Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΔΝΤ: Μέχρι τα 10 έτη η επιμήκυνση


Την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα 10 χρόνια επιβεβαίωσε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα 10 έτη.
Σε ότι αφορά τα επιτόκια, η κ. Ατκινσον ανέφερε ότι είναι δεδομένα σε κάθε χρονική στιγμή, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.
H αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Συνεχίζονται οι εργασίες σε πέντε σημεία


Σε πέντε σημεία συνεχίζονται οι εργασίες επί της Ιόνιας Οδού και στο τμήμα που περνά το Νομό Άρτας μέχρι και τα σύνορα με το Νομό Ιωαννίνων.
Εργασίες εκτελούνται από την περιοχή Πέντε Πηγάδια μέχρι και το Κομπότι.
Ακόμη ξεκίνησαν και οι εργασίες στο τμήμα Μενίδι – Σελλάδες.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα τα συνεργεία είναι οι καιρικές συνθήκες.
Τέλος να σημειώσουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επίταξης των εκτάσεων που ανήκουν σε ιδιώτες, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η οικονομική αποζημίωση των δικαιούχων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η έρευνα έδειξε ότι τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά


Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά απειλούν την υγεία μας. Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον- «ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.
Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο) καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.
Συνολικά απομονώθηκαν 157 στελέχη κολοβακτηριδίου (Escherichia coli), 25 γερσίνια (Yersinia enterocolitica), 57 σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), 57 εντεροκόκκου (Enterococcus spp.), 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου (Campylobacter jejuni). Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο στα αντιβιοτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη κολοβακτηριδίου (E. Coli) απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη όπως είναι η αντιβιοτική ουσία σιπροφλοξασίνη. Τα στελέχη σταφυλοκόκκου (S. Aureus) από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό στην ουσία σιπροφλοξασίνη. Από τους εντεροκόκκους περισσότεροι από 20% βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη.
Αντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στη νιτροφουραντοΐνη. Τα βακτήρια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το αιγοπρόβειο κρέας στην αμινογλυκοσίδη. Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη και σεφουροξίμη.
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Υπάρχει λύση; Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι "η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ". Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου. Όπως αναφέρει «τα βακτήρια έχουν καταπληκτικές ικανότητες προσαρμογής που εμείς δεν τις έχουμε. Έχουν τη δυνατότητα να επιζούν σε ακραίες συνθήκες ζωής και στα πλέον αντίξοα περιβάλλοντα όπου εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Πιστεύω οτι παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών για μη θεραπευτικούς λόγους, ήδη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία φυσικά θα συνεχίσουν να... κυκλοφορούν ανάμεσα μας».
Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Οδηγίες για σωστή συντήρηση - Μην αφήνετε τα βακτήρια να αναπτυχθούν
- Αποθηκεύουμε τα πιο ευπαθή τρόφιμα στο κάτω μέρος του ψυγείου που έχει μεγαλύτερη ψύξη.
- Τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα είναι ο κιμάς, τα εντόσθια και τα θαλασσινά.
- Στη συντήρηση του ψυγείου η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεται μεταξύ +2 βαθμούς Κελσίου και + 4 βαθμούς Κελσίου
- Στην κατάψυξη η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους -18 βαθμούς Κελσίου.
- Το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο το αργότερο μία ώρα μετά το μαγείρεμα το καλοκαίρι και δύο ώρες μετά τον χειμώνα.
- Ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά ή είναι ήδη μαγειρεμένα.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Με ψήφισμά τους οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των υπηρεσιών


Οι κάτοικοι του Δελβινακίου και της ευρύτερης ακριτικής περιοχής του Πωγωνίου ζητάνε με ψήφισμά τους να μην καταργηθούν ή συγχωνευθούν από το Δελβινάκι, διάφορες υπηρεσίες όπως, η Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου, οι Σχολικές Μονάδες, το Κέντρο Υγείας, τα ΕΛ.ΤΑ, το ΚΤΕΟ Κακαβιάς, και να επαναλειτουργήσει το Κτηνιατρείο Δελβινακίου.
Ζητάνε, αντίθετα να αυξηθεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ευαίσθητη ακριτική περιοχή του Πωγωνίου.
Το ψήφισμά τους ως εξής:

Με αφορμή την πρόθεση διαφόρων Υπουργείων όπως αυτή αποτυπώθηκε από δηλώσεις αρμοδίων τους, σχεδίων Νόμου κ.λπ., ο Καλλικράτης δεν ισχύει πλέον μόνον για τους Ο.Τ.Α. και τις Περιφέρειες, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους Τομείς του Διοικητικού Μηχανισμού όπως: Δ.Ο.Υ., Σχολικές Μονάδες, Γραφεία και Δ/νσεις της Παιδείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΛ.ΤΑ, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τους που αφορούν την περιοχή μας και το χωριό μας Δελβινάκι το οποίο θεωρείται ιστορική πρωτεύουσα του Πωγωνίου κατά τον Καλλικράτη πραγματική στην ουσία και λίκνο του Πωγωνίου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Θεωρούμε ότι η κατάργηση λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου είναι πράξη άδικη και αβάσιμη, που ίσως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς αποφάσεων της Πολιτείας, οι οποίες συμβάλουν σε παραπέρα αφαίμαξη της ζωής στον Παραμεθόριο Δήμο μας.
Η επαναλειτουργία το 2003 της Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου αναβαθμισμένης μετά την αναστολή λειτουργίας της το 2000, έγινε με αγώνες ετών, κατάληψη κτιρίων, κλείσιμο δρόμων, παραιτήσεις Δημοτικών Συμβούλων και Δικαστήρια. Με τον τρόπο αυτό πιστεύαμε ότι η Πολιτεία δεν θα ξαναέθετε θέμα κατάργησής της αφού οι λόγοι για τους οποίους επανασυστήθηκε υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα εντονότερα από τότε, αλλά και γιατί εξυπηρετεί το Τελωνείο Κακαβιάς, το ΚΤΕΟ Κακαβιάς, τους κατοίκους των Δήμου Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου και των διευρημένων Κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης, θα μπορούσε να διευρυνθεί με την υπαγωγή σε αυτή των Δήμων Άνω Καλαμά και Καλπακίου, δηλαδή όλου του νέου Δήμου Πωγωνίου (6 ΟΤΑ).
2. Η Σχολική Μονάδα Γυμνασίου Δελβινακίου προτείνεται να συγχωνευθεί με αυτή του Τοπικού Διαμερίσματος Πωγωνιανής. Η πρόταση αυτή γεννά πολλά ερωτήματα γιατί εάν υλοποιηθεί θα μεταφερθεί σε Σχολείο στο οποίο δεν υπάρχει γηγενές μαθητικό στοιχείο.
3. Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, από τα καλύτερα και αρτιότερα που λειτουργούν στην Ελλάδα, με μεγάλη περιοχή ευθύνης του, με τις νέες μεταβολές στην Υγεία, προτείνεται να συμπεριληφθεί στην 1η Ζώνη με συνέπεια τις μειώσεις των Εφημεριών των Γιατρών. Αν σε αυτό προστεθεί και η έλλειψη οδηγών Ασθενοφόρων (υπάρχουν μόνο 2) δεν καλύπτεται η περίθαλψη σε 24ωρη βάση, τότε καταλαβαίνουμε πού οδηγείται το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.
4. Τα ΕΛ.ΤΑ Δελβινακίου, μοναδικό γραφείο που εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της περιοχής του Πωγωνίου, προτείνεται να μεταφερθεί από το Δελβινάκι. Θα είναι μεγάλη απώλεια για τους ανήμπορους γέροντες, συνταξιούχους - ακρίτες της περιοχής μας.
5. Το ΚΤΕΟ Κακαβιάς προτείνεται με τις νέες ρυθμίσεις να καταργηθεί, παρότι εκσυγχρονίστηκε πριν λίγους μήνες με σύγχρονα μηχανήματα. Γιατί άραγε; Δεν προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες κατασκευάστηκε τώρα;
6. Η Κτηνοτροφία συρρικνώνεται σε μία κατεξοχήν περιοχή με μέλλον αβέβαιο και η πολιτεία αντί να συμβάλει στην αναβάθμισή της, κατήργησε το Κτηνιατρείο Δελβινακίου.
Μετά από όλο αυτό το παραμεθόριο ορεινήτσουνάμι καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών σε μία ευπαθή περιοχή όπως η δική μας που έπρεπε να ενισχυθεί, πως θα γίνει αυτό το περίφημο σχέδιο ανάπτυξης και αποκέντρωσης (αν υπάρχει τέτοιο);
Οδηγούμεθα μαθηματικά στην ερήμωση και στην αστυφιλία και αν συνδυαστεί και με την μεταφορά της έδρας Πωγωνίου στο Καλπάκι θα μεταφερθούν τα σύνορα της χώρας κατά 25 χιλιόμετρα εντός.
Η περιοχή μας, ο νέος Δήμος Πωγωνίου είναι παραμεθόριος και ορεινός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πέραν των οικονομικών δεικτών, στην εξυπηρέτηση των κατοίκων οι οποίοι φυλάνε «Θερμοπύλες» και είναι μακριά από την πρωτεύουσα του Νομού και για Εθνικούς Λόγους αφού ο μεθοριακός Σταθμός είναι η πύλη εισόδου της χώρας στην γείτονα Αλβανία.

Το ψήφισμα των κατοίκων, επιδόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ,στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Γεωργικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, στους Βουλευτές του Νομού, στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στο Δήμαρχο του νέου Δήμου Πωγωνίου.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Από το 2012 οι μειώσεις σε επικουρικές - εφάπαξ


Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση, από την 1/1/2012, των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ σε όσα ταμεία αποδειχθούν (με βάση τις αναλογιστικές μελέτες) ότι είναι ελλειμματικά, κατέληξαν χθες με την τρόικα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης και η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.

Στη συνάντηση που έγινε ενόψει της τελικής διαβούλευσης (την ερχόμενη Δευτέρα) της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, οι εμπειρογνώμονες αποδέχτηκαν το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών στα μεγαλύτερα ταμεία πριν από το καλοκαίρι και στα υπόλοιπα το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει, συγκεκριμένα, τη σύνταξη των μελετών σε 40 Ταμεία ως εξής:
Μέχρι την 1η Μαρτίου στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων).
Μέχρι τις 28 Μαρτίου στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Μέχρι τις 28 Απριλίου στο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.
Για τα υπόλοιπα 37 Ταμεία οι μελέτες θα παραδίδονται με ρυθμό 6 ταμεία κάθε ανά μήνα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, οι «προσαρμογές» δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ζήτησαν να υπάρχει, ωστόσο, ενιαίος τρόπος υπολογισμού των πρόσθετων αυτών παροχών (πέραν της κύριας σύνταξης) φέροντας ως «καλό παράδειγμα» τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, όπως στη Σουηδία και στην Ιταλία όπου, όμως, οι συντάξεις συναρτώνται και από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων.

ΝΔ: Συνεδρίαση της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι αντιμετωπίζει τη χώρα ως εταιρία υπό εκκαθάριση, εξαπέλυσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να αλλάξει τους όρους του μνημονίου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέο πακέτο σκληρών μέτρων, χωρίς να δείχνει καμία κοινωνική ευαισθησία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης, τα οποία δεν παίρνει η κυβέρνηση την ώρα μάλιστα που όλοι αποδέχονται πως το μνημόνιο έχει αποτύχει.

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Καμία εξαίρεση στο νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο


Χωρίς εξαιρέσεις θα τηρηθεί ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε από τη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ντόλιος, τονίζοντας ότι αυτός θα ισχύσει τόσο στη Βουλή των Ελλήνων και την Προεδρία της Δημοκρατίας, όσο και στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με την εφαρμογή του κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις του Δημοσίου, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των αποχωρησάντων από το στενό Δημόσιο τομέα το 2010 είναι 46.000 κι εκείνων που αποχώρησαν από διάφορα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ανέρχεται στις 6.000.
Απαντώντας ερώτημα του κ. Παπαδημούλη αν, τηρώντας το γενικό κανόνα ένα προς πέντε για το σύνολο του στενού δημόσιου τομέα, υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, όπως π.χ. είναι η Υγεία και η εκπαίδευση, ο κ. Ντόλιος ανέφερε ότι αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Με βάση αυτή την απόφαση, θα καθορίζονται οι προτεραιότητες και τα κριτήρια και πολύ σύντομα θα γίνει ο προγραμματισμός των αναγκών από όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία θα κατανέμονται στους φορείς, ο αριθμός και οι ειδικότητες του υπό πρόσληψη προσωπικού.
Όσο αφορά στα τα κριτήρια που θα ισχύσουν, ο υφυπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα τα οποία εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ από παλαιότερες προκηρύξεις και τις ανάγκες καίριων τομέων, όπως η Υγεία και η Παιδεία και τις ανάγκες εξυπηρέτησης των προτεραιοτήτων αυτής της περιόδου -που εκ των πραγμάτων υπάρχουν- όσον αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα γίνουν.
Ερωτηθείς εξάλλου από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς προσλήψεων στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Ντόλιος επανέλαβε ότι έχει ενταχθεί και στο νόμο του ΑΣΕΠ, αλλά και στον κανόνα ένα προς πέντε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι προσλήψεις που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος, εφόσον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εφόσον με σαφήνεια περιγράφονται οι φορείς που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Τι κάνουν οι τέως δήμαρχοι;


Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τη μέρα που οι Δήμαρχοι που δεν εκλέχτηκαν ή δεν έβαλαν υποψηφιότητα άφησαν εξουσία και δημαρχείο του νεοσύστατου Δήμου Πωγωνίου στα χέρια του κ. Κώστα Καψάλη.
Που βρίσκονται σήμερα και με τι ασχολούνται στην επαγγελματική τους ζωή;
Να τους πάρουμε με τη σειρά:
Δήμος Άνω Καλαμά: Ο κ. Φάνης Στεργίου είναι μέλος της αντιπολιτεύσεως του νέου Δήμου Πωγωνίου και συγχρόνως ξεκουράζεται....
Δήμος Άνω Πωγωνίου: Ο κ. Ιωάννης Ντόντης, εκτός από επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου, τοποθετήθηκε διευθυντής! σε υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου.
Δήμος Δελβινακίου: Ο κ. Θανάσης Μποζιάρης έχει αποσυρθεί και είναι συνταξιούχος.
Το συμπέρασμα είναι απλό:
Στην Ελλάδα κανείς δεν χάθηκε…
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ν. Μ.- ΠΩΓΩΝΙ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 105.000 ευρώ


Με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 105.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα για τα επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, το οποίο είχε γίνει στις 10 Ιανουαρίου.
Χωρίς κόσμο θα παίξει κόντρα σε Βέροια και Καλλιθέα, εκτός αν γίνει αποδεκτή η έφεση που θα καταθέσει. Οι Γιαννιώτες αναμένεται να καταθέσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, καθώς θεωρούν άδικη την τιμωρία.
Θυμίζουμε, ότι το παιχνίδι είχε διακοπεί για περίπου μία ώρα εξαιτίας της επίθεσης ενός οπαδού του ΠΑΣ στον τερματοφύλακα των Κρητικών Πολυχρόνη Βεζυρίδη, ο οποίος μεταφέρθηκε και στο νοσοκομείο. Ο ΟΦΗ είχε κάνει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, ο ΠΑΣ θα υποδεχθεί στους «Ζωσιμάδες» τη Βέροια (24η αγωνιστική) και την Καλλιθέα (26η αγωνιστική) χωρίς τον κόσμο του.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μέσα στη διετία οι έρευνες για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα


«Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και να έχουμε ανάδοχο», τονίζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο νέος κρατικός φορέας θα εισηγηθεί έναν πρώτο γύρο παραχωρήσεων» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα αφορά 4-5 μπλοκ.
Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα, επιστημονικά δεδομένα».
Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στο προσχέδιο νόμου για την ίδρυση δημόσιου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ήδη ο κ. Μανιάτης όρισε επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει σε οριστική πρόταση για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου και για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά στις παρατηρήσεις για την πρόταση του υπουργείου, στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει αμφισβήτηση της δυνατότητας να ασκήσει το ρόλο του ο φορέας, δηλαδή μία ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο φορέας δεν θα έχει έσοδα, τουλάχιστον για τους πρώτους δώδεκα μήνες, το μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Επίσης, για λόγους απήχησης του φορέα στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, θα πρέπει το κεφάλαιο να ανταποκρίνεται στην οργάνωση και αποστολή του.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Απογευματινή εργασία και αύξηση ωραρίου από 7,5 σε 8 ώρες


Απογευματινή εργασία και αύξηση των ωρών εργασίας από 7,5 σε 8, για δημόσιες υπηρεσίες «αιχμής» και ενιαία εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε νέους και παλιούς υπαλλήλους πρότεινε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης στην ΑΔΕΔΥ, με το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε σήμερα.
Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε στην ΑΔΕΔΥ την αύξηση των ωρών εργασίας από 7,5 σε 8 - αύξηση από την οποία θα εξασφαλισθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων - καθώς και την καθιέρωση απογευματινού ωραρίου σε δημόσιες υπηρεσίες αιχμής, ύστερα από συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ. Το νέο προτεινόμενο ωράριο, εάν υιοθετηθεί, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο και δεν θα είναι διακεκομμένο.
Όσο αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνηση να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. «Θα γίνει μια ανακατανομή του συνολικού μισθοδοτικού κόστους για τους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε τους δημοσίους υπαλλήλους μετόχους στο Δημόσιο:
«Εάν η κρατική μηχανή πάει καλά, εκείνοι θα είναι και οι πρώτοι που θα ωφεληθούν», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η όλη συζήτηση έγινε έξω και πέρα από τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει το Μνημόνιο και ότι η Τρόικα δεν γνωρίζει τίποτα για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία


«Θα πρέπει μάλλον να διαγράψουμε τη φράση ότι έχει εξαρθρωθεί η τρομοκρατία και έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος από το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε δηλώσεις του με αφορμή τη νέα αποστολή παγιδευμένου φακέλου, αυτή τη φροά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Μέχρι να δούμε από πού προέρχεται η πράξη, ποιοι είναι οι φορείς, αν ήταν από την πλευρά της τρομοκρατίας ή του οργανωμένου εγκλήματος, καλά θα κάνουμε να έχουμε μια οργανωμένη αντίδραση και μια συνολική ετοιμότητα όλων των αρχών και όλων των υπηρεσιών του κράτους», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόσθετες ενισχύσεις


Τις αιτήσεις τους μέχρι της 15 Μαρτίου πρέπει να υποβάλλουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, προκειμένου να λάβουν τις πρόσθετες ενισχύσεις ύψους 107 εκατ. ευρώ με τις οποίες χρηματοδοτούνται από εφέτος οι παραγωγοί αιγοπρόβειου και βόειου κρέατος, πιστοποιημένου σκληρού σιταριού και ελαιολάδου και όσοι γεωργοκτηνοτρόφοι κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στα πλαίσια των Μέτρων Ειδικής Στήριξης που ελήφθησαν από τη χώρα μας σύμφωνα με το άρθρο 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009, κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια αναλυτικού διοικητικού έλεγχου των φυσικών φακέλων των ΑΕΕ 2010 του συνόλου των παραγωγών που έχουν αιτηθεί τη συμμετοχή τους σε αυτά τα μέτρα ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις κατά περίπτωση.
Ο διοικητικός έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί και η προσκόμιση των επιπρόσθετων δικαιολογητικών (υποβάλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή /και τα Νομαρχιακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έως 15/3/2011).

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Καταργούνται 8 καταχρηστικοί όροι των τραπεζών


Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε πλέον σε ισχύ η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία απαγορεύεται η χρήση οκτώ καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.

Με την απόφαση απαγορεύεται:
1. Η καταβολή προμήθειας ή λειτουργικών εξόδων σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ATM του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.
2. Η επιβάρυνση με τόκους του στεγαστικού δανείου που αποδεσμεύεται σταδιακά, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσό στο δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη.
3. Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου.
4. Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου, για ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγών στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν ένα καθορισμένο από την τράπεζα όριο.
5. Η επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ελάχιστο που ορίζεται από την τράπεζα.
6. Η επιβάρυνση με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων, σε λογαριασμούς με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από αυτό που ορίζει η τράπεζα.
7. Επίσης, κρίνεται καταχρηστικός ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιεί αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο πριν λάβει τη σχετική ειδοποίηση.
8. Ο όγδοος όρος που απαγορεύεται είναι αυτός που περιορίζει την ευθύνη της τράπεζας μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ευθύνη του για ελαφρά αμέλεια.

ΝΟΚΑ-ΖΑΧΑΡΗ ΦΙΛΙΩ: Ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις σχολείων στην Ήπειρο


Η Περιφερειακή Διευθύντρια κα Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η διαδικασία του σχεδιασμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012 βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των οποίων η γνώμη θα συντελέσει στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης.
Τη στιγμή αυτή βρίσκεται στο στάδιο όπου οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα κάνουν τις προτάσεις τους για τον σχεδιασμό της λειτουργίας των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας τους, έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους του μαθητές.
Ιδιαίτερα για τις ορεινές περιοχές στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν πάντα τις προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ' εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας, βάσει ιδιαιτεροτήτων.
Το σχολείο είναι ο πυρήνας της κοινωνικοπολιτισμικής ανάπτυξης με άμεσα και έμμεσα οφέλη που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία και αντανακλώνται σε εθνικό επίπεδο. Η διαδικασία του σχεδιασμού λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012, έχει επομένως ως γνώμονα την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου στον οποίο ο νέος του αύριο θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει, να δραστηριοποιηθεί και να διαβιώσει.
Ο τομέας της παιδείας είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων με μοναδικό σκοπό την παραπληροφόρηση των μαθητών, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΙΚΑ: Εξυπηρέτηση μέσω ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ


Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και μέχρι την 1 Ιουνίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, καθώς και από τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Αυτό αποφάσισαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου, όπως είπαν, να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας της απεργίας των ιατρών του Ιδρύματος.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τα 22


Τα νέα στοιχεία των υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της «επιδημίας» της νέας γρίπης καταγράφουν αύξηση των ατόμων που απεβίωσαν έχοντας διαγνωστεί ότι μολύνθηκαν από τον ιό H1N1.
Πλέον ο αριθμός τους έχει φτάσει τα 22, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο δηλώθηκαν 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, λόγω σοβαρών επιπλοκών από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, 108 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 60 παραμένουν για νοσηλεία.