Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Καταργούνται 8 καταχρηστικοί όροι των τραπεζών


Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε πλέον σε ισχύ η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία απαγορεύεται η χρήση οκτώ καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.

Με την απόφαση απαγορεύεται:
1. Η καταβολή προμήθειας ή λειτουργικών εξόδων σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ATM του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.
2. Η επιβάρυνση με τόκους του στεγαστικού δανείου που αποδεσμεύεται σταδιακά, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσό στο δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη.
3. Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου.
4. Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου, για ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγών στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν ένα καθορισμένο από την τράπεζα όριο.
5. Η επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ελάχιστο που ορίζεται από την τράπεζα.
6. Η επιβάρυνση με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων, σε λογαριασμούς με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από αυτό που ορίζει η τράπεζα.
7. Επίσης, κρίνεται καταχρηστικός ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιεί αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο πριν λάβει τη σχετική ειδοποίηση.
8. Ο όγδοος όρος που απαγορεύεται είναι αυτός που περιορίζει την ευθύνη της τράπεζας μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ευθύνη του για ελαφρά αμέλεια.