Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Κατέρχονται σε 48ωρη απεργία.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Κατέρχονται σε 48ωρη απεργία.

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ. Κυρίαρχο αίτημα η άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου όλων των γιατρών των οποίων η σύμβαση έληξε ή λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα και η προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου (με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ).Οι γιατροί μειώνονται την ώρα που οι ασθενείς αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής και να υπάρχει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, οι γιατροί του ΙΚΑ και στο Νομό Ιωαννίνων, προχωρούν σήμερα και αύριο σε απεργία.
Οι προσλήψεις παραμένουν ζητούμενο. Αναγκαία κρίνονται η άμεση κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, η αναβάθμιση της περίθαλψης, η βελτίωση των τηλεφωνικών ραντεβού 184, η νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, η άμεση λειτουργία Β υπηρεσιακού συμβουλίου, η υλοποίηση επιστημονικού βαθμολογίου κ.λπ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία του κλάδου «εδώ και 6 μήνες, που άρχισαν οι πρώτες αποχωρήσεις των συμβασιούχων γιατρών έργου, μέχρι και σήμερα ακολουθείται μια επικίνδυνη τακτική από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Διοίκηση ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όσον αφορά τις ανανεώσεις των συμβάσεων των 800 γιατρών με σύμβαση έργου και των 100 οικογενειακών γιατρών. Επίσης για την πρόσληψη άλλων 500 γιατρών σύμφωνα με την έγκριση και της διυπουργικής επιτροπής για κάλυψη των μεγάλων κενών που έχουν προκύψει και από την αποχώρηση με συνταξιοδότηση αρκετών γιατρών». Η Ομοσπονδία μιλά για πλήρη αδράνεια των υπηρεσιών Υγείας της διοίκησης του ΙΚΑ, και σημειώνει ότι ενώ επιζητούν συνεργασία με τα θεσμικά όργανα των γιατρών από τη μια πλευρά και από την άλλη τα αγνοούν και τα εμπαίζουν. Η υπομονή για τους γιατρούς του ΙΚΑ, έφθασε στα όρια. Κάνουν λόγο για εμπαιγμό καθώς από τη μια πλευρά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τον ασφαλισμένο και από την άλλη διασύρονται και συκοφαντούνται.«Τα χάλια της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, την απουσία μηχανοργάνωσης του τομέα υγείας, τις υψηλές τιμές φαρμάκων που καθορίστηκαν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού πάνε να τα ρίξουν χωρίς ντροπή στις πλάτες των γιατρών. Γιατροί απατεώνες, ληστές, φοροφυγάδες, συνταγογράφοι είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των διατεταγμένων ΜΜΕ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δίνει στη δημοσιότητα λίστες γιατρών για υπερσυνταγογράφηση με τα αρχικά του ονοματεπώνυμου τους σαν κοινών εγκληματιών. Ας προσέξουν την συμπεριφορά όσοι ατεκμηρίωτα κατηγορούν γιατί σύντομα μπορεί να βρεθούν από κατήγοροι - κατηγορούμενοι. Η ισοπέδωση που επιχειρείται με πολτοποίηση του κλάδου για να περάσουν τα σχέδια τους δεν θα περάσει. Πολλές μονάδες Υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί λείπουν αρκετές ειδικότητες γιατρών.
Σε άλλες οι λίστες αναμονής έφθασαν τους 3 μήνες. 8.200 γιατροί υπηρετούσαν στην αρχή του χρόνου, 7.000 υπηρετούν σήμερα.Για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 9.000 γιατροί - οδοντίατροι (2.000 επιπλέον από όσους υπηρετούν σήμερα).Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανακοινώνεται ότι θα ισχύσει από 1 Δεκεμβρίου 2010, καλούνται οι γιατροί να δηλώσουν ένταξη και ο Διοικητής υπόσχεται ότι θα υλοποιηθεί σε διάστημα 6-12 μηνών, κάτι που είναι ανέφικτο. Να σημειωθεί ότι το σύστημα τηλεφωνικό ραντεβού (184) σκόπιμα δεν ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ασθενείς τις ημέρες απεργίας παρόλο που είναι γνωστή από την προηγούμενη ημέρα ποιοι γιατροί θα απεργήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.