Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων: «Επαναφορά των δρομολογίων του ΚΤΕΛ στα χωριά της Κόνιτσας, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις αποφάσεις των δικαστηρίων»

 


Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων, παρακολουθεί με ανησυχία την παρατεταμένη διακοπή από το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων των δρομολογίων στα χωριά της περιοχής της Κόνιτσας.

Η διακοπή αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλα από καιρού καταργηθέντα στην πράξη δρομολόγια, σε χωριά της περιοχής Μετσόβου (Μηλιά, Ανήλιο, Ανθοχώρι) ή και σε άλλα, όπως στη Λίπα  ή στους Ραφταναίους.

Η συμπεριφορά αυτή της διοίκησης του ΚΤΕΛ εντείνει την ήδη υπάρχουσα    εγκατάλειψη  των κατοίκων  των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών του Νομού μας.

Με αφορμή και τα δελτία τύπου των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στις Μεταφορές Ηπείρου-Κέρκυρας, καθώς και των εργαζομένων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Ιωαννίνων που είδαν το φως της δημοσιότητας, καλούμε την διοίκηση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων να επανεκκινήσει τα δρομολόγια σε όλες τις περιοχές που έχουν καταργηθεί στην πράξη, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις αποφάσεις των δικαστηρίων που τους αφορούν.

Ταυτόχρονα καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου ως εποπτεύουσα αρχή για το συγκοινωνιακό έργο να αναλάβει τις ευθύνες της για την άμεση επαναφορά των δρομολογίων που έχουν διακοπεί.

Θεωρείται προφανής η συμπαράστασή μας στους ακρίτες- κατοίκους, καθώς και στους εργαζόμενους στις μεταφορές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με λαμπρότητα, στο γεφύρι της Βροσίνας, ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Δήμο Ζίτσας


Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Δήμο Ζίτσας. Το γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, αποτέλεσε το επίκεντρο και του φετινού εορτασμού με τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού να γίνεται παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου της  Κοινότητας Βροσίνας Δημήτρη Βούρδα, Προέδρων όμορων Κοινοτήτων, Αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, Προέδρων Συλλόγων και Αδελφοτήτων, καθώς και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων  με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι Βροσίνας, όπου ένας τολμηρός, ο Νίκος Νικολάτος,  βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Σταυρό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη  εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Πωγωνίου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 


Ένα ακόμη βήμα στην εξωστρέφεια αλλά και την προώθηση του φυσικού, πολιτισμικού, ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού πλούτου της περιοχής κάνει ο Δήμος Πωγωνίου με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το μνημόνιο υπογράφτηκε από τις δύο πλευρές αποσκοπώντας στην επιστημονική και διοικητική συνεργασία τους και έρχεται να επισφραγίσει την ήδη στενή σχέση των δύο φορέων.

Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο προαγωγής του επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτισμικού έργου, προώθησης της συμβολής στην ανάπτυξη των κοινωνιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και ανάπτυξης ευρύτερων επιστημονικών και πολιτισμικών συμπράξεων.

Όπως υπογραμμίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, Δήμος Πωγωνίου και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προχωρήσουν στην συνδιοργάνωση επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και κοινών πολιτισμικών δράσεων ενώ παράλληλα θα υποβάλλονται κοινές ερευνητικές προτάσεις. Τα χωριά του παραμεθόριου Δήμου θα δεχτούν την επίσκεψη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών και μεταδιδακτορικών ερευνητών για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου ενώ το επιστημονικό έργο θα είναι προς άμεσο όφελος της τοπικής κι όχι μόνο κοινωνίας.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Δήμο Πωγωνίου η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ένα από τα κορυφαία, σε παγκόσμια κατάταξη, εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ευχαριστούμε θερμά την Πρύτανη κ. Άννα Μπατιστάτου και τις Αρχές του Πανεπιστημίου για τη διάθεση συνεργασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της σύμπραξης μόνο θετικά μπορεί να είναι για την ευρύτερη περιοχή και τον πολιτισμό του Πωγωνίου» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Πανελλήνια ημέρα καριέρας με συμμετοχή και του ΔΙΕΚ Ζίτσας

 


Το ΔΙΕΚ Ζίτσας για 2η χρονιά συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε ημέρες καριέρας μαζί με άλλα ΔΙΕΚ της Ελλάδας (εφέτος 12 συνολικά).

Οι ημέρες καριέρας απευθύνονται σε επιχειρήσεις που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και σε σπουδαστές και απόφοιτους ΙΕΚ που αναζητούν εργασία ή Πρακτική Άσκηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις εταιρειών και συλλογή αιτήσεων για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων που θα πραγματοποιηθούν από την κάθε εταιρία σε χρόνο που θα ορίσουν οι ίδιες.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να το δηλώσουν συμπληρώνοντας ηλεκτρονική αίτηση στη φόρμα που βρίσκεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: iekreth.gr

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στον δήμο Κόνιτσας

 


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Κόνιτσα. Μετά τη Θεία Λειτουργία στους ενοριακούς ναούς, ακολούθησε για πρώτη φορά, κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του ποταμού Αώου στο λιθόκτιστο γεφύρι, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο.

Δέκα κολυμβητές αψήφησαν το ψύχος και βούτηξαν στα κρύα νερά του Αώου. Τον Σταυρό έπιασε ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Δημήτρης Καρακούνος, αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ηλιούπολης, που βρισκόταν στην Κόνιτσα για ολιγοήμερες διακοπές.

Την τελετή παρακολούθησε πλήθος πιστών, ντόπιων και επισκεπτών.

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»: Ενεργειακή πολιτική και αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

 


Η αιθαλομίχλη αποτελεί καθημερινό πρόβλημα στα Ιωάννινα τους χειμωνιάτικους μήνες και παρουσιάζεται για χρόνια στην ατμόσφαιρα της πόλης μας, αποτελώντας έναν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η  ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στα Ιωάννινα ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες είναι εξαιρετικά κακή και η χειρότερη σε όλη τη χώρα.

Η αιθαλομίχλη είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης καύσης ξύλου, ειδικά από χαμηλής αποδοτικότητας συστήματα θέρμανσης όπως τα τζάκια ανοιχτού θαλάμου, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας και χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας που γνωρίζει έξαρση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Προκαλείται κυρίως από την  καύση ακατάλληλων καύσιμων υλών για θέρμανση. 

Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει να σχεδιάσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει εκδώσει εδώ και χρόνια μια σειρά από συστάσεις και οδηγίες σχετικά με μέτρα και πολιτικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Βασιλόπιτα έκοψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστης Πωγωνίου

 

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε την 1η Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστης παρουσία μελών του Συλλόγου, της Προέδρου της Κοινότητας κ. Τσιόντζιου Αθανασίας και πολλών συγχωριανών.

Σε ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές για μία  ευοίωνη και δημιουργική χρονιά.

Αρχίζουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

 


Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2024, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. 

Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.

Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι, το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή προτείνεται το 11.00-17.00.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Φεβρουαρίου

 


Ξεκινά την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου σε εκατομμύρια συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Την φετινή αύξηση του 3,1% θα πάρουν ολόκληρη στην τσέπη περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ άλλοι 300.000 θα δουν μεν αύξηση, αλλά μικρότερη, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Οι αναλυτικές ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων έχουν ως εξής:

– Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Ανταμώνουμε και κόβουμε την πίτα την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, το μεσημέρι, στο αρχοντικό Hall

 


Ανταμώνουμε την Κυριακή 28  Ιανουαρίου 2024 , το μεσημέρι, στο αρχοντικό Hall  (Λ. Πάρνηθος 399, Αχαρνές), κόβουμε τη βασιλόπιτά μας, τρώμε, πίνουμε, γλεντάμε και χορεύουμε!

Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές για τη νέα χρονιά και να απολαύσουμε ένα γνήσιο Ηπειρώτικο γλέντι, με τη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα!

Σας περιμένουμε όλους με  πολύ χαρά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου

 


Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.