Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΒΑΝΙΑ: Σε μπλόκο στους Γεωργουτσάτες κατασχέθηκε ένας τόνος μαριχουάνα με προορισμό την Ελλάδα


Σε μπλόκο στους Γεωργουτσάτες από τις αστυνομικές αρχές του Αργυροκάστρου κατασχέθηκε ένας τόνος μαριχουάνα προτού το φορτίο περάσει τα σύνορα με την Ελλάδα, συνελήφθη ο οδηγός και αναζητούνται άλλοι τρεις συνεργοί.
Πρόσφατα οι αλβανικές αρχές κατάσχεσαν 1,5 κιλό που μετέφερε με λεωφορείο Αλβανός και είχε προορισμό την Κρήτη, τώρα η ποσότητα είναι τεράστια για το συγκεκριμένο ναρκωτικό.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές του Αργυροκάστρου, οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν έναν 41χρονο από το Τεπελένι, ο οποίος είχε προμηθευτεί το φορτίο στο χωριό Λαζαράτι, (γνωστή περιοχή για την καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα).
Ο συλληφθείς μετέφερε το φορτίο με ένα τζιπ, μάρκας Volkswagen και μοντέλο Touareg, το οποίο είχε πινακίδες της πόλης των Τιράνων.
Επίσης, οι αστυνομικές αρχές του Αργυροκάστρου εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για άλλους τρεις άνδρες που φέρονται ως συνεργοί του 41χρονου.
Η σύλληψη του 41χρονου έγινε σε μπλόκο της αστυνομίας στο χωριό Γεωργουτσάτες κοντά στη Δρόπολη, περίπου δύο χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, έπειτα από παρακολούθηση των υπόπτων για περίπου μια εβδομάδα.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Με επιτόκιο 4,64% δανείστηκε 390 εκατ. ευρώ το Δημόσιο


Με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο από την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση δανείστηκε το ελληνικό Δημόσιο κατά τη δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου.
Συνολικά, η χώρα μας άντλησε 390 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,64% (από 4,9%), εξέλιξη θετικά και, ως ένα βαθμό, αναμενόμενη λόγω της αποκλιμάκωσης των spreads στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων.

Ακόμα πιο θετικό στοιχείο, πάντως, αποτελεί η σχετικά αυξημένη ζήτηση, καθώς ο δείκτης κάλυψης έφτασε τις 4,54 φορές έναντι 3,4 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία, με τη συμμετοχή των ξένων να ανέρχεται στο 80%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εξετάζει σενάριο για ιερείς Part time


Ένα σενάριο που θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, εξετάζει η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε κληρικούς να εργάζονται παράλληλα, βγάζοντας τα ράσα. Στόχος να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα του κανόνα 5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη.
Τρόπους να παρακάμψει την απόφαση της Πολιτείας για εφαρμογή του κανόνα 5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη, αναζητά η Εκκλησία της Ελλάδος.

Σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής, η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, να εντάξει και την εκκλησία σε περιορισμό προσλήψεων, οδηγεί στο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε εθελοντές κληρικούς που θα χειροτονηθούν να ασκούν το επάγγελμα που είχαν ως λαϊκοί και να φορούν την λαϊκή (πολιτική) περιβολή κατά την ώρα της εργασίας.

Ήδη για το ενδεχόμενο αυτό ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή (04/02), περίπου 25 υποψήφιοι κληρικοί σε σύναξη που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Γαβριήλ Παπανικολάου φέρεται να ενημέρωσε αρχικά τους υποψηφίους κληρικούς για την ρύθμιση του "5-1" εξηγώντας ότι αυτή αφορά το σύνολο του Δημοσίου και δεν θα εφαρμόζεται σε κάθε επιμέρους υπηρεσία του στενότερου ή ευρύτερου Δημοσίου Τομέα ή στα ΝΠΔΔ.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου όταν επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκειμένου να του επιδώσει την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ζητά 300 θέσεις κληρικών για το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανομής αυτών των μισθοδοτούμενων θέσεων – εφόσον βέβαια η Κυβέρνηση τις αποδώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος – τότε στην Αρχιεπισκοπή αντιστοιχούν 10 θέσεις νέων κληρικών. Όμως όπως φέρεται να είπε ο π.Γαβριήλ οι υποψήφιοι προς χειροτονία αγγίζουν τους 40.

Έτσι σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο π. Γαβριήλ εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τον ζήλο να γίνουν κληρικοί και έχουν κάποια εργασία θα μπορούσαν κατ’ οικονομία να συνεχίσουν να την ασκούν μέχρι να τελειώσει η ισχύς του μέτρου οπότε τότε θα ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο αυτό εφόσον το επιτρέπει η φύση του επαγγέλματος που σήμερα ασκούν θα μπορούν μετά την χειροτονία τους να φορούν τα ράσα ή αν δεν επιτρέπεται για λόγους πρακτικούς ή από τον κανονισμό της εργασίας θα γίνεται η εξαίρεση να φορούν λαϊκή (πολιτική) περιβολή.

Μάλιστα έφερε και δύο παραδείγματα κληρικών που ο ένας εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα και ο άλλος ως ταχυδρόμος και μετά την εργασία τους ασκούν τα εφημεριακά καθήκοντά τους

Γ . ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου


Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου μετά την ψήφισή του, τον Ιούνιο, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης με τους εκπροσώπους της τρόικας το πρωί της Τρίτης.
Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ραγκούσης, το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των εργαζομένων, νεοπροσλαμβανόμενους και παλιούς και θα αίρει τις αντιθέσεις στους μισθούς υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, ίδια χρόνια και ίδιες ικανότητες, στη λογική της δημιουργίας ενός απλού, σύγχρονου και δίκαιου μισθολογίου.
Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα συμπαρασύρει σε μείωση το συνολικό μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα. Η μείωση αυτού, ανέφερε, θα προκύψει από την παρατηρούμενη αύξηση των αποχωρήσεων. Και στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την αλλαγή του κανόνα ένα προς πέντε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν αποχωρήσει το 2010, 53.355 εργαζόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι το 2011 μπορούν να γίνουν 10.600 προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένων και των μετατάξεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με δεδομένο ότι περίπου 2700 υπάλληλοι θα μεταταχθούν από τον ΟΣΕ, ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα κυμανθεί στις περίπου 8000.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε επίσης ότι μέχρι το 2013 οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο θα είναι κατά 200.000 λιγότεροι.

Τέλος ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε στην τρόικα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και ότι η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για τη λειτουργική αξιολόγηση του Δημοσίου έχει προχωρήσει.

Ν.Δ.: Σε εκλογική ετοιμότητα


Μαχητικότητα και συστράτευση ζήτησε ο κ. Αντώνης Σαμαράς από τους τομεάρχες στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.Τους υποσχέθηκε μάλιστα ότι η γραμμή του κόμματος θα συναποφασίζεται.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι είναι ότι οι τομεάρχες δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία πριν μια εβδομάδα έλυσε τους ζυγούς μόλις τελείωσε η ομιλία του Α. Σαμαρά. Μίλησαν 25 τομεάρχες για όλα.

Άλλωστε πολλοί από αυτούς δίνουν για πρώτη φορά εξετάσεις σε τέτοια κομματικά πόστα.

ΤΡΟΪΚΑ: Περικοπές για εξοικονόμηση 2,6 δισ


Το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομήσει με μέτρα η ελληνική κυβέρνηση το 2012 και βέβαια δε θα εξοικονομήσει από την ανάπτυξη αλλά από περικοπές δαπανών και αύξηση των εσόδων με τον γνωστό τρόπο. Μέτρα!

Άλλωστε η Ελλάδα καλείται να πάρει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014, γεγονός που ήταν και το αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

Ζητούμενο είναι η απόδοση 2,6 δισ. ευρώ το 2012 και από 5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014, ποσά τα οποία θα προέλθουν κατά το 1/3 από την αύξηση των εσόδων και κατά τα 2/3 από τη μείωση των δαπανών.

ΕΦΟΡΙΑ: Πότε πρέπει να καταθέσετε το Ε9;


Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ 1022 3/2/2011 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2011 ορίζονται ως εξής:

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων υποβάλλεται αυτοτελώς τις ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όταν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά για τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2011.

Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι 30 Ιουνίου 2011.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: 34 τα θύματα


Στα 34 έχουν φτάσει τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 αναφέρουν οι Αρχές οι οποίες παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και καλούν τους πολίτες -και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες- να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα, Δευτέρα δηλώθηκαν 15 νέα κρούσματα, νοσηλεύονται 77 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά από την αρχή της χρονιάς έχουν εισαχθεί για νοσηλεία σε νοσοκομεία 146 άτομα.

Οι Αρχές επισημαίνουν πάντως ότι μόνο το 5,9% του πληθυσμού έχει κάνει μέχρι στιγμής το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν τα προηγούμενα χρόνια εμβολιαζόταν κάθε χρόνο το 10,5% του πληθυσμού και το 2010, με το πανδημικό εμβόλιο, το 7,5%.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, οι πολίτες τηρούν επιφυλακτική στάση έναντι του αντιγριπικού εμβολιασμού. Τους κάλεσε δε να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, επισημαίνοντας ότι ο ιός προσβάλλει και νέους και υγιείς ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους έχασαν τη μάχη για τη ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που συμμετείχαν τη Δευτέρα σε συνάντηση εργασίας για την εποχική γρίπη και την κατάσταση στην Ελλάδα, επανέλαβαν για μία ακόμη φορά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Προσθέτουν ότι έστω και τώρα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, μπορούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν κόβονται αναπηρικές συντάξεις


Tη διαβεβαίωση ότι οι αναπηρικές συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν, έδωσε χθες από τη Bουλή ο αναπληρωτής υπουργός Eργασίας, κ. Γ. Kουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του KKE κ. Γ. Mαυρίκου, σχετικά με το IKA.
«Δεν καταργούμε τις αναπηρικές συντάξεις, όπου θα πρέπει να σας πω ότι είμαστε πρωταθλητές, κάθε άλλο.
Aλλά, οφείλουμε να νοικοκυρέψουμε τη σημερινή κατάσταση», είπε, και έσπευσε να προσθέσει ότι «σε ορισμένους νομούς της χώρας ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους ήταν ανάπηρος.
Mε τα μέτρα που λάβαμε, οι αναπηρικές συντάξεις έφτασαν στο επίπεδο του 14,5% του συνόλου.
Στόχος μας, μέσω της σύστασης του Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης είναι να υποχωρήσουν στο περίπου 8%, όσος δηλαδή είναι και ο μέσος κοινοτικός όρος, ώστε αφενός να πάψουν να ταλαιπωρούνται όσοι είναι πράγματι ανάπηροι και να εντοπιστούν αφετέρου, όσοι εισπράττουν παράνομα συντάξεις».

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 22 και 23 Φεβρουαρίου


Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22 και 23 του Φλεβάρη αποφάσισαν καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ τον Μάρτιο θα προχωρήσουν σε νέες συνελεύσεις με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μαζί με γονείς και άλλες ομοσπονδίες της παιδείας.
Η ΟΛΜΕ αποφάσισε, επίσης, να προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια με θέμα τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και στον εκπαιδευτικό.

Αυτή θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, όπως δαπάνες σχολικών επιτροπών, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, ελάχιστοι διορισμοί, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ.
Η ΟΛΜΕ πρότεινε, ακόμη, σε συνεργασία με συλλόγους των εκπαιδευτικών την ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης για τη στήριξη των μαθητών.

ΤΡΟΪΚΑ: Ζητά ευελιξία στην αγορά εργασίας


Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς.
Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.
Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η «απελευθέρωση» των «κλειστών» επαγγελμάτων και το φορολογικό νομοσχέδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.

Με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επικύρωσης του αναθεωρημένου μνημονίου και της έγκρισης της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου.

Χρυσοχοϊδης-Τρόικα: 8 "οκ" και 3 κρατούμενα


Οκτώ επιτεύγματα και τρεις εκκρεμότητες σημείωσαν οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.
Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης οι ελεγκτές επικρότησαν το έργο του στον τομέα της ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με πηγές, τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πολύ καλά.
Ειδικότερα πρόοδος σημειώθηκε στους εξής οκτώ τομείς:
1.Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2010 από 15% που ήταν ο στόχος έκλεισε στο 18%. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, λένε οι πληροφορίες, είπε ότι θα δημιουργηθεί taskforce (ομάδα κρούσης) σε κάθε περιφέρεια και θα τεθούν στόχοι, χρονοδιαγράμματα στις τοπικές αρχές.
2.Στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας εντάχθηκα 11 αντί για 10 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 4,6 δις. ευρώ.
3.Στις 15 Μαρτίου προκηρύσσονται τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου συνολικού ύψους 2,15 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δις. ευρώ είναι καθαρές φοροαπαλλαγές και τα 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις. Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης όλων των φορέων, πρεσβειών, εμπορικών ακολούθων κλπ.
4.Μέσα στην εβδομάδα βγαίνει στον... αέρα πρόσκληση για τις τράπεζες στα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ύψους 1,2 δις. ευρώ.
5.Αύξηση εξαγωγών. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από τον ΟΠΕ, τον ΕΟΤ και το InvestinGreece για νέο εθνικό brand.
6.Παρουσίαση actionplan 30 σημείων για άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
7.Εντός της εβδομάδας πάει στη βουλή το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
8.Μειώνουν τις τιμές οι επιχειρήσεις.
Οι τρεις εκκρεμότητες είναι το νομοσχέδιο για την ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων (εκκρεμούν πρωτοβουλίες των ΥΠΕΚΑ και Υπουργείου Υποδομών) και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

ΔΕΗ: Λογαριασμοί self service


Τη δυνατότητα να ενημερώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές τη ΔΕΗ για τις ενδείξεις του μετρητή τους ώστε όλοι οι λογαριασμοί να εκδίδονται με βάση την πραγματική κατανάλωση και όχι "έναντι" παρέχει η επιχείρηση στους πελάτες της.
Η ενημέρωση γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω internet, ενώ σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ η δυνατότητα αυτή εκτός από την κατάργηση των "έναντι" λογαριασμών εξυπηρετεί και τις περιπτώσεις που η πρόσβαση των καταμετρητών στο "ρολόι" είναι δύσκολη.
Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν την καταμέτρηση αναγράφεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, πάνω από τον πίνακα με τις ενδείξεις μετρητή.
Εκτός από την ένδειξη του μετρητή οι καταναλωτές πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, που αναγράφεται επίσης στο έντυπο του λογαριασμού και να επικοινωνήσουν με το τηλ. 10410 ή να υποβάλουν την ένδειξη ηλεκτρονικά.
Για πολυκατοικίες, όπου υπάρχουν πολλά ρολόγια, ο καταναλωτής πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι ο αριθμός παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό του, είναι ο ίδιος με αυτόν στη μεταλλική πινακίδα πάνω στο μετρητή.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Στο 5,1% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ


Προβάδισμα 5,1% του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, με τα ποσοστά των δύο κομμάτων να είναι αθροιστικά κάτω από το 50%.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου:
ΠΑΣΟΚ: 25,2%
ΝΔ: 20,1%
ΚΚΕ:8,5%
ΛΑΟΣ: 6,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 2,9%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,9%
Οικολόγων Πράσινων: 2,6%
Δημοκρατικής Αριστεράς: 2,4%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι περίπου της τάξης του 30%.
Στην ερώτηση «ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο Πρωθυπουργό», το 37,8% απάντησε τον Γιώργο Παπανδρέου, το 23% τον Αντώνη Σαμαρά και το 39,2% κανέναν από τους δύο.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Συναυλία κλαρίνου, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου


Ο συγκινητικός ήχος του κλαρίνου θα πλημμυρίσει στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συναυλιών που διοργανώνει το Μέγαρο ανοίγοντας την πόρτα του στους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής.
«Στις μέρες μας η ελληνική δημοτική μουσική, παρά τις αλλοιώσεις που υφίσταται, καθώς η ελληνική κοινωνία περνά πλέον από την αστικοποίηση στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης, εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί. Αρκεί να μπορέσει κανείς να αναζητήσει τις πολύτιμες εμπειρίες ζωής που προσφέρουν οι πρωτογενείς μορφές της, παρακάμπτοντας τη βιτρίνα του επιφανειακού φολκλόρ…» λέει ο διοργανωτής των συναυλιών, εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, κ. Λάμπρος Λιάβας.
Η συναυλία της 9ης Φεβρουαρίου αποτελεί ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο, ένα όργανο «ξένο» (δυτικό, που όμως το έφεραν οι Τσιγγάνοι οργανοπαίκτες από την Τουρκία) που διαδόθηκε ευρύτατα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα για να αναδειχτεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε σύμβολο της δημοτικής μας μουσικής.
Η πρώτη συναυλία της σειράς αποτελεί μια σπάνια συνάντηση τεσσάρων εξαίρετων μαστόρων του κατεξοχήν «εθνικού» μουσικού οργάνου της χώρας: του ξακουστού Ηπειρώτη κλαρινίστα Πετρο-Λούκα Χαλκιά, του Δημήτρη Κώτσικα, δημιουργού της ορχήστρας «Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης» (που θα τον συνοδεύσουν και επί σκηνής) και των συναδέλφων τους-μελετητών της παραδοσιακής μουσικής Νίκου Φιλιππίδη και Γιώργου Κωτσίνη.
Τα εισιτήρια στοιχίζουν 45 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη, 32 ευρώ, 22 ευρώ, 12 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικά).

ΕΦΟΡΙΑ: Ποιοι δικαιούνται το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας


Για τους έμμισθους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, θεωρείται ότι η κατοικία τους βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεπώς δικαιούνται την απαλλαγή.
Η απαλλαγή για απόκτηση πρώτης κατοικίας παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεπώς δεν δικαιούνται την απαλλαγή οι Ελληνες φοιτητές για όσο διάστημα παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό.
Επίσης, καθορίστηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων ως ακολούθως:
α) Ελληνες.
β) Ομογενείς από Αλβανία, Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
γ) Πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
δ) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
ε) Πολίτες τρίτων χωρών που απολαύουν του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο μέσο, όπως π.χ. η έναρξη άσκησης επαγγέλματος, η πρόσληψη για παροχή υπηρεσιών εξαρτημένης εργασίας (μισθωτός), η ενοικίαση κατοικίας, η φοίτηση σε σχολές κ.λπ. Το ελάχιστο συνεχόμενο χρονικό διάστημα κατοικίας στην Ελλάδα ορίζεται σε 1 έτος.
Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους αλλοδαπούς η πρόθεσή τους για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα δεν αναιρείται από το γεγονός ότι για ειδικούς λόγους οι αρμόδιες υπηρεσίες τούς χορηγούν προσωρινές άδειες παραμονής που ανανεώνονται.
Οι καταγόμενοι από τη Βόρεια Ηπειρο και την Τουρκία, εφόσον απέκτησαν ιθαγένεια τρίτου κράτους πλην της αλβανικής και τουρκικής, δεν μπορούν να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο.
Για τους έμμισθους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, θεωρείται ότι η κατοικία τους βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεπώς δικαιούνται την απαλλαγή.
Η απαλλαγή παρέχεται και στον κύριο εξ αδιαιρέτου ποσοστού ή ψιλό κύριο ή επικαρπωτή κατοικίας ή οικοπέδου που αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό ή το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας ή της ψιλής κυριότητας, προκειμένου να γίνει εξ ολοκλήρου κύριος του ακινήτου, εφόσον το ποσοστό που έχει δεν του πληροί τις στεγαστικές ανάγκες.
Η απαλλαγή παρέχεται και στον σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση, υπό τον όρο ότι έχει καταθέσει αίτηση ή αγωγή διαζυγίου τουλάχιστον προ έξι μηνών από τον χρόνο της αγοράς. Αν δεν λυθεί ο γάμος με διαζύγιο μέσα σε πέντε έτη από την αγορά, αίρεται η χορηγηθείσα απαλλαγή και καταβάλλεται ο οικείος φόρος.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, αποθηκών, γραφείων, βιομηχανοστασίων και γενικά αμιγών επαγγελματικών στεγών έχουν δικαίωμα απαλλαγής. Δεν θεωρείται επαγγελματική στέγη το ακίνητο, το οποίο από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο κτήσης χαρακτηρίζεται ως κατοικία, έστω και αν αυτό χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη.