Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Εθελοντικός καθαρισμός του Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, την Κυριακή 8 Μαΐου, ώρα 11:00 π.μ.


Εθελοντικός καθαρισμός του Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, την Κυριακή 8 Μαΐου, ώρα 11:00 π.μ..

Δήμος Ζίτσας: Εκδήλωση προς τιμήν της ιατρού Νίκης Γύρα-Αγνάντη

 


Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση που διοργανώνουν προς τιμήν της Ζιτσαίας ιατρού Νίκης Γύρα-Αγνάντη, Ομότιμης Καθηγήτριας Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής, τέως Προέδρου της Ιατρικής Σχολής και τέως Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr  

Αισιόδοξα μηνύματα από την Κύπρο για τον τουρισμό της Ηπείρου

 


Με αισιόδοξα μηνύματα για την  μετά- covid τουριστική περίοδο της Ηπείρου, ολοκληρώθηκα την Πρωτομαγιά η 23η   Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "ΤΑΞΊΔΙ" στη Λευκωσία της Κύπρου.

Στη Έκθεση συμμετείχε για μια ακόμη    χρονιά, με δικό της Περίπτερο η Περιφέρεια Ηπείρου ως συνεκθέτης του ΕΟΤ. Σε αυτό φιλοξενήθηκε και υπήρξε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Η τουριστική αγορά της Ηπείρου αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια από τις βασικές στοχεύσεις της τουριστικής στρατηγικής της Περιφέρειας με θετικά αποτελέσματα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης ήταν η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στην Έκθεση και ειδικότερα στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου και η έντονη διάθεση πολλών εξ αυτών -μετά από δύο χρόνια αναστολών λόγω της πανδημίας- να προγραμματίσουν επισκέψεις σε περιοχές της.

Από τους επισκέπτες και τις συζητήσεις που έγιναν στο περίπτερο της Ηπείρου, αναδείχτηκαν για μια ακόμη φορά οι εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν για επισκέπτες από την Κύπρο, χάρη στον εξαιρετικό συνδυασμό του παραθαλάσσιου «μετώπου» με το ορεινό ανάγλυφο, που έχει καταστήσει την Ήπειρο ως έναν αναγνωρισμένο προορισμό στο σύνολό του.

Υψηλός αριθμός θετικών κρουσμάτων στη Τ.Κ. Βήσσανης Πωγωνίου

 


Τη Δευτέρα 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο αγροτικό ιατρείο  της Τ.Κ. Βήσσανης Πωγωνίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/apotelesmata-komy-testing/ προκύπτει εξαιρετικά υψηλός αριθμός θετικών κρουσμάτων.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 72 rapid test εκ των οποίων τα 13 ήταν θετικά.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 18,06% και αφορούν σε 7 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 73 έτη.

EΟΔΥ: Τριάντα εννέα θάνατοι σήμερα, 4.176 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 285.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα εννέα θάνατοι σήμερα, 4.176 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.176.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.335.550 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 385 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 123.703(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.249 θάνατοι.

Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 (64.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 93.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 123 (51.25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (48.75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.610 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή -2.9%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Άρτα: Συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Συνελήφθησαν σήμερα (03-05-2022) νωρίς το πρωί σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας δύο άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ημεδαπός με συνοδηγό αλλοδαπό.

Κατά την έρευνα του οχήματος βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με κοκαΐνη σε μορφή «βράχου», συνολικού βάρους -12,01- γραμμαρίων.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ημεδαπού και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

 


Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

O Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) προσφέρουν δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Κρεοπαραγωγός Πτηνοτροφία».

Το πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο υλοποιείται στις περιοχές Άρτας, Ιωαννίνων και Χαλκίδας θα δώσει τη δυνατότητα συνολικά σε πενήντα πέντε(55) νέους πτηνοτρόφους με μεγάλη, μικρή ή και καθόλου εμπειρία, να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική εκτροφή κρεοπαραγωγών πτηνών, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

Μετά την επιτυχημένη έναρξη του προγράμματος στην Άρτα και τηv εξίσου επιτυχημένη συνέχεια στη Χαλκίδα, το πρόγραμμα συνεχίζεται για είκοσι(20)ωφελούμενους πτηνοτρόφους στα Ιωάννινα.

Στόχος είναι η προετοιμασία και η ενημέρωση των νέων πτηνοτρόφων για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των εκτροφών τους, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις του δυναμικού κλάδου της πτηνοτροφίας.

H συνολική διάρκεια της δράσης στα Ιωάννιναείναι40 ώρες, εκ των οποίων οι 32 ώρες αποτελούν τη θεωρητική εκπαίδευση και οι 8 ώρες είναι πρακτική άσκηση. Στο τέλος του προγράμματος δίνεται στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

Άρτα: Συνελήφθησαν άμεσα δύο ημεδαπές για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης

 


Άμεση ήταν η σύλληψη δύο ημεδαπών γυναικών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, οι οποίες κατηγορούνται για κλοπή κατά συναυτουργία, που έγινε χθες (02-05-2022) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε από ημεδαπό, δύο γυναίκες τον προσέγγισαν και με τη μέθοδο της απασχόλησης κατάφεραν να του αποσπάσουν τσαντάκι, που περιείχε χρηματικό ποσό -420- ευρώ.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση και ύστερα από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα.

Το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό επιστράφηκε στον παθόντα.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις δωρεάν κατασκηνώσεις 2022

 


Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2022» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) από τον ΟΑΕΔ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 23:59.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω. Ωφελούμενοι είναι τα παιδιά των δικαιούχων που έχουν γεννηθεί από 01/01/2006 έως 14/06/2016.

Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης), ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας η διαμονή μπορεί να διαρκεί έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στις διευθύνσεις: Δικαιούχοι (Αρχική → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Προγράμματα κατασκηνώσεων ΟΑΕΔ) https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/programmata-kataskenoseon-oaed.

Πάροχοι (Αρχική → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Πάροχοι κατασκήνωσης) https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/parokhoi-kataskenoses.

Παραβάσεις τη Δευτέρα 2 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.786 έλεγχοι, από τους οποίους οι 58.233 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 12 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 11 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 5 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 πρόστιμο των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    5 στη Δυτική Ελλάδα και

o    1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.279 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.539 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.740 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λ.π. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λ.π. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.450 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δύο έργα με ομορφιες του Πωγωνίου από την κ. Φλόκα Αναστασία Πασαμιχάλη

 


Με δύο έργα με τις ομορφιές του Δήμου Πωγωνίου συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «Είκοσι και Δύο Μικροί Κόσμοι» στον Χώρο Τέχνης "ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ" η κ. Φλόκα Αναστασία Πασαμιχάλη. 

Πρόκειται για δύο πίνακες που απεικονίζουν την πλαγιά στο Κρυονέρι πίσω από τον Άγιο Αθανάσιο και το Γορμό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Μαΐου.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΜΑΪΟΣ 2022

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ  05/04/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/05/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/05/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ   

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:

6977971340

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 3 Μαΐου

 


Την Τρίτη 3 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δήμος Ζίτσας, Βουνοπλαγιά, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Δολιανά, Κοινοτικό Κατάστημα, 10:00-12:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει…

 


Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς μυοκαρδιοπάθεια από στρες, αποτελεί μια αναγνωρισμένη, πλέον, καρδιακή πάθηση που «μιμείται» την καρδιακή προσβολή. Εκδηλώνεται δηλαδή με έντονη πίεση στο στήθος, δύσπνοια και ξαφνική αδυναμία. Το σύνδρομο επισημάνθηκε ως ξεχωριστή παθολογική οντότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από Ιάπωνες ιατρούς και αρχικά έγινε γνωστό σαν «νόσος takotsubo» λόγω ομοιότητας του σχήματος της πάσχουσας καρδιάς με το ομώνυμο εργαλείο των Ιαπώνων για το ψάρεμα χταποδιών.

Πώς προκαλείται το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

Η ακριβής παθοφυσιολογία της καρδιοπάθειας από στρες παραμένει ασαφής και πιθανότατα εμπλέκονται ποικίλοι νευροορμονικοί μηχανισμοί. Ο οργανισμός, για την αντιμετώπιση αιφνίδιων έντονων καταστάσεων παράγει τις λεγόμενες ορμόνες του στρες, τις κατεχολαμίνες: αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη.

«Στο σύνδρομο αυτό η στάθμη των κατεχολαμινών έχει βρεθεί πολύ μεγαλύτερη από άλλες σοβαρές καταστάσεις π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα κ.ά. Δεν είναι γνωστό για ποιον λόγο σε ορισμένα άτομα σε συνθήκες στρες το μυοκάρδιο κατακλύζεται απότομα από υπέρμετρη ποσότητα κατεχολαμινών και σε άλλα όχι. Οι κατεχολαμίνες προκαλούν σύσπαση των μικρών αρτηριδίων με αποτέλεσμα απότομη αλλά προσωρινή μείωση της αιμάτωσής τους. Επίσης, η αδρεναλίνη συνδεόμενη με τα καρδιακά κύτταρα προκαλεί την είσοδο μεγάλης ποσότητας ασβεστίου σε αυτά, που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία τους. Είναι άγνωστο ποιος από τους δύο μηχανισμούς έχει μεγαλύτερη σημασία», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Στρατήγης, Διευθυντής Καρδιολόγος στο Metropolitan Hospital.

Συχνότητα συνδρόμου