Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σύνταξη 4 μήνες μετά την εφεδρεία

Μέσα σε 4 μήνες από τη λήξη της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους οι υπάλληλοι, σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται εξαιρέσεις από την εφεδρεία του Ναυτικού Προσωπικού των Πλοηγικών Σταθμών, του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και του Κλάδου ΔΕ Τηλεφωνητών που καλύπτονται αποκλειστικά από τυφλούς, καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ραδιοηλεκτρονικών και των Δημόσιων Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου και Μακεδονίας.
Για την κατάταξη στο βαθμολόγιο προβλέπεται ότι αν ένας υπάλληλος αποκτήσει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών μετά τον διορισμό του, θα «κερδίζει» βαθμολογικά 6 και 2 έτη αντίστοιχα. Επιπλέον για όσους υπαλλήλους συντρέχουν παραπάνω από μία ρυθμίσεις για το βαθμολόγιο (απόφοιτος ΕΣΔΑΑ με μεταπτυχιακό τίτλο) εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη ρύθμιση για το πρώτο προσόν και το ήμισυ της ρύθμισης για το δεύτερο («κέρδος» 6 χρόνια λόγω ΕΣΔΑΑ και 1 έτους για το μεταπτυχιακό αντί για 2 που ισχύει).
Προβλέπεται, επίσης, η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αποχωρήσεων καθώς και των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων ή συμβασιούχων, για την πλήρη καταγραφή της εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα.
Δίνεται τρίμηνη παράταση για την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων, με στόχο τη διατήρηση ειδικών συστημάτων αξιολόγησης σε κλάδους του Δημοσίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Κοπή βασιλόπιτας







Μετά τον Αγιασμό των υδάτων, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παρακαλάμου κ. Κόντος Κωνσταντίνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιούνης Αναστάσιος, Ντάλλας Ιωάννης, Ντόντης Ευάγγελος, Φωτίου Θανάσης καθώς και οι πρόεδροι των Τ. Κ.  Ιερομνήμης κ. Οικονόμου, Βροντισμένης , Καταρράκτη και οι χωριανοί πήγαν στην αίθουσα του ΚΔΑΠ για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Παρακάλαμο.
Ο πατήρ Διονύσιος ευλόγησε την βασιλόπιτα και ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης μετά από σύντομο χαιρετισμό έκοψε την πίτα.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 18 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε όσους "ξέχασαν" να πληρώσουν

Αναδρομικό χαράτσι ύψους 600 ευρώ -κατά μέσο όρο- αναγκάζονται να πληρώσουν όσοι "πιάνονται" από ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών -ή και κατά τη διαδικασία παράδοσης των πινακίδων τους στις εφορίες- να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του ΙΧ αυτοκινήτου τους κάποια χρονιά.

Τα ίδια πρόστιμα όμως καλούνται να πληρώσουν και όσοι τυχόν πλήρωσαν μεν κανονικά τα τέλη, αλλά δεν φύλαξαν τα σήματα των τελευταίων 15 ετών και τώρα εμφανίζονται -από λάθος της εφορίας- στο ηλεκτρονικό σύστημα να μην έχουν καταβάλει τέλη τουλάχιστον μίας χρονιάς.
Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει εκατομμύρια το κράτος, από πολίτες που σχηματίζουν ουρές την τελευταία διετία για να καταθέσουν τις πινακίδες τους, τον Φεβρουάριο πέρυσι διατάχθηκε να γίνει αναδρομική διασταύρωση για να πιαστούν μερικοί που παρέλειψαν να πληρώσουν κάποια χρονιά για το "σήμα".
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Πρώτο Θέμα, μόνο από τους ελέγχους που έγιναν με έτος αναφοράς το 2008, εντοπίστηκαν 31.510 ιδιοκτήτες ΙΧ χωρίς σήμα τελών κυκλοφορίας. Αυτοί μάλιστα που πήγαν «για μαλλί" και για να καταθέσουν πινακίδες ώστε να γλιτώσουν λεφτά, "βγήκαν κουρεμένοι» όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν "εδώ και τώρα" συνολικά 9.900.000 ευρώ, ως βεβαιωμένες οφειλές, και άλλα 8.200.000 ευρώ ως πρόστιμα και προσαυξήσεις. Συνολικά δηλαδή 18,1 εκατ. ευρώ που αναλογούν στον καθέναν τους περί τα 580 ευρώ, και τα οποία καλούνται να τα πληρώσουν είτε παραδώσουν πινακίδες, είτε όχι!
Σύμφωνα με τη διαδικασία οι φορολογούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και, αν διαπιστωθεί τελικώς πως έπρεπε να πληρώσουν τα τέλη οι ίδιοι ή άλλοι ιδιοκτήτες, τους καταλογίζονται αναδρομικά τα ποσά και με τόκο. Από τους 31.510 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, σε «απολογία» προσήλθαν οι 26.010, ενώ οι υπόλοιποι ακόμα αναζητούνται.
Όπως είχε δείξει και η προηγούμενη εμπειρία, προ τριετίας, το φαινόμενο αυτοκινήτων που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη είναι περισσότερο συνηθισμένο στην επαρχία.
Πρόστιμα και... για λάθη της εφορίας
Για να αποφύγει τη χρέωση κάποιος, θα πρέπει να αποδείξει ότι νομίμως το όχημα είχε απαλλαγεί από τα τέλη, ή ότι τα όφειλε άλλος ιδιοκτήτης και όχι ο ίδιος. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα όμως εάν κάποιος έχει πληρώσει, αλλά δεν έχει φυλάξει τα σήματα των τελευταίων... 15 ετών! Θα πρέπει έτσι οι φορολογούμενοι να προσκομίζουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται τα τέλη.
Αν δεν έχει φυλάξει ο ίδιος το «μαγικό χαρτάκι», ο ενδιαφερόμενος αναγκάζεται να το αναζητήσει στην τράπεζα όπου ισχυρίζεται πως το πλήρωσε. Και αν θυμάται ακόμα σε ποιο ακριβώς υποκατάστημα πλήρωσε πχ το σήμα κυκλοφορίας του 2002, το πιθανότερο είναι να μην κρατά τόσο παλαιό αρχείο η ίδια η τράπεζα. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες ζητούν και έξτρα χρέωση (της τάξεως των 150 ευρώ ενίοτε) είτε βρουν αντίγραφο της πληρωμής, είτε όχι.
Στην πράξη τα εμπόδια είναι πολύ μεγαλύτερα για όσους πρέπει να αποδείξουν πως "δεν είναι ελέφαντες". Αν η Εφορία πειστεί από τις εξηγήσεις ότι ο πολίτης έχει κάνει τις νόμιμες ενέργειες (ακινησίες, αποσύρσεις, μεταβιβάσεις κ.λ.π.) αλλά αυτές δεν είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται και τα λάθη διορθώνονται (ενημέρωση του συστήματος, διόρθωση του αριθμού κυκλοφορίας ή του ΑΦΜ κλπ).
Και αν όμως αποδείξουν, με βάση τα στοιχεία που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι, ότι τα εν λόγω οχήματα έχουν διαγραφεί οριστικά από το αρχείο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων ή έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, ελέγχονται αν υφίσταται οφειλή τελών κυκλοφορίας για τα προηγούμενα έτη.
Ποια είναι τα πρόστιμα
- Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου Jeep:
α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.
β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας (προσαύξηση 100%).
γ) Επιπλέον, σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης (με ανώτατο όριο το 100% του βεβαιωμένου ποσού ή δηλαδή το τετραπλάσιο του τέλους που δεν καταβλήθηκε).
δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με ½ των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα , με ελάχιστον ποσό τα 30 ευρώ.
Σε περίπτωσης συνιδιοκτησίας, για τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες.
Αν το συνολικό ποσό της βεβαίωσης ξεπερνά τα 150 ευρώ, καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και κάθε μία από τις επόμενες, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των αντιστοίχων μηνών που ακολουθούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Με πολύ κακές καιρικές συνθήκες ο εορτασμός των Θεοφανείων

ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΗΣ
ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΗΣ
ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΗΣ


Παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες (καταρρακτώδης βροχή και χαμηλή θερμοκρασία) που επικρατούσαν με λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος, τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των υδάτων στον Παρακάλαμο.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η γέφυρα στον ποταμό Λεμπούσδα, στην Κεντρική Αγορά.
Παρόν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παρακαλάμου κ. Κόντος Κωνσταντίνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιούνης Αναστάσιος, Ντάλλας Ιωάννης, Ντόντης Ευάγγελος και Φωτίου Θανάσης, καθώς και οι πρόεδροι των Τ. Κ. Ιερομνήμης κ. Οικονόμου, Βροντισμένης , Καταρράκτη και αρκετού κόσμου παρακολούθησαν την ρίψη του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων.
Αρκετοί είναι οι νέοι του χωριού αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και την βροχή, πήδηξαν στα παγωμένα νερά και προσπάθησαν να πιάσουν το Σταυρό.

Ιδιωτικός τομέας: 4 ανατροπές για τους μισθούς

Μειώσεις με νέες ανατροπές στους μισθούς -είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αν «ναυαγήσει» ο διάλογος των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα- έρχονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο τραπέζι τίθενται, με εντολή της τρόικας, η μείωση ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το «πάγωμα» των ωριμάσεων (αυτόματες προσαυξήσεις λόγω πολυετιών), ο κατώτατος μισθός με πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνημένης αύξησης του Ιουλίου (περί το 2,5% με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011), η κατάργηση «κανονιστικών ρυθμίσεων» (των κανονισμών εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ) καθώς και η μείωση των εισφορών.



Λ. Παπαδήμος
Την άμεση εκκίνηση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας που απαιτεί η τρόικα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και θέτει ως όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος από τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Και όταν κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα επιβάλει τις αλλαγές και τις μειώσεις με νομοθετική ρύθμιση (όπως η τρόικα υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι έγινε και στην περίοδο 1985-1987) σε περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε επιγραμματικά «δεν μπορώ να απαντήσω».
Ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, υπογράμμισε ότι όλα τα οικονομικά μέτρα - «ανταλλάγματα» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο και ειδικά τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας (μέρος του όλου «πακέτου») έως το τέλος Ιανουαρίου.


Αμεση πρωτοβουλία ΣΕΒ
Την πρωτοβουλία έναρξης του διαλόγου ανέλαβε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Λ. Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος καλώντας τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. «Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας» τονίζει στην πρόσκληση. «Ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.
Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής», δήλωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος λέγοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε το μέσο κόστος εργασίας, ώστε και η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα να ευνοηθούν». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απηύθυνε και σύσταση στα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου «να μάθουν να μιλούν με μια φωνή και να πράττουν με μια θέληση. Αν αυτή η κυβέρνηση που έχει αναλάβει μια αποστολή εθνικής σωτηρίας αποτύχει, στους σημερινούς "συγκάτοικους" θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός», κατέληξε.


«Οχι» ΓΣΕΕ
«Οτιδήποτε αγγίζει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (επιδόματα, πολυετίες, δηλαδή ωριμάσεις, αυξήσεις που προβλέπονται για το 2012) εμείς δεν τα συζητάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος. Όπως είπε θα προσέλθει στο διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΓΣΕΕ και κατόπιν θα προσέλθει στο διάλογο, αλλά δεν πρόκειται να μπει σε καμιά διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία «αποτελούν αδιαπραγμάτευτες και ελάχιστες εργατικές κατακτήσεις». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων «να τιμήσουν την υπογραφή τους» και αντιπρότεινε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλ. των εισφορών με ισοδύναμα αντίβαρα (εισφορά επί του τζίρου) ώστε να μη θιγούν Ταμεία και συντάξεις.


Μικρομεσαίοι
Τριετές «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις αποδοχές και μείωση κατά 10% των εισφορών με αναπλήρωση των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία μέσω της επιβολής πόρου 1 τις χιλίοις από τον τζίρο των επιχειρήσεων (που υποστηρίζει και η ΓΣΕΒΕΕ) πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι «και η αύξηση που προβλέπεται θα πρέπει να δοθεί, εκτός αν υπάρξουν άλλες συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».


Δραματική έκκληση
«Πρέπει να δεχτούμε μια μείωση των εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, και για τη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα - τη συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, την αποφυγή της μαζικής, κατακόρυφης υποτίμησης των εισοδημάτων που μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα συνεπάγονταν», υπογράμμισε ο Λ. Παπαδήμος. «Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ», κατέληξε.


Οι ανατροπές
Αναθεώρηση του κατώτατου μισθού - «πάγωμα» της αύξησης του 2012 (με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011) που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ να δοθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.
Κατάργηση ή μείωση του 13ου και του 14ου μισθού.
«Πάγωμα» των ωριμάσεων λόγω πολυετίας.
Κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων - κανονισμών εργασίας.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112796800

«Μαχαίρι» στο συντελεστή δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων


ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ
 Ενός κακού μύρια έπονται, είναι η αρχαία πλην όμως λαϊκή έκφραση και στις ημέρες μας και η οποία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γης, μικρών και όχι απαραίτητα μεγάλων εκτάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά την προώθηση του Σχεδίου ΠΔ του ΥΠΕΚΑ για την κατάργηση της δόμησης στις εκτός Σχεδίου περιοχές, αλλά και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε αυτές τις ιδιοκτησίες, έρχεται στο προσκήνιο, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, ένα ΠΔ που αλλάζει δραματικά τις χρήσεις γης και τη δόμηση σε ολόκληρη τη χώρα, σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

Στο ΦΕΚ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε το σχετικό διάταγμα που προώθησε ο αναπλ. Υπουργός Ν. Σηφουνάκης με το οποίο καταργείται το διάταγμα του 1985 που καθόριζε τον τρόπο δόμησης στις περιοχές αυτές.
Οι αλλαγές που περιέχονται στο ΠΔ αυτό που ισχύει κανονικά πλέον αφορούν στο σύνολο της χώρας, επομένως και στην περιοχή των Ιωαννίνων από την οποία εξαιρούνται οι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων και εκείνοι που έχουν ρυμοτομικό σχέδιο.
Με λίγα λόγια οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν το Πέραμα, τη Ν. Ζωή, την Ελεούσα, τον Κατσικά, την Πεδινή, την Ανατολή, το Σταυράκι, αφορούν όμως όλα τα υπόλοιπα χωριά, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% της επικράτειας του νομού.
Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με την μείωση της κάλυψης από 70% σε 60%.
Ο συντελεστής δόμησης μέχρι την ψήφιση του Π.Δ ήταν κλιμακωτός μέχρι 100 τ.μ – 1,6, για τα επόμενα 100 τ.μ 0,8 από 200-300 τ.μ ήταν 0,6 και για οικόπεδα άνω των 300 τ.μ ο συντελεστής ήταν 0,4. Ανώτατο όριο κάλυψης ήταν τα 400 τ.μ. Κάποιος δηλαδή που είχε ένα οικόπεδο 550 τ.μ μπορούσε να καλύψει μέχρι και 400 τ.μ.
Με το νέο ΠΔ και τις αλλαγές που ισχύουν ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1,0 μέχρι τα 200 τ.μ. Στην κατηγορία όμως από 200-700 τ.μ που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μάζα των οικοπέδων τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο και γενικότερα στο νομό, η δόμηση μειώνεται με ανώτατο όριο τα 240 τ.μ!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αλλά και ειδικούς στο χώρο των κατασκευών και της πολεοδομίας στα Γιάννινα ουσιαστικά πρόκειται για ένα ΠΔ που αλλάζει άρδην τα υφιστάμενα δεδομένα στους όρους δόμησης, αφού μειώνει σε ποσοστό σχεδόν 40% το συντελεστή δόμησης, στη μεγάλη μάζα των οικοπέδων.
Περιοχές, όπως τα Μάρμαρα, η Ολυμπιάδα, το Νεοχωρόπουλο και άλλοι οικισμοί στο λεκανοπέδιο, επηρεάζονται και πλήττονται άμεσα από τις αλλαγές αυτές, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση έγινε, χωρίς να υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση, ούτε φυσικά προηγήθηκε διαβούλευση.
Αυτό ίσως εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το ότι δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις μέχρι στιγμής, αλλά οι όποιες αντιδράσεις αναφέρονται σε εκείνους που είχαν την… τύχη είτε να αναζητήσουν κάποιο οικόπεδο είτε πολύ περισσότερο σε εκείνους που θέλησαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, βάση όσων γνώριζαν και πίστευαν πως εξακολουθούν να ισχύουν.
Ελάχιστες εξαιρέσεις
Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί πριν τις 4 Νοεμβρίου υλοποιούνται με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ισχύει και για φακέλους που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες και έχουν πάρει προέγκριση έως την ίδια ημερομηνία. Το ίδιο ισχύει και για αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών, για υπό κατασκευή ή τελειωμένες οικοδομές, που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχει λήξει η ισχύς τους. Επίσης ουσίας, οι τυχεροί που μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους σύμφωνα με το προηγούμενο και όχι το νέο καθεστώς είναι ελάχιστοι…


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12890:lr--------2000--&catid=36:top-news

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων: Να καταστεί το Ηπειρωτικό γάλα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Ανεβαίνει ο… πυρετός για το μέλλον της «Δωδώνης»
Την απόφαση να ζητήσει το αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής μας να αναγνωριστεί σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πήρε πρόσφατα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ), σε μια προσπάθεια να «θωρακίσει» τα προϊόντα της Ηπείρου. Μετά τη φέτα, που είναι εδώ και καιρό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων θέλουν να αναβαθμίσουν το προϊόν από το οποίο φτιάχνεται η φέτα και βεβαίως να δώσουν και στα δύο την υπεραξία που δικαιούνται, βάσει της ποιότητάς τους.

«Εκτιμούμε ότι το γάλα έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σαν ΠΓΕ λόγω της τοπικής βιοποικιλότητας, της φυλής των ζώων και της υψηλής ποιότητας παραγωγής του» τόνισε στον «Αγρότυπο», ο Πρόεδρος της ΈΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.


Υπενθυμίζεται, ότι μόλις χθες, ο «Π.Λ.» ανέδειξε στο κύριο θέμα του την Ηπειρωτική γη, που είναι ιδανική για τα χιλιάδες αιγοπρόβατα, μιας και είναι αμόλυντη από λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. ουσίες, με αποτέλεσμα και τα προϊόντα, τα οποία παρασκευάζει η «Δωδώνη» να γίνονται ανάρπαστα κυρίως για την ποιότητά τους.
Ανεβαίνει ο «πυρετός»…
Στο μεταξύ, σε ό, τι αφορά το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ανεβαίνει ο… αγοραστικός «πυρετός», αφού αυτές τις ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση πρόσληψης συμβούλου από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποτρέψει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΤΕ (έχει ήδη προσλάβει δικό της σύμβουλο), κάτι που θα σημάνει και την πώληση ολόκληρης της «Δωδώνης».
Υπενθυμίζεται, ότι οι Ενώσεις επιθυμούν την απόκτηση των μετοχών της ΑΤΕ στη ονομαστική τους αξία, με δεδομένο βέβαια, ότι δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να «κοντραριστούν» με τις μεγάλες εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για τη «Δωδώνη».
Σημειώνεται, ότι βούληση του Κράτους είναι να πωλήσει τη γαλακτοβιομηχανία με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9372

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Ξεκινούν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου

Στα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα.


H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινάει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2011 και θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως ενημερώνουν τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σε 70% προκειμένου να προκαλέσουν οι καταστηματάρχες το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταστημαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.

ΣΟΚ...Η Ελλάδα και μετά το...Σουδάν στην ύφεση για το 2012!

Ζοφερές οι εκτιμήσεις



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ύφεση το 2012 που θα αγγίξει το 8%!

Όπως εκτιμούν χειρότερες επιδόσεις θα εμφανίσει μόνο η οικονομία του Σουδάν, μια χώρα που έχασε τα τρία τέταρτα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της, με την απόσχιση του Νότιου Σουδάν, τον Ιούλιο.
Στον αντίποδα, τα πρωτεία της ανάπτυξης πάνε στη Λιβύη, της οποίας η οικονομία θα αναπτυχθεί λόγω της ανοικοδόμησης μετά τη πτώση του Καντάφι, ενώ ακολουθεί η Μογγολία.

Κανονικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ!

Ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους


Τα νέα τιμολόγια χαμηλής τάσης που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε η ΔΕΗ μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

Με βάση τα τιμολόγια:
Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση ανήλθε στο 9,2%.
Παραμένει αμετάβλητο το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Παραμένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια των πολυτέκνων.
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Σε αυτή την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.
Υιοθετήθηκε μια λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.
Από τη μεσοσταθμική αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, λόγω Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%
ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%
μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9%
ΦΠΑ 1,1%


ΠΗΓΗ: www.in.gr

"Πράσινο φώς" στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, και ως εκ τούτου περιελήφθησαν στο κατεπείγον οριζόντιο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης «η εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ουσιαστική εκπλήρωση της αποστολής της σύγχρονης και ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστώντας την παράγοντα δυναμικής υπέρβασης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».
Επισημαίνει δε ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της εξυγίανσης των ΟΤΑ έχει ως στόχο την ουσιαστική και ευέλικτη στήριξή τους με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αξιόπιστα το χρέος τους, χωρίς να αναστέλλουν κρίσιμες προς τους πολίτες λειτουργίες τους, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων και των περιφερειών «να είναι συμμορφούμενο σε δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:
-Δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δήμων και περιφερειών.
-Αποσύνδεση του επιτοκίου των δανείων από αυτό των κρατικών ομολόγων και αντικατάστασή του με το ισχύον επιτόκιο δανεισμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
-Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2012 για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
-Η δυνατότητα πληρωμής για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχρεωτικών δαπανών, δαπανών για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για την προμήθεια υλικών και τροφίμων για δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, δαπανών που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δαπανών που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων κ.ά.