Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων: Να καταστεί το Ηπειρωτικό γάλα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Ανεβαίνει ο… πυρετός για το μέλλον της «Δωδώνης»
Την απόφαση να ζητήσει το αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής μας να αναγνωριστεί σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πήρε πρόσφατα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ), σε μια προσπάθεια να «θωρακίσει» τα προϊόντα της Ηπείρου. Μετά τη φέτα, που είναι εδώ και καιρό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων θέλουν να αναβαθμίσουν το προϊόν από το οποίο φτιάχνεται η φέτα και βεβαίως να δώσουν και στα δύο την υπεραξία που δικαιούνται, βάσει της ποιότητάς τους.

«Εκτιμούμε ότι το γάλα έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σαν ΠΓΕ λόγω της τοπικής βιοποικιλότητας, της φυλής των ζώων και της υψηλής ποιότητας παραγωγής του» τόνισε στον «Αγρότυπο», ο Πρόεδρος της ΈΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.


Υπενθυμίζεται, ότι μόλις χθες, ο «Π.Λ.» ανέδειξε στο κύριο θέμα του την Ηπειρωτική γη, που είναι ιδανική για τα χιλιάδες αιγοπρόβατα, μιας και είναι αμόλυντη από λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. ουσίες, με αποτέλεσμα και τα προϊόντα, τα οποία παρασκευάζει η «Δωδώνη» να γίνονται ανάρπαστα κυρίως για την ποιότητά τους.
Ανεβαίνει ο «πυρετός»…
Στο μεταξύ, σε ό, τι αφορά το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ανεβαίνει ο… αγοραστικός «πυρετός», αφού αυτές τις ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση πρόσληψης συμβούλου από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποτρέψει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΤΕ (έχει ήδη προσλάβει δικό της σύμβουλο), κάτι που θα σημάνει και την πώληση ολόκληρης της «Δωδώνης».
Υπενθυμίζεται, ότι οι Ενώσεις επιθυμούν την απόκτηση των μετοχών της ΑΤΕ στη ονομαστική τους αξία, με δεδομένο βέβαια, ότι δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να «κοντραριστούν» με τις μεγάλες εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για τη «Δωδώνη».
Σημειώνεται, ότι βούληση του Κράτους είναι να πωλήσει τη γαλακτοβιομηχανία με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9372