Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, ώρα 15.00


Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου  2019,  και ώρα 15.00  με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων 1ης/21-1-2019 συνεδρίασης Π.Σ.
2. Έγκριση  1ης τροποποίησης προϋπολογισμού  Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2019
3. Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Π. Η. οικ. έτους 2019
4. Έγκριση σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Πωγωνίου,  για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
5. Έγκριση σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ζηρού για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
6. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου με σύμβαση μίσθωσης έργου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων: «"APPROVE”: AdvancingPublicParticipation and StakeholderEngagement for  the Improvement of renewableenergypolicies (PGI05543) ,που υλοποιείται το πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος συνεργασίαςINTERREG EUROPE
7. Γνωμοδότηση Π.Σ. επί αιτήματος  παραχώρησης κατά χρήση έναντι τιμήματος με δημοπρασία, ακινήτου συνολικού εμβαδού 122.381,00 στην περιοχή Βάλτος, Μπόιδα-Μαυρής Ν. Πρέβεζας,  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1α του Ν.4061/2012, όπως ισχύει.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Κόνιτσας


Ο Δήμος Κόνιτσας εορτάζει την επέτειο  Απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τον οθωμανικό ζυγό στις 24 Φεβρουαρίου 1913. Την ημέρα εκείνη ο Λοχαγός Παπανικολάου Δημήτριος, Διοικητής του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, αφού τοπροηγούμενο διάστημα αντιμετώπισε νικηφόρα τον Τζαβήτ Πασά στην περιοχή της Μόλιστας, εισήλθε ως απελευθερωτής στην Κόνιτσα. Τον υποδέχτηκε ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδων Βλάχος, επικεφαλής κλήρου και λαού στην είσοδο της πόλης, στη θέση «Άη Γιάννης», όπου σήμερα έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος και τοποθετήθηκαν οι προτομές των δύο ανδρών.
Κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου τότε Μητροπολίτου Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος προσεκλήθη και θα τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Παρατίθεται το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 και θα κορυφωθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019.
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019
19:00 Επετειακό μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές»
Επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Κόνιτσας
Συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ΣΣ
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019
07:30 Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
09:40 Άφιξη επισήμων
10:15 Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
10:15 Δοξολογία
10:40 Μετάβαση στο Δημαρχείο
11:00 Χαιρετισμός του Δημάρχου Κόνιτσας κ. Ανδρέα Ζ. Παπασπύρου
11:05 Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Μιχάλη Χρ. Παντούλα, φιλόλογο–ερευνητή με θέμα «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού»
11:45 Μετάβαση στη θέση “Άη – Γιάννης”
-Επιμνημόσυνη Δέηση
-Αποκαλυπτήρια προτομής του μακαριστού Επισκόπου Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου
-Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
-Ενός λεπτού σιγή - Εθνικός Ύμνος
12:45 Εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 44χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε διενεργηθέντα έλεγχο εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Επίσης, στη σύλληψη ενός 48χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε διενεργηθέντα έλεγχο εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Συνάντηση του Σπύρου Ριζόπουλου με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη: «Θα καταπολεμήσουμε μαζί την ανεργία»


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ίδρυμα και για τα σχέδια της πρυτανικής αρχής. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ριζόπουλος τον ενημέρωσε ότι θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. Και του εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι το Ίδρυμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
«Σήμερα είχαμε τη χαρά δεχθούμε την επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη του κ. Ριζόπουλου στο Πανεπιστήμιο. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναλύσαμε την κατάσταση του ιδρύματος.
Παρουσίασα το εγχείρημα της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, όπως αυτό προκύπτει με τα νέα τμήματα, με το ερευνητικό κέντρο και το αγροδιατροφικό πάρκο.
Συζητήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας αλλά και τη βοήθεια την οποία χρειάζεται το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Οικονομία και την Κοινωνία της Ηπείρου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και με τα 6 ινστιτούτα του ερευνητικού μας κέντρου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα εμπλοκής στην οικονομία της περιοχής. Όλα αυτά θεωρώ ότι έγιναν κατανοητά από τον κ. Ριζόπουλο και προσδοκούμε σε μία καλή συνεργασία.»

Μαυρονέρι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 49χρονος αλλοδαπός, για μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην εγχώρια παράνομη αγορά


Κατασχέθηκαν περίπου (128) κιλά κάνναβης, που βρέθηκαν στο εσωτερικό και στο χώρο αποσκευών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου

Συνελήφθη, σήμερα (14-02-2019) το πρωί στο Μαυρονέρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 49χρονος αλλοδαπός, για μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην εγχώρια παράνομη αγορά.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνέλαβαν τον 49χρονο στην Επαρχιακή Οδό Φιλιατών – Αγίου Νικολάου (περιοχή Μαυρονέρι Θεσπρωτίας), να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο μετέφερε -127- κιλά και -900- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
Συνολικά , βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-127- κιλά και -900- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών, της ρεζέρβας και της καμπίνας των επιβατών,
το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών,
το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ,
κινητό τηλέφωνο
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΤΟΕΒ Βασιλικού Πωγωνίου: Εκλογές την ανάδειξη νέου ΔΣ τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 έως 11:00 στο παλιό Δημαρχείο Καλπακίου


Το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Βασιλικού ανακοινώνει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο παλιό Δημαρχείο Καλπακίου, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9:00 έως 11:00.
Σε περίπτωση μη απαρτίας οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 55χρονος αλλοδαπός για τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος


Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις απόπειρων απάτης στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων

Συνελήφθη, μεσημεριανές ώρες χθες (13-02-2019) στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 55χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος. Επιπλέον, αναζητούνται συνεργοί του.
Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι επικαλούμενοι την ιδιότητα Αστυνομικού, τηλεφωνούσαν με απόκρυψη αριθμού, σε σταθερά τηλέφωνα πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων και με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες, ζητούσαν από αυτούς να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά, που ανέρχονταν κατά περίπτωση έως (150.000) ευρώ.
Ειδικότερα, ο δράστης συνελήφθη στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, όταν εμφανίστηκε σε προκαθορισμένο ραντεβού, προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης πολιτών που διαπράχθηκαν, με την παραπάνω μεθοδολογία, την 12/13-02-2019, στην περιοχή των Ιωαννίνων ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε περιπτώσεις απάτης που τελέστηκαν στην περιοχή της Κηφισιάς Αττικής.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης κατ΄ εξακολούθηση ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
****
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αλλά και στην περιφέρειά μας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, υπενθυμίζει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Οι δράστες χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:
Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικού δικτύου εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης στη χώρα μας και διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης σε διάφορες περιοχές της Αττικής


Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά ληστείες και διαρρήξεις οικιών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας και ενέχεται σε υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπού σε περιοχή της Αττικής

Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος:
Το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης άφορα στα αποτελέσματα δυο πολύ σημαντικών υποθέσεων, που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο πεδίο των ληστειών και διαρρήξεων, περιλαμβανόμενης και εξιχνίασης ανθρωποκτονίας ημεδαπού επιχειρηματία και στο πεδίο των ναρκωτικών.
Την πρώτη υπόθεση χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και ληστείες, κατά κύριο λόγο σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδίως στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα.
Μέλη αυτής της οργάνωσης είχαν διαπράξει τη ληστεία και ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, εντός της οικίας του στην Κηφισιά τον Απρίλιο του έτους 2018.
Μετά από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εξακριβώθηκαν οι τόποι διαμονής τους και προσδιορίστηκε όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Πρόκειται για δέκα (10) υπηκόους Αλβανίας και μία (1) υπήκοο Ρουμανίας. Στην οργάνωση συμμετέχει και ένα επιπλέον άγνωστο άτομο.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 7-2-2019 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οκτώ (8) από τα μέλη της οργάνωσης.
Επιπλέον, η συνεργασία μας με τις Βελγικές αστυνομικές Αρχές, απέφερε τη σύλληψη, στις 6-2-2019, στις Βρυξέλλες, ακόμη ενός (1) μέλους της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα άλλα δύο (2) ταυτοποιημένα μέλη βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, σε συνεργασία με τις Αρχές Ευρωπαϊκών Χωρών.

Ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης: Το πιο σύγχρονο επίτευγμά της βρίσκεται πλέον στο Μetropolitan


Η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αποτελεί ένα αντικείμενο που λίγοι εξειδικευμένοι χειρουργοί κατέχουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Η τρισδιάστατη και πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης αλλά και η πληθώρα των παθήσεών της αποτέλεσαν και αποτελούν αιτία ιατρικών σφαλμάτων και δυσαρεστημένων ασθενών. Μια άλλη ιδιαιτερότητα της σπονδυλικής στήλης είναι το γεγονός ότι φιλοξενεί ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, βλάβη των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές.
Η διεθνής ιατρική κοινότητα και οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες σπονδυλικής στήλης, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των νευρολογικών επιπλοκών στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έθεσαν ως βασική προϋπόθεση την ενασχόληση με αυτήν χειρουργών που αποδεδειγμένα έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο αυτό. Δυστυχώς, παρά την υψηλή εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, οι νευρολογικές βλάβες συνεχίζουν να προκαλούνται κατά τη διάρκεια χειρουργείων σπονδυλικής στήλης.