Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 29 Μαΐου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1) Την Παρασκευή 29-05-2020:
Α) Από ώρα 09:00 πμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές:
Παρακάλαμος πέριξ SUPER MARKET Μάρος.
Β) Από ώρα 12:00 μμ έως 15:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Μαυρόπουλο.
 Γ) Από ώρα 08:30 πμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές: Πλατάνια Τσερίτσανων, Λίππα, Κάτω Λίππα, Ασπροχώρι και οικισμός Ανάληψης.
Δ) Από ώρα 08:30 πμ έως 09:30 πμ στις παρακάτω περιοχές: Περίβλεπτος και πέριξ επιχειρήσεων μαρμαράδικο Αφών Γραβάνη και πτηνοτροφείο Σταμάτη – Μάτσου.
Ε) Από ώρα 10:00 πμ έως 13:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Πετσάλι, Λιγοψά, Γαβρισιοί, Βλαχάτανο, Χρυσόραχη, αντλιοστάσια Πετσαλίου, πτηνοτροφείο Γκουγιάνου.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού, μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων


Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού, μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, με την εγκύκλιο, επισημαίνονται τα εξής:
 1. Παράταση χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού - Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων Από το άρθρο μόνο της με αρ. πρωτ. 17787/520/8.5.2020 (Β' 1778) απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55) για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α' της παραγράφου 3 του προαναφερόμενου άρθρου. Λαμβάνοντας υπόψη την αριθ. 51888/ΓΔ4/6-5-2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών, «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων, μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» (Β' 1739), αναφέρονται τα εξής: α. Χορήγηση κατά την εκ περιτροπής λειτουργία των υποτμημάτων των σχολικών μονάδων Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη χορήγησή της και, ειδικότερα, όχι μόνο από την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, αλλά και από την καθημερινή λειτουργία των τμημάτων αυτών, στα οποία εντάσσονται τα τέκνα.

Γιώργος Αμυράς: Αξιοποίηση του αρδευτικού έργου στον κάμπο Κουκλιών Πωγωνίου


Το αρδευτικό έργο που ρημάζει στον κάμπο Κουκλιών του Δήμου Πωγωνίου λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων χαρακτηρισμού της έκτασης ως δασική αναδεικνύει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Γιώργος Αμυράς με ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή των 5.500 στρεμμάτων αποτελεί κληροτεμάχιο εκ των οποίων τα 1.500 στρέμματα αναγνωρίζονται ως γεωργικός κλήρος, ενώ τα υπόλοιπα είναι χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση παρότι στο παρελθόν ήταν καλλιεργήσιμοι αγροί που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους λόγω των πολέμων ή λόγω μετανάστευσης.
Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς χρήσης των εκτάσεων της περιοχής, είναι το αρδευτικό έργο να έχει απαξιωθεί και να μη λειτουργεί, καθώς κρίνεται ασύμφορο για άρδευση μόνο 1500 στρεμμάτων και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Ο Γιώργος Αμυράς ζητά τη συμβολή των αρμόδιων υπουργείων ώστε να αξιοποιηθούν οι  υπάρχουσες δομές της περιοχής που προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και ανασχέουν την πληθυσμιακή ερήμωση της υπαίθρου.

Περιφέρεια Ηπείρου: 885 χιλιάδες ευρώ για το δρόμο Κόνιτσας-Δίστρατου


Σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό για ένα ακόμη μεγάλο έργο οδοποιίας προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Πρόκειται για την αποκατάσταση του δρόμου από την Κόνιτσα, στο Ελεύθερο, το Δίστρατο και μέχρι τα όρια του νομού Ιωαννίνων με συνολικό προυπολογισμό 885 χιλιάδες ευρώ.
Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου και η αποσφράγιση θα γίνει στις 19 του ίδιου μήνα.

Εξιχνιάστηκε πλήθος κλοπών μπαταριών κυρίως από φορτηγά αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων


Μετά από ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση
Αφαίρεσε συνολικά 35 μπαταρίες οχημάτων η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ
Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση πολυάριθμων περιπτώσεων κλοπών μπαταριών κυρίως από φορτηγά αυτοκίνητα, που διαπράχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Ως δράστης των παραπάνω υποθέσεων ταυτοποιήθηκε ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.
Αναλυτικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε έξαρση κλοπών μπαταριών από οχήματα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και για το λόγο αυτό συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών για τον εντοπισμό του δράστη.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο δράστης χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, δρούσε βραδινές ώρες και αφού εντόπιζε σταθμευμένα κυρίως φορτηγά αυτοκίνητα αφαιρούσε απ’ αυτά τις μπαταρίες, διαρρηγνύοντας σε πολλές περιπτώσεις τις γέφυρες ένωσης των μπαταριών ή τα λουκέτα ασφαλείας τους.
Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, κατά το χρονικό διάστημα από 14-11-2019 έως και 23-04-2020, στην Ανατολή, στον Κατσικά και στην Πεδινή Ιωαννίνων διέπραξε τα παρακάτω:
 αφαίρεσε συνολικά -31- μπαταρίες από -16- φορτηγά αυτοκίνητα,
αφαίρεσε -2- μη λειτουργικές μπαταρίες από απορριμματοφόρο του Δήμου Ιωαννιτών,
αφαίρεσε -2- μπαταρίες από αντίστοιχα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα,
αποπειράθηκε να αφαιρέσει μπαταρίες από τρία φορτηγά αυτοκίνητα.
Η σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, συνολικά 173 έχουν χάσει τη ζωή τους, 18 νέα κρούσματα


Ανακοινώνονται 18 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Τα 11 αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων και τα 2 έλεγχο επαναπατρισθεέντων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 627 (21.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1645 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 173. Οι 52 ήταν γυναίκες (30.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 166.245 κλινικά δείγματα.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για 36.500 ανέργους στην Κοινωφελή εργασία


Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, αλλά με τεχνικές διορθώσεις αναμένεται να δημοσιευθεί  η νέα ΚΥΑ για την κοινωφελή εργασία για 36.500 ανέργους.
Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για 36.500 ανέργους  στην Κοινωφελή εργασία, ώστε μέχρι τέλος Ιουνίου να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων εξαιρούνται οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθμ. 9/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018 και 3/2019 δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.
Για κάθε ωφελούμενο το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 21,84 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 546,00 ευρώ μηνιαίως.
Η απασχόληση είναι 8μηνη και ο στόχος είναι η επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ζωοτροφών στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, στην Πεδινή Ιωαννίνων


Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τρίτης σε  εργοστάσιο ζωοτροφών στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, στην Πεδινή Ιωαννίνων.
Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 21 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με έξι οχήματα.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα της επιχείρησης
Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια που την προκάλεσαν από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συνέντευξη-απάντηση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνου στην καταγγελία Δημοτικών Συμβούλων για την παράνομη υλοτομία στο δάσος της Τ.Κ. Βασιλικού, στο www.tzourlakos.com/


Συνέντευξη-απάντηση του Δημάρχου Πωγωνίου  κ. Καψάλη Κωνσταντίνου  στην καταγγελία Δημοτικών Συμβούλων για την παράνομη υλοτομία στο δάσος της Τ.Κ. Βασιλικού, στο www.tzourlakos.com/

Χρήση κλιματιστικών την εποχή της νόσου COVID-19


Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ήδη αντιμετωπίσαμε το πρώτο μικρό κύμα καύσωνα, το θέμα της ασφαλούς χρήσης κλιματισμού εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εγείρεται επιτακτικό.
Είναι γνωστό ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μολυσμένου αέρα και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. 
Όσον αφορά την αερογενή μετάδοση, υπάρχουν δύο μηχανισμοί έκθεσης στον ιό, εξηγεί η κα Παναγιώτα Καρύδη, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Μetropolitan General.
        Μετάδοση σε κοντινή απόσταση, μέσω μεγάλων σταγονιδίων (>10 μικρά) που εκπέμπονται κατά το βήχα και ιδιαίτερα κατά το φτέρνισμα του ασθενούς. Τα περισσότερα από αυτά τα σταγονίδια πέφτουν σε μεγάλες επιφάνειες και αντικείμενα όπως γραφεία και τραπέζια, αφού έχουν διανύσει τροχιά μήκους 1-2 μέτρων. Έτσι άτομα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από την πηγή των σταγονιδίων κινδυνεύουν να μολυνθούν άμεσα εισπνέοντας τα σταγονίδια αυτά. Διαφορετικά, κάποιος μπορεί να μολυνθεί ακουμπώντας σε επιφάνειες στις οποίες έχουν επικαθήσει τα σταγονίδια αυτά, καθώς ο κορονοϊός φαίνεται να επιβιώνει εκεί για 2-3 μέρες.
        Μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων (<5 μικρά), τα οποία αιωρούνται στον αέρα για αρκετές ώρες και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Τα σωματίδια αυτά προκύπτουν από την εξάτμιση των μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκπέμπονται κατά το βήχα ή το φτάρνισμα, καθώς αυτά διαγράφουν την τροχιά τους στον αέρα και ξηραίνονται. Τα σταγονίδια μεγέθους 10 μικρών αφυδατώνονται σε 0,2 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί εδώ ότι το 1 μικρό ισούται με 1000 νανόμετρα, ενώ ο κορονοϊός έχει μέγεθος 80-160 νανόμετρα. Ο ιός επιβιώνει αιωρούμενος στο συνήθη αέρα του δωματίου για 3 περίπου ώρες, ενώ τα σωματίδια αυτά μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω ρευμάτων αέρα ή στους αεραγωγούς απαγωγής των συστημάτων εξαερισμού. Με τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να αποκλεισθεί η αερογενής μετάδοση του νέου κορονοϊού, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση γι’ αυτό.