Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Παρακάλαμος: Μεγάλη Παρασκευή περιφορά του Επιταφίου

Φωτό: Dimitris Ntotis
Φωτό: Jojo Monegaskou
Μεγάλη Παρασκευή περιφορά του επιταφίου στους δρόμους του χωριού.

Παρακάλαμος: Εντυπωσιακός και φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Φωτό: Jojo Monegaskou
 
Ημέρα πένθους, κατάνυξης και νηστείας η σημερινή Μεγάλη Παρασκευή για τους Έλληνες Χριστιανούς, οι οποίοι κάθε χρόνο στολίζουν τον επιτάφιο της ενορίας τους.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο άτομα, για μεταφορά μίας παράνομης αλλοδαπής

Συνελήφθησαν, χθες (28-04-2016) το πρωί, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 61χρονος ημεδαπός και ένας 51χρονος υπήκοος Αλβανίας, οι οποίοι μετέφεραν μία παράνομη αλλοδαπή.
Ειδικότερα, η σύλληψη των διακινητών πραγματοποιήθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ως οδηγός και συνοδηγός και διαπίστωσαν ότι μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής, μία 48χρονη υπήκοο Αλβανίας, η οποία στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα  Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Νεγράδες Πωγωνίου: Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός, ο οποίος εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών

Διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά (4) αλλοδαπών

Συνελήφθη, χθες (28.04.2016) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 22χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, στη διασταύρωση Νεγράδων, εντοπίστηκε να κινείται όχημα με οδηγό τον 22χρονο και σε σχετικό σήμα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί για έλεγχο, αυτός δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να τον αποφύγει.
Στη συνέχεια, αστυνομικοί ακολούθησαν το όχημα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του λίγο αργότερα.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο διακινητής μετέφερε τέσσερις ομοεθνείς του παράνομοι μετανάστες (τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 20, 30, 35 και 51 ετών αντίστοιχα), με σκοπό τη  διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς τους στο εσωτερικό της χώρας.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων του 30χρονου λαθρομετανάστη προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, ποινής φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικής ποινής (3000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το αυτοκίνητο ανήκει σε 36χρονο υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος αναζητείται καθώς διαπιστώθηκε ότι παραχώρησε το αυτοκίνητο στον 22χρονο διακινητή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου.

Ευχές για το Πάσχα από την «Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου»

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η κατανομή των θέσεων εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γνωστοποίησε την ακριβή κατανομή των θέσεων εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τις συνολικά 69.650 θέσεις εισακτέων (δεν συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), οι 43.520 θέσεις αποδίδονται στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 26.130 θέσεις αποδίδονται στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).
Αναλυτικότερα, στους υποψηφίους εκείνους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) το 2015 ή 2014 και που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων, αποδίδονται συνολικά 7.001 θέσεις.
Από αυτές, τις 4.214 θέσεις θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του 2015 και τις 2.787 θέσεις θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του 2014.

Ευχές για το Πάσχα από τον Βουλευτή του Σύριζα Ν. Άρτας Βασίλη Τσίρκα

Ιωάννινα: Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων

Συνελήφθη, χθες (27.04.2016) το απόγευμα, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 39χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων.
Ειδικότερα, χθες (27.04.2016) το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε κατάστημα ειδών παιχνιδιού, το οποίο λειτουργούσε ως υπεύθυνος ο 39χρονος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (1.823) πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα διαφόρων τύπων, τα οποία διέθετε παράνομα προς πώληση.
Ο 65χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος αναζητείται.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προμήθεια εξοπλισμού για το Πολυδύναμο Κτίριο Στέγασης νέων τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης), διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης δύο υποέργων της πράξης «Κατασκευή Πολυδύναμου Κτιρίου για τη στέγαση νέων τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – 4η εφαρμογή». 
Πρόκειται για τα υποέργα:
-  Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού, 353.962 ευρώ
-  Λοιπός εξοπλισμός κτιρίου Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πακέτο Ζ), προϋπολογισμού 74.585,16 ευρώ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες, Φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου,
Στην εποχή της αβεβαιότητας που ζούμε, το Αναστάσιμο μήνυμα έρχεται να μας προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Όσο δύσκολη και δύσβατη και αν είναι η διαδρομή, στο τέλος θα προβάλλει το φως εξόδου από την κρίση.
Σήμερα η Ελληνική κοινωνία, η Ηπειρωτική κοινωνία, βιώνει το δικό της "Γολγοθά":
Η ανεργία παραμένει αγιάτρευτη πληγή, οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, οι επαγγελματίες και οι αγρότες μας αγκομαχούν για να επιβιώσουν.
Το δικό τους "Γολγοθά" ζουν όμως και οι χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και ένας σημαντικός αριθμός στην Ήπειρο.
Πίστη μας είναι ότι τα σημερινά πάθη έχουν ημερομηνία λήξης: Το Φως της Ανάστασης και της Ορθοδοξίας, μας δίνει την ελπίδα για μια καινούργια αρχή, για ένα νέο ξεκίνημα. Φέρνει αισιοδοξία ακόμη και σε εκείνους που ζουν δύσκολα.
Από τη θέση που έχει ο καθένας μας, έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας και ειδικότερα για τη νέα γενιά.
Το Πάσχα είναι γιορτή της Αγάπης, η οποία εκδηλώνεται με την επίδειξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης προς τους αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες μας, αλλά και στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, τους οποίους συνδράμουν ανιδιοτελώς, όπως πάντα, οι Ηπειρώτες.
Εύχομαι η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την αναγέννηση της πατρίδας μας, την άνοιξη στις καρδιές μας, αισιοδοξία και υγεία σε όλο τον κόσμο.
Θερμές ευχές στις οικογένειες όλων των συμπατριωτών μας, αλλά και των επισκεπτών της Ηπείρου.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, Χρόνια Πολλά.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, 32 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών κατά περίπτωση

Κατασχέθηκαν (175) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (27-04-2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 32 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών κατά περίπτωση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 32χρονο, διότι εντόπισαν στην κατοχή του και σε κρύπτη σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας, ποσότητες ναρκωτικών και συγκεκριμένα τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (171,7) γραμμαρίων, τις οποίες προόριζε για διακίνηση.
Επίσης, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη και ο 31χρονος δράστης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με κάνναβη, βάρους (3,3) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.