Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και υπόσχεται αποτελέσματα μέσα στο 2011.

Αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εντός του 2011, υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Καπελέρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash.
Όπως είπε «η βούληση υπάρχει. Υπάρχει πρόοδος σε όλη αυτή τη διαδικασία, απλώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη».


Ο κ. Γ. Καπελέρης τόνισε ότι «μόνο από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο κλάδο, ελέγχονται και έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί και κάποιοι από αυτές τις υποθέσεις έχουν περαιώσει. Αλλά δεν μπορούμε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το Σύνταγμα, να ανακοινώσουμε ονόματα. Κάπου 200 και πλέον είναι οι περιπτώσεις δικηγόρων, άλλων φυσικών προσώπων (1041), στο σύνολό τους 1875 άτομα, φυσικά πρόσωπα, ελέγχονται με το "Πόθεν Έσχες" πανελλαδικά. Πότε είχε ξαναγίνει αυτό; Πέστε μου. Πότε ελέγχθηκαν σκάφη στην Ελλάδα; Άρα η βούληση υπάρχει - το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται. Απλώς γίνεται πιο μεθοδευμένα και πιο σωστά, γιατί είναι ξεκάθαρη κι η πολιτική βούληση».
Ο κ. Καπελέρης αποκάλυψε ότι μόνο στο γραφείο του πέρυσι, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, έλαβε 1.200 επιστολές - καταγγελίες, για «τρανταχτές» περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ συνολικά η υπηρεσία έλαβε 18.000 καταγγελίες, το δε 2009 οι καταγγελίες είχαν φθάσει μόλις τις 3.500.
Πέραν της φοροδιαφυγής είναι και η μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή, τόνισε ο κ. Γιώργος Καπελέρης, αναφερόμενος στις καταβολές ΦΠΑ.
Ακόμη τόνισε ότι το κύριο βάρος του ελεγκτικού μηχανισμού, με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα ανακοινωθεί «προσανατολίζεται πλέον στο φυσικό πρόσωπο».