Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Χρυσοχοϊδης-Τρόικα: 8 "οκ" και 3 κρατούμενα


Οκτώ επιτεύγματα και τρεις εκκρεμότητες σημείωσαν οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.
Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης οι ελεγκτές επικρότησαν το έργο του στον τομέα της ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με πηγές, τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πολύ καλά.
Ειδικότερα πρόοδος σημειώθηκε στους εξής οκτώ τομείς:
1.Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2010 από 15% που ήταν ο στόχος έκλεισε στο 18%. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, λένε οι πληροφορίες, είπε ότι θα δημιουργηθεί taskforce (ομάδα κρούσης) σε κάθε περιφέρεια και θα τεθούν στόχοι, χρονοδιαγράμματα στις τοπικές αρχές.
2.Στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας εντάχθηκα 11 αντί για 10 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 4,6 δις. ευρώ.
3.Στις 15 Μαρτίου προκηρύσσονται τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου συνολικού ύψους 2,15 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δις. ευρώ είναι καθαρές φοροαπαλλαγές και τα 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις. Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης όλων των φορέων, πρεσβειών, εμπορικών ακολούθων κλπ.
4.Μέσα στην εβδομάδα βγαίνει στον... αέρα πρόσκληση για τις τράπεζες στα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ύψους 1,2 δις. ευρώ.
5.Αύξηση εξαγωγών. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από τον ΟΠΕ, τον ΕΟΤ και το InvestinGreece για νέο εθνικό brand.
6.Παρουσίαση actionplan 30 σημείων για άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
7.Εντός της εβδομάδας πάει στη βουλή το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
8.Μειώνουν τις τιμές οι επιχειρήσεις.
Οι τρεις εκκρεμότητες είναι το νομοσχέδιο για την ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων (εκκρεμούν πρωτοβουλίες των ΥΠΕΚΑ και Υπουργείου Υποδομών) και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.