Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Περισσότερες μηνιαίες κρατήσεις από τον Ιούλιο

Αυξημένη θα είναι η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις του Ιουλίου. Η σημαντική μείωση του αφορολογήτου ορίου για άγαμους- έγγαμους χωρίς παιδιά και έγγαμους με παιδιά επηρεάζει άμεσα τις μηνιαίες κρατήσεις σε μισθωτούς και συντάξεις, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα μέσα Αυγούστου θα αρχίσουν να φθάνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι οι μισθοί και οι συντάξεις που θα καταβληθούν μέσα στον Ιούλιο θα διαμορφωθούν με βάση το νέο μειωμένο αφορολόγητο για άγγαμουςέγγαμους χωρίς παιδιά, καθώς και για όσους προστατεύουν από ένα τέκνο και πάνω.


Από την άλλη, περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα στο τρέχον έτος να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του κατά περίπτωση αφορολογήτου ορίου ποσού ίσου με το 25% των φορολογητέων εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή για τα εισοδήματα του 2011 οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% των ετήσιων απολαβών τους. Μάλιστα αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από τα 7.000 ευρώ που ως σήμερα απαλλάσσονταν. Ετσι, αν π.χ. έχει ετήσια εισοδήματα 8.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσει μέσα στο 2011 αποδείξεις συνολικού ύψους 2.000 ευρώ. Για ετήσια εισοδήματα 14.000 ευρώ το ποσό των αποδείξεων ανέρχεται σε 3.500 ευρώ, ενώ για εισοδήματα 20.000 ευρώ το ύψος των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ.


Αξίζει να τονιστεί ότι τα ποσά των αποδείξεων που πρέπει να αναγραφούν στη φορολογική δήλωση προκειμένου να απολαύσουν το αφορολόγητο οι φορολογούμενοι δεν εξαρτώνται μόνο από το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα αλλά και από το τεκμαρτό, δηλαδή από αυτό που προκύπτει κατά περίπτωση από τις νέες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.