Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Οριζόντες Ηπείρου: Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Πίνδος» τα αιτήματα Χασιάκου για τα Κεντρικά Τζουμέρκα


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος συναντήθηκε στην Άρτα, σε κεντρικό ξενοδοχείο, με τον πρώην δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Χασιάκο.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Χασιάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σημαντικά προβλήματα απομόνωσης και έλλειψης στρατηγικής ανάπτυξης του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις οδικούς άξονες που κρίνονται απαραίτητοι για να υπάρξει η αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής.
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν:
•Ο οδικός άξονας Άρτα-Βουργαρέλι, δρόμος που θα περνά περιμετρικά από τη λίμνη Πουρναρίου.
•Ο οδικός άξονας που θα ενώνει το Βουργαρέλι με τη Θεσσαλία και ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την προβληματική σήμερα διαδρομή.
•Ο οδικός άξονας που θα ενώνει τα πέντε μεγαλύτερα χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων και θα συντομεύσει τους χρόνους εσωτερικής επικοινωνίας τουλάχιστον στο μισό.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ριζόπουλος άκουσε με προσοχή το σκεπτικό και εξήγησε στον κ. Χασιάκο ότι οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Περιφερειακότητας ως τμήμα του ενιαίου προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης «Πίνδος» που εξήγγειλε για πρώτη φορά στην Άρτα στις 31 Μαρτίου του 2018.
Ο μεν πρώτος άξονας θα αποτελέσει την βασική είσοδο στην Πίνδο από το Νότο και ο δεύτερος τη βασική είσοδο στην Πίνδο από τη Θεσσαλία και γενικότερα την Ανατολή.
Ειδικότερα, για τον δεύτερο άξονα διευκρίνισε βέβαια ότι τα όρια της δικαιοδοσίας φτάνουν έως τα σύνορα της Ηπείρου με τη Θεσσαλία. Από εκεί και πέρα θα επιδιωχθεί η συνεννόηση με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα την Ιονία Οδό, τον Ε-65 και το εργοστάσιο Ανακύκλωσης και έχει ζωτικά συμφέροντα έχοντας επενδύσει συνολικά στην Ήπειρο. Αυτή θα κληθεί να αναλάβει το κομμάτι από τα σύνορα της Ηπείρου έως τον Ε-65. Είναι προφανές, ότι η ανάπτυξη του ενιαίου προγράμματος Πίνδος θα φέρει χιλιάδες νέους επισκέπτες στην Ήπειρο και άρα χρήστες των νέων οδικών αξόνων.
Τέλος, ο τρίτος άξονας αυταπόδεικτα θα αποτελέσει τον απαραίτητο κρίκο στην εσωτερική αλυσίδα της περιοχής που θα φέρει αναβάθμιση, ανάπτυξη, εισόδημα και θέσεις εργασίας στα Κεντρικά Τζουμέρκα.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο ανανέωσαν το ραντεβού τους για περαιτέρω διεξοδική συζήτηση.

Από το Γραφείο Τύπου

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 18 Mαρτίου, ώρα 12.30 το μεσημέρι



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 18η Mαρτίου 2019, ημέρα Δευτέρα & ώρα 12.30 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 /2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ».
2. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ».
3. Έγκριση ή μη πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε.Άνω Καλαμά»
προϋπολογισμού 279.200,00€ με Φ.Π.Α.
4. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου (φαρμακείο) στην Τ.Κ. Δελβινακίου.
5. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Πωγωνίου – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» προϋπολογισμού 272.808,68€.
6. Kαθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Δήμου Πωγωνίου που βρίσκεται στα Ιωάννινα – Φώτου Τζαβέλλα 21-23.
7. Ορισμός δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις 17-4-2019 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η αρ.εκθ.κατ.21/2018 έφεση του κ. Κ. Κούγκουλη κατά Δήμου Πωγωνίου καθώς και για λήψη ένορκων βεβαιώσεων στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων.
8. Ορισμός δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις 20-3-2019 στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η αρ.εκθ.κατ.85/2018 έφεση του Δήμου Πωγωνίου κατά
Α.Σ.Μ.Ε.Κ.
9. Σχετικά με έφεση ή μη κατά της αρ. 186/19 απόφασης του Μονομελούς ΠρωτοδικείουΑθηνών.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Συλλήψεις τριών ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τρία άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 39χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του 26ου Τακτικού Ανακριτή του Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών καθώς και διάταξη του Προέδρου Εφετών Αθηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Χθες το απόγευμα στην περιοχή της Άρτας, από αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, μία 50χρονη αλλοδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών, για πλαστογραφία.
Χθες το μεσημέρι στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 31χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αχαΐας, ποινής φυλάκισης επτά μηνών και χρηματικής ποινής (3500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου: Ευχαριστήρια ανακοίνωση προς τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη


Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Περιφερειακή αρχή της Ηπείρου και προσωπικά προς τον Περιφερειάρχη κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη, γιατί με απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση θα χρηματοδοτήσει με το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ την κατασκευή του νέου γηπέδου. 
Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια στην άριστη συνεργασία μεταξύ ΕΠΣΗΠ και Περιφέρειας και απόδειξη της προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στο χώρο του αθλητισμού και ιδαιίτερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Ευελπιστούμε ότι μέσω των κοινών μας δράσεων και στο μέλλον, θα επιτυγχάνονται ακόμη πιο υψηλοί στόχοι προς όφελος του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Για την Ε.Ε. της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Βρακάς Κων/νος           Δαβής Παναγιώτης

Συλλήψεις για απόπειρα ιχθυοκλοπής στην Πρέβεζα


Για απόπειρα κλοπής συνελήφθησαν δύο (02) άνδρες, ηλικίας 34 και 31 ετών, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πρέβεζας.
Συγκεκριμένα, πρώτες πρωινές ώρες χθες, τέσσερις (04) άνδρες αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από λιμνοθάλασσα Βαθύ Πρέβεζας αλιεύματα, εκφορτώνοντας από Ι.Χ.Ε. όχημα πλησίον ακτής ξύλινη λέμβο (α.λ.σ.) και δίχτυα,  οι τρεις εκ των οποίων τράπηκαν σε φυγή πεζοί, ενώ ο ένας διέφυγε με το ως άνω όχημα.
Ακολούθησε καταδίωξη με τη συνδρομή περιπολικών οχημάτων των Αστυνομικών Τμημάτων Λούρου και Ζηρού, κατά τη διάρκεια της οποίας ακινητοποιήθηκε το ανωτέρω όχημα και συνελήφθη ο 31χρονος οδηγός του, ενώ ο ένας από τους πεζούς, ηλικίας 34 ετών, προσήλθε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας, πρωινές ώρες σήμερα, ο οποίος συνελήφθη επίσης.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή κατασχέθηκαν η λέμβος καθώς και διακόσια πενήντα μέτρα (250m) δίχτυα μεσηνέζας.

Κλοπή στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κόνιτσα Ιωαννίνων


Χθες (12-03-2019) το βράδυ καταγγέλθηκε  κλοπή στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 12-03-2019, άγνωστοι δράστες παραβίασαν παράθυρο της εκκλησίας και αφαίρεσαν άγιο ποτήρι, αγία λαβίδα, αγία λόγχη και αστερίσκο.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών



Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των Ευρωεκλογών, των Δημοτικών εκλογών, των Περιφερειακών εκλογών καθώς και τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ.Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α' 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.

Μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους στο πλαίσιο της Α΄ αναθεώρησης του 2019
26 ΜΑΪΟΥ 2019 - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 - ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ανοίγει την Τετάρτη 13 Μαρτίου το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στην Αθήνα



Αρχίζει την Τετάρτη 13 Μαρτίου, η λειτουργία του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης, το οποίο στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137 Γαλάτσι) και εξυπηρετεί 32 περιφερειακές ενότητες της χώρας και περισσότερους από 3.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ.
Στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, το οποίο θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια της συλλογής δηλώσεων οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για ό,τι αφορά τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των εφαρμογών του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα τέλη κτηματογράφησης και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους και φυσικά, να εντοπίσουν τα ακίνητά τους στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηματολογίου και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
Το ωράριο λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08.00-16.00 και Τετάρτη από τις 08.00 έως 20.00.
Τα δικαιολογητικά που απαιτείται να έχει μαζί του ο πολίτης είναι απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου ιδιοκτησίας (πχ συμβόλαιο), του πιστοποιητικού μεταγραφής, του τοπογραφικού (εάν υπάρχει), του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου, καθώς και εγγράφου με τον ΑΦΜ του (πχ εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ).

Οι ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου


Από τις 28 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις του Απριλίου 2019.
Αναλυτικά:
-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.
-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.
-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2019.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις  τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2019.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 2 Απριλίου 2019.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.

Γιάννενα: Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων τιμά το Σάββα Σιάτρα, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώρα 8:00 μ.μ.


Με μια σημαντική συναυλία προς τιμήν του Ηπειρώτη παραδοσιακού ερμηνευτή Σάββα Σιάτρα, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του, θα επιβραβεύσουν τη συνεπή, μακρόχρονη πορεία του για πέντε δεκαετίες στους χώρους του δημοτικού τραγουδιού.

METROPOLITAN GENERAL: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για το γλαύκωμα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος και θέλοντας να προωθήσει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, το Metropolitan General προσφέρει Δωρεάν προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου. 
Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και προσεκτική αξιολόγηση του οπτικού νεύρου και των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος από έμπειρους οφθαλμίατρους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο τηλ. 210 650 2662 (Δευτ.-Παρ. 09.00-16.00) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
Η  συχνότητα εμφάνισης του γλαυκώματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 2% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εγκατάσταση και η εξέλιξη του γλαυκώματος είναι χωρίς συμπτώματα, ενώ οι βλάβες που προκαλεί στην όραση είναι μη αναστρέψιμες.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του μέσω τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση πριν οι βλάβες εδραιωθούν.

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μίας 20χρονης αλλοδαπής προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης με τεχνολογία αιχμής


Σύγχρονη και ασφαλής χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αποτελούν ένα επιστημονικό πεδίο έρευνας και θεραπευτικών εφαρμογών που εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Με την διεύρυνση της γνώσης και την βοήθεια της τεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί νεότερες τεχνικές και μοντέρνα υλικά που συμπληρώνουν, ή αντικαθιστούν πλέον την κλασσική θεραπευτική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ορθοπαιδικής – Χειρουργό  Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή Κλινικής Παραμορφώσεων Σπονδυλικής Στήλης Νοσοκομείου Metropolitan (www.metropolitan-hospital.gr) Δρ. Παναγιώτη Η. Ζουμπούλη, οι εξελίξεις αυτές είναι:
1.   ο προεγχειρητικός τρισδιάστατος σχεδιασμός των χειρουργικών επεμβάσεων και η χρήση εξατομικευμένων, για τον κάθε διαφορετικό ασθενή, υλικών σπονδυλοδεσίας,
2.   η διεγχειρητική τρισδιάστατη νευροπλοήγηση
3.   η θερμική εκτομή - αφαίρεση των οστικών μεταστάσεων στη σπονδυλική στήλη με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, και
4.   η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.
Αποτέλεσμα είναι η σύγχρονη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, είτε αφορά σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είτε σε εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις, π.χ. διόρθωση μεγάλων παραμορφώσεων, να έχει τα χαρακτηριστικά: