Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γ . ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου


Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου μετά την ψήφισή του, τον Ιούνιο, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης με τους εκπροσώπους της τρόικας το πρωί της Τρίτης.
Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ραγκούσης, το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των εργαζομένων, νεοπροσλαμβανόμενους και παλιούς και θα αίρει τις αντιθέσεις στους μισθούς υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, ίδια χρόνια και ίδιες ικανότητες, στη λογική της δημιουργίας ενός απλού, σύγχρονου και δίκαιου μισθολογίου.
Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα συμπαρασύρει σε μείωση το συνολικό μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα. Η μείωση αυτού, ανέφερε, θα προκύψει από την παρατηρούμενη αύξηση των αποχωρήσεων. Και στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την αλλαγή του κανόνα ένα προς πέντε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν αποχωρήσει το 2010, 53.355 εργαζόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι το 2011 μπορούν να γίνουν 10.600 προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένων και των μετατάξεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με δεδομένο ότι περίπου 2700 υπάλληλοι θα μεταταχθούν από τον ΟΣΕ, ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα κυμανθεί στις περίπου 8000.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε επίσης ότι μέχρι το 2013 οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο θα είναι κατά 200.000 λιγότεροι.

Τέλος ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε στην τρόικα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και ότι η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για τη λειτουργική αξιολόγηση του Δημοσίου έχει προχωρήσει.