Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, ώρα 19:30

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/ 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Παρασκευή   22α   Ιουλίου  2016   και ώρα  19.30  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  ΚΑΛΠΑΚΙ-ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ  ΤΟΥ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΜΑΤΣΙΑΣ
  
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση  6ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου έτ.  2016.
2. Έγκριση  3ης  αναμόρφωσης προϋπολογισμού Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου έτ.  2016.
3. Έγκριση απόφασης Δ.Σ. 12/2016 Ν.Π.Δ.Δ. «Περί καταβολής εξόδων παράστασης στον Πρόεδρο & στον Αντιπρ/δρο του Ν.Π.Δ.Δ. ετ. 2016.
4. Διαγραφή βεβαιωμένων κλίσεων  Τροχαίας.
5. Κατάργηση Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων Προστασίας &  Αξιοποίησης ποταμού Καλαμά.
6. Επί αιτήσεως Λυκομάνη Μαριάνας.
7. Επί αιτήματος Δήμου Πρεμετής Αλβανίας.
8. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής  & Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Αποχέτευση ομβρίων υδάτων και αντικτάσταση υδρομάστευση στον οικισμό Ψυλοκάστρου Κοινότητας Λάβδανης.
9. Έγκριση 1ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Διευθέτηση ομβρίων  Δημοτικού Καταστήματος Παρακαλάμου – Αποκατάσταση ασφάλτου.
10. Έγκριση μελέτη για την κατασκευή του έργου: «Αποκατάσταση οδού προ εξωκλήσι Αγίων Αναργύρων Τ.Κ. Κουκλιών  Δήμου Πωγωνίου [ΣΑΕΠ 530].
11. Έγκριση μελέτης για την κατασκευή του έργου: «Αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας Τ.Κ. Κερασόβου – Περιστερίου [ΣΑΕ 055] του  Δήμου Πωγωνίου.
12. Έγκριση 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων – Αγροκτημάτων Δ.Ε. Καλπακίου». 

Συγχαρητήρια επιστολή στον ΠΑΣ Γιάννινα από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη

Συγχαρητήρια επιστολή για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα, απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.
Η επιστολή έχεις ως εξής:
«Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη χαρά που μας προσφέρατε απλόχερα στην πρώτη εμφάνιση της ομάδας στο EuropaLeague. Ο θρυλικός Άγιας της Ηπείρου έκανε την επανεμφάνισή του προκαλώντας συγκίνηση στους απανταχού Ηπειρώτες.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία με εξελικτική τάση, έχοντας στον πλευρό του τις ευχές όλων μας. Η άψογη παρουσία της ομάδας, ο σεβασμός των παιχτών στο άθλημα και η σεμνή δυναμική τους, μας έκαναν όλους υπερήφανους.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια. Το Πωγώνι είναι μαζί σας».

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Κωνσταντίνος Καψάλης

Νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν.
Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί. 
Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:
1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016

2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

Η Ολλανδική 'Αλκμααρ αντίπαλος του ΠΑΣ Γιάννινα στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League

Μετά τη κλήρωση των ζευγαριών για τον 3ο γύρο του Europa League, στη Νιόν της Ελβετίας, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να καλείται να αντιμετωπίσει την Ολλανδική Άλκμααρ.
Στο μεσοδιάστημα απομένει για τον ΠΑΣ η ρεβάνς της Νορβηγίας την προσεχή Πέμπτη, όπου ουσιαστικά το ματς θα έχει έναν καθαρά τυπικό χαρακτήρα μιας και το χθεσινό 3-0 δίνει σαφές προβάδισμα πρόκρισης στον Άγιαξ της Ηπείρου. 

Συγχαρητήρια του Αλέξανδρου Καχριμάνη για το «ευρωπαϊκό» ξεκίνημα του ΠΑΣ

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προέβη στην παρακάτω δήλωση μετά τη νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα επί της Όντ Νορβηγίας στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του στη διοργάνωση Europa League.
"Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση, στο τεχνικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, για τις μοναδικές στιγμές χαράς που πρόσφεραν στους, απανταχού, Ηπειρώτες φιλάθλους στην πρώτη τους συμμετοχή σε κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ποδοσφαίρου. Θέλω επίσης να συγχαρώ ιδιαίτερα και να ευχαριστήσω για την εντυπωσιακή υποστήριξη και την...

απόλυτα φίλαθλη συμπεριφορά που επέδειξαν, όλους εκείνους που προσήλθαν στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, μεταφέροντας σε όλη την Ελλάδα ένα μοναδικό αθλητικό πνεύμα. Εύχομαι η χθεσινή μεγαλειώδης νίκη να συνοδευτεί με την πρόκριση στο επαναληπτικό παιχνίδι της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Δίνοντας έτσι και ένα πρόσθετο κίνητρο στους νέους για να ασχοληθούν τόσο με το ποδόσφαιρο, όσο και τον αθλητισμό γενικότερα, προβάλλοντας παράλληλα τα Ιωάννινα και την Ήπειρο στην Ευρώπη και όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες".

Η συμβολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας - ένας χρόνος μετά»


Εκδήλωση της ΠΣΕ και του ΕΜΠ στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) στις 14 Ιουλίου 2016 εκδήλωση που αναφέρονταν στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.
Μετά το καλοσώρισμα,μιά  μικρή αναφορά στο θέμα της εκδήλωσης και ένα σύντομο ιστορικό γεγονότων και ενεργειών όλων των φορέων και ειδικά της ΠΣΕ από τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, πρώτος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, αφού ευχαρίστησε το ΕΜΠ, για το τεράστιο ςενδιαφέρον του και την ολοκλήρωση της μλέτης που ήδη έχει κάνει οριστική μελέτη το Υπουργείο Πολιτισμού,αναφέρθηκε στους αγώνες της Π.Σ.Ε. για την αναστήλωση του γεφυριού καθώς και τη θέση της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με κρατικά κονδύλια, που έπρεπε ήδη να έχουν εγγραφεί, είτε στον κρατικό προϋπολογισμό, είτε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Με την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της προκαταρκτικής Μελέτης για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκε μια σημαντική φάση για την αποκατάσταση του μνημείου, συνέχισε. Σήμερα το Ε.Μ.Π. θα μας παρουσιάσει την ολοκλήρωση της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα για την αναστήλωση του γεφυριού, κατέληξε ο Πρόεδρος Γιώργος Δόσης.

Νεμέρτσικα: Εξόρμηση για τσάι (15-07-2016)

ΙΝΚΠΑ Ηπείρου: Προσοχή στα τατουάζ από χένα (µη µόνιµα)

Τα τατουάζ από χένα, δηλαδή αυτά που δεν είναι μόνιμα, είναι κυρίως µία καλοκαιρινή µόδα, ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες µας. Τα βρίσκουμε σε προορισμούς µε έντονο τουρισμό και προωθούνται από πλανόδιους πωλητές.
Συχνό φαινόμενο είναι η παρατήρηση δερματικών ερεθισμών, συνέπεια της χρήσης προσωρινών τατουάζ µε βάση τη χένα. Βασική αιτία εμφάνισης τέτοιων ερεθισμών είναι μια πολύ τοξική ουσία (µε την κωδική ονομασία PPD, η οποία βρίσκεται στη φυσική μαύρη χένα και μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία του χρήστη.
Σε περίπτωση που ο καταναλωτής αγοράσει χένα για προσωπική χρήση, καλό είναι να γνωρίζει ότι στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται:
•Το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο) του κατασκευαστή
•Η ημερομηνία παρασκευής και λήξης του προϊόντος
•Οι οδηγίες χρήσης

Επιδότηση για τις ντόπιες ράτσες προβάτων και αλόγων στην Ήπειρο

Σημαντικές επιδοτήσεις για τις ντόπιες φυλές θα λάβουν όσοι κτηνοτρόφοι ενταχθούν στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.
Οι επιδοτήσεις ανά ζώο θα κυμανθούν από 22 έως 200 ευρώ.

Στην Ήπειρο οι αναγνωρισμένες φυλές που ενισχύονται εισοδηματικά είναι τα πρόβατα Κατσικά, η Φριζάρτα, τα ορεινά Ηπείρου στα πρόβατα, καθώς και το άλογο της Πίνδου.

Με επιπλοκές στην όραση κινδυνεύουν οι άνδρες που παίρνουν αγωγή για τον προστάτη κατά την αφαίρεση του καταρράκτη

Ένας στους δυο άνδρες (60 με 65 χρόνων) που παίρνει φαρμακευτική αγωγή για  θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη(ΚΥΠ) κινδυνεύει από το Σύνδρομο Χαλαρής Ίριδας (IFIS σοβαρή διεγχειρητική επιπλοκή) κατά την αφαίρεση καταρράκτη!
 Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνδρες που χρησιμοποιούν το Flomax για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ΚΥΠ  έχουν σχεδόν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές κατά την αφαίρεση του καταρράκτη που σχετίζονται με την διεγχειρητική συμπεριφορά της ίριδας.
«Κι αυτό γιατί το φάρμακο Flomax που δίνεται για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ) ενοχοποιείται και θεωρείται υπεύθυνο λόγω της φαρμακοκινητικής του δράσης» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών κ Βασίλης Κοζομπόλης  και εξηγεί
«Η υδροχλωρική ταμσουλοσίνη που δρα στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη, έχει παρόμοια δράση στην ίριδα του οφθαλμού με συνέπεια την χαλάρωση της ίριδας και τον κυματισμό της κατά την διάρκεια της επέμβασης του καταρράκτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά διεγχειρητικά προβλήματα όπως
ØΜόνιμη παραμόρφωση της ίριδας
ØΟίδημα της ωχράς  κηλίδας
ØΑπώλεια υαλώδους με σοβαρές τελικές συνέπειες για την όραση».

Τοποθέτηση Γιάννη Στέφου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την ψήφιση του νέου Εκλογικού Νόμου (13/7/16)

Ο Γιάννης Στέφος, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13/7/16 συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα: «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών» όπου και τοποθετήθηκε.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η Αριστερά καταθέτοντας τον νόμο για την απλή αναλογική, υλοποιεί ένα πάγιο πολιτικό αίτημά της. 
Η ψήφισή του θα βάλει τέλος στη χάλκευση της ψήφου των πολιτών, θα δρομολογήσει κυβερνήσεις συνεργασίας σε προγραμματική βάση και θα αφήσει πίσω τις μονοκομματικές κυβερνήσεις που υπήρξαν από την μεταπολίτευση και μετά, που με τη στήριξη του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου πολλές φορές νοιάστηκαν για την δική τους επιβίωση και όχι για τα συμφέροντα του λαού. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ανόθευτη εκπροσώπηση της λαϊκής θέλησης είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, που πρέπει να θωρακίζεται πάντα και ιδίως σε περιόδους κρίσης».
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε πως τοποθετούνται με γνώμονα μικροκομματικές σκοπιμότητες και ψάχνουν να προσδώσουν αντίστοιχες και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας να προασπίζονται εκλογικά συστήματα, που αποτελούν εξειδικευμένο χειραγωγικό  μηχανισμό  της πολιτικής. Ειδικά, για την στάση της ΝΔ δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται καθώς δεν ήταν ποτέ στην πολιτική της κουλτούρα η αναλογική εκπροσώπηση της λαϊκής θέλησης, ενώ οι αντιδράσεις που ξαφνιάζουν περισσότερο είναι αυτές από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ κατέβασε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική. Το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ προεκλογικά και μετεκλογικά διακήρυσσε ένθερμα την ανάγκη εθνικής συνεργασίας τώρα δεν ψηφίζει την απλή αναλογική.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Όσοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή παρένθεση στον πολιτικό βίο της χώρας έχουν απογοητευτεί και οι κινήσεις τους είναι πλέον σπασμωδικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού».

Κλείνοντας, τοποθετήθηκε για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, όπου είπε χαρακτηριστικά: «Τα επιχειρήματα κατά του δικαιώματος ψήφου στα 17 ή στα 16 είναι πάντα σχεδόν τα ίδια: είναι αθώοι οι νέοι και δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ποιο είναι το καλό τους. Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη  όσο η σημερινή.  Ας τους δώσουμε λοιπόν το λόγο.  Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να φτάνει σε σημείο να φοβάται τα ίδια της τα παιδιά».