Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Ιδιωτικοποίηση της ΖΩ.ΔΩ (πρώην ΕΛΒΙΖ)


ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Ιδιωτικοποίηση της ΖΩ.ΔΩ (πρώην ΕΛΒΙΖ)

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στην Πεδινή Ιωαννίνων λειτουργεί από το 1987, ένα από τα τρία εργοστάσια, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), συνεταιριστική της ΚΥΔΕΠ, με σκοπό την απορρόφηση της γεωργικής παραγωγής σιτηρών και τη στήριξη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου, με ποιοτικές και φτηνές ζωοτροφές. Το 1990, με τη διάλυση της ΚΥΔΕΠ, η ΕΛΒΙΖ μεταβιβάστηκε στην ΑΤΕ. Το 1999 η ΑΤΕ μεταβίβασε, το εργοστάσιο Ιωαννίνων της ΕΛΒΙΖ, στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, της οποίας βασικός μέτοχος είναι επίσης η ΑΤΕ, και την μετονόμασε ΖΩ.ΔΩ.(Ζωοτροφές Δωδώνης), με το σκεπτικό να στηριχθούν περισσότερο οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που πωλούν το γάλα στη ΔΩΔΩΝΗ, με φθηνότερες και ποιοτικότερες ζωοτροφές.

Όμως, φαίνεται ότι η όλη διαδικασία ήταν μεθοδευμένη, στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των πάντων, που με ταχύτητα εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι υλοποιούνται πιστά οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εντάσσεται και το Μνημόνιο διαρκείας που εγγυάται ανεργία και φτώχεια για εργατοϋπαλλήλους και λαϊκά στρώματα.
Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΖΩ,ΔΩ, η οποία δεν υλοποιήθηκε λόγω λαϊκών αντιδράσεων και επανέρχεται για ξεπούλημα άρον-άρον.
Η δικαιολογία ότι δεν είναι βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση, είναι κατασκευασμένο ψέμα. Αφού για συνεχόμενα χρόνια αλλά ιδίως τον τελευταίο χρόνο, υποχρηματοδοτή-θηκε και υπολειτούργησε σχεδιασμένα προκειμένου να απαξιωθεί και να ξεπουληθεί.
Έτσι οι 38 εργαζόμενοι, που απέμειναν, (αφού δέχτηκαν πίεση και τρομοκρατία...για να μη ανακατεύονται και να σιωπούν), βρίσκονται σε αναστάτωση. Οι κτηνοτρόφοι έμειναν με την... ελπίδα ότι θα είχαν στήριγμα με φτηνές και ποιοτικές ζωοτροφές και ο λαός της Ηπείρου αναμένει ... ποιοτικότερα και φτηνότερα προϊόντα. Βεβαίως τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ζωοτροφών, που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων, (οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 50% το τελευταίο εξάμηνο), οι κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται και ο λαός καταναλώνει ακριβά και αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Με δεδομένο ότι πριν ένα χρόνο έκλεισε η Συνεταιριστική Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ) και τελευταία ξαναείδαν το φως δημοσιεύματα για ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να είναι κρατικοσυνεταιριστική η βιομηχανία ζωοτροφών ΖΩ.ΔΩ. και να αναβαθμισθούν και να στηριχθούν συνολικά οι κρατικοσυνεταιριστικές βιομηχανίες σε όφελος και στήριξη των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων και της παραγωγής, να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους και να έχουμε ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματιών;

Νίκος Μωραΐτης-Βουλευτής

ΕΣΥ: «Οικουμενική» Υγείας για διάσωση του.


«Συμμαχία» για τη διάσωση του ΕΣΥ, συστήνει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τη συμμετοχή πρώην υπουργών Υγείας, οι οποίοι διαχειρίστηκαν το καυτό χαρτοφυλάκιο τα τελευταία 30χρόνια!
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες παρευρέθησαν οι πρώην υπουργοί Υγείας, κ.κ. Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Φλώρος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αναστάσης Πεπονής, Κώστας Γείτονας, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, η συνάντηση με τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας ήταν πολύ παραγωγική και θα επαναληφθεί μετά τα Χριστούγεννα προκειμένου να συζητηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η μεταφορά των μονάδων υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «η πατρίδα έχει ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για μια εθνική στρατηγική στην Υγεία».
Στη συζήτηση τέθηκαν τα μέτρα περιστολής δαπανών στην υγεία λόγω του Μνημονίου, η πολιτική στο χώρο του φαρμάκου, το θέμα της πιθανής συγχώνευσης ή αλλαγής χρήσης των νοσοκομείων και τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια».


ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια».

Μπορεί τα θέματα της συνάντησης Ε.Ε. - Αφρικής να ήταν σημαντικά, αλλά στο μυαλό των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν ήταν άλλες οι προτεραιότητες. Ο κ. Παπανδρέου άδραξε την ευκαιρία και είχε στην Τρίπολη της Λιβύης σειρά επαφών για το μέγα θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της Γηραιάς Ηπείρου.

Μιλώντας με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η απόφαση για την Ιρλανδία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την επιμήκυνση του αντίστοιχου ελληνικού δανείου, «δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένα ακόμη βήμα». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους επιτελείς του στο Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύσουν σε όλους τους υπουργούς πως η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Ο πρωθυπουργός μίλησε στη θεματική ενότητα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και σήμερα θα τοποθετηθεί στην ενότητα για τη Μετανάστευση, την Κινητικότητα και τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Η Ελλάδα είναι παρούσα, έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής. «Είστε έξυπνος λαός και θα τα καταφέρετε», είπε στους συναδέλφους, που βρέθηκαν στη Λιβύη για τη σύνοδο Ε.Ε.- Αφρικής, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ,κ. Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Κατολισθήσεις παντού.


ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Κατολισθήσεις παντού.

Όσο για τα κατολισθητικά φαινόμενα, εκεί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να βρίσκουν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Δεν υπάρχει δημοτικό διαμέρισμα αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο που να μην έχει μια ζημιά στον δρόμο του.

«Έχουμε αποκαταστήσει τη βατότητα παντού, εκτός από τον δρόμο από το Μαυρόπουλο προς Ζάβροχο. Εκεί οι κάτοικοι εξυπηρετούνται μέσω του Σταυροσκιαδίου» τονίζει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για τις καταστροφές από την κακοκαιρία.


Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα έδωσε κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Δημοσίων Έργων, και Δ.Ε.Σ.Ε.) να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν από τα έντονα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ηπείρου.

Υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας επισκέφθηκαν από το περασμένο Σάββατο που δημιουργήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, τα δημοτικά διαμερίσματα Μουζακαίων και Δαφνούλας του Δήμου Παμβώτιδας του Ν. Ιωαννίνων και εξέτασαν επί τόπου τις ζημιές που προκλήθηκαν τόσο σε κτίρια, όσο και στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, το Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Καχριμάνη, το Δήμαρχο Παμβώτιδας κ. Πήχα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Δ/ντη της «Εγνατία Οδό Α.Ε.» καθώς και με το Δ/ντη του ΙΓΜΕ για να εξετασθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου και η παροχή, όπου χρειαστεί, άμεσης βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί και έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.

ΥΓΕΙΑ: Νέα έρευνα του ΣΔΟΕ εμπλέκει και το ΠΓΝΙ.


ΥΓΕΙΑ: Νέα έρευνα του ΣΔΟΕ εμπλέκει και το ΠΓΝΙ.

Σε μια ακόμα δυσώδη υπόθεση διαφθοράς εμπλέκονται γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.
Μπορεί πριν από μια εβδομάδα, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννης Καπελέρης να παραδέχτηκε με δηλώσεις του από την πόλη μας, τον διενεργούμενο έλεγχο για παράνομες συμβάσεις μεταξύ γιατρών και εταιρειών για ορθοπεδικά υλικά, τα αποτελέσματα του οποίου ενδέχεται να γίνουν γνωστά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, στο φύλλο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ωστόσο, αποκαλύπτεται μια ακόμα πιο δυσάρεστη υπόθεση που έχει ξανά πρωταγωνιστές λειτουργούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Και πρόκειται για πολύ πιο σοβαρή και ανατριχιαστική υπόθεση, γιατί μιλάμε για την υγεία δεκάδων ανθρώπων και όχι απλά για τις... πολυεθνικές «μίζες» γιατρών του δημοσίου.
«Ράμπο» του Υπουργείου Οικονομικών ερευνούν συγκεκριμένα, 700 συμβάσεις και μελέτες μέσω των οποίων διακινήθηκαν μεγάλα ποσά προς μεγάλα νοσοκομεία και πανεπιστήμια της χώρας. Πρώτη φορά, το πρώην ΣΔΟΕ ανοίγει τον φάκελο ‘κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα'. Η έρευνα διενεργείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατόπιν εντολής του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αδάμη.

ΣΑΜΑΡΑΣ: Nέο κοινωνικό συμβόλαιο.


ΣΑΜΑΡΑΣ: Nέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με επιχειρηματίες και εργαζομένους πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο- όπως εξήγησε ο κ Σαμαράς - έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά στους επιχειρηματίες και προβλέπει ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, δηλαδή στοχευμένο επενδυτικό νόμο και παράλληλα χτύπημα της γραφειοκρατίας και ανταγωνιστικότητα με εξωστρέφεια.
Η δεύτερη πτυχή αφορά στους εργαζομένους και περιλαμβάνει φρένο στα λουκέτα και στην ανεργία, ασπίδα στις μαζικές απολύσεις, διάχυση της ανάπτυξης και ανάκαμψης παντού.
«Μαζικές απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα μειώσουν το έλλειμμα», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι όσα κερδίζει το δημόσιο ταμείο από τη μία τα χάνει από την άλλη, δηλαδή από αυξημένα επιδόματα ανεργίας, μειωμένα έσοδα φορολογίας, μειωμένους τζίρους κατανάλωσης και ΦΠΑ.
Κοινή συνισταμένη αυτού του κοινωνικού συμβολαίου με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι η άμεση ανάκαμψη και η μακροχρόνια ανάπτυξη.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην «ευθυγράμμιση της χώρας μας με την Ιρλανδία», σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να συνοδευτεί με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις».
Επεσήμανε πάντως ότι «από τη διαπραγμάτευση της Ιρλανδίας που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής επωφελείται και η Ελλάδα».
Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τους όρους του Μνημονίου», ενώ ζήτησε ξανά αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, η περίπτωση της Ιρλανδίας «δείχνει ακριβώς αυτά που δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, πήρε έγκαιρα μέτρα διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών και προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 1,75% το 2011, ενώ η Ελλάδα, προβλέπεται να έχει ύφεση 3% την ίδια χρονιά, πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Σαμαρά, η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μπει στο μηχανισμό στήριξης λόγω του τραπεζικού της συστήματος, παρόλα αυτά όμως διαπραγματεύτηκε σκληρά και απέφυγε προς το παρόν να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή στα κέρδη. Επίσης, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ μόνο κατά μία μονάδα το 2013, ενώ η ελληνική κυβέρνηση το αύξησε κατά 4 μονάδες σε 12 μήνες.
Τέλος, τόνισε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτα την αναπτυξιακή της δυναμική.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Κατέρχονται σε 48ωρη απεργία.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Κατέρχονται σε 48ωρη απεργία.

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ. Κυρίαρχο αίτημα η άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου όλων των γιατρών των οποίων η σύμβαση έληξε ή λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα και η προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου (με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ).Οι γιατροί μειώνονται την ώρα που οι ασθενείς αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής και να υπάρχει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, οι γιατροί του ΙΚΑ και στο Νομό Ιωαννίνων, προχωρούν σήμερα και αύριο σε απεργία.
Οι προσλήψεις παραμένουν ζητούμενο. Αναγκαία κρίνονται η άμεση κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, η αναβάθμιση της περίθαλψης, η βελτίωση των τηλεφωνικών ραντεβού 184, η νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, η άμεση λειτουργία Β υπηρεσιακού συμβουλίου, η υλοποίηση επιστημονικού βαθμολογίου κ.λπ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία του κλάδου «εδώ και 6 μήνες, που άρχισαν οι πρώτες αποχωρήσεις των συμβασιούχων γιατρών έργου, μέχρι και σήμερα ακολουθείται μια επικίνδυνη τακτική από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Διοίκηση ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όσον αφορά τις ανανεώσεις των συμβάσεων των 800 γιατρών με σύμβαση έργου και των 100 οικογενειακών γιατρών. Επίσης για την πρόσληψη άλλων 500 γιατρών σύμφωνα με την έγκριση και της διυπουργικής επιτροπής για κάλυψη των μεγάλων κενών που έχουν προκύψει και από την αποχώρηση με συνταξιοδότηση αρκετών γιατρών». Η Ομοσπονδία μιλά για πλήρη αδράνεια των υπηρεσιών Υγείας της διοίκησης του ΙΚΑ, και σημειώνει ότι ενώ επιζητούν συνεργασία με τα θεσμικά όργανα των γιατρών από τη μια πλευρά και από την άλλη τα αγνοούν και τα εμπαίζουν. Η υπομονή για τους γιατρούς του ΙΚΑ, έφθασε στα όρια. Κάνουν λόγο για εμπαιγμό καθώς από τη μια πλευρά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τον ασφαλισμένο και από την άλλη διασύρονται και συκοφαντούνται.«Τα χάλια της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, την απουσία μηχανοργάνωσης του τομέα υγείας, τις υψηλές τιμές φαρμάκων που καθορίστηκαν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού πάνε να τα ρίξουν χωρίς ντροπή στις πλάτες των γιατρών. Γιατροί απατεώνες, ληστές, φοροφυγάδες, συνταγογράφοι είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των διατεταγμένων ΜΜΕ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δίνει στη δημοσιότητα λίστες γιατρών για υπερσυνταγογράφηση με τα αρχικά του ονοματεπώνυμου τους σαν κοινών εγκληματιών. Ας προσέξουν την συμπεριφορά όσοι ατεκμηρίωτα κατηγορούν γιατί σύντομα μπορεί να βρεθούν από κατήγοροι - κατηγορούμενοι. Η ισοπέδωση που επιχειρείται με πολτοποίηση του κλάδου για να περάσουν τα σχέδια τους δεν θα περάσει. Πολλές μονάδες Υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί λείπουν αρκετές ειδικότητες γιατρών.
Σε άλλες οι λίστες αναμονής έφθασαν τους 3 μήνες. 8.200 γιατροί υπηρετούσαν στην αρχή του χρόνου, 7.000 υπηρετούν σήμερα.Για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 9.000 γιατροί - οδοντίατροι (2.000 επιπλέον από όσους υπηρετούν σήμερα).Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανακοινώνεται ότι θα ισχύσει από 1 Δεκεμβρίου 2010, καλούνται οι γιατροί να δηλώσουν ένταξη και ο Διοικητής υπόσχεται ότι θα υλοποιηθεί σε διάστημα 6-12 μηνών, κάτι που είναι ανέφικτο. Να σημειωθεί ότι το σύστημα τηλεφωνικό ραντεβού (184) σκόπιμα δεν ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ασθενείς τις ημέρες απεργίας παρόλο που είναι γνωστή από την προηγούμενη ημέρα ποιοι γιατροί θα απεργήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Παράταση μέχρι 28 Δεκεμβρίου


ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Παράταση μέχρι 28 Δεκεμβρίου.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών,κ. Κουσελά Δημήτρη, παρατείνεται μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέχρι τέλος του 2010 η δεύτερη δόση σε νέους αγρότες.


ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέχρι τέλος του 2010 η δεύτερη δόση σε νέους αγρότες.
«Μέχρι το τέλος του έτους θα πληρωθούν την δεύτερη δόση από το Γ΄ ΚΠΣ οι νέοι αγρότες», απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορα Νασιώκα.
Ο Λαρισαίος βουλευτής στην ερώτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δεύτερης δόσης για το Γ΄ ΚΠΣ των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2005 και το 2006, ενώ όσον αφορά στο Νομό Λάρισας, η τελευταία πληρωμή έγινε στα τέλη Μαΐου» και ρωτούσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «πότε θα καταβληθεί στους νέους αγρότες η δεύτερη δόση από το Γ΄ ΚΠΣ».
Ο υπουργός στην απάντησή του αναφέρει, ότι «από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές χρόνιων εκκρεμοτήτων από το Γ΄ ΚΠΣ, με καταβολή ενισχύσεων, συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ, σε 3.000 δικαιούχους περίπου. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δε, υπάρχει εκκρεμότητα τρεχουσών πληρωμών, λόγω καθυστέρησης στη ροή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών, ύψους Δημόσιας Δαπάνης 3 εκατ. ευρώ περίπου.»

Και καταλήγει στην απάντησή του λέγοντας: «Διευκρινίζεται ότι η καταβολή της β΄ δόσης από το Γ΄ ΚΠΣ στους νέους γεωργούς, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τα έτη 2005 και 2006, θα πραγματοποιείται εφεξής, σε εφαρμογή του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με το καθεστώς ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η δε διαδικασία πληρωμής της β΄ δόσης στους δικαιούχους, θα ξεκινήσει σύντομα, μετά την έγκριση της σχετικής Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) στο ΠΔΕ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.»

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Τα επτά πρώτα βήματα.


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Τα επτά πρώτα βήματα.

Όλοι οι νέοι εκπρόσωποι της Α’θμιας και Β’θμιας Αυτοδιοίκησης είτε παλαιότεροι είτε, πολύ περισσότερο, νεοεκλεγέντες, αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, πολύ τρέξιμο και μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου αυτοδιοικητικού τοπίου.
Πολύ απλά γιατί τίποτε δεν είναι όπως πριν για την Αυτοδιοίκηση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με τις οργανωτικές και λειτουργικές καινοτομίες που εισάγει, απαιτούν από τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες και τις υπηρεσίες των Δήμων και Νομαρχιών, μια σειρά από άμεσες ενέργειες, μακριά από το σύνηθες «ραχάτι» του Δημοσίου, για τη διασφάλιση της ομαλής διαδοχής των φορέων της Αυτοδιοίκησης και κυρίως της αποτελεσματικής και επιτυχούς ολοκλήρωσης της μεταβατικής περιόδου προσαρμογής στις νέες συνθήκες.Προς το παρόν για όλα αυτά, οι νέοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης εκπαιδεύονται. Και προφορικά και γραπτά.Κατ’ αρχήν ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα στις ενημερωτικές διημερίδες που οργανώνει σ’ όλη τη χώρα το Υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης έχουν στη διάθεσή τους τον «Οδικό Χάρτη Άμεσων Ενεργειών», έναν «μπούσουλα» δηλαδή με αναλυτικές οδηγίες για τις αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα της πρώτης κρίσιμης περιόδου.

Ο «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ»...
Σύμφωνα με τον οδικό αυτό χάρτη, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι από 1/1/2011, θα πρέπει, πριν καν αρχίσουν να ασχολούνται με την εφαρμογή του προγράμματός τους, να καταπιαστούν με επτά σημαντικούς τομείς:
1.Συγκρότηση οργάνων και ανάθεση αρμοδιοτήτων. Εκτός από τα αυτονόητα και συνήθη (εκλογή προεδρείων δημοτικών-περιφερειακών συμβουλίων, ορισμοί αντιδημάρχων και θεματικών αντιπεριφερειαρχών κλπ), πρέπει εντός 2 μηνών να έχουν συγκροτηθεί οι νέες επιτροπές και τα όργανα που προβλέπει ο «Καλλικράτης» όπως οι επιτροπές διαβούλευσης, ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης κλπ ενώ πρέπει να έχουν καταρτιστεί όλοι οι σχετικοί Κανονισμοί (Λειτουργία Δημοτικού-Περιφερειακού Συμβουλίου, Πληροφόρησης Πολιτών, Διαβούλευσης, Εκπροσώπησης Μεταναστών κλπ).
2.Οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών και διοικητική μέριμνα. Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η τοποθέτηση υπαλλήλων, η στέγαση υπηρεσιών, η προσαρμογή των υποδομών, η ανάπτυξη των νέων ιστοσελίδων για την πληροφόρηση των πολιτών και πολλά άλλα που φαίνονται γραφειοκρατικά αλλά έχουν μεγάλη σημασία, ιδίως για τους συνενωμένους Δήμους και τις Περιφέρειες.
3.Οικονομική διαχείριση-Επιχειρησιακός σχεδιασμός. Εδώ η σημαντικότερη προθεσμία είναι η 31/3/2011 όταν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του ετήσιου προγράμματος δράσης των Δήμων και των Περιφερειών. Επίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να αρχίσει η κατάρτιση του 3ετούς (για τις Περιφέρειες) και 5ετούς (για τους Δήμους) Επιχειρησιακού Προγράμματος ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατάρτιση Προγράμματος Εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους Δήμους και Περιφέρειες.
4.Διαχείριση αρμοδιοτήτων-Πληροφόρηση δημοτών. Οι νέες αρμοδιότητες Δήμων και περιφερειών αρχίζουν να ασκούνται αμέσως, από 1/1/2011 και πρέπει άμεσα τα νέα συλλογικά όργανα να πάρουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ενώ μέχρι 31/3 πρέπει να έχουν εγκριθεί οι Χάρτες Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Πολιτών.
5.Συγχώνευση-κατάργηση Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων. Εντός δυο μηνών πρέπει να συγχωνευθούν όλα τα υφιστάμενα Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων σε δυο το ανώτερο όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», να συγχωνευθούν οι σχολικές επιτροπές επίσης σε δυο (μία για κάθε βαθμίδα), να λυθούν και να εκκαθαριστούν Επιχειρήσεις Δήμων και Νομαρχιών κλπ και βέβαια να ρυθμιστούν τα θέματα του προσωπικού όλων αυτών των καταργημένων Ν.Π και Επιχειρήσεων.
6.Διαχείριση προσωπικού. Πρόκειται κυρίως για αυτοδίκαιη στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφορά και κατάταξη του προσωπικού των συνεννούμενων Δήμων στους νεοσύστατους Δήμους ή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις που πού προβλέπει ο «Καλλικράτης».
7.Εποπτεία-Έλεγχος λειτουργίας. Αρχίζουν αμέσων να λειτουργούν οι νέες Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας στις οποίες πρέπει να αποστέλλονται προς έλεγχο νομιμότητας όλες οι αποφάσεις Δήμων, Περιφερειών και των Νομικών τους Προσώπων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αγώνας δρόμου για την οικονομία με 13 νομοσχέδια σε 30 ημέρες.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αγώνας δρόμου για την οικονομία με 13 νομοσχέδια σε 30 ημέρες.

Δυναμικό «φίνις» θέλει να κάνει η κυβέρνηση και έως το τέλος του έτους δρομολογούνται διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην Οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να προωθήσουν 13 νομοσχέδια, καθώς κανένα από αυτά δεν πρέπει να μείνει για το νέο έτος. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού κρίνεται ουσιαστικά η 4η δόση του δανείου των 110 δισ.

Οριστικοποιήθηκαν τα θέματα που θα πρέπει να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Ο νέος επενδυτικός νόμος, η τράπεζα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, το σχέδιο νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο νόμος πλαίσιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το νέο φορολογικό, οι αλλαγές στην υγεία, το «μαχαίρι» στο κράτος και το νέο μισθολόγιο, το πρόγραμμα «Ελληνική Γεωργία 2014» και ο προϋπολογισμός συνθέτουν την ατζέντα των θεμάτων που θα πρέπει να ανοίξουν και να κλείσουν εντός του Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την ιεράρχηση κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τις ανάγκες του Μνημονίου και την ετοιμότητα των υπουργών να ανταποκριθούν σε αυτές. «Ότι από αυτά περάσει στον Ιανουάριο βάζει ερωτηματικό στην τέταρτη δόση», επισημαίνουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού. «Πρόκειται για τον πιο σημαντικό μήνα του Μνημονίου» δηλώνουν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Ε. Ε.: "Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012".


Ε.Ε.: "Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012".

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2010-2012, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -4,2% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,7% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 1,8% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») και το 2011 η ύφεση θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 1,7% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»). Το 2012 η Επιτροπή εκτιμά ότι θα επανέλθει στην Ελλάδα θα επανέλθει η ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,8% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

Εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο χρέος από 140,2% του ΑΕΠ το 2010 (έναντι 84,1% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 79,1% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») θα αυξηθεί στο 150,2% του ΑΕΠ το 2011 (έναντι 86,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 81,8% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») και στο 156% του ΑΕΠ το 2012 (έναντι 87,8% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 83,3% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα κλείσει στο 12,5% το 2010 (έναντι 10,1% στην ευρωζώνη και 9,6% στην ΕΕ των «27»), θα αυξηθεί στο 15% το 2011 (έναντι 10% στην ευρωζώνη και 9,5% στην ΕΕ των «27») και στο 15,2% το 2012 (έναντι 9,6% στην ευρωζώνη και 9,1% στην ΕΕ των «27»).

Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,6% το 2010 (έναντι 1,5% στην ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ των «27») θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 (έναντι 1,8% στην ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των «27») για να σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 0,5% το 2012 (έναντι 1,7% στην ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ των «27»).

Σημειώνεται, ότι για το 2012 οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Χαμηλοί τόνοι στην πρεμιέρα του διαλόγου για τα ΑΕΙ.


ΠΑΙΔΕΙΑ: Χαμηλοί τόνοι στην πρεμιέρα του διαλόγου για τα ΑΕΙ.

Περιθώρια συναίνεσης στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διέκρινε η κα Άννα Διαμαντοπούλου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα.
Στο διάλογο δεν μετέχουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «απέναντι» στις προτάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται οι Πανεπιστημιακοί.
"Ο διάλογος θα συνεχισθεί. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές σε όλους. Απαιτούνται εθνικές λύσεις για την παιδεία, οι οποίες θα πρέπει να αντέχουν στο χρόνο", δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης η υπουργός Παιδείας.
Την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από τη Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε η αρμόδια τομέαρχης του κόμματος, κα Ελίζα Βόζενμπεργκ. Έκανε λόγο για γενικόλογες προτάσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες πρέπει να εξειδικευθούν, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση και στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΣΚΟΡΔΟ: «Φάρμακο» για την υπέρταση.


ΣΚΟΡΔΟ: «Φάρμακο» για την υπέρταση.

Το σκόρδο είναι χρήσιμο, από κοινού με την κανονική φαρμακευτική αγωγή, για την καταπολέμηση της υπέρτασης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό "Maturitas", σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος.
Οι ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως και αποδείχτηκε ότι μετά από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη πίεση -περίπου 10mmHg χαμηλότερη η συστολική- σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (πλασέμπο).

Το σκόρδο, εδώ και χρόνια, θεωρείται καλό για την καρδιά. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ύστερα από ιατρική συμβουλή, καθώς το σκόρδο μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως να αραιώσει το αίμα ή να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.
Οι Αυστραλοί γιατροί τόνισαν ότι το σκόρδο δεν πρέπει να υποκαθιστά τα κανονικά φάρμακα για την υπέρταση, αλλά να δρα συμπληρωματικά προς αυτά.

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΒΓΕΖΑ (Παλαιόπυργος).


ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΒΓΕΖΑ (Παλαιόπυργος).
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ
Το βιβλίο Δ. Κεραμίδα με τίτλο Μέβγεζα (Παλαιόπυργος), το οποίο ο Σύλλογος Παλαιόπυργου ανέλαβε την επιμέλεια και τα έξοδα της εκτύπωσης.
Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται αναλυτικά η ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η ζωή των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα.