Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Με το δεξί η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στα Play Off (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Σ. Αλμυρός 1-0)

* Η   ΑΕΔ Πωγωνάτος επικράτησε  με σκορ 1-0  του Π.Α.Σ. Αλμυρός στο γήπεδο Δελβινακίου για την 1η αγωνιστική Play Off του Α΄ Ομίλου της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής.

Το γκολ που χάρισε το τρίποντο στους γηπεδούχους πέτυχε ο Μπάγιας Ελευθέριος  στο 65΄.

ΑΕΔ Πωγωνάτος (Παναγιώτης Κάππης):

Γκόνης Σπυρίδων, Τσουμάνης Παναγιώτης, Ντέτσικας Λάμπρος, Σπανός Αλέξανδρος, Τσαραώσης Ευάγγελος, Μυριούνης Σταύρος, Μπάγιας Ελευθέριος (Νότε Βασίλειος 90΄), Κόντος Κωνσταντίνος, Γαλανός Αντώνιος, Ντεμίρης Σπυρίδων (Τσίτος Δημήτριος 85΄), Ζενέλης Πάτροκλος

Π.Α.Σ. Αλμυρός

Κολιός Δημήτριος, Βάρφης Αλέξανδρος, Μπαϊραμπάς Δημήτριος, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Τσίτσος Ξενοφών, Νάτσης Σταύρος (Πάικας Άγγελος 83΄), Λούσιος Χρήστος, Τσίτσος Ξενοφών, Τσανακτσίδης Χαράλαμπος (Κώτσης Αντώνιος 79΄), Χαρίσης Ιωάννης, Κωστάκης Χάρης, Ζώτος Θεόδωρος

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής Play Off στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Κυριακή 2 Απριλίου 2023  

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  2-0

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  1-0

Βαθμολογία  στον  Α΄ Όμιλο της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής

1.      Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 47

2.      Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 42

3.      ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 38

4.      Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 27

5.      Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 26

Κόλλησαν στο μηδέν Α.Ο. Ανατολής και Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου

 

*Μοιράστηκαν τους βαθμούς Α.Ο. Ανατολής και Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου καθώς ο αγώνας έληξε  με 0-0 στο γήπεδο Ανατολής για 27η αγωνιστική της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής 

Σάββατο 1 Απριλίου 2023  

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ   3-0 α.α.              

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 5-0

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 1-1

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 2-0

Κυριακή 2 Απριλίου 2023  

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 0-0

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 0-3

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 9-1

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 3-0

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 2-3

Βαθμολογία  της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας

1.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 74

2.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 74

3.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 72

4.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 56

5.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 56

6. Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 53

7. Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 40 

8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 39 

9. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 37 

10. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 33

11. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 33

12. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  28

13. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 24 

14. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 23

15. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 18

16. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 15 

17. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 15

18. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 10

Πολιτική Προστασία: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι κρατικές υπηρεσίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας https://civilprotection.gov.gr/   έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Καταστράφηκε ολοσχερώς οικία ηλικιωμένης γυναίκας στον Γεροπλάτανο Πωγωνίου

 


Ολοσχερώς καταστράφηκε  οικία ηλικιωμένης γυναίκας στην Τ.Κ. Γεροπλατάνου Πωγωνίου, από φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σήμερα το μεσημέρι.

Την ηλικιωμένη που διέμενε στην οικία κατάφερε και την απεγκλώβισε ο πρόεδρος του χωριού.


Για την κατάσβεση επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν δίπλα της τονίζοντας την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης του Δημοτικής αρχής για την περίθαλψη της ηλικιωμένης.

***

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία στην Τ/Κ Γεροπλατάνου του δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος εννέα πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Από την πυρκαγιά  προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην οικία.

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Ιόνια Οδό για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη χθες (01-04-2023) το πρωί στην Ιόνια Οδό από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών και παράβαση του Κ.Ο.Κ..

Επιπλέον, συνελήφθησαν (3) αλλοδαποί, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος, στερούμενος άδεια οδηγήσεως, βρέθηκαν σε αυτό οι (3) αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο οδηγός είχε παραλάβει νωρίτερα τους αλλοδαπούς από περιοχή της Θεσπρωτίας έχοντας εισέλθει εκείνοι προηγουμένως παράνομα στην χώρα, με σκοπό να τους προωθήσει στην Αθήνα.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού 5.000 ευρώ

 


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων κλοπή που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο στα Ιωάννινα κατά το χρονικό διάστημα 28-30/3/2023.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Πιο αναλυτικά, η ημεδαπή κατηγορείται ότι αφαίρεσε από δωμάτιο πελάτισσας  ξενοδοχείου, στο οποίο εργάζεται, το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ.

Το χρηματικό ποσό ανευρέθηκε και αποδόθηκε στην παθούσα, ενώ η  σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ,  σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ILINA” προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τη Δευτέρα 3 Απριλίου έως και την Τρίτη 4 Απριλίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Α. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τη Δευτέρα 3 Απριλίου

α) από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο

β) από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο

γ) από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά

δ) από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Β. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη 4- Απριλίου

α) μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

γ) και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο ανατολικό Αιγαίο από τη Δευτέρα 3 Απριλίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 4 Απριλίου.

«Αλμυρός» ο οβελίας για το Πασχαλινό τραπέζι

 


Μένουν δυο εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν φέτος  το χέρι βαθιά στην τσέπη τους καθώς οι τιμές του οβελία έχουν πάρει την ανιούσα.

Πιο ακριβό για τις τσέπες μας το φετινό Πάσχα, με τους καταναλωτές να προβληματίζονται για το τι θα ψωνίσουν και τι θα κόψουν.

Υπολογίζεται ότι το κιλό το αρνί θα πωλείται περίπου 10 ευρώ το κιλό, από 8,5 ευρώ που ήταν πέρυσι, ωστόσο στα συνοικιακά κρεοπωλεία αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 ευρώ το κιλό.

Το κιλό το αρνί θα βγει περίπου στα 11 με 11,5 ευρώ για ολόκληρο μιλάμε με συκωταριά και κεφαλάκι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο καλάθι του Πάσχα που κάνει πρεμιέρα στις 5 Απριλίου τελικά δεν θα ενταχθούν τα αμνοερίφια.

Ψήφισμα-διαμαρτυρία για την περιουσία και την διάσωση της Βελλάς, από τους δυο Συλλόγους Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Ιωαννίνων και Αθηνών)

 


Ψήφισμα – διαμαρτυρία

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων Αποφοίτων Βελλαϊτών (Ιωαννίνων και Αθηνών), μετά το τελειωτικό ράπισμα της κατάργησης της Σχολής Βελλάς, και την ακολουθήσασα  μεταβίβαση της περιουσίας της στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, εν σπουδή και με τον συνήθη κοινοβουλευτικό τρόπο της εμβόλιμης διάταξης σε άσχετο με τη Σχολή μας νομοσχέδιο, απευθύνουν το παρόν ψήφισμα-διαμαρτυρία προς όλες τις τοπικές αρχές, τους βουλευτές της Ηπείρου, το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για τους παρακάτω λόγους:

α. Η Σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1911 από τον τότε μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο και έκτοτε μεγαλούργησε διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία συνεχούς προσφοράς είτε ως Ιεροδιδασκαλείο παλαιότερα, είτε ως Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία πρόσφατα.

Γιάννενα: Το ωράριο της Μεγάλης Εβδομάδας στα εμπορικά καταστήματα

 


Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας της αγοράς τις ημέρες των εορτών και της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων από τις 11:00 π.μ. ως τις 3:00 μ.μ..

Την Μεγάλη Δευτέρα, την Μεγάλη Τρίτη, την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9:00 π.μ. ως τις 2:30 μ.μ. και από τις 5:00 μ.μ. ως τις 9:00 μ.μ..

Την Μεγάλη Παρασκευή από τη 1:00 μ.μ. ως τις 7:00μ.μ..

Το Μεγάλο Σάββατο από τις 9:00 π.μ. ως τις 3:00 μ.μ..

Τα καταστήματα την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά.

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα και τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος.

Από την Τρίτη 18 Απριλίου θα επανέλθει το κανονικό ωράριο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 2 Απριλίου

 


Την Κυριακή 2 Απριλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Lp(a) χοληστερόλη: όχι και τόσο «κακή» τελικά;

 


Η λιποπρωτεΐνη (α) ή Lp(a)-χοληστερόλη, μια παραλλαγή της «κακής» LDL-χοληστερόλης, προβάλλεται συχνά και έντονα τα τελευταία χρόνια ως ένας ανεξάρτητος και ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (κυρίως εμφράγματος του μυοκαρδίου και λιγότερο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) ή ακόμα και στένωσης της αορτικής βαλβίδας. 

Αν και γνωστός παράγοντας τα τελευταία 60 χρόνια, έτυχε ιδιαίτερης προσοχής πρόσφατα, μετά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της στο αίμα. Αυτά θα κυκλοφορήσουν σχετικά σύντομα, εφόσον καταφέρουν να δείξουν σε τρέχουσες μελέτες μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπωλούσε η LDL-χοληστερόλη  και τα φάρμακα που την μειώνουν. Οι στατίνες όμως, τα πιο γνωστά από αυτά, όχι μόνο δεν μειώνουν την Lp(a) αλλά αντίθετα την αυξάνουν έως 20%.

Δύο πολύ σημαντικές προοπτικές μελέτες, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε ιδιαίτερα έγκυρα ιατρικά περιοδικά (Hypertension και Journal of the American College of Cardiology). Στην πρώτη, σε υπερτασικούς ασθενείς φάνηκε πως η αυξημένη Lp(a) αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό σε σχέση με την υπέρταση, ενώ στους μη υπερτασικούς δεν τον αύξησε καθόλου!