Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Οικονομικός μαρασμός και περεταίρω ερημοποίηση από τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των Τραπεζών

 


Αλυσιδωτές συνέπειες από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει 41 υποκαταστήματα  μέχρι το τέλος του έτους, και της Τράπεζας Πειραιώς 45 καταστημάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες κυρίως ακριτικών περιοχών, καθώς σηματοδοτούν τον οικονομικό μαρασμό, την υποανάπτυξη και την περεταίρω ερημοποίηση.

Οι εργαζόμενους μετά τις τελευταίες αποφάσεις σπεύδουν μαζικά να εγκαταλείψουν τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καταγγέλλοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την υποχρεωτική έξοδο από την εργασία τους, τα σχέδια των τραπεζών για την μείωση των καταστημάτων τους προκαλούν σοβαρούς τριγμούς και στην κτηματαγορά.

Η επικράτηση της τεχνολογίας, την οποία μάλιστα επιταχύνει η πανδημία του κορωνοϊού, κλιμακώνει την προσπάθεια των τραπεζών στη μείωση του λειτουργικού του κόστους μέσω και της μείωσης του προσωπικού και της σημαντικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων.


Το ξέσπασμα της πανδημίας επέσπευσε τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, διπλασιάζοντας τους χρήστες του digital banking σε λίγους μόλις μήνες και ήδη ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Ιnternet banking ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του mobile banking στη χώρα μας.

Με αυτά τα δεδομένα ο στόχος για την μείωση των καταστημάτων από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων αναπροσαρμόστηκε και ήρθε αρκετά νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί, προκαλώντας σημαντικό πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη των ιδιοκτήτων ακινήτων «η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει 41 υποκαταστήματά μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να βάλει λουκέτο σε 45 καταστήματά της μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (ποσοστιαία είναι πάνω από το 8% του συνόλου των καταστημάτων του Ομίλου), έχουν πυροδοτήσει κύμα έντονου προβληματισμού στην αγορά ακινήτων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το συντονισμένο και μαζικό κλείσιμο καταστημάτων από τις τράπεζες θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, ικανές να απειλήσουν σοβαρά την αγορά με κατάρρευση ενοικίων, υψηλότερη ακόμα και από την σημερινή υποχρεωτική μείωση του 40%.

Μια άλλη ανησυχητική παράμετρος για την οικονομία είναι το γεγονός ότι η άμεση και ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων, γίνεται σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία για τους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων καθώς η επαναμίσθωση των ακινήτων αυτών θα είναι πολύ δυσκολότερη και σίγουρα σε κόστος αρκετά χαμηλότερο του ενοικίου που πλήρωνε η εκάστοτε τράπεζα.