προβλήματα με την ύδρευση στο Μαζαράκι Πωγωνίου


Προβλήματα με την ύδρευση στο Μαζαράκι Πωγωνίου.
Η δεξαμενή του χωριού έχει υπερχειλίσει και το νερό που τρέχει είναι πράσινο!!!

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί τον κ. Μήτση για τη δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Κων/νο Μήτση για την πολύτιμη προσφορά του σε τρόφιμα για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου.
Η προσφορά αυτή θα καλύψει ανάγκες επιβίωσης δημοτών μας, δικαιούχων Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.
Οι δύο δομές εξυπηρετούν συνολικά 240 δημότες και υλοποιήθηκαν σε σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου με το Φορέα Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.»).

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Βλάχοι ιστορία, τέχνη και πολιτισμός, την Παρασκευή 16 Αυγούστου


Παρουσίαση του βιβλίου «Βλάχοι ιστορία, τέχνη και πολιτισμός την Παρασκευή 16 Αυγούστου  την Παρασκευή 16 Αυγούστου, ώρα 8:00 μ.μ. στο  Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.

ZARAVINA FESTIVAL: Η συναυλία που έγινε θεσμός!


Μουσική, διασκέδαση και απέραντο φυσικό κάλλος. 
Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που συνέθεσαν την επιτυχία στην απόλυτη μουσική εκδήλωση του καλοκαιριού, το ZaravinaFestival που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου δίπλα στη λίμνη Ζαραβίνα.
Η Πέγκυ Ζήνα, ο Δημήτρης Υφαντής και τα Υπόγεια Ρεύματα καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους που κατέκλεισαν τον χώρο και για 3,5 ώρες τους διασκέδασαν με αγαπημένα τραγούδια. Οι καλλιτέχνες τραγούδησαν τις προσωπικές τους επιτυχίες και παράλληλα κατέθεσαν μια  ξεχωριστή πρόταση με κοινή ρίζα την πωγωνήσια μουσική παράδοση.
Η συναυλία διοργανώθηκε από το Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Ηπείρου και είχε κοινωνικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου.
«Το ZaravinaFestivalαποτελεί πλέον θεσμό. «Παντρεύουμε» αρμονικά δύο από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πωγωνίου, την παρθένα φυσική ομορφιά και την πλούσια μουσική παράδοση» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης υποδεχόμενος το κοινό και ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες για την ανταπόκριση.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου


Ημερήσιο  παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου, στο  Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Βήσσανη Πωγωνίου: Παρουσίαση του άλμπουμ των Πετρολούκα Χαλκιά και ο Βασίλη Κώστα, με τίτλο «The Soul of Epirus» (Η ψυχή της Ηπείρου).


Ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, παρουσίασαν  την Τρίτη 13 Αυγούστου, στη Βήσσανη Πωγωνίου, του άλμπουμ των Πετρολούκα Χαλκιά και ο Βασίλη Κώστα, με τίτλο «The Soul of Epirus» (Η ψυχή της Ηπείρου).
Σε μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού ο Πετρολούκας με το κλαρίνο και ο Βασίλης Κώστας με το λαούτο ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς και καθήλωσαν εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν στη Βήσσανη.
Στο πάνελ  συμμετείχαν οι κ.κ. Πετρολούκας Χαλκιάς, Βασίλης Κώστας, Καψάλης Κων/νος – Δήμαρχος Πωγωνίου, Γρηγόρης Άρμπιρος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και Έλλη Ρουμπέν – Πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρίας Artway– Τεχνότροπον.

Μήπως έχετε υπεριδρωσία και δεν το ξέρετε;


Πολλοί  άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα της ζωής τους επειδή ιδρώνουν υπερβολικά πολύ, εξαιτίας μιας διαταραχής που λέγεται υπεριδρωσία. Παρότι, όμως, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες γι' αυτήν, πολλοί από τους πάσχοντες καθυστερούν επί 10 χρόνια ή περισσότερο να απευθυνθούν σε δερματολόγο ιατρό, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η AAD, προσθέτει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν συνειδητοποιούν ότι η έντονη εφίδρωσή τους είναι ιατρική διαταραχή η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί. «Βέβαια», σπεύδει να διευκρινίσει, «δεν πάσχει υποχρεωτικά από υπεριδρωσία ένας άνθρωπος που ιδρώνει ακατάσχετα όταν κάνει γυμναστική ή όταν κάθεται σε υπαίθριο χώρο μια πολύ ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Αν όμως ιδρώνει υπερβολικά χωρίς να κινείται και χωρίς να βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον, τότε μπορεί να πάσχει από αυτήν».
Υπολογίζεται ότι η υπεριδρωσία προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Εκδηλώνεται σε ενήλικες και παιδιά και χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή ιδρώτα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα ή στο κεφάλι. Οι πάσχοντες από υπεριδρωσία συχνά «στάζουν» από τον ιδρώτα σε ένα ή δύο σημεία, αλλά το υπόλοιπο σώμα είναι στεγνό.
Η κατάσταση τυπικά αρχίζει πριν από την ηλικία των 25 ετών (συχνά στην παιδική ή εφηβική ηλικία) και εκδηλώνεται με τουλάχιστον ένα επεισόδιο έντονης εφίδρωσης την εβδομάδα. Ωστόσο συνήθως δεν προκαλεί εφίδρωση τη νύχτα.
Σύμφωνα με την AAD, η κατάσταση προκαλεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων. Στα παιδιά, π.χ., μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής ζωής, αφού συχνά δεν μπορούν ούτε τα μολύβια τους να κρατήσουν (γλιστράνε από τα ιδρωμένα χέρια τους), με συνέπεια πολλά να αρνούνται να πάνε στο σχολείο.
Αντίστοιχα στους ενήλικες η υπεριδρωσία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσωπική, την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή, καθώς και απλούστερα πράγματα όπως η επιλογή ρούχων (ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι η δημιουργία λεκέδων ιδρώτα σε συγκεκριμένες θέσεις των ρούχων, π.χ. στις μασχάλες).