Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Δολιανά Πωγωνίου: Αιτήσεις για προμήθεια καυσόξυλων

Το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Δολιανών ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις των μονίμων κατοίκων για την προμήθεια καυσόξυλων είναι μέχρι τις 15 Αυγούστου 2023.

Εφημερίδα Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος 2023)

 


Εφημερίδα Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος 2023)

Μαζαράκι Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά, την Κυριακή 13 Αυγούστου, ώρα 21:00

 


Πρόσκληση

Ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου σας προσκαλεί να γλεντήσουμε παρέα και φέτος παραδοσιακά στο Μαζαράκι, την Κυριακή 13 Αυγούστου, ώρα 21:00!

Το σχέδιο του Σπύρου Ριζόπουλου για την οδική σύνδεση Μαυρομάτι – Πρέβεζα και ο περιφερειακός της Ηγουμενίτσας


Το σχέδιο του για την οδική σύνδεση της Πρέβεζας με το Μαυρομάτι και την υλοποίηση του περιφερειακού δρόμου στην Ηγουμενίτσα παρουσίασε με νέο βίντεο ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος μαζί με τους υποψήφιους της Π.Ε. Θεσπρωτίας Μάγδα Τάτση και Βαγγέλη Μπαλαούρα, σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, μιλούν τόσο για το κομμάτι των υποδομών και την έλλειψη ποιοτικών και γρήγορων μεταφορών όσο και για την ερήμωση της ευρύτερης περιοχής από πληθυσμό.

Όπως αναφέρουν στο βίντεο, η οδική σύνδεση Μαυρομάτι – Πρέβεζα “κουμπώνει” πάνω της και τον περιφερειακό δρόμο στην Ηγουμενίτσα. Η υλοποίηση των δύο αξόνων θα αποσυμφορήσει το λιμάνι και το μεγάλο φορτίο που δέχονται οι δρόμοι μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Ιωάννινα: Συνεργασία του Δήμου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


 Με σκοπό την ενίσχυση και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία θα αποτυπωθεί σε πρωτόκολλο συνεργασίας, έγινε η συνάντηση της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσίας του ΕΜΠ Παναγιώτας Μαλιώτου με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφου, του Αντιδημάρχου Κληροδοτημάτων Νίκου Σιορόκα και του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βασίλη Σκαμνέλου.



Βάση για το πρωτόκολλο συνεργασίας αποτελεί το Κληροδότημα της Ισμήνης Τζαβέλλα, ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Ιωαννιτών.

Σημειώνεται ότι το Αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα επί της οδού Παύλου Μελά ανήκει κατά 7/8 στο Δήμο και κατά 1/8 στο Πολυτεχνείο.

Επίσης στο Πολυτεχνείο ανήκει ένα μικρό ποσοστό στο διατηρητέο ακίνητο επί της οδού Ανεξαρτησίας 93 -95. Στο Δήμο ανήκουν τα 5/8 της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας ενώ ένα ποσοστό ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη με τον οποίο υπάρχει εκκρεμοδικία.

Δήμος Ζίτσας: 800.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στην Κοινότητα Ελεούσας

 


Στη δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια, θα επιλύσει προβλήματα και θα αναβαθμίσει την εικόνα του αστικού ιστού της Ελεούσας, προχωρά ο Δήμος Ζίτσας.

Πρόκειται για το έργο «Ασφαλτόστρωση Δημοτικών δρόμων  Ελεούσας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ», για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ζίτσας έδωσε το «πράσινο φως» καθώς στην πρόσφατη συνεδρίασή της ενέκρινε τη δημοπράτησή του.

  «Οι χρηματοδοτήσεις για έργα αστικής οδοποιίας σε αντίθεση με τα έργα της αγροτικής οδοποιίας είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε συνεχή δουλειά, και πολύς κόπος για την εξασφάλιση πιστώσεων ύψους 800.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις δρόμων στην έδρα του Δήμου», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως τα εν λόγω έργα θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών αφού εξασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς διέλευσης για πεζούς και οχήματα.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr  

Ο κορυφαίος λαουτίστας Βασίλης Κώστας μάγεψε το κοινό που τον παρακολούθησε στην Κληματιά

 


«Οι Όψεις της Ψυχής» του υποψήφιου για Grammy λαουτίστα Βασίλη Κώστα μάγεψαν όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας και του Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Κληματιάς "Χρήστος Καραφέρης" και παρακολούθησαν τη συναυλία του στην Κληματιά.

Ο κορυφαίος λαουτίστας μαζί με τους διεθνείς μουσικούς Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, πρόσφεραν μια μοναδική εμπειρία και νέες μουσικές γέφυρες στο κοινό που παρακολούθησε την μοναδική παρουσίασή τους σε ένα ξεχωριστό χώρο, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Βασίλη Κώστα καθώς έπαιξε για πρώτη φορά στην Κληματιά, το χωριό της μητέρας του και παρουσίασε το έργο του «Οι Όψεις της Ψυχής», που βασίζεται στις αυθεντικές συνθέσεις του ίδιου, με ρίζες από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόμενος  στην εμπειρία του από τη συναυλία στην Κληματιά τονίζει: «Η συναυλία θα μείνει χαραγμένη για πάντα στην καρδιά μου.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Δημοτική βραδιά το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο Δελβινάκι

 


Η ΑΕΔ Πωγωνάτος διοργανώνει δημοτική βραδιά το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει το συγκρότημα του Νίκου Τάσση.

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, την Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 23:00

 


Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, την Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 23:00, στον Παρακάλαμο.

Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου: Ημερήσιο πανηγύρι, την Κυριακή 6 Αυγούστου

 


Ημερήσιο πανηγύρι την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, στο Μοναστήρι, στη Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει το συγκρότημα του Θανάση Χαλιγιάννη.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων, την Τετάρτη 2 Αυγούστου , ώρα 12:00

 


Την Τετάρτη 02 Αυγούστου και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2023.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 06.08.2023 και ώρα 23:59.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τεετάρτη 2 Αυγούστου


Την Τετάρτη 2 Αυγούστου, οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00

Άσπρες κηλίδες στο δέρμα: Οφείλονται στον ήλιο;

 


Οι αλλαγές στην ποσότητα της χρωστικής ουσίας του δέρματος είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έκθεσης στον ήλιο. Με την πάροδο του χρόνου η ακτινοβολία του έχει άμεση επίδραση στην αύξηση ή τη μείωση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, την ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα.

Αν και πιο γνωστή είναι η υπερμελάγχρωση, δηλαδή η εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο δέρμα, υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν διαφορετικά, δημιουργώντας σημεία που έχουν πιο ανοιχτή απόχρωση από το υπόλοιπο δέρμα. Οι "κηλίδες του ήλιου", ανεξαρτήτως χρώματος, είναι καλοήθεις αλλά χρήζουν προσοχής και συχνά αισθητικής αποκατάστασης, αφού επιβαρύνουν ψυχολογικά τους πάσχοντες.

«Ένα εκατοστό δέρματος έχει 24.000 μελανινοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη. Η ποσότητα της χρωστικής καθορίζει το χρώμα του. Οι μεγάλες περίοδοι άμεσης έκθεσης στον ήλιο μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση πανάδων και φακίδων λόγω συγκεντρωμένης μελανίνης σε μικρές περιοχές ή σε υποχρωματισμό του δέρματος, εξαιτίας της έλλειψης μελανίνης ή της απώλειας μελανινοκυττάρων.