Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα δυο θάνατοι σήμερα, 2.581 νέα κρούσματα

 


38  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα δυο νέοι θάνατοι, 2.581 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παράταση προθεσμίας, ώστε να λυθούν εκκρεμότητες που αφορούν τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο

 


Άμεση και θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη στην επιστολή του Σταύρου Καλογιάννη με την οποία ζητούσε να δοθεί παράταση προθεσμίας, ώστε να λυθούν εκκρεμότητες που αφορούν τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με συμβολαιογράφους, μηχανικούς και στελέχη των Κτηματολογικών γραφείων, είχε επισημάνει στον Υπουργό το σοβαρό ζήτημα που αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τη σχετική καταληκτική προθεσμία μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, που δίνεται μέσω του Ν. 4623/2019, και του ζήτησε να δοθεί παράταση, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Ν. 4623/2019,από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ιδιοκτήτες ακίνητων που ευρίσκονται στις περιοχές των «παλαιών κτηματογραφήσεων» και φέρονται με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», χάνουν το δικαίωμα κυριότητας επ’ αυτών, η οποία περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Πριν την έκδοση του Ν. 4623/2019, παρεχόταν χρονικό περιθώριο τακτοποίησης της εκκρεμότητας εγγραφής των ακινήτων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» έως το 2023.

Η σύντμηση της προαναφερόμενης προθεσμίας έγινε με σκοπό την επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης. 

Ενέσκηψε όμως η πανδημία και σήμερα απομένουν μόλις 40 ημερολογιακές ημέρες για την εφαρμογή της ρύθμισης. Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό να συνυπολογιστεί ότι για αρκετές ημέρες ακόμη θα ισχύει το καθεστώς των περιορισμών λόγω της πανδημίας, που αφορούν τη λειτουργία των εμπλεκόμενων Δημόσιων Υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση των πιστοποιητικών διόρθωσης της εγγραφής «αγνώστου ιδιοκτήτη» (Κτηματολογικά γραφεία, Υποθηκοφυλακεία, κλπ) και τη λειτουργία των γραφείων των συμβολαιογράφων, μηχανικών, δικηγόρων, λογιστικών γραφείων, που επίσης εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Έκκληση του Γενικού Νοσοκομείου Βεροίας για αίμα

 


Στο πόλεμο τα νοσοκομεία έχουν πάντα αυξημένες ανάγκες για αίμα και όπως όλοι γνωρίζουμε ο σημερινός άτυπος πόλεμος δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Έχουν τροχαία, χρόνιους μεταγγιζόμενους, ανάγκες και για τους ασθενείς με COVID κλπ. Το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βεροίας έκανε το παρακάτω απλό, όμορφο και σύντομο (4 λεπτά) σχετικό βίντεο στο οποίο προτρέπει για αιμοδοσία και δίνει χρήσιμες σχετικές πληροφορίες (ποιός μπορεί να δώσει αίμα, πως γίνεται η διαδικασία και πόσο διαρκεί, τι προετοιμασία χρειάζεται κλπ όλα αυτά και άλλα πολλά αναγράφονται κάτω από το βίντεο).

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός για λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων

 Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί τελωνειακού κώδικα» και παράνομη είσοδο.

Ειδικότερα,  στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ανωτέρω αλλοδαπό, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και  κατασχέθηκαν 100 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα θα παραδοθούν στο Τελωνείο Ιωαννίνων για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Ζηρού: Επιστολές του Δημάρχου προς Πρωθυπουργό, Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Στουρνάρα για να ανακληθεί η απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό

 


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μη κλείσει το υποκατάστημα στο Θεσπρωτικό ζητάει ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Καλαντζής.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να ανακληθεί η απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό, ζήτησε με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής.

Ακόμη ο δήμαρχος Ζηρού στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ενεργειών για την αποτροπή ή παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος απέστειλε σχετικές επιστολές τόσο στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ζητώντας τη θεσμική τους παρέμβαση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής επισημαίνει τις βλαπτικές συνέπειες που θα έχει για την οικονομική δραστηριότητα και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς. Επισυναπτόμενα εστάλησαν στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο το ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και υπομνήματα διαμαρτυρίας του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της περιοχής.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής ο οποίος την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου απάντησε με μία ιδιαίτερα αυστηρή επιστολή προς την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει: “Μπορεί τα μέτρα προστασίας από τον κορωναϊό και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα, να μη μας επιτρέπουν να οργανώσουμε δια ζώσης παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Τράπεζα και κινητοποιήσεις όπως πράξαμε πριν από δύο χρόνια αντιδρώντας στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει το αντίστοιχο υποκατάστημα, ωστόσο καθημερινά αναδεικνύουμε το ζήτημα ασκούμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και δίνουμε έναν πολύπλευρο αγώνα. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να αρθεί η συγκεκριμένη ανάλγητη και αρνητική απόφαση ή τουλάχιστον να επιτευχθεί παράταση της λειτουργίας του υποκαταστήματος. Γνωρίζουμε ότι προσπάθεια δεν είναι εύκολη διότι η Τράπεζα έχει πάρει τις αποφάσεις της, ωστόσο δεν καταθέτουμε τα όπλα. Τον αγώνα αυτό σας καλώ να τον δώσουμε από κοινού και με σθένος, μέχρι το τέλος”.     

ΟΑΕΔ: 1.043.709 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο

 Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε 1.043.709 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο του 2020 έναντι 1.030.411 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή +1,29%) και έναντι 983.200 ατόμων τον Οκτώβριο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +6,15%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2020, ανήλθε σε 993.934 άτομα.

Από αυτά, 527.387 (ποσοστό 53,06%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 466.547 (ποσοστό 46,94%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 360.439 (ποσοστό 36,26%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 633.495 (ποσοστό 63,74%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2020, ανήλθε σε 49.775 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 15.775 (ποσοστό 31,69%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 34.000 (ποσοστό 68,31%).

Μόνο η Κακαβιά παραμένει ανοιχτή με την Αλβανία


Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας μεταξύ των διαβάσεων που κλείνουν είναι και η Κρυσταλλοπηγή και μόνο η Κακαβιά παραμένει ανοιχτή σε όλη την συνοριακή γραμμή της χώρας με την Αλβανία.

Για την διέλευση απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ ενώ όλοι περνούν τα σύνορα θα υποβάλλονται σε rapid test από τις Κινητές Μονάδες που θα βρίσκονται στα σύνορα. 

Κατάχρηση Αντιβιοτικών: Πώς σχετίζεται με την αύξηση λοιμώξεων του αναπνευστικού

 


Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου) σήμερα και η ιατρική κοινότητα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, που σε κάποιες χώρες φθάσαμε να τα παίρνουμε σαν… καραμέλες.

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους τον χρόνο – περισσότεροι και από τον καρκίνο.
Δύο είναι οι βασικές αιτίες πίσω από αυτό το πρόβλημα: η κατάχρηση των αντιβιοτικών (στην κοινότητα, στα νοσοκομεία, ακόμα και στην κτηνοτροφία), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής, στις οποίες οφείλεται
 η διασπορά των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον χειμώνα, ο οποίος φέρνει μαζί του τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, που έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι μας κατά καιρούς. Πολλοί, μόλις νιώσουν τα πρώτα συμπτώματα, όπως βήχα, πονόλαιμο ή καταρροή, σπεύδουν να καταναλώσουν κάποιο αντιβιοτικό.  Όμως αυτή η ενέργεια, εκτός από λανθασμένη, μπορεί να αποβεί έως και καταστροφική για την υγεία», λέει η δρ Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής - Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Τι είναι τα αντιβιοτικά και ποιος ο ρόλος τους

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μία κατηγορία σωτηρίων φαρμάκων, που έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, που προκαλούνται αποκλειστικά από μικρόβια. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις λεγόμενες βακτηριακές λοιμώξεις. Επομένως δεν μπορούν να βοηθήσουν σε λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούνται από ιούς.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, πλέον, στη χώρα μας η χορήγηση αντιβιοτικών γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Από τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος, μετά από 46 χρόνια.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών;

Η λήψη αντιβιοτικών χωρίς λόγο, όχι μόνο δεν έχει κανένα όφελος, αλλά, απεναντίας, λειτουργεί αντίστροφα: τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά κι έτσι, αν χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά στο μέλλον για κάποια λοίμωξη, μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Έτσι δημιουργούνται «στρατιές» πολυανθεκτικών βακτηρίων, που δεν καταπολεμώνται εύκολα με τα αντιβιοτικά.

Οικονομικός μαρασμός και περεταίρω ερημοποίηση από τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των Τραπεζών

 


Αλυσιδωτές συνέπειες από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει 41 υποκαταστήματα  μέχρι το τέλος του έτους, και της Τράπεζας Πειραιώς 45 καταστημάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες κυρίως ακριτικών περιοχών, καθώς σηματοδοτούν τον οικονομικό μαρασμό, την υποανάπτυξη και την περεταίρω ερημοποίηση.

Οι εργαζόμενους μετά τις τελευταίες αποφάσεις σπεύδουν μαζικά να εγκαταλείψουν τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καταγγέλλοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την υποχρεωτική έξοδο από την εργασία τους, τα σχέδια των τραπεζών για την μείωση των καταστημάτων τους προκαλούν σοβαρούς τριγμούς και στην κτηματαγορά.

Η επικράτηση της τεχνολογίας, την οποία μάλιστα επιταχύνει η πανδημία του κορωνοϊού, κλιμακώνει την προσπάθεια των τραπεζών στη μείωση του λειτουργικού του κόστους μέσω και της μείωσης του προσωπικού και της σημαντικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων.

Κάλυψη για διαβητικούς ασφαλισμένους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, με πρωτοβουλία του Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan Hospital

 


Με πρωτοβουλία του Διαβητολογικού Κέντρου του  Metropolitan Hospital στο πλαίσιο της διαρκούς και συντονισμένης προσπάθειας για την όσο το δυνατόν  αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα, οι ασφαλισμένοι με ατομική ή ομαδική  ή οποιαδήποτε άλλη ασφάλιση σε ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται το Metropolitan Hospital που εμφάνισαν διαβήτη μετά την έναρξη της ασφάλισής τους, μπορούν πλέον να επισκέπτονται τους επιμελητές του Κέντρου, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας κάλυψής τους, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κλείσουν ραντεβού στο: 210 480 9684.