Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Έως 21 Δεκεμβρίου η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

 


Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, φέτος θα διατεθεί ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, ποσό «αισθητά αυξημένο», σε σχέση με τα 174 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό Α1156/2022, για το ύψος, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, όπως ειδικότερα ανέφερε:

- επεκτάθηκε η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για το φωτιστικό πετρέλαιο, εκτός από την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσοξύλων, της βιομάζας πέλλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η οποία ίσχυε πέρυσι.

Σχέδιο επιδότησης δανείων μετά τις αυξήσεις «σοκ» στα επιτόκια

 


Η αύξηση των επιτοκίων έχει φέρει αύξηση στις δόσεις με αποτέλεσμα, τα  ρυθμισμένα δάνεια κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν».

Όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις πληρωμές και φοβούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους.

Οι αυξήσεις αφορούν στα πράσινα δάνεια, αυτά που έχουν ρυθμιστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», ο Χρήστος Σταϊκούρας παρενέβη και πίεσε τις τράπεζες να διευκολύνουν τα νοικοκυριά και να μπει ένα «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αυξήσεις αυτές ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2021, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα επιτόκια.

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το Αγροτικό πετρέλαιο

 


Οι αγρότες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τις 30 Οκτωβρίου 2022 εντάσσονται στους δικαιούχους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Με τροποποιητική απόφαση που υπογράφουν οι Γιώργος Γεωργαντάς, Απόστολος Βεσυροπουλος και Γιώργος Πιτσιλής. Καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Σε 96.813 ελέγχους της τροχαίας που διενεργήθηκαν, από τις 20 έως 26 Νοεμβρίου 2022, σε όλη την Ελλάδα, βεβαιώθηκαν συνολικά 20.816 παραβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το 72% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, παράνομη στάθμευση, μη χρήση προστατευτικού κράνους, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Οι παραβάσεις ανά Περιφέρεια

Αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια είναι 4.680 στην Αττική, 2.913 στη Θεσσαλονίκη, 2.412 στη Θεσσαλία, 1.931 στην Κεντρική Μακεδονία, 1.388 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1.359 στην Κρήτη, 1.298 στη Δυτική Ελλάδα, 1.158 στην Ήπειρο, 946 στην Πελοπόννησο, 914 στη Στερεά Ελλάδα, 549 στη Δυτική Μακεδονία, 520 στο Βόρειο Αιγαίο, 399 στα Ιόνια Νησιά και 349 στο Νότιο Αιγαίο.

Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου "Ο Άγιος Δημήτριος": Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ της Αδελφότητας

 


ΝΕΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΧΑΡΑΥΓΙΤΩΝ "ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ της Αδελφότητας των Απανταχού Χαραυγιτών "Αγιος Δημήτριος".

Πιο αναλυτικά η σύνθεσή του έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βόκολος Μιχάλης

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρτάλης Παναγιώτης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αθανασόπουλος Ευάγγελος

ΤΑΜΙΑΣ: Γούμενου Φωτεινή

ΜΕΛΗ: Σάββας Ευγένιος [Διαχειριστής του site της Αδελφότητας]

Βόκολου Φωτεινή

Ευθυμίου Πολυξένη

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Γούμενος Πέτρος, Βλάχου Μάρθα

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Βόκολος Βασίλης

Αθανασόπουλος Γιάννης

Παππάς Κώστας

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΩΓΩΝΗΣΙΩΝ:

Γούμενου Φωτεινή

Αθανασόπουλος  Ηλίας       

Βόκολος  Μιχάλης

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ:

Γούμενου Φωτεινή

Αθανασόπουλος Ηλίας

Βόκολος Μιχάλης

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ

Συνάντηση Περιφερειάρχη με στέλεχη της PWC, ενόψει της εγκατάστασής της στα Ιωάννινα

 


Συνάντηση με στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας Price Water house Coopers (PWC) είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενόψει λειτουργίας των γραφείων της στα Ιωάννινα.

Τα στελέχη της PWC, οι κυρίες Άννα Ταμπακιάν,Λευκή Αυδή, Βάσω Γρίβα και Μάνος Κουρκακιώτης, ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για το πλάνο της εταιρείας η οποία έχοντας έδρα την Αθήνα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται περιφερειακά ανοίγοντας γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και από τον Δεκέμβριο- ως Digital Center- στα Ιωάννινα.

Σήμερα το δίκτυο της PWC περιλαμβάνει 742 σημεία σε 156 χώρες, απασχολεί πάνω από 295.000 εργαζόμενους, από τους οποίους 1800 και πλέον στην Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Ηπείρου για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή θα είναι αρωγός σε ο, τι εξαρτάται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, επιδιώκοντας να ενταχθεί και αυτή στο οικοσύστημα (κόμβο) καινοτομίας που δημιουργείται στα Ιωάννινα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Το Νομοσχέδιο Γκάγκα-Μητσοτάκη διαλύει τη δημόσια περίθαλψη

 


Με καθυστέρηση 2 ετών και αφού η κυβέρνηση σφύριξε την λήξη της πανδημίας με τον θλιβερό απολογισμό των 34.000 νεκρών,  ολοκληρώνει το σχέδιο της για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με ότι απέμεινε  από αυτό που κάποτε λεγόταν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το νομοσχέδιο που νύχτα εισήγαγε η αναπ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα στη Βουλή είναι η χαριστική βολή στο τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Οι ασθενείς, εύκολη πελατεία πλέον στον ιδιωτικό τομέα, Θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το  ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Ενώ όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν σε πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργεία με κίνδυνο της υγείας τους. Ταυτόχρονα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γιατρούς να τρέχουν από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές, και στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής ειδικότητας.

Η λύση υπάρχει, όμως η κυβέρνηση στηριγμένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και στις πιέσεις του ιδιωτικών συμφερόντων αρνείται να τη δει. Και δεν είναι άλλη από την αύξηση των δαπανών για την υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, γενναίες αυξήσεις στους γιατρούς και υγειονομικούς και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Μ.Π.Ε. του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 4η,α/α 20): «Έργα επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου, Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου, Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις ( σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 4η,α/α 20): «Έργα επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου, Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου, Δ. Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 29-11-2022 και ημερομηνία λήξης αυτής η 11-01-2023.
Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 01-12-2022 και ημερομηνία λήξης αυτής 05-01-2023.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησε το σεμινάριο για την Πωγωνίσια Φορεσιά

 


Με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την έναρξη του σεμιναρίου για την «Πωγωνίσια Φορεσιά» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα εκπαιδευτικά διήμερα.


Με την καθοδήγηση της κ. Λευκοθέας Μάγκου Ζαχάρη οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τον σωστό τρόπο ντυσίματος αλλά και το ιδιαίτερο δέσιμο της ομπόλιας που έχει απασχολήσει μελετητές και λαογράφους.

 «Ξεκινάει σήμερα ένα σεμινάριο με μεγάλη σημασία για το Πωγώνι και την παράδοση, που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ιδιαιτερότητα της Πωγωνίσιας φορεσιάς. Η Πωγωνίσια φορεσιά έχει γίνει αντικείμενο μελέτης λαογράφων και επιστημόνων και αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση και τον πλούσιο πολιτισμό του Πωγωνίου. 


Άλλωστε, η  ομορφιά και η σημασία της Πωγωνίσιας στολής αποτυπώνονται και το σήμα του Δήμου Πωγωνίου όπου βλέπουμε μία Πωγωνίσια με την ομπόλια της» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ενώ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Λευκοθέας Μάγκου Ζαχάρη για την πολύτιμη βοήθειά της.

Στη σημαντική προσφορά της κ. Μάγκου αναφέρθηκε και o Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δελβινακίου κ. Νικόλαος Γαλίτσης που υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της παράδοσης. «Χωρίς το παρελθόν δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και δεδομένου ότι κάθε τόπος πρέπει να έχει γερά θεμέλια καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατεύσουμε την παράδοση και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές. Σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμη η στήριξη της κ. Λευκοθέας Μάγκου Ζαχάρη και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έως και τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει πληρωθεί από τους εργοδότες το Δώρο Χριστουγέννων

 


Έως και τις 21 Δεκεμβρίου οι εργοδότες θα  πρέπει να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων, ενώ θεωρείται παράνομη η μεταγενέστερη ή καθόλου καταβολή του.

Ο εργοδότης μπορεί ωστόσο να το καταβάλλει και νωρίτερα από την 21η Δεκεμβρίου. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Δείτε Online το ποσό που δικαιούστε.

Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00.

Τεχνητός δίσκος δίνει λύση στην αυχενική δισκοκήλη

 


Λύση στο πρόβλημα της εκφύλησης και της δημιουργίας νέων δισκοκηλών, μετά από πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία, δίνει πλέον η τοποθέτηση τεχνητού δίσκου (ολική αρθροπλαστική αυχενικού δίσκου)!

Αυτό αποδεικνύουν τα νέα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής και τα οποία παρουσιάστηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (3-5 Νοεμβρίου), με διεθνή συμμετοχή.

«Πράγματι η μέθοδος αυτή (ολική αρθροπλαστική αυχενικού δίσκου) με την αντικατάσταση του ανθρώπινου δίσκου από τεχνητό μειώνει σε μεγάλο βαθμό την δημιουργία ή επιδείνωση δισκοπάθειας στο παρακείμενο της σπονδυλοδεσίας επίπεδο και το νέο χειρουργείο» αναφέρει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός.

Κι αυτό, όπως εξηγεί ο κύριος Θεολόγος, είναι γιατί «Ο τεχνητός δίσκος, ο οποίος μιμείται τις ιδιότητες του ανθρώπινου δίσκου, επιτρέπει την κίνηση ανάμεσα στους γειτονικούς σπονδύλους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η φθορά του γειτονικού διαστήματος και άρα η ανάγκη για δεύτερη επέμβαση σε μερικά χρόνια».