Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Τι ισχύει για τους αγρότες μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης


Οι επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο Α που φέρει τον τίτλο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου» ή σε περίπτωση που το έντυπο δεν είναι διαθέσιμο, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε μια λευκή κόλλα χαρτί, στην οποία θα υπογράφουν και θα φέρουν μαζί τους πάντα με την ταυτότητα τους.
Εφόσον δεν έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση μετακίνησης, διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.
Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος τους, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στη σχετική φόρμα τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες.
Ακόμη απαραίτητο είναι, εφόσον ο επαγγελματίας αγρότης απασχολεί εργάτες γης, να τους παρέχει την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου στην οποία πρέπει να αναγράφεται τα στοιχεία του αγρότη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο, ενώ το έγγραφο πρέπει ακόμα να φέρει τη σφραγίδα του αγρότη.
Υπογραμμίζεται ότι, εφόσον τους ζητηθεί, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν την ταυτότητα τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.
Όσο αφορά την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν τα όσα έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δηλαδή ο περιορισμός των επιβαινόντων σε 2 άτομα ανά όχημα.

Σωτήρης Τσιόδρας: 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 71 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα και 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 892 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Συνολικά 57 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι 54 από τους ασθενείς που νοσηλεύονται βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 26 Μαρτίου)


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, σε σταθερή κατάσταση.
• Το νεαρό άτομο που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Λοιμωδών έχει πάρει εξιτήριο από χθες και βρίσκεται στην οικία του.
• Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Στις 25/3 και 26/3 στάλθηκαν συνολικά οκτώ δείγματα για διερεύνηση. Δύο εξ αυτών έχουν βρεθεί αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα από τα υπόλοιπα έξι.
• Όλα τα δείγματα των προηγούμενων ημερών έχουν βρεθεί αρνητικά.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Σήμερα 26/3 ελήφθησαν δέκα νέα δείγματα, τα οποία στάλθηκαν για διερεύνηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
• Οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.
• Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Το επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου συνεχίζει να βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
• Τέσσερις διαπιστωμένες επαφές με το ανωτέρω κρούσμα, υψηλού και μέτριου κινδύνου συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικές και σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ οι υπόλοιπες επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.
• Στο Νοσοκομείο συνεχίζουν να νοσηλεύονται δύο ύποπτα κρούσματα SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα των σχετικών δειγμάτων.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα 26/3 στάλθηκαν τρία νέα δείγματα για διερεύνηση.
• Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
Αναχωρούν αύριο 27/3/2020 για τα λιμάνια Ανκόνα και Πρίντεζι της Ιταλίας δέκα έξι (16) Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναμονή για επαναπατρισμό στο Camping του Δρεπάνου, ύστερα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών. (Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση για όλους τους Ιταλούς που βρίσκονται στην Ελλάδα).
Στο Camping εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (15) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης.
Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.
Την Παρασκευή ο επαναπατρισμών Ιταλών υπηκόων μέσω Ηγουμενίτσας
Με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Ηπείρου και τις Περιφερειακές Ενότητες Ηπείρου, ο Επίτιμος Προξενικός Λειτουργός της Ιταλίας στην Ήπειρο και στη Λευκάδα κ. Σπυρίδων Χαρ. Μανδέλλας, κάνει γνωστό ότι αύριο Παρασκευή 27 Μαρτίου και περί ώρα 23.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δύο πλοίων της Ναυτιλιακής Εταιρίας GRIMALDI LINES με προορισμό το ένα για την Ανκόνα και το άλλο για Μπρίντιζι.
Με αυτά θα επαναπατριστούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ιταλοί υπήκοοι, καθώς και αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ιταλία και για διαφόρους λόγους βρίσκονται στην Ελλάδα εξαιτίας διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης στο πλαίσιο προστασίας των πολιτών από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Παράταση ενός (1) έτους, στις άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων (A.K.K.O.) που λήγουν εντός του 2020


Νέα διαδικασία λόγω κορονοϊού για τις άδειες οπλοφορίας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο λόγω των μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού, θα εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία για τις άδειες οπλοφορίας:
·  Αιτήματα για τη χορήγηση ή ανανέωση αδειών οπλοφορίας (για οποιοδήποτε λόγο) θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, είτε μέσω υπηρεσίας ταχυδρομείων είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή τηλεομοιοτυπίας (φαξ).
Διευκρινίζεται ότι, εφόσον το αίτημα υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή τηλεομοιοτυπίας (φαξ), ο ενσφράγιστος φάκελος με το ιατρικό πιστοποιητικό περί ψυχικής υγείας, θα  αποστέλλεται μόνο μέσω υπηρεσίας ταχυδρομείων.
·   Τα αιτήματα χορήγησης ή ανανέωσης σκοπευτικών αδειών, μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 6-4-2020 χωρίς τη βεβαίωση της σκοπευτικής ομοσπονδίας (ΣΚ.Ο.Ε.) για τους αγώνες που πραγματοποίησαν. Η σχετική βεβαίωση θα υποβληθεί μετά την ως άνω ημερομηνία, εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθούν αγώνες.
· Ειδικά για τις άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων (A.K.K.O.) κινείται νομοθετική διαδικασία να παραταθούν για ένα (1) έτος, όσες λήγουν εντός του 2020.
Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα απαλλάσσονται από τις δυσμενείς συνέπειες της μη τήρησης της υποχρέωσής τους σχετικά με τις προθεσμίες:
Ø   της υποβολής του αιτήματος για την ανανέωση της άδειας τρείς (3) μήνες πριν τη λήξη της, (προσοχή το αίτημα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τη λήξη της άδειας),
Ø   της  υποβολής του αιτήματος για την προσφυγή κατά απορριπτικής απόφασης εντός ενός (1) μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης στον ενδιαφερόμενο,
Ø   της προσκόμισης τις πρώτες πέντε μέρες κάθε 6μήνου για την θεώρηση των αδειών που είναι σε ισχύ.
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες του τόπου διαμονής τους, (στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ).

Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου στο πλευρό των ηλικιωμένων


Αγαπητοί συγχωριανοί, στις δύσκολες αυτές ημέρες εξαιτίας του κορονοϊού, όσοι ηλικιωμένοι ή κάποιοι που δεν έχουν την δυνατότητα να μεταβούν στο φαρμακείο ή για την αγορά των αγαθών πρώτης ανάγκης, θα μπορούν να τηλεφωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα στον Δήμο μας, ώστε να βοηθηθούν από το προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με το εν λόγω ζήτημα.

Τηλ.: 2653360147 & 2653360116

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου
Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Συνελήφθη ημεδαπή, κατηγορούμενη για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθη, χθες (25-03-2020) το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηπείρου, μία ημεδαπή, κατηγορούμενη για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, η κατηγορούμενη λειτουργούσε, ως προσωρινά υπεύθυνη, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Η συλληφθείσα με τη σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο άτομα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους (67,6) γραμμαρίων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν χθες (25-03-2020) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς είχε αποκρύψει σε υπαίθριο σημείο («καβάτζα») μία συσκευασία με κοκαΐνη βάρους (2,4) γραμμαρίων και μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους (4,7) γραμμαρίων.
Στη δεύτερη περίπτωση, κατόπιν αξιοποίησης στοιχείων και έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντος με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου «Αiza», διαπιστώθηκε ότι αυτός κατείχε και απέκρυπτε δύο συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους (65,2) γραμμαρίων.
Ανωτέρω ποσότητες ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν.
Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

66 οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 25 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.155) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(333) στην Αττική,
(124) στη Θεσσαλονίκη,
(106) στα Ιόνια Νησιά,
(97) στην Κρήτη,
(76) στην Πελοπόννησο,
(73) στην Κεντρική Μακεδονία,
(66) στην Ήπειρο,
(65) στη Θεσσαλία,
(50) στη Στερεά Ελλάδα,
(49) στο Νότιο Αιγαίο,
(48) στη Δυτική Ελλάδα,
(47) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(15) στο Βόρειο Αιγαίο και
(6) στη Δυτική Μακεδονία.
 Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (2.950) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα, ως ακολούθως:
(2) στο Νότιο Αιγαίο,
(1) στην Αττική,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία,
(1) στην Ήπειρο και
(1) στα Ιόνια Νησιά.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (264) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (273) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Κορωνοϊός και Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου: Τι πρέπει να κάνουν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς;


Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορωνοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άρθρο που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας προειδοποιεί τους ασθενείς αυτούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους, διότι ο κίνδυνος επιδείνωσης της ασθένειας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πιθανότητα προσβολής από τον ιό. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες για τις ομάδες κινδύνου.
«Παρότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα, η νόσος COVID-19 ανησυχεί έντονα τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και εκείνους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. 
Πέραν από το ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις γι’ αυτούς», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr). 
«Παλαιότερη έρευνα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαπίστωσε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο πιθανές στους ασθενείς σε θεραπεία με ανοσορυθμιστές από εκείνους με βιολογικούς παράγοντες, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό ισχύει για τον SARS-CoV-2.  Δεν υπάρχουν προς το παρόν έρευνες για τις επιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών παραγόντων, αν και μία από τις μεγαλύτερες μελέτες στην Κίνα σημείωσε ότι 2 ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια (χωρίς να διευκρινίζεται η ασθένειά τους) δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα».

Προτάσεις, κριτική και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά ο Νικόλας Κάτσιος για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις συνέπειες του σεισμού στο δήμο Σουλίου


Η φετινή διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με μια διπλή δοκιμασία για τον τόπο και τους συνδημότες μας, που καθημερινά πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις συνέπειες του σεισμού που πρόσφατα έπληξε την περιοχή μας. Τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι αναγκαίο να ανταπεξέλθουμε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έχουμε περιέλθει, η οποία μας υποχρεώνει όλους να βιώσουμε συνθήκες πολυεπίπεδης δοκιμασίας.
 Ταυτόχρονα, όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου, έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με συνεργασία, με σύγκλιση και σύνθεση απόψεων να καταλήξουμε σε  ένα κοινό τοπικό σχέδιο  δράσης. Σε συγκεκριμένα άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα που, αφενός θα εξασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των συνδημοτών μας από την πανδημία και τις πληγές του σεισμού, και αφετέρου μέσα από έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο μας.
 Όμως οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες αποφάσεις, τις οποίες -άγνωστο γιατί- αδυνατεί, ολιγωρεί ή στην καλύτερη περίπτωση καθυστερεί να πάρει ο δήμαρχος Σουλίου. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, τις λαμβάνει ύστερα από δικές μας υποδείξεις τις οποίες εγγράφως και εγκαίρως του έχουμε καταθέσει. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020 (πριν ακριβώς από μία εβδομάδα) με προσωπική μου επιστολή που του απέστειλα, του γνωστοποίησα τη δεδομένη πρόθεση της παράταξής μας να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση του δήμου μας απέναντι στον κορονοϊό αλλά και για την οικονομική στήριξη των συνδημοτών μας. Και στο πλαίσιο αυτό του θέσαμε υπόψη δέσμη προτάσεων της παράταξής μας, τις οποίες αναμέναμε άμεσα να υλοποιήσει.

«Μένουμε Σπίτι» και «καλλιεργούμε» την κοινωνική ευθύνη στους εφήβους


Από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Αναμφίβολα βιώνουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση με άγνωστες παραμέτρους για όλους μας. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα μας, έτσι όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις νέες συνθήκες είναι εύκολο να χαθεί κανείς στον φόβο του, εστιάζοντας μόνο στο τι μπορεί να πάει στραβά μέσα σε όλη την υπερπληροφόρηση.
Μπροστά στον φόβο μια πρώτη ανθρώπινη αντίδραση είναι να γινόμαστε επικριτικοί ή να ψάχνουμε για απόδοση ευθυνών. Αυτό δεν βοηθάει.
Έρευνες δείχνουν ότι όταν αναγνωρίζουμε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και εστιάζουμε στην ανθρώπινη πλευρά μας είναι πιθανότερο να διατηρούμε μια καθαρή ματιά και να βρίσκουμε λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.
Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους θετικής αντιμετώπισης, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης για τα μικρά και καθημερινά. Σίγουρα δεν είναι εύκολο στην πραγματικότητα που βιώνουμε. Το να μείνουμε σπίτι δεν είναι μια εύκολη συνθήκη για κανέναν και ιδιαίτερα για τους εφήβους.
Πώς μπορούμε λοιπόν να τους ζητήσουμε να συνεργαστούν και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση;
Έρευνες δείχνουν ότι το να προστατέψουμε, να φροντίσουμε τους άλλους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, είναι ένα σημαντικό εσωτερικό κίνητρο που μας παρακινεί. Ο αλτρουϊσμός είναι μέσα μας, είναι στην ανθρώπινη φύση. Εστιάζοντας σε αυτή την πλευρά μπορούμε να ζητήσουμε τη συνεργασία τους – όχι με επιβολή και απειλές – αλλά περνώντας το μήνυμα ότι είναι ικανά και υπεύθυνα μέλη μιας κοινότητας και είναι και δικό τους καθήκον να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και την προστασία της κοινότητας μέσα στην οποία ζουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τα παιδιά μας, τους μελλοντικούς πολίτες, να έχουν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη κοινωνική συνείδηση.
Μπορούμε να εστιάσουμε και να τους μιλήσουμε για τα θετικά παραδείγματα που αναδύονται μέσα στη δυσκολία. Για τους ανθρώπους που καθημερινά παλεύουν με κίνδυνο της δικής τους ζωής, γιατροί, νοσηλευτές, ακόμα και υπάλληλοι στα σουπερμάρκετ. Όταν ακούμε τέτοια παραδείγματα «καθημερινών ηρώων», όλοι νιώθουμε μια ζεστή αίσθηση που μας εμπνέει και μας παρακινεί θετικά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.
Με αυτό τον τρόπο εστιάζουμε στο «ανήκειν», που είναι μια πανανθρώπινη ανάγκη. Το να αισθάνεσαι ότι ανήκεις κάπου είναι ένα πολύτιμο και αναγκαίο συναίσθημα. Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συμβάλλουν αν τους αναγνωριστεί το θετικό, το ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν ότι με τη στάση τους έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν και να αλλάξουν τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους και δεν είναι απλοί θεατές του προβλήματος. Αυτό συνήθως δίνει ικανοποίηση και μια αίσθηση ολοκλήρωσης και πληρότητας.
Στη σύγχρονη πραγματικότητα τα παιδιά είναι παραφορτωμένα με υλικά αγαθά, κοινωνικές υποχρεώσεις, μαθήματα, δραστηριότητες. Όλα αυτά τα κρατούν υπεραπασχολημένα με ένα γεμάτο και συχνά απαιτητικό πρόγραμμα που όμως δεν τα βοηθάει να νιώθουν «γεμάτα». Μέσα σε αυτή τη δυσκολία ίσως αναδύεται μια ευκαιρία και δυνατότητα να συμβάλλουν στο κοινό καλό και αυτό μπορεί να δίνει ένα άλλο «νόημα» στη ζωή τους. Ίσως αυτή η κατάσταση είναι μια άριστη αφορμή για να φανερωθούν η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και η ευαισθησία που όλοι έχουμε μέσα μας.
Χωρίς να ξεχνάμε τους κανόνες υγιεινής ας βάλουμε δίπλα και την κοινωνική υγεία μέσα από την αίσθηση προσφοράς, αλληλεξάρτησης και ατομικής ευθύνης για το κοινό καλό.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00.
Δεν είστε μόνοι. Σηκώστε ακουστικό σας!
Hastags
#mazigiatopaidi #mazigiakathepaidi  #mazimetapaidiaspiti #poiotikosxronosmetapaidia #μαζίγιατοπαιδι #περνάωποιοτικόχρόνομεταπαιδιαμου #μενουμεστοσπιτι #menoumespiti #StayHome #covid19Gr


Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).
Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Πιο αυστηροί οι έλεγχοι από την Πέμπτη για την απαγόρευση κυκλοφορίας


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 26 Μαρτίου εντατικοποιούνται και αυστηροποιούνται όλοι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.
Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί υπεύθυνα τις οδηγίες, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την μη εξάπλωση του ιού.
Οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν, είπε, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών και τους κάλεσε να το συνειδητοποιήσουν άμεσα.

Συνελήφθη ημεδαπός στην Ιόνια Οδό, ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του, έναν μη νόμιμο αλλοδαπό


Συνελήφθη, χθες (24-03-2020) το απόγευμα στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Τερόβου Ιωαννίνων), από αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ενός μη νόμιμου αλλοδαπού.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε από περιοχή της Αττικής με τελικό προορισμό την Κακαβιά Ιωαννίνων, έναν αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το παραπάνω Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ημεδαπού κατηγορούμενου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

Την Κυριακή 29 Μαρτίου αλλάζει η ώρα


Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα και βάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.
Στις 3 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά δηλ. στις 4.
 Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης μέσω παραβίασης λογαριασμών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα καταγγέλλονται από πολίτες πολλές περιπτώσεις παραβίασης λογαριασμών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια εξαπάτηση των υπόλοιπων επαφών του λογαριασμού με απατηλά μηνύματα από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και να εξαπατήσουν τα θύματά τους με την ακόλουθη μεθοδολογία – τρόπο δράσης:
Αρχικά αποστέλλουν μηνύματα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία:
εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης (Phishing pages) ή
αφορούν υποτιθέμενους διαγωνισμούς, με κακόβουλο περιεχόμενο που τους επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όσο και σε άλλες εφαρμογές της συσκευής που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές.
Στη συνέχεια, εφόσον ο κάτοχος του λογαριασμού συμπληρώσει τα στοιχεία εισόδου, οι δράστες υποκλέπτουν τα στοιχεία ταυτοποίησης (username & password) και εισέρχονται στον λογαριασμό του.
Με τον τρόπο αυτό αποκτούν πρόσβαση στις επαφές του, στις οποίες αποστέλλουν μηνύματα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας χρηματική βοήθεια με το πρόσχημα της απώλειας πορτοφολιού, εγγράφων ή λόγω άμεσης ανάγκης που έχουν περιέλθει, υποσχόμενοι ότι θα τα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.
Οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους να τους αποσταλούν τα χρήματα είτε μέσω της υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων και ανάληψης από ΑΤΜ τραπεζικού ιδρύματος, όπου απαιτείται μόνο η αποστολή ενός κωδικού μέσω απλοποιημένης διαδικασίας, είτε με την γνωστοποίηση των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας ή των στοιχείων εισόδου ηλεκτρονικών πορτοφολιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό της BE-LIVE!


Ένα χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για την Ίδρυση της Be-Live, ήρθε στον κόσμο το πρώτο της μωρό! 
Το πρώτο παιδί της Be-Live! 
Το πρώτο παιδί του ζευγαριού που προσπαθούσε χρόνια να ζήσει το όνειρο της οικογένειας και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στην ομαδική προσπάθεια όλων των ανθρώπων της Be-Live, αλλά κυρίως των δημιουργών της, ιατρών αναπαραγωγής Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη.
Στις 27/02/2019 οι δύο γυναικολόγοι είχαν ανακοινώσει την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live με κύριο σκοπό να βοηθήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια που ονειρεύονται να αποκτήσουν παιδί, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους. 
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει όλο και υψηλότερη υπογεννητικότητα και σταθερή μείωση του ενεργού πληθυσμού, το σωματείο Be-Live δημιουργήθηκε για να προσφέρει προοπτική σε υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες εξωσωματικής γονιμοποίησης.