Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αδελφότητα Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου: Ετήσιο αντάμωμα και κοπή Βασιλόπιτας, στις 10 Φεβρουαρίου, στο κέντρο "Μουριές"


Το Δ.Σ της Αδελφότητας Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου, σας προσκαλεί στο ετήσιο αντάμωμα και την κοπή της Βασιλόπιτας στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στο κέντρο "Μουριές".
Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Συνάντηση Σπύρου Ριζόπουλου με το Δήμαρχο Αρταίων για νέο αεροδρόμιο και Περιφερειακότητα


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη στην Άρτα, τον δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη.
Η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα ανάπτυξης, συζητήθηκε η συμβολή της Περιφερειακότητας στην Άρτα και υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε ζητήματα όπως η κατασκευή νέου περιφερειακού αεροδρομίου, η δημοκρατική διανομή των κονδυλίων και η συλλογικότητα στο σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:
Χρήστος Τσιρογιάννης
«Δεχθήκαμε σήμερα τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Ριζόπουλο και τον ενημερώσαμε για διάφορα θέματα που αφορούν σε αναπτυξιακά κυρίως ζητήματα. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμου Αρταίων για την επόμενη δημοτική δική μας περίοδο έτσι ώστε να βρούμε λύσεις και να μπορέσουμε να βάλουμε την Άρτα στο προσκήνιο.»

Πώς να ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ


Η ανανέωση μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών πριν και πέντε εργάσιμων ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας.
Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των πέντε ημερών το δελτίο ανεργίας διαγράφεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού.
Σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης μπορεί να προβεί σε έκδοση νέου δελτίου ανεργίας.
Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορεί να γίνει:
Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω διαδικτύου θα πρέπει να πιστοποιηθείτε ως χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είτε παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ, είτε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)
Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ, έχοντας μαζί σας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο).

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος 58χρονου ημεδαπού, ιδιοκτήτη μάνδρας αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής


Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, υπόθεση απάτης σε βάρος 58χρονου ημεδαπού, ιδιοκτήτη μάνδρας αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 24χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 24χρονος δράστης, προχθές (29-01-2019), επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 58χρονο, ιδιοκτήτη μάνδρας αυτοκινήτων και με το πρόσχημα υποτιθέμενης πώλησης δύο Ι.Χ. Φορτηγών αυτοκινήτων, κατάφερε να τον εξαπατήσει και να τον πείσει να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό, το χρηματικό ποσό των (11.160) ευρώ, για την αγορά των οχημάτων, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η συμφωνηθείσα αγοροπωλησία.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Παρακάλαμος: Με επιτυχία στέφτηκε η εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε η Τοπική Κοινότητα


 Με την  συμμετοχή συγχωριανών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε η  εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, από ώρα 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στο Ιατρείο  Παρακαλάμου, η Τοπική Κοινότητα.

Συνάντηση εργασίας του Γιάννη Καραγιάννη με την υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά


Συνάντηση εργασίας της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, με τους βουλευτές της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στο υπουργείο Πολιτισμού. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων πολιτιστικής πολιτικής και η ενημέρωση, τόσο από την πλευρά της υπουργού όσο και από την πλευρά των βουλευτών, για θέματα πολιτισμού της περιφέρειας Ηπείρου.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία υπομνήματος που είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου στην υπουργό, με τα παρακάτω ζητήματα που έχει αναδείξει με το κοινοβουλευτικό του έργο:
·         Εντατικοποίηση, σε διεθνές επίπεδο, των προσπαθειών για την καταπολέμηση της υφαρπαγής, το παράνομο εμπόριο και τον επαναπατρισμό των κλεμμένων πολιτισμικών αγαθών και κειμηλίων από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Ηπείρου, βάσει της ενσωματωμένης στο εθνικό δίκαιο Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/60/ΕΕ.
·         Διασφάλιση ευρείας συμμετοχής και εμπλοκής φορέων στη σύνταξη του φακέλου για την ανάδειξη της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με στόχο την ένταξή της στο εθνικό ευρετήριο και την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO).
·         Συμβολή στη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου εντός της Εβραϊκής Συναγωγής των Ιωαννίνων, στον οποίο θα εκθέτονται ιστορικά κειμήλια που ανήκουν στην Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.
·         Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εξωστρεφείς δράσεις σε όλες τις αγορές-στόχους του Enterprise Greece, με στόχο την ανάδειξη της παραγωγικής διασύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την τοπική γαστρονομία.

Γιάννενα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019


Μετά την αυξημένη ανταπόκριση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής του αλλά και έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρώτων βοηθειών και πρόληψης ατυχημάτων και τραυματισμών, το ΕΚΑΒ – Παράρτημα Ιωαννίνων διοργανώνει την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 (πρώτη και δεύτερη ενότητα, αντίστοιχα) στο κτίριο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου (Αρχοντικό Μισίου, Ασωπίου 9, έναντι Γυαλί Καφενέ) εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:
Πρώτες Βοήθειες για τον πολίτη «Επείγουσες Καταστάσεις – Αρχική Εκτίμηση – Αντιμετώπιση».
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης – ως μέρος μιας ευρύτερης ενημερωτικής εκστρατείας πρόληψης, εθελοντισμού και αλληλεγγύης  έχει προγραμματιστεί να υλοποιείται μία φορά το μήνα, με αποδέκτες τους συμπολίτες μας.
Καλούνται όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ανωτέρω σεμινάριο να δηλώνουν τη συμμετοχή τους απευθυνόμενοι στο Τμήμα Νοσηλευτικών Υπηρεσιών (Κο Κήττα Δημήτριο) είτε αυτοπροσώπως είτε δια τηλεφώνου (2651054363 – 2651054350), μέχρι και την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 (ώρα 13.00).
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής: Ετήσια εκδήλωση την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λαυρεωτικής διοργανώνει την  ετήσια εκδήλωση του, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00.

Σύλληψη κυνηγού για παράνομη θήρα στην Τ.Κ. Στρογγυλής στον Αμβρακικό κόλπο


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ημεδαπού, που εντοπίστηκε να ασκεί θήρα σε απαγορευμένη περιοχή στην Τ.Κ. Στρογγυλής στον Αμβρακικό κόλπο, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες και στο πλαίσιο των καθημερινών ελέγχων και περιπολιών, το κλιμάκιο της Θηροφυλακής βρέθηκε στην περιοχή απαγόρευσης της θήρας, όπου εντόπισε το άτομο, να ασκεί θήρα.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο, είχε θηρεύσει 18 παπιά, τα έξι (6) εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων και απαγορευμένων για θήρευση.
Το σύνολο των θηραμάτων κατασχέθηκε, ενώ ο δράστης αρνήθηκε να παραδώσει το κυνηγετικό όπλο και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, για το σύνολο των παραπάνω αδικημάτων.
Η παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στον υγρότοπο του Αμβρακικού, όπως και σε αυτόν της Σαγιάδας, είναι καθημερινή και το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με την παράλληλη ενίσχυση και των μέσων που αναμένεται να αποκτηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης προτεινόμενων δράσεων απόκτησης μικρών και ευέλικτων σκαφών (χόβερκραφτ), κατάλληλων για την κίνηση στους υγρότοπους.

Σύνδρομο οδηγών ταξί: Τι προβλήματα προκαλεί στο ουροποιητικό σύστημα;


Σε κίνδυνο θέτουν την υγεία του ουροποιητικού τους συστήματος οι επαγγελματίες οδηγοί που επί καθημερινής βάσεως δεν ουρούν όσο συχνά νοιώθουν την ανάγκη. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η καθυστέρηση ούρησης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση «συνδρόμου του οδηγού ταξί», το οποίο περικλείει μια σειρά παθήσεων και δυσλειτουργιών.
Φυσικά, «οι οδηγοί δεν είναι οι μοναδικοί επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο, αλλά μόνο μία από τις πολλές κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι, λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών στην εργασία τους, ουρούν σπανιότερα από το φυσιολογικό. Επιρρεπείς στην εμφάνισή του είναι και οι οδηγοί φορτηγών, οι διανομείς προμηθειών τροφίμων και γενικότερα όσοι μονίμως δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε τουαλέτα για αρκετές ώρες την ημέρα. Αυτές οι κατηγορίες επαγγελματιών μπορούν αντικειμενικά και υποκειμενικά να εμφανίσουν συχνότερα δυσλειτουργία ούρησης, στειρότητα, ουρολιθίαση, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε σύγκριση με τους μη επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και με όσους εκτελούν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις σε εσωτερικούς χώρους», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.
Τα ευρήματα μελετών τις τελευταίες 4 και πλέον δεκαετίες για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τέτοια επαγγέλματα έχουν επιβεβαιώσει ότι η πολύωρη παραμονή σε καθιστή στάση που βιώνουν καθημερινά οδηγεί σε μυοσκελετικούς πόνους, διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές νόσους,  δυσκοιλιότητα, οφθαλμολογικές παθήσεις, αλλά και στρες. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών η κύρια αιτία είναι οι ανεπαρκείς (ή ανύπαρκτες) εγκαταστάσεις στα περισσότερα σημεία όπου θα μπορούσαν να κάνουν στάση οι οδηγοί.
Από τις μελέτες αυτές έγινε γνωστό ότι όσοι επί χρόνια καταστέλλουν την ανάγκη τους για ούρηση δημιουργούν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη τους, η οποία τελικά αδυνατεί να συγκρατήσει τα ούρα. Σε μια εξ αυτών των μελετών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε νοσοκόμες, παρατηρήθηκαν υπερδιάταση του μυός της ουροδόχου κύστης, που οδήγησε σε μείωση της αισθητικότητας, και αύξηση της χωρητικότητάς της, προκαλώντας με τη σειρά της υψηλά ποσοστά κυστίτιδων.