Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Με ψήφισμά τους οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των υπηρεσιών


Οι κάτοικοι του Δελβινακίου και της ευρύτερης ακριτικής περιοχής του Πωγωνίου ζητάνε με ψήφισμά τους να μην καταργηθούν ή συγχωνευθούν από το Δελβινάκι, διάφορες υπηρεσίες όπως, η Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου, οι Σχολικές Μονάδες, το Κέντρο Υγείας, τα ΕΛ.ΤΑ, το ΚΤΕΟ Κακαβιάς, και να επαναλειτουργήσει το Κτηνιατρείο Δελβινακίου.
Ζητάνε, αντίθετα να αυξηθεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ευαίσθητη ακριτική περιοχή του Πωγωνίου.
Το ψήφισμά τους ως εξής:

Με αφορμή την πρόθεση διαφόρων Υπουργείων όπως αυτή αποτυπώθηκε από δηλώσεις αρμοδίων τους, σχεδίων Νόμου κ.λπ., ο Καλλικράτης δεν ισχύει πλέον μόνον για τους Ο.Τ.Α. και τις Περιφέρειες, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους Τομείς του Διοικητικού Μηχανισμού όπως: Δ.Ο.Υ., Σχολικές Μονάδες, Γραφεία και Δ/νσεις της Παιδείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΛ.ΤΑ, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τους που αφορούν την περιοχή μας και το χωριό μας Δελβινάκι το οποίο θεωρείται ιστορική πρωτεύουσα του Πωγωνίου κατά τον Καλλικράτη πραγματική στην ουσία και λίκνο του Πωγωνίου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Θεωρούμε ότι η κατάργηση λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου είναι πράξη άδικη και αβάσιμη, που ίσως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς αποφάσεων της Πολιτείας, οι οποίες συμβάλουν σε παραπέρα αφαίμαξη της ζωής στον Παραμεθόριο Δήμο μας.
Η επαναλειτουργία το 2003 της Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου αναβαθμισμένης μετά την αναστολή λειτουργίας της το 2000, έγινε με αγώνες ετών, κατάληψη κτιρίων, κλείσιμο δρόμων, παραιτήσεις Δημοτικών Συμβούλων και Δικαστήρια. Με τον τρόπο αυτό πιστεύαμε ότι η Πολιτεία δεν θα ξαναέθετε θέμα κατάργησής της αφού οι λόγοι για τους οποίους επανασυστήθηκε υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα εντονότερα από τότε, αλλά και γιατί εξυπηρετεί το Τελωνείο Κακαβιάς, το ΚΤΕΟ Κακαβιάς, τους κατοίκους των Δήμου Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου και των διευρημένων Κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης, θα μπορούσε να διευρυνθεί με την υπαγωγή σε αυτή των Δήμων Άνω Καλαμά και Καλπακίου, δηλαδή όλου του νέου Δήμου Πωγωνίου (6 ΟΤΑ).
2. Η Σχολική Μονάδα Γυμνασίου Δελβινακίου προτείνεται να συγχωνευθεί με αυτή του Τοπικού Διαμερίσματος Πωγωνιανής. Η πρόταση αυτή γεννά πολλά ερωτήματα γιατί εάν υλοποιηθεί θα μεταφερθεί σε Σχολείο στο οποίο δεν υπάρχει γηγενές μαθητικό στοιχείο.
3. Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, από τα καλύτερα και αρτιότερα που λειτουργούν στην Ελλάδα, με μεγάλη περιοχή ευθύνης του, με τις νέες μεταβολές στην Υγεία, προτείνεται να συμπεριληφθεί στην 1η Ζώνη με συνέπεια τις μειώσεις των Εφημεριών των Γιατρών. Αν σε αυτό προστεθεί και η έλλειψη οδηγών Ασθενοφόρων (υπάρχουν μόνο 2) δεν καλύπτεται η περίθαλψη σε 24ωρη βάση, τότε καταλαβαίνουμε πού οδηγείται το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.
4. Τα ΕΛ.ΤΑ Δελβινακίου, μοναδικό γραφείο που εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της περιοχής του Πωγωνίου, προτείνεται να μεταφερθεί από το Δελβινάκι. Θα είναι μεγάλη απώλεια για τους ανήμπορους γέροντες, συνταξιούχους - ακρίτες της περιοχής μας.
5. Το ΚΤΕΟ Κακαβιάς προτείνεται με τις νέες ρυθμίσεις να καταργηθεί, παρότι εκσυγχρονίστηκε πριν λίγους μήνες με σύγχρονα μηχανήματα. Γιατί άραγε; Δεν προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες κατασκευάστηκε τώρα;
6. Η Κτηνοτροφία συρρικνώνεται σε μία κατεξοχήν περιοχή με μέλλον αβέβαιο και η πολιτεία αντί να συμβάλει στην αναβάθμισή της, κατήργησε το Κτηνιατρείο Δελβινακίου.
Μετά από όλο αυτό το παραμεθόριο ορεινήτσουνάμι καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών σε μία ευπαθή περιοχή όπως η δική μας που έπρεπε να ενισχυθεί, πως θα γίνει αυτό το περίφημο σχέδιο ανάπτυξης και αποκέντρωσης (αν υπάρχει τέτοιο);
Οδηγούμεθα μαθηματικά στην ερήμωση και στην αστυφιλία και αν συνδυαστεί και με την μεταφορά της έδρας Πωγωνίου στο Καλπάκι θα μεταφερθούν τα σύνορα της χώρας κατά 25 χιλιόμετρα εντός.
Η περιοχή μας, ο νέος Δήμος Πωγωνίου είναι παραμεθόριος και ορεινός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, πέραν των οικονομικών δεικτών, στην εξυπηρέτηση των κατοίκων οι οποίοι φυλάνε «Θερμοπύλες» και είναι μακριά από την πρωτεύουσα του Νομού και για Εθνικούς Λόγους αφού ο μεθοριακός Σταθμός είναι η πύλη εισόδου της χώρας στην γείτονα Αλβανία.

Το ψήφισμα των κατοίκων, επιδόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ,στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Γεωργικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, στους Βουλευτές του Νομού, στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στο Δήμαρχο του νέου Δήμου Πωγωνίου.