Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψεις μεταναστών

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 30χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος καθώς και ο 35χρονος αλλοδαπός συνοδηγός, διότι μετέφεραν τρεις αλλοδαπούς (1 γυναίκα και 2 ανήλικα) που κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ: Περισσότερες μηνιαίες κρατήσεις από τον Ιούλιο

Αυξημένη θα είναι η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις του Ιουλίου. Η σημαντική μείωση του αφορολογήτου ορίου για άγαμους- έγγαμους χωρίς παιδιά και έγγαμους με παιδιά επηρεάζει άμεσα τις μηνιαίες κρατήσεις σε μισθωτούς και συντάξεις, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα μέσα Αυγούστου θα αρχίσουν να φθάνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι οι μισθοί και οι συντάξεις που θα καταβληθούν μέσα στον Ιούλιο θα διαμορφωθούν με βάση το νέο μειωμένο αφορολόγητο για άγγαμουςέγγαμους χωρίς παιδιά, καθώς και για όσους προστατεύουν από ένα τέκνο και πάνω.


Από την άλλη, περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα στο τρέχον έτος να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του κατά περίπτωση αφορολογήτου ορίου ποσού ίσου με το 25% των φορολογητέων εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή για τα εισοδήματα του 2011 οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% των ετήσιων απολαβών τους. Μάλιστα αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από τα 7.000 ευρώ που ως σήμερα απαλλάσσονταν. Ετσι, αν π.χ. έχει ετήσια εισοδήματα 8.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσει μέσα στο 2011 αποδείξεις συνολικού ύψους 2.000 ευρώ. Για ετήσια εισοδήματα 14.000 ευρώ το ποσό των αποδείξεων ανέρχεται σε 3.500 ευρώ, ενώ για εισοδήματα 20.000 ευρώ το ύψος των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ.


Αξίζει να τονιστεί ότι τα ποσά των αποδείξεων που πρέπει να αναγραφούν στη φορολογική δήλωση προκειμένου να απολαύσουν το αφορολόγητο οι φορολογούμενοι δεν εξαρτώνται μόνο από το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα αλλά και από το τεκμαρτό, δηλαδή από αυτό που προκύπτει κατά περίπτωση από τις νέες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αποκλεισμός του λιμανιού την Δευτέρα 4 Ιουλίου για τη Δωδώνη

Κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου μαζί με το σωματείο εργαζομένων στην Δωδώνη.


Την Δευτέρα 4 Ιουλίου από τις 7 έως τις 10 το βράδυ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου και το Σωματείο εργαζομένων στη «Δωδώνη» θα συνεχίσουν τον αγώνα τους αποκλείοντας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καλούν με ανακοίνωση τους «όλους τους νέους, κτηνοτρόφους, εργαζόμενους και φορείς της ευρύτερης περιοχής του Νομού Θεσπρωτίας αλλά και όλης της Ηπείρου στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για να βροντοφωνάξουμε στους κυβερνώντες ότι η «Δωδώνη» δεν πωλείται».

ΟΑΕΕ: Αναστολή σύνταξης σε όσους εργάζονται

Αυστηρές ποινές που φτάνουν έως και την αναστολή καταβολής της σύνταξη - προβλέπονται για όσους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ εργάζονται.
Οι «ποινές» είναι σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία του συνταξιούχου, αλλά και το πότε ασφαλίστηκε. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι νέες ρυθμίσεις έχουν άμεση εφαρμογή για τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν στο ταμείο μετά τη δημοσίευση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου 2010).
Για τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Όσον αφορά στις ποινές, προβλέπονται τα εξής:


Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης (κύριας και επικουρικής).
Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους οι συνταξιούχοι πρέπει να καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.
Παράλληλα σε περίπτωση που η κύρια σύνταξη υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, το επιπλέον ποσό περικόπτεται. Δηλαδή περικόπτεται το ποσό που υπερβαίνει τα 1.980 ευρώ.


Όσον αφορά στους συνταξιούχους αναπηρίας προβλέπονται τα εξής:
«Εάν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές».


ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΕΣΠΑ: Μειώνεται στο 15% η εθνική συμμετοχή

Πήρε τον δρόμο της η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για μείωση στο 15% της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση των ελληνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, η προκαταβολή κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση των ελληνικών προγραμμάτων ενδέχεται να ανέλθει στο 100% με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, δήλωσε ότι ήδη ο Ζοζέ Μπαρόζο έχει ζητήσει από τα κράτη - μέλη την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας, ώστε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η ικανότητα της χώρας να απορροφήσει πόρους από τα ταμεία της Ε.Ε. Η Επιτροπή θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή στην πρωτοβουλία.


Αρμόδια πηγή της Επιτροπής διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης των ελληνικών προγραμμάτων ανέρχεται σε 21% και το κοινοτικό σε 79%. Με την πρόταση Μπαρόζο το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής θα μειωθεί στο 15% χωρίς να χρειαστεί τροποποίηση των κανονισμών, αυξάνοντας την κοινοτική συμμετοχή στο 85%. Εξετάζεται, όμως, να ανέλθει η συμμετοχή της Ε.Ε. στο 100%, μέσω δανειοδοτήσεων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα.


Μέχρι σήμερα, από τα 20,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα από το ΕΣΠΑ (2007-2013) έχουν απορροφηθεί μόνο... 4,9 δισ. ευρώ ! Ο κίνδυνος, λοιπόν, να χαθούν σημαντικά κονδύλια και να πάνε σε άλλες χώρες είναι περισσότερο από ορατός. Η πρόταση Μπαρόζο είναι μία μεγάλη ευκαιρία να βελτιωθεί η κατάσταση. Η τελευταία ευκαιρία...


ΠΗΓΗ: www.express.gr

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυθαίρετα όπως ημιυπαίθριοι

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην στην "Ημερησία του Σαββάτου" τόνισε ότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα "θα επιχειρήσει να δώσει μία κοινωνικά δίκαιη λύση, να έχει το στοιχείο της ποινής, επιδιώκοντας, παράλληλα, για όποιον θα μπορεί και για όποιον επιλέξει να μπει στη ρύθμιση να μην διαμορφωθεί ένα καθεστώς ομηρίας. Θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθεί το πρότυπο της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους".
Σχετικά με την μεταφορά συντελεστών δόμησης, τόνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την εφαρμογή πολιτικών, αν και ξεκαθάρισε ότι σαν ρύθμιση την θεωρεί παράλογη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δηλώσεις μετά την εκταμίευση της 5ης δόσης

 
Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την εκταμίευση της 5ης δόσης.
«Το Eurogroup, σε σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε:
1. Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.
2. Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».
Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Eurogroup : Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 5ης δόσης

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, αναφέρεται στη δήλωση του Εurogroup, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σημερινής τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της απόφασης θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ (σ.σ. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου) και λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στην οποία προέβησαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως σε ότι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, οι ακριβείς παράμετροι, το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος.


Αναφέρεται επίσης ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οπως επισημαίνεται, οι υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την υιοθέτηση των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις αποκρατικοποιήσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί υιοθέτησαν την "έκθεση συμμόρφωσης" της Επιτροπής και την υπογραφή του επικαιροποιημένου Μνημονίου, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές παρείχαν ισχυρές δεσμεύσεις για προσήλωση στη συμφωνημένη πορεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι καθοριστικά συστατικά της στρατηγικής της ευρωζώνης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή τους.