Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ανησυχητικές διαστάσεις από τις πυρκαγιές στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας




Συνεχίζουν μέχρι και σήμερα το καταστροφικό τους έργο οι πυρκαγιές στη μεθόριο με την Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, η Επαρχία Δέλβινου βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης χωριά της μειονότητας, όπως Βουλιαράτι, Δρόμβιανη, Γράψη, Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι κ.α.
Ακόμη απειλούνται χωριά όπως τα Πετσά, τα Μουζίνα και τον Καρδικάκι και το μέτωπο κατευθύνεται προς Δρόβιανη.
Το πρωί της Παρασκευής πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελλάδα έκαναν ρίψεις νερού.
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των ακριτικών χωριών του Πωγωνίου καθώς εύκολα η φωτιά μπορεί να μεταφερθεί εντός του ελληνικού εδάφους.
Νωπές είναι οι μνήμες από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2000 και του 2011 όπου κάηκε τεράστια δασική έκταση και βρήκαν τραγικό θάνατο συνάνθρωποί μας από τα χωριά Αγία Μαρίνα, Χαραυγή και Καστάνη.

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων σε ακριτικά χωριά του Πωγωνίου

Κλιμάκιο της ΝΟΔΕ ΝΔ Ιωαννίνων θα επισκεφθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου, χωριά του Δήμου Πωγωνίου που έχουν πληγεί από την εισερχόμενη εγκληματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα το κλιμάκιο της ΝΟΔΕ θα συνοδεύεται και από μέλη της Τοπικής ΝΔ Πωγωνίου και θα επισκεφθούν τα χωριά Κτίσματα, Χαραυγή και Κεράσοβο.

Ποντικάτες Πωγωνίου: Ημερήσιο Πανηγύρι με τραπέζι στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, την Τρίτη 15 Αυγούστου

Ημερήσιο Πανηγύρι με τραπέζι στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, την Τρίτη 15 Αυγούστου, στις Ποντικάτες Πωγωνίου.

Μαυρόπουλο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 Αυγούστου, στο Μαυρόπουλο  Πωγωνίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 35χρονου υπηκόου Αλβανίας 

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 35χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε την 19/20-04-2014, σε μονοκατοικία στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας , απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, φωτογραφική μηχανή και κινητά τηλέφωνα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Δήμος Πωγωνίου: Ημερίδα αλληλεγγύης και οδοιπορικό υγείας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ώρα 7:00 μ.μ., στην Δερβιτσάνη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Πωγωνίου και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, σας προσκαλούν στην ημερίδα αλληλεγγύης και το οδοιπορικό υγείας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων  που θα πραγματοποιηθεί στη γείτονα Αλβανία.
Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Δρόπολης.
Κορυφαίοι επιστήμονες θα αναφερθούν τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις και θα δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Δερβιτσάνης.
Συντονιστής θα είναι ο κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, Σ. Διευθυντής – Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας.

Ο Δήμαρχος


Κωνσταντίνος Καψάλης

Λαογραφικός Όμιλος Μαστοροχωρίων Κόνιτσας: "Χορευτικές διαδρομές", Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών 2 και 3 Σεπτεμβρίου

"Χορευτικές διαδρομές"...
"Η ισχύς εν τη ενώσει".... Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κόνιτσας και των Πολιτιστικών φορέων:
Λαογραφικός Ομιλος "Ντόπιοι" Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας-Χορευτικός Ομιλος Κόνιτσας-Χορευτικός Σύλλογος Κόνιτσας "Στα βήματα της Παράδοσης"...

Ένας γύρος η Ελλάδα ... ένα Μουσικοχορευτικό ταξίδι στα μονοπάτια όλης της Ελλάδας που θα καταλήξει στην Κόνιτσα και τα Μαστοροχώρια ... ένα γλέντι μοναδικό με όλους τους φίλους απ`  ολη την Ελλάδα που θα είναι κοντά μας αυτό το 2ημερο...

Καστάνιανη Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου, στη Καστάνιανη Πωγωνίου.

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει παραδοσιακό τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πανηγύρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει το μεσημέρι παραδοσιακό τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 Αυγούστου στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου.

Κτίσματα Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Αυγούστου, στα Κτίσματα Πωγωνίου.

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας, συμπράττει στο 5 Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων 2017, από 27 Αυγούστου μέχρι και 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συρράκο, με αντικείμενο «Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό»

Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
 Συνεργασία με:
Δήμο Βορείων Τζουμέρκων/Τοπική Κοινότητα Συρράκου
 Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
 Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας
5η Συνάντηση με θέμα:
«Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό». 27 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2017. Συρράκο
 Συμπράττουν οι:  Σύνσεσμοι Συρρακιωτών Αθήνας,Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας
Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων/Τοπική Κοινότητα Συρράκου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας -με Σύμπραξη των Συνδέσμων Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας- το 5ο Θερινό Σχολείο(ΘΕΣΤ), που θα πραγματοποιηθεί από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Π.Ε. Ιωαννίνων.
Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και η διοργάνωση του υποστηρίζεται οικονομικά από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. 
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΕΣΤ είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.
Θεωρητικές αφετηρίες

Αδελφότητα Κρυονερίου (Λίμποβου) Θεσπρωτίας: Τριήμερο εκδηλώσεων (εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου, μεγάλο αντάμωμα και παραδοσιακό γλέντι), 13, 14 και 15 Αυγούστου, στο Κρυονέρι (Λίμποβο)

Ανακοίνωση

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρυονερίου (Λίμποβου) Θεσπρωτίας ανακοινώνει την διοργάνωση 3ήμερων εκδηλώσεων στο Κρυονέρι, τη Κυριακή 13 Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Αυγούστου 2017.
Τη Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 12.30΄ το μεσημέρι, στα πλαίσια της 2ης γιορτής πολιτισμού "Μάνα Μουργκάνα¨ 2017 , θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, τα εγκαίνια του "Λαογραφικού Μουσείου Κρυονερίου".
Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, το βράδυ, στη πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί μεγάλωμα αντάμωμα όλων των Κρυονεριτών, όπου γης και θα ακολουθήσει  γλέντι.
Τη Τρίτη 15 Αυγούστου, κατά τα πατροπαράδοτα, θα γίνει ημερήσιο παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους ηπειρώτικης κομπανίας.
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας καλεί όλους τους Κρυονερίτες, να μην λείψει κανείς από το 3ήμερο των εκδηλώσεων.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Ομορφιά: Λαμπερές χωρίς μακιγιάζ το καλοκαίρι

Η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού μπορεί να καταστρέψουν και το καλύτερο μακιγιάζ, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να καλύψετε τις ατέλειες και να τονώσετε τα «δυνατά» σας σημεία.
Η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της  Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), εξηγεί τι μπορείτε να κάνετε.
* Συρρικνώστε τους πόρους. Η αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα μπορεί να κάνει λιγότερο εμφανείς τους πόρους. Για να διεγείρετε την παραγωγή κολλαγόνου χρειάζεστε μια μέθοδο που λέγεται microneedling και χρησιμοποιεί πολλές, πολύ λεπτές βελόνες οι οποίες περνάνε πάνω από το δέρμα και δημιουργούν μικροσκοπικές πληγές, τις οποίες προσπαθεί να επουλώσει το δέρμα παράγοντας (και) κολλαγόνο. Με τη μέθοδο αυτή θα έχετε το αποτέλεσμα που χαρίζει ένα λέιζερ, αλλά χωρίς τους καλοκαιρινούς περιορισμούς που το συνοδεύουν.
Μία άλλη λύση είναι ενέσιμη θεραπεία με επιφανειακή έγχυση αλλαντοτοξίνης (μπότοξ), που επιδρά στους μυς γύρω από κάθε σμηγματογόνο αδένα, που βρίσκεται στη βάση κάθε πόρου. Η θεραπεία αυτή πιστεύεται ότι δρα αδρανοποιώντας τους μυς και διακόπτοντας την παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι πόροι.
* Φωτίστε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με filler από υαλουρονικό οξύ που εγχέεται κάτω από τα μάτια για να «μαλακώσει» τα σημεία ενώσεως των βλεφάρων με τις παρειές (μάγουλα). Τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως και τα μάτια δείχνουν απευθείας πιο φωτεινά και «έξυπνα».
* Δώστε σχήμα στο πρόσωπό σας. Χρησιμοποιούμε μέικαπ για να τονίσουμε τα σημεία του προσώπου που μας αρέσουν και να κρύψουμε τις ατέλειες. Το ίδιο μπορεί να γίνει με ημιμόνιμα fillers που υποκαθιστούν το highlighter και βελτιώνουν το περίγραμμα του προσώπου. Αν μάλιστα ο γιατρός έχει καλή αισθητική, το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο με αυτό του μακιγιάζ.

Βήσσανη Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Σιταριά Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου

Στην Παναγιά της Σιταριάς θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό τραπέζι  την Τρίτη 15 Αυγούστου.

Το βράδυ της Τρίτης  15 και της Τετάρτης 16 Αυγούστου, το γλέντι θα γίνει στην πλατεία του χωριού.