Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και υπόσχεται αποτελέσματα μέσα στο 2011.

Αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εντός του 2011, υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Καπελέρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash.
Όπως είπε «η βούληση υπάρχει. Υπάρχει πρόοδος σε όλη αυτή τη διαδικασία, απλώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη».


Ο κ. Γ. Καπελέρης τόνισε ότι «μόνο από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο κλάδο, ελέγχονται και έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί και κάποιοι από αυτές τις υποθέσεις έχουν περαιώσει. Αλλά δεν μπορούμε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το Σύνταγμα, να ανακοινώσουμε ονόματα. Κάπου 200 και πλέον είναι οι περιπτώσεις δικηγόρων, άλλων φυσικών προσώπων (1041), στο σύνολό τους 1875 άτομα, φυσικά πρόσωπα, ελέγχονται με το "Πόθεν Έσχες" πανελλαδικά. Πότε είχε ξαναγίνει αυτό; Πέστε μου. Πότε ελέγχθηκαν σκάφη στην Ελλάδα; Άρα η βούληση υπάρχει - το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται. Απλώς γίνεται πιο μεθοδευμένα και πιο σωστά, γιατί είναι ξεκάθαρη κι η πολιτική βούληση».
Ο κ. Καπελέρης αποκάλυψε ότι μόνο στο γραφείο του πέρυσι, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, έλαβε 1.200 επιστολές - καταγγελίες, για «τρανταχτές» περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ συνολικά η υπηρεσία έλαβε 18.000 καταγγελίες, το δε 2009 οι καταγγελίες είχαν φθάσει μόλις τις 3.500.
Πέραν της φοροδιαφυγής είναι και η μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή, τόνισε ο κ. Γιώργος Καπελέρης, αναφερόμενος στις καταβολές ΦΠΑ.
Ακόμη τόνισε ότι το κύριο βάρος του ελεγκτικού μηχανισμού, με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα ανακοινωθεί «προσανατολίζεται πλέον στο φυσικό πρόσωπο».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - ΔΑΒΑΚΗΣ 6 - 0


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ -29η Αγωνιστική

1. Πωγωνάτος: 68
2. Αμπελόκηποι: 63
3. Σταυράκι: 62
4. Ανάργυροι: 62
5. Ελπίδες Ι.: 57
6. Καρίτσα: 53
7. Δαβάκης: 46
8. ΠΑΣ Γραμμένο: 37
9. Ζίτσα: 31
10. Κληματιά: 24
11. Κόνιτσα: 23
12. Γεννάδιος: 18
13. Πανζαγορισιακός: 14
14. Μάρμαρα: 14
15. Ελεούσα '94: -1

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΛΓΟΥ: Αξιοποιήστε τις ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί από 6.500 δανειολήπτες στις τράπεζες για εξωδικαστικό συμβιβασμό 19.627 αιτήσεις.


Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα από 11 ενώσεις καταναλωτών, από τον Συνήγορο του Καταναλωτή και του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, προκύπτουν τα εξής δεδομένα:


Έχουν υποβληθεί από 6.500 δανειολήπτες στις τράπεζες για εξωδικαστικό συμβιβασμό 19.627 αιτήσεις.
Από αυτές έχουν απαντηθεί οι 6.008.
Έχουν ρυθμιστεί εξωδικαστικά οι 34.
Από 04.01.2011 – 11.03.2011 έχουν γίνει 333 προσφυγές στα Ειρηνοδικεία.
Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μεμονωμένα μέσω των δικηγόρων.
Σε δήλωση του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος έχει και υπό την εποπτεία του την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σημειώνει:


«Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του ν.3869/2010 προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές, σε συνεργασία με τους φορείς που μετέχουν στο δίκτυο της νομικής υποστήριξης το οποίο και έχει δημιουργηθεί από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αγωνία για την τύχη της "Δωδώνης"

Μέχρι και ο κ. Κάρολος Παπούλιας παρενέβη για να διασωθεί η ιστορική γαλακτοβιομηχανία.


Μέχρι και την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προκάλεσαν τα κυβερνητικά σχέδια για πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας στη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου Δωδώνη ενώ έντονη ήταν η κινητικότητα σήμερα το πρωί στα Γιάννενα καθώς πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας να αποδεσμευτεί από τις μετοχές της στη γαλακτοβιομηχανία βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, κινητοποιώντας τους κτηνοτροφικούς φορείς.


Στις 10:00 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συγκέντρωση των μελών της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην πώληση της Δωδώνης, ενώ στις 12:00 έγινε συγκέντρωση των κτηνοτροφικών φορέων μετά από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί

Από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Π. Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για απόκτηση Ειδικής Άδειας ταξί θα πραγματοποιηθούν στις 5 Μαΐου 2011 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα πρώην ΕΛΚΕΠΑ στοά Σάρκα 30 Α΄ κτήριο 2ος όροφος. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την 4η Μαΐου και ώρα 12.00 μ. να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτισθεί στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, γραφείο 13 (Υπεύθυνος Β. Δόσης).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΟΓΑ: Στις 2 Μαΐου οι συντάξεις

Μόνο με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε 812.048 συνταξιούχους του ΟΓΑ θα καταβληθούν τη Δευτέρα 2 Μαΐου οι συντάξεις αποκλειστικά με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 345.344.063,00 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Πώς συνυποβάλλονται οι αποδείξεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις του 2011


Οι αποδείξεις του 2010 για το κτίσιμο του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, πρέπει να συνυποβάλλονται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011, που υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. ή στέλνονται ταχυδρομικά, διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στην Δ.Ο.Υ., όταν ζητηθούν.
Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου και θα διενεργηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους. Τέλος, όπως σημειώνεται, θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζομένων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», μεταξύ των μέτρων που θεσπίστηκαν ήταν και το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις.
Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο δίνεται και η δυνατότητα επιστροφής φόρου, αν ο φορολογούμενος συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται για το αφορολόγητο όριο (συνολικά 15.000 ευρώ ο μεμονωμένος φορολογούμενος και 30.000 ευρώ η οικογένεια σε κοινή δήλωση).

ΙΧ: «Ανάσταση» με αύξηση 25,7% στις πωλήσεις στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου!

«Ανάσταση» στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων σημειώθηκε στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου σημειώνοντας μάλιστα αύξηση 25,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι καθώς ταξινομήθηκαν 5.240 αυτοκίνητα έναντι 4.167 οχημάτων.


Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως η αγορά καταγράφει θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μέσα στο 2011 γεγονός το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στην εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης αλλά και τις γενναίες προσφορές των εισαγωγικών εταιρειών.
Από την άλλη μεριά όμως η πλειονότητα των εμπόρων που ανήκουν σε κάποιο επίσημο δίκτυο αλλά και κάποιοι εισαγωγείς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία της αγοράς αλλά και την δυναμικότητα του μέτρου καθώς όπως επισημαίνουν οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι και δεν προβαίνουν σε καμία απολύτως αγορά.
Βέβαια η στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς απορρίπτουν 9 στις 10 αιτήσεις δανείων για αγορά αυτοκινήτου και μάλιστα στη μία που εγκρίνεται θα πρέπει ο καταναλωτής να καταβάλλει τουλάχιστον το 30% της αξίας του αυτοκινήτου που επιθυμεί να αποκτήσει με μετρητά ώστε να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο ποσό από κάποια τράπεζα.
Σε επίπεδο έτους πάντως οι πωλήσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν πολύ χαμηλές πτήσεις καταγράφοντας πτώση 52% καθώς έχουν ταξινομηθεί μόλις 30.507 νέα ΙΧ έναντι 63.532 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2010.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ποιοι είναι οι πρώτοι «στόχοι» των φορολογικών ελέγχων

Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα, 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχουν «ξεχάσει» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΜΑΠ αλλά και 1.150 μεγάλες επιχειρήσεις, είναι οι πρώτοι «στόχοι» του ελεγκτικού μηχανισμού με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι τριετές και ανακοινώνεται αύριο εκτός απροόπτου από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.


Το εν λόγω σχέδιο το οποίο θα είναι τριετές και, εκτός απροόπτου, ανακοινώνεται αύριο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ανανεώνεται κάθε έτος αφού βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι όπως στην πενταετία 2011 - 2015 καταφέρει να εισπράξει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΩΔΩΝΗ: Σήμερα Τετάρτη γίνεται, εκτός απροόπτου, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας

Η συνέλευση αυτή η οποία θα πραγματοποιηθεί με δυο συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας στα Ιωάννινα, δεν αναμένεται να κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας.


Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνέλευση για την πορεία της εταιρείας, καθώς ακολουθεί δυο μέρες μετά η γενική συνέλευση του μεγαλομετόχου της, Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για την πώληση ή την μεταβίβαση της «Δωδώνη».


Σημειώνεται ότι οι Ενώσεις-μέτοχοι της «Δωδώνη» και ιδίως η δεύτερη μεγαλομέτοχος ΕΑΣ Ιωαννίνων, επιθυμούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ως προς το ιδιοκτησιακό, ενώ και οι κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει προ πολλού πρόταση για να περάσει στους ίδιους η γαλακτοβιομηχανία. Ενδιαφέρον για την «Δωδώνη» φέρονται να έχουν εκδηλώσει και ξένοι μνηστήρες.

ΑΡΤΑ: Ανάκληση των «πλαστών» πτυχίων των ΤΕΕ Άρτας

Τα «πλαστά» πτυχία που είχαν χορηγηθεί κυρίως από τα ΤΕΕ της Άρτας, αποτελώντας το διαβατήριο για διορισμό στο δημόσιο δεκάδων αποφοίτων, ανακαλούνται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον ΑΣΕΠ να μην υπολογίζει τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα κριτήρια επιλογής για θέσεις που προκηρύσσονται.


«Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έδωσε αμέσως εντολή να επισπευσθεί η διερεύνηση του θέματος με τα πλαστά πτυχία ιδιωτικών ΤΕΕ Άρτας, υπόθεση που εκκρεμούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμα του στα τέλη του 2010 ζήτησε την ανάκληση των πτυχίων με την Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου, Φιλιώ Νόκα, να προβαίνει σε αυτή κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παράλληλα ζητά από το ΑΣΕΠ να μη λαμβάνει υπόψη του τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών στους διαγωνισμούς του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ: www.Zougla.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στην εντατική το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

Εκτός λειτουργίας τα μισά χειρουργεία.


Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται πλέον το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι ελλείψεις υλικών, ακόμη και των πιο βασικών είναι τέτοιες που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Οι ελλείψεις εντοπίζονται σε όλες τις κλινικές και ξεκινούν από εξειδικευμένα υλικά, όπως είναι αυτά που χρησιμοποιεί για παράδειγμα η αγγειοχειρουργική και φτάνουν μέχρι τις σύριγγες και τις γάζες.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να τίθενται εκτός λειτουργίας κατά το ήμισυ τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου έχει ημερησίως, εκτός από την Τρίτη, στη διάθεσή της δύο χειρουργικά τραπέζια για την πραγματοποίηση επεμβάσεων.
Χθες, εκλήθη από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο διευθυντής της Κλινικής για να του ανακοινωθεί ότι από σήμερα ο αριθμό των τραπεζιών περιορίζεται κατά 50%. Έτσι η Χειρουργική θα έχει στη διάθεσή της ένα μόνο τραπέζι και ήδη προγραμματισμένες επεμβάσεις ματαιώνονται.
Παρότι επισήμως, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου δηλαδή, δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τη μείωση αυτή, αποτελεί κοινό μυστικό ότι αιτία είναι η έλλειψη υλικών, ακόμη και των άκρως απαραίτητων.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήταν από τα πρώτα που διαπιστώθηκαν τέτοιες ελλείψεις. Οι γιατροί πολλές φορές χρειάστηκε να μεταφέρουν από το σπίτι τους χαρτί ακόμη και σαπούνι, ενώ ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν για εξετάσεις ήρθαν αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές εικόνες. Είδαν για παράδειγμα να τοποθετείται μαύρη σακούλα απορριμμάτων στον αξονικό, καθώς δεν υπήρχε το ειδικό κάλυμμα που χρησιμοποιείται και γιατρούς να αναζητούν από κλινική σε κλινική γάζες και σύριγγες.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr