Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ: Nέο κοινωνικό συμβόλαιο.


ΣΑΜΑΡΑΣ: Nέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με επιχειρηματίες και εργαζομένους πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο- όπως εξήγησε ο κ Σαμαράς - έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά στους επιχειρηματίες και προβλέπει ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, δηλαδή στοχευμένο επενδυτικό νόμο και παράλληλα χτύπημα της γραφειοκρατίας και ανταγωνιστικότητα με εξωστρέφεια.
Η δεύτερη πτυχή αφορά στους εργαζομένους και περιλαμβάνει φρένο στα λουκέτα και στην ανεργία, ασπίδα στις μαζικές απολύσεις, διάχυση της ανάπτυξης και ανάκαμψης παντού.
«Μαζικές απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα μειώσουν το έλλειμμα», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι όσα κερδίζει το δημόσιο ταμείο από τη μία τα χάνει από την άλλη, δηλαδή από αυξημένα επιδόματα ανεργίας, μειωμένα έσοδα φορολογίας, μειωμένους τζίρους κατανάλωσης και ΦΠΑ.
Κοινή συνισταμένη αυτού του κοινωνικού συμβολαίου με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι η άμεση ανάκαμψη και η μακροχρόνια ανάπτυξη.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην «ευθυγράμμιση της χώρας μας με την Ιρλανδία», σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να συνοδευτεί με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις».
Επεσήμανε πάντως ότι «από τη διαπραγμάτευση της Ιρλανδίας που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής επωφελείται και η Ελλάδα».
Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τους όρους του Μνημονίου», ενώ ζήτησε ξανά αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, η περίπτωση της Ιρλανδίας «δείχνει ακριβώς αυτά που δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, πήρε έγκαιρα μέτρα διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών και προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 1,75% το 2011, ενώ η Ελλάδα, προβλέπεται να έχει ύφεση 3% την ίδια χρονιά, πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Σαμαρά, η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μπει στο μηχανισμό στήριξης λόγω του τραπεζικού της συστήματος, παρόλα αυτά όμως διαπραγματεύτηκε σκληρά και απέφυγε προς το παρόν να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή στα κέρδη. Επίσης, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ μόνο κατά μία μονάδα το 2013, ενώ η ελληνική κυβέρνηση το αύξησε κατά 4 μονάδες σε 12 μήνες.
Τέλος, τόνισε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτα την αναπτυξιακή της δυναμική.