Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ιόνια Οδός: Έργα παγωμένα και αρχαιολογικοί θησαυροί στην επιφάνεια

Ένα έργο-μαμούθ που βρίσκεται σε ύπνωση

Νέους οικισμούς, άγνωστα νεκροταφεία και ιερά φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι κατά μήκος του άξονα της Ιονίας Οδού, ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας της χώρας. «Οι εργασίες κατασκευής του έργου έχουν σταματήσει από τα τέλη του 2011 λόγω των οικονομικών συνθηκών, ωστόσο οι σωστικές ανασκαφές της ΛΣΤ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σταδιακά ολοκληρώνονται στις θέσεις που μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί», σημειώνει στο «ART» η διευθύντρια της Εφορείας δρ Ολυμπία Βικάτου.
Οι αριθμοί που πλαισιώνουν τις ανασκαφικές έρευνες υποδηλώνουν το μέγεθός τους: Η συνολική έκταση της ανασκαφής ανέρχεται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα. Στα 90 χιλιόμετρα της χάραξης του δρόμου, σε περιοχές της Αρχαίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διενεργήθηκαν 1.019 δοκιμαστικές τομές, συνολικού μήκους 12.161,77 τετραγωνικών μέτρων.
Αρχαιολόγοι, σχεδιαστές, μηχανικοί και εργατοτεχνίτες, 103 εργαζόμενοι συνολικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μαζί με το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας σηκώνουν το βαρύ φορτίο της ολοκλήρωσης των ερευνών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σωστικές ανασκαφές σε περίπου 30 θέσεις με ιδιαίτερα πλούσια ευρήματα που διευρύνουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας.

Παρατείνεται η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9



Μέχρι 14 Οκτωβρίου 2013 η προθεσμία για τα αγροτεμάχια

Σε παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα παρατείνεται:
Μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1 του Ε9 στο οποίο δηλώνονται τα κτίσματα εντός και εκτός στοιχείου και τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού.
Μέχρι 14 Οκτωβρίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης, υποβολής και ελέγχου του Πίνακα 2 του Ε9 στον οποίο δηλώνονται στοιχεία αγροτεμαχίων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη τριών ατόμων για μεταφορά λαθραίου καπνού σε κρύπτη λεωφορείου

Κατασχέθηκαν 7.750 γραμμάρια καπνού

Συνελήφθησαν προχθές (11-09-2013) αργά το βράδυ, στην Περιφερειακή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο οδηγοί λεωφορείου (ένας 51χρονος ημεδαπός και ένας 42χρονος υπήκοος Αλβανίας) καθώς και μία 39χρονη υπήκοος Αλβανίας, επιβάτης του λεωφορείου, για μεταφορά λαθραίου καπνού.
Ειδικότερα, σε ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε λεωφορείο, εντόπισαν επιμελώς κρυμμένους, σε ειδικό χώρο που προορίζεται για την ανάπαυση των οδηγών, δύο σάκους με (7.750) γραμμάρια καπνού.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις συλληφθέντες είχαν τοποθετήσει το λαθραίο καπνό στο χώρο αυτό, με σκοπό να αποφύγουν την καταβολή των σχετικών δασμών και φόρων.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ο λαθραίος καπνός.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών, στην πόλη των Ιωαννίνων

Κατασχέθηκαν πάνω από (2) κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (12-09-2013) νωρίς το απόγευμα στα Ιωάννινα, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 40, 31 και 33 ετών, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών .
Ειδικότερα, στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων περιήλθαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, σπίτι ιδιοκτησίας του 40χρονου ημεδαπού χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης και απόκρυψης ναρκωτικών, αλλά και ως χώρος διακίνησής τους «καβάτζα».
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 40χρονο και τους άλλους δύο δράστες την ώρα που εξέρχονταν από το σπίτι του και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2.361,4) γραμμαρίων.
 ένα γραμμάριο κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα).
 τρεις σπόροι κάνναβης.
 δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
το χρηματικό ποσό των 10.050  ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, χθες (12-09-2013) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρεις παράνομοι αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 26 ετών, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο για το νόμιμο της διαμονής τους στη χώρα, οι τρεις συλληφθέντες επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια Αλβανίας, στα οποία είχαν τεθεί πλαστές σφραγίδες εισόδου).
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα σε βάρος των δύο παράνομων αλλοδαπών εκκρεμούσαν επιπρόσθετα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ σε βάρος τους θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής τους απέλασης από τη χώρα.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

«Πακέτο» έρχονται ο φόρος πολυτελείας με τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας για Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού έρχονται «πακέτο» το τελευταίο δίμηνο του 2013.
Αυτό σημαίνει ότι οι όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο από 1.929 μέχρι 4.700 κυβικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο από 947 έως 5.140 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στον "Τύπο της Παρασκευής", από το φόρο δεν γλιτώνουν ούτε οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν πινακίδες στο τέλος του 2012, αφού ο φόρος ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών, σε πισίνες και αεροσκάφη και αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία 136 εκατ. ευρώ.
Ο νέος φόρος βεβαιώνεται με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σταλεί στους υπόχρεους.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Νέα παράταση έως 26 Σεπτεμβρίου για τα δικαιολογητικά στις εφορίες

Σε ταλαιπωρία εξελίσσεται η υπόθεση της προσκόμισης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενος στις ΔΟΥ, ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων.
Οι ουρές στις Εφορίες είναι μεγάλες, αφού η αρχική διορία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 155.000 φορολογούμενους προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εξέπνεε στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει mail ή μήνυμα στο Taxisnet, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Κατά την εξέταση των στοιχείων που δηλώσατε με την δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013, προέκυψε η ανάγκη ελέγχου των παραστατικών που πιστοποιούν την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προσκομίσετε ή να αποστείλετε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, εκτύπωση της δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος, μέχρι 26.9.2013. Σε αντίθετη περίπτωση η δήλωσή σας θα προωθηθεί για έλεγχο».
Σημειώνεται ότι από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν στο Taxisnet έως τις 30 Αυγούστου προέκυψε πως 155.000 δηλώσεις είχαν διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία που διέθετε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Διορία ως τη Δευτέρα για την προσκόμιση των δικαιολογητικών στην εφορία

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου λήγει η καταληκτική προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 155.000 φορολογούμενους προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στις εφορίες για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεών τους.
Σημειώνεται πως κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν στο Taxisnet έως τις 30 Αυγούστου προέκυψαν περίπου 155.000 δηλώσεις με διαφορές από στοιχεία που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε στην διάθεσή της και, ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι ειδοποιήθηκαν να προσκομίσουν στις ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της δήλωσής τους.
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ν.4183/2013 η καταληκτική ημερομηνία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών στις ΔΟΥ για όσους φορολογούμενους μέχρι την 30η Αυγούστου είχαν λάβει την σχετική ειδοποίηση από την ΓΓΠΣ κατά την υποβολή της δήλωσής τους θα είναι η προσεχής Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr  

48ωρη απεργία των δασκάλων στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ

Σε 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να προχωρήσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.
 Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.