ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ |
Στο ΦΕΚ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε το σχετικό διάταγμα που προώθησε ο αναπλ. Υπουργός Ν. Σηφουνάκης με το οποίο καταργείται το διάταγμα του 1985 που καθόριζε τον τρόπο δόμησης στις περιοχές αυτές.
Οι αλλαγές που περιέχονται στο ΠΔ αυτό που ισχύει κανονικά πλέον αφορούν στο σύνολο της χώρας, επομένως και στην περιοχή των Ιωαννίνων από την οποία εξαιρούνται οι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων και εκείνοι που έχουν ρυμοτομικό σχέδιο.
Με λίγα λόγια οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν το Πέραμα, τη Ν. Ζωή, την Ελεούσα, τον Κατσικά, την Πεδινή, την Ανατολή, το Σταυράκι, αφορούν όμως όλα τα υπόλοιπα χωριά, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% της επικράτειας του νομού.
Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με την μείωση της κάλυψης από 70% σε 60%.
Ο συντελεστής δόμησης μέχρι την ψήφιση του Π.Δ ήταν κλιμακωτός μέχρι 100 τ.μ – 1,6, για τα επόμενα 100 τ.μ 0,8 από 200-300 τ.μ ήταν 0,6 και για οικόπεδα άνω των 300 τ.μ ο συντελεστής ήταν 0,4. Ανώτατο όριο κάλυψης ήταν τα 400 τ.μ. Κάποιος δηλαδή που είχε ένα οικόπεδο 550 τ.μ μπορούσε να καλύψει μέχρι και 400 τ.μ.
Με το νέο ΠΔ και τις αλλαγές που ισχύουν ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 1,0 μέχρι τα 200 τ.μ. Στην κατηγορία όμως από 200-700 τ.μ που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μάζα των οικοπέδων τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο και γενικότερα στο νομό, η δόμηση μειώνεται με ανώτατο όριο τα 240 τ.μ!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αλλά και ειδικούς στο χώρο των κατασκευών και της πολεοδομίας στα Γιάννινα ουσιαστικά πρόκειται για ένα ΠΔ που αλλάζει άρδην τα υφιστάμενα δεδομένα στους όρους δόμησης, αφού μειώνει σε ποσοστό σχεδόν 40% το συντελεστή δόμησης, στη μεγάλη μάζα των οικοπέδων.
Περιοχές, όπως τα Μάρμαρα, η Ολυμπιάδα, το Νεοχωρόπουλο και άλλοι οικισμοί στο λεκανοπέδιο, επηρεάζονται και πλήττονται άμεσα από τις αλλαγές αυτές, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση έγινε, χωρίς να υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση, ούτε φυσικά προηγήθηκε διαβούλευση.
Αυτό ίσως εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το ότι δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις μέχρι στιγμής, αλλά οι όποιες αντιδράσεις αναφέρονται σε εκείνους που είχαν την… τύχη είτε να αναζητήσουν κάποιο οικόπεδο είτε πολύ περισσότερο σε εκείνους που θέλησαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, βάση όσων γνώριζαν και πίστευαν πως εξακολουθούν να ισχύουν.
Ελάχιστες εξαιρέσεις
Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί πριν τις 4 Νοεμβρίου υλοποιούνται με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ισχύει και για φακέλους που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες και έχουν πάρει προέγκριση έως την ίδια ημερομηνία. Το ίδιο ισχύει και για αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών, για υπό κατασκευή ή τελειωμένες οικοδομές, που έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχει λήξει η ισχύς τους. Επίσης ουσίας, οι τυχεροί που μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους σύμφωνα με το προηγούμενο και όχι το νέο καθεστώς είναι ελάχιστοι…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία
ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12890:lr--------2000--&catid=36:top-news