Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: 28 Ιανουαρίου, οι εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, προκηρύσσονται εξετάσεις για την ανανέωση και απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Ιανουaριου 2019 και ώρα 9.00 π.μ. και οι εξετάσεις ανανέωσης την Τρίτη 29 Ιανουαρίου και ώρα 9.00 π.μ. επίσης στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι σχολές Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε. οφείλουν να προσκομίσουν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων τις τελικές καταστάσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων έως και τις 18 Ιανουαρίου 2010. Επισημαίνεται πως υποψήφιοι οι οποίοι δεν δηλώθηκαν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη


«Οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων σηματοδοτούν τη νέα αρχή, την νέα δημιουργική πορεία. Η γέννηση του Θεανθρώπου στέλνει το μήνυμα της αγάπης, της πίστης, της αλληλεγγύης και της ελπίδας.
Το μήνυμα των Χριστουγέννων προβάλει πιο επίκαιρο από ποτέ κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας με την οικονομική κρίση αλλά και την κρίση αξιών. Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα βαθιά μέσα στην καρδιά και την ψυχή μας και ας αφυπνίσουμε τα ευγενέστερα αισθήματά μας.
Εύχομαι ολόψυχα στον καθένα ξεχωριστά όπως και στις οικογένειες σας, οι φετινές γιορτές να είναι για όλους η αφετηρία μιας νέας δημιουργικής περιόδου, γεμάτης αγάπη, υγεία, ειρήνη, χαρά και αισιοδοξία.
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια πολλά!»

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποβολή ενστάσεων για τη χωροταξική κατανομή των βοσκοτόπων

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ηπείρου στους οποίους έχει κατανεμηθεί επιλέξιμος βοσκότοπος βάσει της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης που υπέβαλαν για το έτος 2018, ότι σε περίπτωση που διαφωνούν με τη χωροταξική κατανομή του βοσκότοπου, μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής τους και να υποβάλλουν αίτηση-ένσταση για ανακατανομή του βοσκότοπου μέχρι τις 31-12-2018.
Αιτήματα που θα κατατεθούν μετά την ημερομηνία αυτή θα εξεταστούν το επόμενο ημερολογιακό έτος αιτήσεων."    

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από το Τμήμα Κτηνιατρικής Ιωαννίνων για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης


Το Τμήμα Κτηνιατρικής Ιωαννίνων  της Περιφέρειας Ηπείρου, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα ήθελε να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για τα εξής:
1. Τα ζώα που προορίζονται για παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπό την επίβλεψη των επίσημων κτηνιάτρων και πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλόλητας, ωοειδούς σχήματος και χρώματος κυανού για τα ελληνικά σφάγια, χρώματος κυανού ή ερυθρού για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας σφάγια και καστανού για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
2. Για τα βοοειδή πρέπει να υπάρχει πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής ετικέτας, η οποία περιέχει πληροφορίες όπως: ο κωδικός αναγνώρισης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα εκτροφής, η ημερομηνία και η χώρα σφαγής του ζώου. Όταν πρόκειται για κρέας βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα, η ετικέτα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε και ως χώρα καταγωγής αναγράφεται η Ελλάδα.
3. Για όλα τα λοιπά είδη σφάγιων (προβάτων, αιγών, χοίρων, πτηνών κ.λπ.) προβλέπεται πρόσθετη ετικέτα με πληροφορίες για τη χώρα ή τις χώρες εκτροφής, τη χώρα σφαγής και τον αριθμό παρτίδας. Τα σφάγια αμνοεριφίων ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα μπορούν να φέρουν σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν» εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»
4. Στα παραστατικά που εκδίδονται κατά την πώληση του κρέατος πρέπει να αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή οι χώρες εκτροφής, η χώρα σφαγής και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δοθεί στην κατανάλωση κρέας, το οποίο δεν φέρει την ενδεδειγμένη επισήμανση, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

Καταβάλλεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου η 6η δόση του επιδόματος Παιδιού 2018

Καταβάλλεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου η 6η δόση του επιδόματος Παιδιού 2018  σε 886.268 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Η πληρωμή αφορά το τελευταίο δίμηνο του έτους, δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο και ανέρχεται σε 186,37 εκατ. ευρώ. Η έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος Παιδιού 2018 καταβάλλεται νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων.

Οι νέοι δικαιούχοι που υπέβαλλαν για πρώτη φορά αίτηση μετά τον Νοέμβρη, θα λάβουν και τα τυχόν αναδρομικά επιδόματα που δικαιούνται από την αρχή του 2018. Όλοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα στοιχεία της εκκαθάρισης που τους αφορούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 με τους κωδικούς τους στο σύστημα Taxisnet.

Μετά τους αναγκαίους συμψηφισμούς και τους απαραίτητους ελέγχους τους οποίους πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η εκκαθάριση της τελευταίας πληρωμής για το 2018 ολοκληρώθηκε.

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου "Η Αρετή" (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2018)

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο

Λόγω των εορτών επιστρέφουν πινακίδες, άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας


Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Τόσκα  η Τροχαία επιστρέφει τις άδειες οδήγησης, τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων.
Η ενέργεια του υπουργείου γίνεται για να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.
Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι και την Πέμπτη (21-12-2017) για παράνομη στάθμευση και παραβίαση της πινακίδας Ρ-40 (απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο


«H οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας»

Σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων έχει εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία.
Τα μέτρα, που σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αναπτύσσονται σταδιακά και θα κλιμακωθούν-κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες Υπηρεσίες. Επιπλέον θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).
Ειδικότερα, τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:
•Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
•Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
•Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητών τηλεφώνων, μη χρήση προστατευτικού κράνους-ζώνης ασφαλείας, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ), που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
•Διαρκή τροχονομική αστυνόμευση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ).
•Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
•Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου και των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Σημειώνεται ότι κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών άνω του ενάμισι τόνου.
Με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, η Ελληνική Αστυνομία έχει προγραμματίσει τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.
Επιπλέον, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι «η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».
Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:
•Πριν ταξιδέψουν, να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
•Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
•Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
•Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
•Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
•Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
•Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κλπ).
•Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ώρα 9:30


 «Αποπεράτωση εργασιών διαμόρφωσης περιοχής αναδασμού Ριαχόβου»

Την Παρασκευή 21-12-2018, και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 12-12-2018 συνεδρίασης.
1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 26-10-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-11-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Διαμόρφωση κόμβου εισόδου στον αερολιμένα «ΠΥΡΡΟΣ» Ιωαννίνων από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης», προϋπολογισμού € 174.000,00 με ΦΠΑ.
3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 06-11-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή – βελτίωση βοηθητικών χώρων – υποδομών επί της Εθνικής οδού Άρτας Τρικάλων στο ύψος της Κόκκινης Εκκλησίας» προϋπολογισμού 40.000,00 € με ΦΠΑ.
4. Έγκριση του από 13-12-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 07-12-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. από Φιλιππιάδα έως Πρέβεζα», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
5. Έγκριση του από 24-10-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 24-10-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
6. Έγκριση του από 18-12-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την υλοποίηση του υποέργου «Άμεσες εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (Παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ.
7. Έγκριση του από 19-12-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού εθνικού και επαρχιακού δικτύου ΠΕ Ιωαννίνων και ΠΕ Θεσπρωτίας έτους 2018», προϋπολογισμού € 18.600,00 με ΦΠΑ, του έργου της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου, με ΚΑ 2014ΕΠ53000009 και κατακύρωση των αποτελεσμάτων.
8. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας της οδού Τετρακώμου – Φράξου – Καστανιάς» προϋπολογισμού 3.430.000,00 € με ΦΠΑ.
9. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης της ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποπεράτωση εργασιών διαμόρφωσης περιοχής αναδασμού Ριαχόβου» προϋπολογισμού 74.400,00 € με Φ.Π.Α.

Πώς θα προστατεύσετε τη μέση σας κατά τη διάρκεια των εορτών;


Δυσκολίες στη διαχείριση των υποχρεώσεων που προκύπτουν την εορταστική περίοδο αντιμετωπίζουν όσοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο στη μέση ή έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε αυτήν. Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν για όλους ευκαιρία συνεύρεσης με συγγενείς και φίλους. Όμως, για να ανταπεξέλθουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς επιδιώκουν την υιοθέτηση μέτρων, ώστε να μην επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας τους, χωρίς να απέχουν από τις εκδηλώσεις που επιθυμούν.
Η εποχή δημιουργεί ευφορία, αλλά, σύμφωνα με τον χειρουργό σπονδυλικής στήλης Δρ. Κωνσταντίνο Σταραντζή, είναι ταυτόχρονα εξαντλητική και επώδυνη για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Ο κυριότερος λόγος είναι η αύξηση της δραστηριότητας για την εκπλήρωση των επιπλέον αναγκών και υποχρεώσεων. Αυτή περιλαμβάνει πολύωρη ορθοστασία, κάμψεις, συστροφές του κορμού και άρση βαρών. Ωστόσο, η απόλυτη αποχή είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά και επιβαρυντική, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο. «Μέτρον άριστον. Αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά οι πάσχοντες, διότι τόσο η αδράνεια όσο και η υπερβολική κίνηση προκαλούν ή επιτείνουν την οσφυαλγία. Λαμβανομένων δε υπόψη και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την εποχή, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί για να μπορέσουν να απολαύσουν χωρίς πόνο τις διακοπές τους», επισημαίνει ο Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του North Staffordshire και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής της Osteon Orthopedic & Spine Clinic Δρ. Σταραντζής.

Προτεραιότητα αποτελεί η γνώση της αιτίας του πόνου, για εκείνους που δεν την έχουν ήδη αναζητήσει. Η διάγνωση της πάθησης που τον προκαλεί επιτρέπει την ορθότερη διαχείρισή του. Σε ορισμένους η χαλάρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων δίνει την ευκαιρία για αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, με την εφαρμογή της οποίας η περίοδος των Χριστουγέννων θα περάσει κατά το δυνατόν πιο ανώδυνα.