Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Eurostat: Δεύτερη στην ανεργία η Ελλάδα, μετά την Ισπανία!

Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ανεργία, στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία, ενώ στη χώρα μας σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Ισπανία (25,1) και Ελλάδα (23,1%), ενώ τα χαμηλότερα σε Αυστρία (4,5%), Ολλανδία (5,3%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,5%).
Η Ελλάδα πλησιάζει πλέον την Ισπανία, κλείνοντας την «ψαλίδα» που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε στην Ελλάδα (στοιχεία Μαΐου), καθώς ανήλθε σε 23,1% από 16,8%.
Αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου μήνα, στο 11,3%, παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.
Στην ΕΕ των «27» το ποσοστό παρέμεινε επίσης σταθερό, στο 10,4%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, περίπου 25,254 εκατ. άτομα είναι χωρίς δουλειά στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 18,002 εκατομμύρια ζουν στις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 43.000 στην ΕΕ και 88.000 στην Ευρωζώνη, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011, η αύξηση ήταν 2,104 και 2,051 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Άνοδος του πληθωρισμού στο 2,6%
Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,4% τον Ιούλιο, πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς για 2,5%.

Μεγαλώνει η λίστα των "αθάνατων" συνταξιούχων

Η διοίκηση του ΤΕΑΔΥ έχει ήδη στείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υποθέσεις για παράνομη είσπραξη συντάξεων.


Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για την καταβολή συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους, καθώς μόνο στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό του Δημοσίου) ήρθαν στο φως 5.518 περιπτώσεις. Η καταβολή των συγκεκριμένων συντάξεων έχει σταματήσει και ήδη οι πρώτες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ταμείου παρέπεμψε πρόσφατα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δύο υποθέσεις απάτης από παράνομη είσπραξη συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες:
Στην πρώτη περίπτωση η δικαιούχος της επικουρικής σύνταξης είχε πεθάνει από το 2002. Ωστόσο, ο γιος της συνέχιζε να εισπράττει τη σύνταξή της μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Η είσπραξη των χρημάτων γινόταν από τραπεζικό κατάστημα με χρήση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προ 20ετίας και υπεύθυνη δήλωση ότι το πληρεξούσιο ισχύει και η εντολέας (δηλαδή η μητέρα του) βρίσκεται στη ζωή.
Στη δεύτερη περίπτωση αποδείχτηκε πως ο συνταξιούχος είχε πεθάνει τον Σεπτέμβριο του 2009. Ωστόσο, την επικουρική σύνταξη εισέπραττε μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 η συνδικαιούχος του λογαριασμού, η οποία μάλιστα είχε συμμετάσχει σε απογραφή για λογαριασμό της θανούσης μητέρας της.
Το επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων αναζητά πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ για συντάξεις που δόθηκαν σε μη δικαιούχους και έχει προχωρήσει σε διασταύρωση στοιχείων με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από τη διασταύρωση αυτών των στοιχείων έχει επιστραφεί στο Ταμείο το 52% των χρημάτων (δηλαδή 6,6 εκατομμύρια) και... αναζητούνται ακόμα άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων, με βάση τα στοιχεία από τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, έχουν ξεπεράσει τις 8.500 οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν έχουν απογραφεί. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί υπολογίζονται σε 7.500 και έχει ανασταλεί η καταβολή των συντάξεων (από τους ελέγχους μέχρι τώρα διαπιστώθηκε πως 2.500 έχουν πεθάνει).
Σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ
Στον ΟΓΑ η διοίκηση έστειλε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων. Τέλος, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών υπάρχουν 150 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί.
Συνολικά, περισσότερες από 2.000 υποθέσεις έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές, ενώ συνεχίζεται η έρευνα. Αρκεί να αναφερθεί πως υπήρξε περίπτωση που για 19 ολόκληρα χρόνια καταβαλλόταν σύνταξη σε δικαιούχο που είχε πεθάνει το 1992.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει για δεκαετίες η λεηλασία των Ταμείων είναι πως κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 50 πόλεις και δεκάδες χωριά. Στο επίκεντρο των ελέγχων ?εκτός από τις συντάξεις που καταβάλλονται σε νεκρούς ασφαλισμένους? βρίσκονται και τα επιδόματα «μαϊμού»

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Έρχεται ο λογαριασμός σε 2,9 εκατ. συνταξιούχους

Δέκα χτυπήματα στις συντάξεις επιφυλάσσει για 2,9 εκατ. συνταξιούχους το σκληρό πακέτο μέτρων συνολικού ποσού 11,886 δισ. ευρώ.
Αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές, όπως προβλέπεται στο βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι συνταξιούχοι θα χάσουν 4,598 δισ. ευρώ, ενώ 940 εκατ. ευρώ πρόσθετων απωλειών προβλέπονται από το μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα.

Το πιο σκληρό μέτρα είναι αυτό που προβλέπει κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο όσους έχουν χαμηλές συντάξεις. Κατάργηση των δώρων σημαίνει μείωση της τάξεως του 12% για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σήμερα μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ (θα χάσει 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι, άρα συνολικά οι ετήσιες αποδοχές του από 6.800 ευρώ θα μειωθούν σε 6.000 ευρώ), έναντι μείωσης 6% για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα, οι ετήσιες αποδοχές του οποίου από τα 12.800 ευρώ θα μειωθούν σε 12.000 ευρώ.
Η κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κέρδισε μια θέση στο βασικό σενάριο, με το σκεπτικό - από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου - ότι σε αντίθετη περίπτωση το μαχαίρι στις συντάξεις θα έπρεπε να αρχίσει από τα 600 ή τα 700 ευρώ.
Παρότι οι περικοπές από το ύψος των 1.000 ευρώ μοιάζει ευνοϊκότερο σενάριο, το κλειδί της αξιολόγησης του μέτρου κρύβεται στο γεγονός ότι πρόκειται για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο άθροισμα των 1.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξουν περικοπές τα 750 ευρώ θα πρέπει να αφορούν κύρια σύνταξη.
Οι συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2013 και αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγούμενων ετών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα (το μέτρο αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου).
Επιπροσθέτως, προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης αλλά και ηλικιακό όριο (64 έτη) για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Στον φάκελο «συντάξεις», η κυβέρνηση κρατά έναν μπαλαντέρ. Αν απορριφθούν κάποια μέτρα είτε από τα κόμματα είτε από την τρόικα, δεν θα αργήσει να επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 χρόνια.
Η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια περίπου 200.000 δικαστικών, πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, ιατρών του ΕΣΥ, ένστολων και αρχιερέων αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές εξοικονομήσεων στη λίστα των μέτρων που οδηγούν σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,321 δισ. ευρώ.
Μεγάλες απώλειες θα υποστούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ για τους οποίους προβλέπεται επέκταση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει η «νέου τύπου εφεδρεία» από την οποία προβλέπονται εξοικονομήσεις 167 εκατ. ευρώ.

Ένας στους πέντε φορολογουμένους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση

Η εκκαθάριση ολοκληρώνεται καθώς απομένουν περίπου 600.000 δηλώσεις


Το 18% των φορολογουμένων, που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι και τον Ιούλιο, δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Χάρης Θεοχάρης, είπε πως «οι πρώτες δόσεις πάνε καλά. Δηλαδή και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είχε λίγα ληξιπρόθεσμα σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο. Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων δόσεων ανέρχεται στο 18%». Μέχρι και τον Ιούλιο τα χρεωστικά σημειώματα που είχαν αποσταλεί ανέρχονταν σε 2.562.135, το 18% των οποίων ανέρχεται σε 461.184 φορολογουμένους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές που καταλογίστηκαν.
Αναφορικά με τις δόσεις πληρωμής του φόρου, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η πληρωμή έρχεται πάντα σε τρεις δόσεις και τώρα σε δύο σε όσα εκκαθαριστικά έχουν φύγει, αλλά οι δόσεις αυτόματα έχουν μετατραπεί σε επτά. Η διαδικασία της εκκαθάρισης ολοκληρώνεται, καθώς απομένουν περίπου 600.000 δηλώσεις, ακόμη, ενώ προανήγγειλε από το Σεπτέμβριο διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις. Για την εκκρεμότητα με το Ε9, ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ ανέφερε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η εφαρμογή για το 2012.
Πρόσθεσε ότι έχει τελειώσει η αποστολή του ΕΤΑΚ του 2009 και «ξεκινάμε να κάνουμε τώρα τις διάφορες εργασίες για να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε την περιουσιακή κατάσταση γιατί από το 2010 και μετά το εκκαθαριστικό βγαίνει ατομικά στο καθένα». Στο πλαίσιο αυτό είπε θα διαχωρίσουμε τώρα την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και μέσα στο Σεπτέμβριο, μάλλον προς τα τέλη του, θα στείλουμε και το φόρο που πρέπει να πληρωθεί για το 2010, από 270.000 υπόχρεους, ενώ συνολικά ο φόρος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Σε στενότερη παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών τις υποθέσεις των διώξεων για φοροδιαφυγή, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστέλλουν αυστηρά ανά τρίμηνο στοιχεία για τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί, για αδικήματα φοροδιαφυγής καθώς και για ληξιπρόθεσμα χρέη

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση σωματεμπορίας αλλοδαπών γυναικών

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη του κυκλώματος.
Παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε μια γυναίκα θύμα.

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εγκληματική οργάνωση σωματεμπορίας αλλοδαπών γυναικών.
Ειδικότερα, μετά από καταγγελία 23χρονης αλλοδαπής Ρουμανικής καταγωγής και διερεύνηση της υπόθεσης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν στη Ρουμανία αλλοδαπές γυναίκες και με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας τις μετέφεραν στην Ιταλία, όπου τις προωθούσαν στην πορνεία, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.
Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που έγινε χθες (30-08-2012) το βράδυ στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 23,30,28 και 19 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Κατά την αστυνομική έρευνα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης καθώς και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Στην παθούσα αλλοδαπή γνωστοποιήθηκαν όλες οι περί προστασίας και παροχής βοήθειας διατάξεις, ενώ θα φιλοξενηθεί σε ειδική μονάδα αρωγής.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου: Σύσκεψη τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας καλούμε στη σύσκεψη που διοργανώνουμε στις 3/9/2012 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Θέμα: «Προβλήματα εκπαιδευτικής λειτουργίας τόσο στη Β/θμια & Α/θμια Εκπ/ση όσο και της Προσχολικής Αγωγής, που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Σχολείων.

Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Τα 72 μέτρα του τρόμου – Ποιοι και πόσα πληρώνουν από τα 11,87 δισ. ευρώ

- Καταργούν τα δώρα για να σώσουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ
- “Κόβονται” μισθοί σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια
- “Παίζει” η εφεδρεία και αύξηση ορίων για σύνταξη κατά 1 ή 2 χρόνια
- Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς
- Παγίδα στις συντάξεις του ΟΓΑ - Δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται οι εισφορές για την υγεία!
- Αυξάνονται τα εισιτήρια των συγκοινωνιών κατά 25%!
Τα όρια αντοχής των Ελλήνων θα αγγίξουν τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.
Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και τα δώρα, ψαλίδι στις εφάπαξ αποζημιώσεις των αποστράτων, ενώ περικοπές αναμένονται και στα εποχικά επιδόματα, αλλά και τα αναπηρικά και τα οικογενειακά.
Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.
Πόσα "κόβονται" και από που
Μονάχα οι περικοπές στο Δημόσιο θα αγγίξουν τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προέλθουν από το τσεκούρι 12% στα ειδικά μισθολόγια και την εξοικονόμηση 360 εκατομμυρίων, ενώ άλλα 339 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το κέρδος του κράτους (και οι αντίστοιχες απώλειες των πολιτών) από την περικοπή των δώρων (13ος και 14ος μισθός)
Παράλληλα οι περικοπές μέσω νέου μισθολογίου θα έρθουν έναν χρόνο νωρίτερα και έτσι με την αύξηση των ορίων ωρίμανσης και τις μειώσεις στα υψηλόβαθμα κλιμάκια θα εξοικονομηθούν, λέει το οικονομικό επιτελείο, άλλα 120 εκατομμύρια.
Οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ κατά 30% θα σημάνει μείωση των αποδοχών 68.000 ατόμων ενώ παράλληλα αναμένεται μείωση κατά 274 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μαζί με τη μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.
Μένει στο τραπέζι η εφεδρεία 30.000-35.000 υπαλλήλων και το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι με τη μείωση κατά 25% στους μισθούς αυτών των ατόμων θα εξοικονομήσει άλλα 167 εκατομμύρια ευρώ.
Στα σώματα ασφαλείας (Στρατός Αστυνομία) θα παγώσουν όλες οι μισθολογικές προαγωγές, θα παγώσουν δηλαδή όλες οι αυξήσεις και έτσι το κράτος υπολογίσει κέρδη περί τα 165 εκατομμύρια.
Με την περικοπή των επιδομάτων θέσεις ανώτερων υπαλλήλων (διευθυντές τμηματάρχες) που είναι σήμερα στα 900, 450 και 250 ευρώ το κράτος υπολογίζει μεγάλη εξοικονόμηση.
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 4.598 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
- Περικοπές δώρων σε ΟΛΕΣ τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα
- Μειώσεις αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ
Από 1.000 έως 1.500 ποσοστό 2%
Από 1.500 έως 2.000 ποσοστό 5%
Από 2.000 και πάνω ποσοστό 10%
- Αν περικοπούν τα δώρα στις συντάξεις τότε οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 ευρώ. Εαν όμως δεν περικοπούν τότε μπορεί να ξεκινήσουν και από τα 700 ευρώ!
- Εξορθολογισμός εφάπαξ για το 2013 – 2014 αλλά και αναδρομικά
- Έκτακτη εισφορά 2% σε όσους έχουν πάρει εφάπαξ μεγαλύτερο από τις εισφορές που έδιναν ενώ εργάζονταν
- Περικοπές στις συντάξεις στρατιωτικών και αστυνομίας λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής
- Έλεγχος όλων των δικαιούχων των συντάξεων – Επανέλεγχος όλων των συντάξεων
- Αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων από 4.500 σε 6.000 προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης πλήρους σύνταξης
- Μείωση της σύνταξης των ανύπαντρων θυγατέρων μέσω του καθορισμού ανώτατου ορίου 720 ευρώ
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΚΟΒΕΤΑΙ ΠΟΣΟ 913 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ
- Προσαρμογή οικογενειακών επιδομάτων
- Αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων
- Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων
- Αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων
- ΕΚΑΣ στους άνω των 65
- Κατάργηση εποχιακών επιδομάτων
Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας
Αναπροσαρμογή δαπάνης μετακίνησης νεφροπαθών
Εισαγωγή επιδόματος μακροχρόνια ανέργων
Νέα προγράμματα ΟΕΕ
Πιλοτική εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
ΔΕΚΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 274 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ
- Αύξηση εσόδων από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 25%
- Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και μείωση των λειτουργικών δαπανών
- Πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων
- Μείωση επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό
ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΣΟΥ 1.321 ΔΙΣ
- Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων
- Μείωση δώρων δημοσίων υπαλλήλων
- Εργασιακή εφεδρεία (πιθανότατα με άλλο όνομα)
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
- Νέο μισθολογικό καθεστώς για τους υπαλλήλους της Βουλής
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΣΟΥ 1.274 ΔΙΣ
- 25% Μείωση των ΜΗ μισθολογικών δαπανών υπουργείων ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ
- Περικοπή βουλευτικών προνομίων και μείωση επιχορηγήσεων στα κόμματα
- 50% μείωση των επιδομάτων για τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές
- Κατάργηση επιτροπών και οριζόντια μείωση των μισθωμάτων του Κράτους
ΟΤΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 735 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ
- Συγχώνευση ή κατάργηση ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ
- Αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες
- Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας
- Ενιαία αρχή προμηθειών ανά Δήμο
ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 1.387 ΔΙΣ
- Περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων
- Μείωση του λειτουργικού κόστους του ΕΟΠΥΥ
- Μείωση της δαπάνης των νοσοκομείων για τα φάρμακα (γενόσημα)
- Αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ
ΑΜΥΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 517 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
- Μετάθεση πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων
- Κλείσιμο / αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων
- Μείωση όλων των λειοτουργικών εξόδων
ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 389 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ
- Συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ
- Προμήθειες συγγραμμάτων
- Επιβολή διδάκτρων (σε αιώνιους φοιτητές)
- Μείωση προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ
- Αύξηση των ωρών διαδασκαλίας
- Μείωση δαπανών κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 450 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ
- Αύξηση των παραβόλων για τις μηνύσεις
- Μείωση επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες από το 11% στο 7%
- Μείωση φορολογικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

ΠΗΓΗ: www.Newsit.gr

Αυλαία του πρωταθλήματος της Β' Ερασιτεχνικής με Πωγωνίσιο ντέρμπι στον Παρακάλαμο

Αυλαία του πρωταθλήματος του Πρώτου Ομίλου της Β' Ερασιτεχνικής το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Σεπτεμβρίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ – Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ - Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ







Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής έχει ως εξής:

Επεκτείνεται και στην περιοχή της Ηπείρου, η επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς»

Βαριές ποινές για όσους απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες


Άμεσες και δραστικές λύσεις στα προβλήματα που παρατηρούνται και στην Ήπειρο από την παρουσία μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, υπόσχεται, τόσο η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», που επεκτείνεται στην περιοχή μας, όσο και η αυστηρή εφαρμογή του Νόμου, για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες.
Οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με την Κυβέρνηση, από τη μια να επιδιώκει την πάταξη της αδήλωτης εργασίας (που σε κάποιες περιοχές αγγίζει και το 30%, με το Κράτος να χάνει πολλά χρήματα) και από την άλλη να περιορίσει τον αριθμό των λαθρομεταναστών, τους οποίους συνέχεια θα απελαύνει στις πατρίδες τους, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας για ημεδαπούς.
Τα πρόσφατα περιστατικά στη Λευκάδα, όπου επιβλήθηκε ποινή κλεισίματος 5 ημερών και πρόστιμα σε δύο επιχειρήσεις, που απασχολούσαν παράνομα λαθρομετανάστες, αποδεικνύουν την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα, που απασχολούν ιδιαίτερα και πολλούς Ηπειρώτες.
Είναι γεγονός, ότι και στην περιοχή μας πλήθος λαθρομεταναστών απασχολούνται παράνομα σε διάφορες εργασίες, κυρίως βοηθητικές. Τα φαινόμενα είναι έντονα σε περιοχές όπως η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, ο κάμπος της Άρτας, χωράφια στην Πρέβεζα και αλλού, με τις ευθύνες βεβαίως να βαραίνουν τους εργοδότες, που τους προσλαμβάνουν.
Βαριές ποινές…
Πλέον, με το συγκεκριμένο Νόμο (είχε ψηφιστεί από το Μάρτη, αλλά μόλις τώρα ξεκίνησε η εφαρμογή του), οι εργοδότες που απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες, θα δέχονται διοικητικές ποινές που περιλαμβάνουν αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις ή επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διάστημα που μπορεί να ανέλθει έως και 5 χρόνια!
Ακόμη, θα αποκλειστούν από όλες τις δημόσιες συμβάσεις και θα τους επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας, καθώς και προσωρινή άνω των 3 ημερών ή οριστική διακοπή της λειτουργίας.
«Γίνεται αντιληπτό, ότι ο συγκεκριμένος Νόμος έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από καιρό» υποστηρίζουν φορείς που σημειώνουν ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες εργασίας των λαθρομεταναστών είναι άθλιες. Άλλοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, όπως έγινε προ καιρού με 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη, που δούλευαν στο Καλπάκι και για να πληρωθούν έκαναν μέχρι και απεργία πείνας»!
Η ενοικίαση σπιτιών…
Ακόμη ένα φαινόμενο που πρέπει να εκλείψει στην Ήπειρο είναι αυτό της ενοικίασης σπιτιών σε λαθρομετανάστες. Αν και πριν κάποιους μήνες, όταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε γίνει γνωστό, πως οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τα νοικιάζουν σε «λαθραίους» θα έχουν αυστηρές κυρώσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί αυτή η διάταξη.
Στην περιοχή μας, οι ενοικιάσεις οικιών από λαθρομετανάστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πολλές, αλλά το κακό είναι ότι στα σπίτια αυτά δεν μένουν ένας και δυο άνθρωποι. Συνήθως στοιβάζονται κατά δεκάδες, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες και βεβαίως τα παράπονα των πολιτών πολλά.
Ο «Π.Λ.» από τις στήλες του έχει φιλοξενήσει παράπονα Γιαννιωτών, που καταγγέλλουν τις συνθήκες υγιεινής σε σπίτια όπου διαμένουν «λαθραίοι», στην Ανατολή, τους Αμπελόκηπους, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ο «Ξένιος Ζεύς»…
Στο μεταξύ, η Ήπειρος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί στο κέντρο της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς», που διεξάγει η Κυβέρνηση, για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. Ως γνωστόν, στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί, κυρίως Ασιατικής καταγωγής, παράνομοι μετανάστες, που έχουν φθάσει εδώ, με απώτερο σκοπό να… τρυπώσουν σε κάποιο καράβι για την Ιταλία και να κυνηγήσουν έτσι το Ευρωπαϊκό όνειρό τους. Αφού φθάσουν με κάποιο τρόπο στο λιμάνι Ηγουμενίτσας και δεν μπορέσουν να μπουν λαθραία σε κάποιο καράβι, συνήθως διασκορπίζονται στην Ήπειρο.
Σε μεγάλες πόλεις και κυρίως στα Γιάννινα, οι λαθρομετανάστες βρίσκονται παντού. Μπορεί κανείς να τους δει σε φανάρια κεντρικών οδών, μέχρι και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια (όπως το παλιό «Χατζηκώστα», οι πρώην Στρατιωτικές Φυλακές στη Γεννηματά κ.α.). Όπως σημειώνουν συμπολίτες, «πρέπει να υπάρξει μια λύση, ειδικά για όσους αναγκάζονται να μείνουν έξω, σε παλιά κτίρια, αφού όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα, ο καιρός θα χειροτερεύει και το κρύο θα είναι τσουχτερό».
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, που ανακοίνωσε την επέκταση της επιχείρησης σε όλη τη χώρα, «η πρώτη αποτίμηση θα γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου». Σημείωσε δε (ΣΚΑΙ 100,3), ότι «η χρηματοδότηση γίνεται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα γίνει διαπραγμάτευση για αύξησή της στο 95%».
Με προσοχή…
Βέβαια, η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα χειριστεί την επιχείρηση στην Ήπειρο και κυρίως στο πού θα πάει τους λαθρομετανάστες που θα εντοπίσει.
Γιατί, θα είναι μέγα λάθος να αγνοήσει τις σφοδρές αντιδράσεις των Ηπειρωτών στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως Κέντρα Φιλοξενίας λαθρομεταναστών το στρατόπεδο της Άρτας, αλλά και οι κατασκηνώσεις Κόνιτσας, για τις οποίες υπάρχουν ενστάσεις από τους κατοίκους.
Σύμφωνα με το Νίκο Δένδια, τα «Κέντρα Φιλοξενίας», δεν αποτελούν κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι εμμέσως και πηγή εισοδήματος μέσω της φύλαξης και της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτά.
Καλό θα είναι όμως, πριν η Κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και να δοθούν οριστικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, που απασχολούν την Ήπειρο.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αναδόχους και νέες δημοπρατήσεις έργων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή

Τους αναδόχους έργων που οι προϋπολογισμοί τους ξεπερνούν τα 2.020.000 ευρώ και δημοπρατήσεις άλλων που ξεπερνούν τις 607.000 ευρώ ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα έργα αφορούν βελτιώσεις – αποκαταστάσεις ζημιών στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. Ηγουμενίτσας – Φιλιατών.
Αναλυτικά κατά Περιφερειακή Ενότητα:
Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των έργων:
•Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 762.200 ευρώ. Ανάδοχος η «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.»
•Αποκατάσταση προσβασιμότητας δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου με Εγνατία Οδό στη θέση Ελευθεροχώρι, προϋπολογισμού 32.066 ευρώ. Ανάδοχος ο Γ. Λάμπρου.
•Αποκατάσταση προσβασιμότητας από τον οικισμό Μίχλας προς την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 15.031 ευρώ. Ανάδοχος ο Π. Κόντης.
•Επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Δ.Δ. Τσαμαντά, αντί 14.495 ευρώ. Ανάδοχος Χρήστος Ράπτης.
•Επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες καθαρισμού ποταμού Καλαμά (περιοχή Αγίου Βλασίου), με ποσό σύμβασης 33.250 ευρώ.
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:
•Ανακατασκευή Γέφυρας Γκόγκου και εργασίες προστασίας αυτής, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Ανάδοχος η «ΚΑΠΑ – ΤΑΦ ΑΒΕΤΕ».
•Βελτίωση οδού Βρυσοχώρι – Παλαιοσέλι, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος η Κ/Ξ Σταύρου Ν.- Γιαννάκος Μ.- Ντάφλης Γεώργιος.
•Αποκατάσταση ζημιών από κατολισθήσεις στο Δήμο Μετσόβου, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ε.Ε. Σιαμίδη Ιωάννη και ΣΙΑ Ε.Ε.
•Αποκατάσταση οδού προς Λαγκάδα, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Κων. Κούγκουλης.
Επίσης δημοπρατούνται τα έργα:
•Αποκατάσταση βατότητας οδού Στούπαινας προς Δικόρυφο για προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
•Αποκατάσταση βατότητας οδού Καλαρρύτες- όρια Νομού, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
•Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
•Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Μετσόβου – Αυχένα Κατάρας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:
•Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στη θέση Ταρανά και στην περιοχή 4ο Γυμνασίου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Αλέξανδρος Λαϊνάς.
•Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου στην περιοχή Δήμου Πρέβεζας- τεχνικά επί της 8ης επ. οδού, προϋπολογισμού 127.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ιωάννης Μάκης και ΣΙΑ.
•Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Θεσπρωτικού Ζηρού. προϋπολογισμού 88.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ιωάννης Καραμπίτιανης.
•Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού στο ρέμα Καρυδά – συμπληρωματικά τεχνικά οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 31.000 ευρώ. Αναδόχος Βασ. Δημητρίου.
Επίσης η Ο.Ε., μεταξύ άλλων, ενέκρινε την επαναδημοπράτηση των παρακάτω δύο έργων των οποίων ο αρχικός διαγωνισμός αποδείχτηκε άγονος.
•Συντηρήσεις – διαγραμμίσεις επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας προϋπολογισμού 185.000 ευρώ.
•Ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή τεχνικών σε οδικά τμήματα των Δ.Δ. Σκιαδά, Βρυσούλα και Ωρωπό, προϋπολογισμού 42.500 ευρώ.