Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Είχαν πληρώσει συντάξεις 26 εκατ. ευρώ σε πεθαμένους!

Περιορίστηκαν δραματικά οι απώλειες μετά την απογραφή

Στα 705.855 ευρώ ανά μήνα ανέρχεται το δημοσιονομικό όφελος από την απογραφή - καταγραφή των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήτοι δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών.
Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής διαπιστώθηκε πως από τους 447.162 δικαιούχους που λάμβαναν σύνταξη, τελικώς δεν απεγράφησαν 2.277 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 1.018 αφορούν σε συνταξιούχους ΟΓΑ και Εθνικής Αντίστασης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης και το δημοσιονομικό όφελος που έχει προκύψει από την ολοκλήρωση της απογραφής είναι 705.855 ευρώ ανά μήνα.
Από την απογραφή διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.031 συνταξιούχων, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανήλθαν στα 26.119.279 ευρώ. Από την αναζήτηση τους βρέθηκε το ποσό των 13.666.014 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 12.453.265 ευρώ γίνεται αναζήτηση από το Γενικό Λογιστήριο περίπτωση προς περίπτωση. Στις περιπτώσεις δε που η αναζήτηση έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί τα σχετικά ποσά, ακολουθεί παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Σε εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής προώθησης του «νοικοκυρέματος» στο πεδίο των συντάξεων, προχωρεί και η ταυτοποίηση των ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για κάθε συνταξιούχο. Όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου (αποστολή σχετικής επιστολής και απάντηση με στοιχεία). Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλεί τους συνταξιούχους του Δημοσίου να συνεργασθούν άμεσα με τις υπηρεσίες του.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

«Σπάνε» τους λογαριασμούς οι καταθέτες στην Ελλάδα

Ήρεμη ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών μετά το τριήμερο και την οριστική απόφαση για το «κούρεμα» στην Κύπρο. Η ανησυχία όμως για το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ είναι έκδηλη.
Όπως αναφέρει το www.Moneyonline.gr, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις καταθετών που έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο τραπεζικό σύστημα στο όριο των 100.000 ευρώ.
Πάντως, εκροές καταθέσεων δεν υπήρξαν.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με την ασφάλεια των αποταμιεύσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν οι καταθέτες στην Κύπρο, έχει ανησυχήσει τους πελάτες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Του λόγου το αληθές καταδεικνύει το γεγονός ότι στο δίκτυο των καταστημάτων ελληνικών τραπεζών έγιναν επισκέψεις από καταθέτες που προχώρησαν σε κινήσεις προστασίας των κεφαλαίων τους.
Ασπίδα προστασίας
Στο πλαίσιο αυτό, έσπευσαν να προσθέσουν συνδικαιούχους σε λογαριασμούς με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρχει προστασία για το σύνολο των καταθέσεων.
Ο νόμος προστατεύει τις πρώτες 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα.
Εάν σε ένα λογαριασμό οι δικαιούχοι είναι δύο, ο καθένας προστατεύεται για 100 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή προστατεύονται έως και 200.000 ευρώ.
Με τρεις συνδικαιούχους το όριο αυξάνεται στις 300.000 ευρώ, με τέσσερις στις 400.000 ευρώ κ.ο.κ..

ΑΡΤΑ: Μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω κλοπής ρεύματος

Σε διακοπή της ηλεκτροδότησης μαζικά σε καταστήματα στο κέντρο της Άρτας προβαίνει τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ, ύστερα από καταγγελίες για ομαδική κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα πρωτοφανή περιστατικά ηλεκτροκλοπής, η οποία σύμφωνα με τη ΔΕΗ πραγματοποιείται με αλλοιωμένους μετρητές και παράνομες καλωδιώσεις, αποκαλύπτονται από την αρχή του Μάρτη, σε κεντρικά καταστήματα κι επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης στην οδό Σκουφά και αλλού. Μάλιστα, μερικά από αυτά είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, επιδεικνύοντας αργά αντανακλαστικά, πριν από λίγο με σχετική ανακοίνωσή του ζήτησε από τη ΔΕΗ να ξεχωρίσει «την ήρα από το στάρι», καθώς μαζί με τους φταίχτες πλήρωσαν και κάποια καταστήματα που δεν είχαν στην ουσία καμία σχέση με αυτού του είδους τις κλοπές.
Μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας είχαν συνάντηση με υψηλά κλιμάκια της ΔΕΗ στην πόλη και ζήτησαν να ανασταλούν οι μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης, προκειμένου να δοθούν εκατέρωθεν οι σχετικές εξηγήσεις, για να διορθωθούν, όπου είναι δυνατόν, κάποια λάθη που έγιναν και να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί και στον τοπικό Τύπο, σ' αυτήν τη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι κανείς δεν θα καλύψει παρανομίες και ότι η κλοπή ρεύματος που είναι αδίκημα θα τιμωρηθεί όπως ορίζει ο νόμος.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Financial Times: Έφτασε το τέλος της ευρωζώνης

Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση, πολλοί μου υπενθύμιζαν συχνά, αρκετές φορές με ένα μειδίαμα, μια πρόβλεψη που είχα κάνει στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτές εδώ τις σελίδες, είχα διακηρύξει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν 10 μέρες να σώσουν το ευρώ.
Είχα κάνει μια παρόμοια, αν και λιγότερο δραματική πρόβλεψη το 2006, όταν είχα γράψει ότι η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι προσέφερε στην Ιταλία την τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει μια βιώσιμη θέση στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση του κ. Πρόντι δεν έκανε τίποτα. Οι 10 μέρες το 2011 πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα. Είναι 2013, το ευρώ είναι ακόμα εδώ, η Ιταλία είναι ακόμα εντός – και ακόμα κάνω προβλέψεις.
Χωρίς δισταγμό, αποφασίζω σήμερα «να παίξω τα ρέστα μου».
Μια ευρωζώνη που περιλαμβάνει χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Γερμανία και η Κύπρος δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ακόμα και αν η ΕΕ και η Κύπρος καταφέρουν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής.

Έως τις 10 Απριλίου η ταυτοποίηση των συντάξεων των ασφαλισμένων

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης Αριθμών Φορολογικού Μητρώου και Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) στις συντάξεις των ασφαλισμένων τους, το αργότερο έως τις 10 Απριλίου.
Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, υπό τον κ. Βρούτση και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικητές όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μικρύνουν ακόμα περισσότερο οι πρόσφατες αποκλίσεις, οι οποίες -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ- έως τις 10 Μαρτίου ήταν: 3,81% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΜΚΑ, δηλαδή 176.364 συντάξεις, και 3,46% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΦΜ, δηλαδή 152.311 συντάξεις, καθώς και 15.882 συντάξεις που δεν έχουν ταυτόχρονα ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.
Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, από τις 29 Μαρτίου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους δεν διαθέτουν ταυτοχρόνως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και από τις 29 Απριλίου αναστέλλεται η σύνταξη για όσους δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν την καταληκτική ημερομηνία τους ασφαλισμένους του, στων οποίων τις συντάξεις δεν υπάρχει είτε το ΑΜΚΑ είτε το ΑΦΜ, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι «η ευθύνη μεταβιβάζεται στις διοικήσεις των ταμείων, για να ταυτοποιήσουν όσες περισσότερες συντάξεις γίνεται μέχρι τις 10 Απριλίου, με στόχο να μηδενιστούν οι αποκλίσεις», ενώ διευκρίνισε ότι «η αναστάτωση που δημιουργείται με την αναστολή των συντάξεων στο τέλος Απριλίου θα είναι προσωρινή και τελευταία».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΒΙΔΗΣ: Απάντηση σε σχόλιο του κ. Κωνή Κώστα για την κ. Σμπόνια και την ΕΟΖ

Τρίτη 26-03-2012

Απαντώ κι εγώ με την σειρά μου , στον κ. Κώστα Κωνή σχετικά με την κ.  Σμπόνια  και  το θέμα της ΕΟΖ, τα εξής.
Κύριε Κωνή ξεκινώντας σας λέω πως λόγοι στοιχειώδους  ευγένειας  επιβάλλουν,  όταν απευθυνόμαστε σε συνομιλητή μας και μάλιστα συμπατριώτη μας,  να φροντίζουμε να  λέμε σωστά το όνομα του, όταν μάλιστα αυτό είναι δημοσιευμένο.
Όσο για το σχόλιο σας, { ή όπως  αλλιώς λέγεται }, σας λέω ότι χρησιμοποιώ το επίσημο όνομα μου και όχι κάποιο άλλο.
΄Αλλωστε διπλά ονόματα έχουν οι απατεώνες και οι εγκληματίες.
Αντιπαρέρχομαι το απαξιωτικό  και ειρωνικό  ύφος σας   (τα γραπτά υποδηλώνουν το ποιόν του γράφοντα ), και μπαίνω στο θέμα.
Είναι συγκινητικό κάποιος να υπερασπίζεται  μία κυρία, όμως πιστεύετε ότι η κ. Σμπόνια  χρειάζεται συνήγορο;
Η κ. Σμπόνια εκλέχτηκε, μάλιστα στις πρώτες θέσεις, σε κομματικές διαδικασίες, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ενός κόμματος που είχε καθοριστικό ρόλο τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες και θα έλεγα ότι άλλαξε τον ρουν της ιστορίας του τόπου.
Οφείλει λοιπόν να έχει άποψη για κάθε θέμα που αφορά τον τόπο γενικότερα  και ειδικότερα.
Κάθε πολιτικοποιημένος πολίτης οφείλει να έχει άποψη. 
Δηλαδή ο ρόλος της  στην Κ.Ε. του κόμματος της πιστεύετε ότι πρέπει να είναι διακοσμητικός ή πρέπει μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες, να παράγει πολιτική και να επηρεάζει την πολιτική του κόμματος  με αποτέλεσμα να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων.
Και αυτό να φαίνεται στις ψηφοφορίες από τους βουλευτές  στη Βουλή.
Θα στανικώσω εδώ την απάντηση μου, θεωρώντας ανάξια σχολιασμού τα υπόλοιπα από τα γραφόμενα σας.
Όσο για  την συμμετοχή σας στο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πρόσωπα τιμούν τα αξιώματα  και όχι τα αξιώματα τα πρόσωπα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Τσαβίδης

Ρύθμιση χρεών σε 48 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το 48άρι της σχεδιάζει να τραβήξει η κυβέρνηση στην επικείμενη νέα συνάντησή της, την ερχόμενη εβδομάδα, με την τρόικα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμη την πρότασή του για τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που θα έχει άμεση εφαρμογή και θα προωθηθεί στη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Οι ρυθμίσεις, όπως αποκάλυψε στη www.Realnews κορυφαίο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι δύο: μία πάγια και μία έκτακτη.
Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο, η έκτακτη ρύθμιση -ή της «τελευταίας ευκαιρίας»- θα προβλέπει 48 δόσεις και η πάγια από 18 έως 36, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Η έκτακτη θα αφορά τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η πάγια τα μελλοντικά.
«Μπορεί να βάλαμε πολύ νερό στο κρασί μας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», τόνισε ο ίδιος παράγοντας όσον αφορά τα πολλά βήματα που έκανε πίσω το οικονομικό επιτελείο από τις 60 δόσεις που ήθελε, όμως σε αυτό το σημείο «δεν υποχωρούμε άλλο και σίγουρα όχι πέραν του ισχύοντος καθεστώτος», είπε αναφερόμενος στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπουν ήδη τις 48 δόσεις, οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονταν ποτέ από τις εφορίες.

ΠΗΓΗ: www.real.gr

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΒΙΔΗΣ: Απάντηση στον κ. Μιχάλη Μάγκο για την ΕΟΖ

Κύριοι ίσως φανεί ότι εκμεταλλεύομαι τον χώρο και τον χρόνο σας , όμως αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στον κύριο Μιχάλη Μάγκο , σχετικά με την επιστολή του , απάντηση σε δική μου , για το θέμα της ΕΟΖ στο Πωγώνι.
Αγαπητέ Μιχάλη , μέχρι σήμερα πίστευα ότι εσύ και ο δημοτικός σύμβουλος είσαστε δυο  πρόσωπα απλώς συνώνυμα , βλέποντας όμως την φωτογραφία σου στην απάντηση σου , διαπίστωσα την πραγματικότητα. Όμως  θα γράψω τηρώντας την δεοντολογία .
Διαβάζοντας την επιστολή σου λοιπόν , προσεχτικά θα έλεγα , βλέπω ότι με κατηγορείς για παραπληροφόρηση . Θέλω να φέρεις στο μυαλό σου ποιός παραπληροφορεί  και ποιοι δεν πληροφορούν τους Πωγωνήσιους ανά τον  κόσμο.
Εξηγούμαι : Η ειδησεογραφία  είναι αδιάψευστος μάρτυρας . Στην οποία και σε παραπέμπω. {Ο Δήμος Πωγωνίου  έχει ήδη αναθέσει την προμελέτη για την ανάπτυξη ΕΟΖ στην περιοχή , σε ειδικό σύμβουλο. Η προμελέτη αυτή θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα στην τοπική κοινωνία. Στην παρουσίαση αυτή , σύμφωνα με τον κ. Καψάλη , θα παραστεί ο κ. Σελέκος  ο οποίος εμφανίζεται θετικός στην ανάπτυξη ΕΟΖ στο Πωγώνι.
Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα ο περιφερειάρχης  Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνιού  Κ. Καψάλης , συναντήθηκαν με τον γ.γ. στρατηγικών επενδύσεων Π. Σελέκο. Ο κ. Καψάλης είναι αυτός που στην ουσία έβαλε την περιφέρεια στη διαδικασία να κυνηγήσει την ΕΟΖ}. Εφ. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ Απρίλης 2012.
{ Eντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται η τεχνική έκθεση που για λογαριασμό του δήμου Πωγωνιού  εκπονεί ιδιωτική εταιρεία , μετά από οικονομική συμβολή τόσο της περιφέρειας , της ΠΕΔ  και του δήμου Πωγωνιού}.
{ Μέσα στον Ιούλιο , αναμένεται να ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση για τη χωροθέτηση ΕΟΖ στην περιοχή της Ηπείρου με ενδιαφορόμενο τον ΟΤΑ στον ακριτικό δήμο Πωγωνιού.}ΠΑΛΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.26-06-2012.
{΄Όπως τόνισε χθες ο δημ. Πωγωνιού Κ. Καψάλης , μέχρι το καλοκαίρι , σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου , θα υποβληθεί η τελική πρόταση στο Υπ. Ανάπτυξης , για να αξιολογηθεί}.Εφ.ΠΡΩΊΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  Σάββατο 10-03-2012.
Και η εφ. ΠΡΩΊΝΟΣ ΛΟΓΟΣ στις 13-12-2012 αναφέρεται στην απάντηση του ΟΛΙ ΡΕΝ σε ΄Ελληνα ευρωβουλευτή και στις δηλώσεις του β. Αντώνη Μπέζα του περ. Α. Καχριμάνη και του δ. Κ. Καψάλη, σχετικά με την  ΕΟΖ στο Πωγώνι.
Επίσης σε παραπέμπω στην συνέντευξη του δημάρχου κ. Καψάλη τον Οκτώβρη 2012 , καθώς και στο δικό σου κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα POGONI24,
όπου αναφέρεις  την έκθεση της CAPITAL για την Θράκη.
Και για να μην κουράζω , αναφέρω επιγραμματικά Εφ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13-03-2012, & 28-03-2012 . Εφ. ΠΡΩΊΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 10-09-2012 και τόσα άλλα  δημοσιεύματα.
Επίσης σε παραπέμπω και στην περιβόητη πια απόφαση του δημ. συμ. στις 27-12-2012.
Τώρα αν εννοείς ότι τυπικά δεν έχετε πάρει απόφαση , ουσιαστικά την απόφαση την έχετε παρμένη και μην προσπαθείς να πείσεις για το αντίθετο εαυτόν και αλλήλους.
Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι η στάση της μείζονος  αντιπολίτευσης. Εκεί αναφέρομαι στους ελάχιστους που δεν ψήφισαν ναι. ΄Οσο για την επιπολαιότητα που αναφέρεσαι . Ως μέλη του δημ. συμβ. οφείλετε   να γνωρίζετε  τι σημαίνει ΕΟΖ και πως λειτουργούν  ανά τον κόσμο , πράγμα που σημαίνει ότι όσους όρους και να βάλετε δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή , γιατί τότε δεν μιλάμε για ΕΟΖ αλλά για κάτι άλλο. Αν  όμως δεν γνωρίζετε και παρ’ όλα αυτά ψηφίσατε ναι , τότε και στις δυο περιπτώσεις δεν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα αλλά και για επικινδυνότητα.
Θέλω να πιστεύω ότι απάντησα σε όλα τα ερωτήματα σου , παραλείποντας να αναφέρω αποσπάσματα από δημοσιεύματα , που υπάρχουν πολλά σε διάφορα  ΜΜΕ έντυπα ή ηλεκτρονικά , όπου φαίνεται ξεκάθαρα η διάθεση σας .
Στανικώνοντας την επιστολή μου θα σε ρωτήσω , αφού είστε τόσο πολύ πεισμένοι  για τα οφέλη που προκύπτουν από την ΕΟΖ , γιατί λειτουργείτε  με τόση μυστικότητα , μη ενημερώνοντας τους Πωγωνήσιους  και όχι μόνο , εντός  και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε από τα μέσα ενημέρωσης μάθαμε για τις αποφάσεις  και τις ενέργειες σας , εδώ στην Αθήνα από την εφ. Των Συντακτών , και όχι από εσάς όπως οφείλατε να κάνετε.

Με χαιρετισμούς
Γιώργος Τσαβίδης

ΥΓ. Οφείλω  να ομολογήσω, ότι τα αντανακλαστικά σου λειτουργούν πολύ καλά,  αφού  αντιλήφθηκες το σχόλιο μου, σε αντίθεση με μένα  που δεν έχω καταφέρει ακόμη να βρω σε ποια ετικέτα της ιστοσελίδας, είναι αναρτημένη η απάντηση σου.

Ποιοι χάνουν το επίδομα γάμου από την 1η Απριλίου

«Χάνεται» από την 1η Απριλίου το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία παύει να ισχύει αφήνοντας, ταυτόχρονα, στον αέρα και σειρά άλλων «έξτρα» αδειών (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που προβλέπονται σε προηγούμενες συμβάσεις και δεν έχουν κυρωθεί με νόμο.
ΛΗΞΗ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τις δύο ανατροπές φέρνει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Όπως εξηγούν στην «ΗτΣ» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Απριλίου:
1) Ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων δεσμεύονται ? υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλ. «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν, ήδη, από τις 12 Νοεμβρίου του '12 (με βάση το ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
2) Δημιουργείται «κενό» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της χορήγησης όσων αδειών και άλλων «διευκολύνσεων» προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο. «Για να εξακολουθήσουν οι επιχειρήσεις να χορηγούν τις άδειες αυτές θα πρέπει είτε να συναφθεί μέσα στον Απρίλιο νέα ΕΓΣΣΕ είτε να υπάρξει νόμος» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου.
«Τη θεσμική κατοχύρωση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει, αμέσως μετά τη λήξη του εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, και ο Γιάννης Παναγόπουλος εφόσον αναβαπτιστεί στη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας.
Και αυτό, αξιοποιώντας ερμηνευτική διάταξη του ν. 4093/12 που σε αντίθεση με την κατάργηση του επιδόματος γάμου επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις (μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων)» μη μισθολογικών όρων που συμφωνούνται («εάν ο εργοδότης - επιχείρηση που θα συνάψει επιχειρησιακή σε μετά τις 12 - 11 - 2012, δεν είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους κάθε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα συναφθεί στο μέλλον και θα προβλέπει τέτοιους όρους»).

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr