Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατασκευή κόμβου σύνδεσης Καμπής- Φιλιππιάδας και άλλες αποφάσεις Ο.Ε.


Μια ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών, σε ένα σημείο που προκαλούνται συχνά τροχαία ατυχήματα δρομολογήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αφορά όσους κινούνται από και προς την Φιλιππιάδα, μέσω της Ιόνιας Οδού, καθώς η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου (ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.) για την κατασκευή κόμβου σύνδεσης Καμπής-Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, μετά την κατασκευή της Ιόνιας οδού, ο συγκεκριμένος κόμβος έχει τεράστιο ρόλο και θα τον ακολουθήσει και νέο έργο  ώστε να αρθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Φιλιππιάδα. Με την ευκαιρία, ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στο γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την κατασκευή κόμβων στο Εθνικό οδικό δίκτυο, με τους οποίους αναβαθμίζεται η ποιότητα και η ασφάλειά του.
«Έχουμε ξεκινήσει – είπε- μια σειρά κόμβων. Έχουμε τελειώσει τον κόμβο Παντάνασσας, τον κόμβο Αμμουδιάς, τον κόμβο Μουσιωτίτσας και Τερόβου, έχουμε δημοπρατήσει κόμβο στο Βράχο, κατασκευάζεται ο κόμβος στο Νεοχώρι της Άρτας. Μελετάμε επίσης κόμβους στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, στη Νεοκαισάρεια, στον περιμετρικό των Ιωαννίνων και στην Ασφάκα στο οδικό δίκτυο προς Κόνιτσα».
Ανάδοχοι άλλων έργων
Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχθηκαν ανάδοχοι και για τα εξής έργα:
•«Αποκατάσταση Εθνικής Οδού από Μέτσοβο προς Κατάρα – Όρια νομού» (μέχρι διασταύρωση προς Μηλιά), προϋπολογισμού 300.000 €. Ανάδοχος: ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ.
•«Αποκατάσταση οδού προς Λαγκάδα (αφορά τμήματα, εκτός των γεφυρών, που υπέστησαν ζημιές από πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα), προϋπολογισμού € 320.000. Ανάδοχος «Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.
•«Άμεση αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην πεδιάδα Κουκλιών Π.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος Ντούλιας Παναγιώτης.
•«Εργασίες αποκατάσταση της 24ης Ε.Ο. (κατασκευή τάφρου) στη θέση Ελάτη Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 35.000. Ανάδοχος Λ. Βερλέκης &ΣΙΑ Ο.Ε.
•«Αποκατάσταση αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης των χειμάρρων Άννινου – Κομποτέικου – Βωβού  ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 74.000. Ανάδοχος Λάμπρου Γεωργούλα.
•«Ενίσχυση όχθης χειμάρρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος Σπυρ. Ζιώβας.
•«Έργα βελτίωσης αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου Παλιομαύρας Γραμμενίτσας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Ανάδοχος Ι.ΚΑΛΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
•«Κατασκευή τοιχείου ανάσχεσης στην περιφερειακή οδό Παραμυθιάς», προϋπολογισμού 74.400 €. Ανάδοχος Γ. Παππάς
•«Διαμορφώσεις χώρων αθλότοπου Θεσπρωτικού», προϋπολογισμού € 30.000. Ανάδοχος Απ. Παπαϊωάννου.
•«Επισκευή - συντήρηση κλειστού γυμναστηρίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 8.000. Ανάδοχος Ζώτος Περικλής.
•«Επισκευή κτηρίου στέγασης χορωδίας Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 8.000. Ανάδοχος Ζώτος Περικλής.
•«Αποκατάσταση 42ης επαρχιακής οδού Δίκορφο – Μανασσής - Μηλιωτάδες», προϋπολογισμού € 160.000. Ανάδοχος Γ. Ντάφλης.
•Αποκατάσταση λεμβαρχείου και λοιπών εγκαταστάσεων στην περιοχή του ΕΑΝΚΙ, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΣΙΑ Ο.Ε..
Δημοπρατήσεις νέων έργων
Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη δημοπράτηση των παρακάτω έργων:
•Επέκταση χώρου στάθμευσης οχημάτων και περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
•«Κατασκευή κόμβου Ζυγού επί της ΕΟ Άρτας - Τρικάλων», προϋπολογισμού € 360.000.
•«Αποκατάσταση δρόμων παραπλεύρως αποστραγγιστικών τάφρων περιοχής ΤΟΕΒ Λούρου», προϋπολογισμού 70.000  €.
•«Βελτίωση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κομποτίου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 10.000.
•«Άμεση αποκατάσταση παράλληλου επαρχιακού οδικού δικτύου Τ.Κ. Πλαταριάς», προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.
Ανάδοχοι για ψεκασμούς για δάκο- κουνούπια
Επίσης η Ο.Ε. ενέκρινε τα πρακτικά των διαγωνισμών:
•Καταπολέμηση κουνουπιών στην Π.Ε Άρτας για το έτος 2018, συνολικού προϋπολογισμού 30.000,00 € . Ανάδοχος: Απολυμαντική Ηπείρου Δ. Λιάκος- Α. Τσίτσικας Ο.Ε.
•«Παροχή Υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό των ελαιοδέντρων», στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς το έτος 2018, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 82.750,80 €. Ανάδοχος Αθανάσιος Σιούλας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλλογοι Αποφοίτων Βελλαϊτών: Εκδήλωση για την Υγεία-Παιδεία-Ασφάλεια την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στο Du lac



Μια ενδιαφέρουσα για το κοινό εκδήλωση, με θέμα την Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλεια,  πραγματοποιούν οι δύο Σύλλογοι των Αποφοίτων Βελλαϊτών (Αθηνών και Ιωαννίνων) συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο du lac την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 από ώρα 19:00 μέχρι 21:00, με ομιλητές τους:
Γεώργιο Πατούλη, πρόεδρο Ι.Σ.Α., πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχο Αμαρουσίου.
Αθανάσιο Γκόντοβο, καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πάνο Σιόμπολο, Δημοσιογράφο.
Ιωάννη Στέφο, Βουλευτή Ιωαννίνων.
Βασίλειο Οικονόμου, Βουλευτή Επικρατείας.
Δημήτριο Κρεμαστινό, Βουλευτή, τ. Υπουργό, Καθηγητή Καρδιολογίας.
Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν οι:
Χρήστος Μασαλάς, πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων.
Αντώνιος Φούσας, τ. Βουλευτής και τ. Υπουργός.
Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Ε.Κ.Ε.
Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι οι:
Στέφανος Φούσας, MD, FESC, FACC, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας, Συντονιστής Καρδιολογικού τομέα και Μονάδας Εγκεφαλικού του ΙΑΣΩ  GENERAL, τ. Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. και Πάνος Σιόμπολος, Δημοσιογράφος.

Συνάντηση Εργασίας για τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας με τις "Πολιτιστικές Διαδρομές" στα Αρχαία Θέατρα


Συνάντηση εργασίας για την προώθηση και αξιοποίηση της «Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» και τη σύνδεσή της με την τοπική οικονομία της περιοχής έγινε σήμερα στην Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος σε αυτή είπε ότι στόχος της είναι η δημιουργία του Cluster με τα προϊόντα της Ηπείρου, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα. «Είχαμε πει εξ αρχής- τόνισε-  και αυτή είναι η πρωτοπορία του προγράμματος, ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο τις αναστηλώσεις των αρχαίων θεάτρων, αλλά πάνω σε αυτά θέλουμε να στήσουμε ένα Brand name, ένα όνομα της Ηπείρου σε ποιότητα στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε όσα άλλα τοπικά προϊόντα θα βοηθάνε τον τουρισμό γενικότερα στην Ήπειρο. Είναι μια τεράστια προσπάθεια, η οποία τώρα ξεκινά και σε λίγο καιρό με τη βοήθεια του κ. Στ. Μπένου με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και με όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και την εταιρία «ΗΠΕΙΡΟΣ» θα φτάσουμε σε κάτι, διαφορετικό που το έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα».
Ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε επίσης πως την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 θα συμμετέχει στην Εκδήλωση Γαστρονομίας που διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάδειξη των ΠΟΠ προϊόντων της Ελλάδας. «Θα δώσουμε το ‘παρών’ στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τα ΠΟΠ προϊόντα. Πρέπει να δώσουμε την μαρτυρία της ποιότητας της Ηπείρου και ότι προωθούμε από την Ήπειρο και στηρίζουμε στα υπάρχοντα ΠΟΠ».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Θετική εξέλιξη η συμφωνία για ενιαία Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα


Θετικά αποτιμά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύσταση μιας Διεπαγγελματικής για τη φέτα.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις τους  ανέφερε τα εξής:
«Θεωρούμε σπουδαίο αυτό που έγινε χτες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχουμε συμβάλλει και εμείς ως ΕΝΠΕ και εγώ προσωπικά ως Περιφερειάρχης Ηπείρου, ώστε να γίνει  μια διεπαγγελματική.  Ευελπιστούμε ότι αυτή θα προστατέψει το ΠΟΠ προϊόν της φέτας και επίσης τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι μέσα στα σημερινά προβλήματα με την τιμή του γάλακτος αρχίζουν και σκέφτονται να  εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε πρόσθετα στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα, το οποίο διακινείται μέσω λιμανιών της Ηπείρου και της Πάτρας.
«Το γάλα που έρχεται αυτή την εποχή στην Ελλάδα και έχει ρίξει την τιμή του πρόβειου γάλακτος, είναι από τη Γαλλία. Η εισαγωγή γίνεται είτε από το λιμάνι της  Ηγουμενίτσας είτε από της Πάτρας. Η εντολή δίνεται από  εταιρεία της Βουλγαρίας,    τον οικονομικό «παράδεισο» από πλευράς φορολογίας.
Η αποστολή γίνεται για λογαριασμό  εταιρείας στην περιοχή της Αττικής, αλλά από το λιμάνι αναλαμβάνει  μια άλλη εταιρεία, που εμφανίζεται με έδρα τη Λευκωσία, να το διοχετεύει σε διαφόρους σε όλη την Ελλάδα.  Εμείς προειδοποιούμε ότι είτε σταματάνε άμεσα αυτό που γίνεται σε βάρος του Έλληνα κτηνοτρόφου και της ποιότητας του ΠΟΠ προϊόντος της πατρίδας μας, είτε αλλιώς θα μας βρουν παντού απέναντι. Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο και δεν συμβιβαζόμαστε με τέτοια πράγματα».
Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν διαπιστώνονται εισαγωγές γάλακτος από γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου, τονίζοντας ότι όλες με «ναυαρχίδα» τη «ΔΩΔΩΝΗ» σέβονται τον «ιδρώτα των κτηνοτρόφων».

Στο Καλπάκι η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας εφήβων/νεανίδων Τζούντο


Κατάλληλη από πολλές απόψεις εμφανίζεται να είναι η περιοχή του Πωγωνίου για την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Τζούντο Εφήβων/Νεανίδων που πραγματοποιεί το προπονητικό της camp στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, ενόψει του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων/Νεανίδων που θα διεξαχθεί στο Σαράγεβο από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2018.
Το camp προετοιμάζει 22 αθλητές που βρίσκονται στο Δήμο Πωγωνίου από τις 16 Ιουνίου και διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας Κουκλιών ενώ θα αναχωρήσουν απευθείας για την πόλη που διοργανώνει φέτος το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Ο Δήμος Πωγωνίου διατηρεί στενούς δεσμούς με το άθλημα του judoδεδομένου ότι στο Καλπάκι πραγματοποιήθηκαν, με πολύ μεγάλη επιτυχία, πανελλήνια τουρνουά τζούντο και αγώνες. 
«Είναι μεγάλη μας τιμή η φιλοξενία της Εθνικής Ομάδας Τζούντο Εφήβων/Νεανίδων. Το Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου εγκαινιάστηκε το 2005 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει αθλητικά τουρνουά, εργασιακά πρωταθλήματα και αγώνες. Είναι ένας χώρος που ενδείκνυται για σημαντικές διοργανώσεις και για προπονητικά camp. Πρόκειται για ένα αθλητικό στολίδι που είναι στη διάθεση τόσο των δημοτών μας όσο και όλων των συλλόγων και φορέων. Ο Δήμος Πωγωνίου στηρίζει τον υγιή αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια διάδοσης του αθλητικού ιδεώδους. Ελπίζουμε η φιλοξενία μας να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη σωστή προετοιμασία των αθλητών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Εθνική μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.
Στην καταλληλότητα της περιοχής για την καλή προετοιμασία των αθλητών αναφέρθηκε ο φροντιστής της Εθνικής Ομάδας κ. Ντούρου Γκόγκουα ευχαριστώντας παράλληλα το Δήμο για την άψογη φιλοξενία. 
«Το Πωγώνι είναι ένας όμορφος τόπος και συγχρόνως είναι ενδεδειγμένος από άποψη κλιματολογικών συνθηκών για την άρτια προετοιμασία των αθλητών. Το judo γνωρίζει άνθιση στην περιοχή και υπάρχουν πολλά παιδιά από το Δήμο που στελεχώνουν την εθνική μας ομάδα. Ευχαριστούμε πολύ το Δήμαρχο κ. Κων/νο Καψάλη και το Δήμο Πωγωνίου για την καλή συνεργασία και φιλοξενία» τόνισε επισημαίνοντας ότι η Εθνική Ομάδα θα κάνει και στο μέλλον την προετοιμασία της στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.
Τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του Δήμου τόσο στο προπονητικό camp όσο και στο άθλημα του judo γενικότερα εξέφρασε και ο προπονητής του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κ. Οδυσσέας Νάστης υπογραμμίζοντας: 
«Ο Δήμος Πωγωνίου έχει σταθεί στο πλευρό μας σε ό,τι έχουμε χρειαστεί και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά. Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση του προπονητικού camp στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου και η φιλοξενία ακόμη μεγαλύτερων διοργανώσεων».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, σχεδιάζει την κατασκευή μιας ακόμη αίθουσας, στην Τ.Κ. Παρακαλάμου, η οποία θα χρησιμοποιείται τόσο από τις σχολικές δομές όσο και από τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής για τις προπονητικές τους ανάγκες.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Κρίση της κτηνοτροφικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με συνεχή παρατήρηση επαφές και ενεργό ανησυχία για την ανάπτυξη στην Ήπειρο, με το παρόν Δελτίο Τύπου- Ανακοίνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οριστική και αμετάκλητη κατάρρευση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
Κρούει τον κώδωνα της ανάγκης για κατάλληλη σύγχρονη καινοτόμο διάσωση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, ενός οικονομικού κοινωνικού πυλώνα της περιφέρειας και της πατρίδας. Δηλώνει την επιτακτική ανάγκη, για τη λήψη δραστικών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας 
Συγκεκριμένα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με ένταση τονίζει:
Προς την πολιτεία, το αρμόδιο Υπουργείο, στους γενικά αρμοδίους των εμπλεκόμενων Οργανισμών, στους υπευθύνους ειδικότερα στον τομέα της κτηνοτροφίας της Ηπείρου, μιας ζώσας κτηνοτροφικής παράδοσης, να επέμβουν άμεσα με ολοκληρωμένη πρόταση/σεις - πρόγραμμα υλοποίησης, με λήψη μέτρων άμεσης αποδοτικότητας για την επίλυση προβλημάτων & διάσωση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. 
Η ΠΣΕ με ορισμένη επιτροπή ανάπτυξης από το ΔΣ, με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής με πανεπιστημιακούς φορείς, συλλογικά όργανα κτηνοτροφών, με επιστημονικές διυλισμένες καταθέσεις προτάσεων, με πολλές διαβουλεύσεις εξειδικευμένων παραγόντων & φορέων, με επαφή με κτηνοτρόφους, με συνδέσμους, με συνεταιρισμούς, με δημιουργία και παρακολούθηση σχετικών ημερίδων άλλα και συζητήσεις με μικρούς και μεμονωμένους παραγωγούς, θεωρεί την κρίση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο αξιακο σημείο διεκδικητικής και καταγγελμένης αναφοράς, ιδιαίτερης μεγάλης και αναγκαίας σημασίας για άμεση πρωτοβουλία, προκειμένου διασωθεί και αναπτυχτεί.
Με το παρόν Δελτίο Τύπου -Ανακοίνωση σηματοδοτεί και δηλώνει αρωγός σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, Ιούνιος 2018, και προτίθεται να συντονίσει -παρουσιάσει την πρωτεύουσα σημασία ουσιαστικών εκσυγχρονισμένων και καινοτόμων ενεργειών για την διάσωση και περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο. 
Να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια Ηπείρου η κτηνοτροφία έχει μια ισχυρή πρωτιά, συμμετέχει σε ποσοστό 65% στην συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενή τομέα, ενώ το πανελλαδικό ποσοστό αγγίζει το 39%. Ενώ η αναλογία κτηνοτροφικής –γεωργικής παραγωγής ευθυγραμμίζεται με Ε.Ε και χώρες του Βορρά. Δηλαδή στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίθετα με την Ήπειρο η γεωργική κατεύθυνση είναι μεγαλύτερη της κτηνοτροφικής..
Η παρατήρηση αυτή καθιστά ή καθιστούσε την Ήπειρο «εξαγωγέα» εντός και έκτος Ελλάδος και της προσδίδει ένα θετικό ισοζύγιο εξαγωγών εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Άρα αυταπόδεικτα το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό περιβάλλον, αξίζει την προστασία της επενδυτικής αναπτυξιακής πολιτικής αντί της ανεξέλεγκτης μοιραίας διολίσθησης
Για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος η προσέγγιση του θέματος εξετάζεται με ρεαλισμό, σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΣΕ, μακριά από στείρες διαμαρτυρίες και μικροπολιτικές λογικές αγκυλώσεων, με κρυφές σκοπιμότητες.
Η μετά ‘’ΔΩΔΩΝΗ’΄ εποχή είναι γεγονός για την Ηπειρωτική κτηνοτροφία και η προσέγγιση πρέπει να είναι αντίστοιχη, δηλαδή με στρατηγικές ανάπτυξης ολοκληρωμένων και όχι προσωρινών παρεμβάσεων στο σύνολο του αγροτικού χώρου.
Τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο είναι πολύ ισχυρά, αφού δίχως κτηνοτροφία στην Ήπειρο η ύπαιθρος θα αποδομηθεί κοινωνικά και πληθυσμιακά.
Ενώ παράλληλα η Ήπειρος θα καλείται να παλέψει την τάση της ερήμωσης, της ανεργίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η προσωρινή λύση της επιδότησης αποδείχτηκε ανεπαρκής, αφού δεν συνιστά στην ευημερία, άλλα μοναχά στην σύντομη επιβίωση των κτηνοτροφών αγροτών.
Ακόμα είναι αναντίρρητο γεγονός ότι το εμπόριο κτηνοτροφικού προϊόντος είναι πλέον ανταγωνιστικό. Η ηπειρώτικη κτηνοτροφία βιώνει την κλιμάκωση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ανταγωνισμού άδικου με ασάφειες στο νομικό πλαίσιο, ανεπαρκείς ελέγχους στο φτηνό εισαγόμενο προϊόν και εγχώρια παρατεταμένη κρίση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυριαρχήσει προβάλλοντας την υψηλή ποιότητα. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο δραστικής υποτίμησης του ζωικού κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα είναι η τοπική εξάλειψη και φτηνή εξαγορά του, από τους ξένους κτηνοτρόφους.
Για την ΠΣΕ μια προτεινόμενη κατεύθυνση με ένα νέο κτηνοτροφικό εξαγωγικό προσανατολισμό, με στοχευόμενες επενδύσεις για την Ήπειρο, με συνδυασμό παραγωγικών και ποιοτικών παραμέτρων και με επίσης συνεταιριστική δομή θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον των κτηνοτρόφων.
Άλλωστε στην Ήπειρο των σχεδόν 21 τυροκομικών μονάδων, έχει αποδειχτεί ότι η κτηνοτροφία είναι περισσότερο προσοδοφόρα από την γεωργία, καθώς τα κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες μεταποίησης, έχουν υψηλότερη αξία ανά μονάδα βάρους και το περιβάλλον που παράγονται έχει ξεχωριστή πολύ υψηλής αξίας βιοποικιλότητα.
Βιολογική κτηνοτροφία!! 
Ακόμα η ΠΣΕ οφείλει σε αυτό το σημείο, να υπογραμμίσει την προσπάθεια ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας. Είναι μια παράμετρος η «Βιολογική Ήπειρος», που θα μπορούσε να πάρει ένα ίσως καλό ποσοστό επί του συνόλου της παραγωγής. Όμως, ας σημειωθεί, ότι η όποια παράγωγη πρέπει να ακολουθεί τις τάσεις των πελατών/καταναλωτών και χρειάζεται νέες υποδομες και αντίστοιχες εφαρμογές συστημάτων παραγωγής ISO, εφαρμογές διασφάλισης ποιότητας HACCP κτλ.
Δηλαδή μια νέα κατεύθυνση που μάλλον «κάηκε» εξαιτίας της χαμηλής ενίσχυσης για την Ήπειρο.
Η ΠΣΕ καταγγέλλει την «ανεμική» ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας για την Ήπειρο.
Μια ενίσχυση με λιγοστή χρονική περίοδο υποβολής αίτησης!
Στα 15.000.000 ευρώ φτάνει η χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη βιολογική κτηνοτροφία από τα 200.000.000 συνολικά, που θα κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Διανομή μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος στους δικαιούχους ΤΕΒΑ


Διανομή μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25, Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού  Προγράμματος «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ» του ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (Τ.Ε.Β.Α.) 2014-2020.
Η διανομή θα γίνει στα εξής σημεία:
Δήμος Β. Τζουμέρκων 27/06/18  Πράμαντα στις 12:30, Καλέντζι στις 11:30
Δήμος Δωδώνης 27/06/18 Αγία Κυριακή στις 7:30, Δερβίζιανα στις 8:30
Δήμος Ζαγορίου 27/06/18 Μηλιωτάδες στις 10:00
Δήμος Ζίτσας 26/06/18 Ελεούσα στις 8:00
Δήμος Κόνιτσας 26/06/18 Κόνιτσα στις 13:30
Δήμος Μετσόβου 27/06/18 Μέτσοβο στις 11:00
Δήμος Πωγωνίου 26/06/18 Καλπάκι στις 12:00, Δελβινάκι στις 12:00
Δήμος Ιωαννιτών Ανατολή 26/06/18 στις 9:00, Ερυθρός Σταυρός 25/06/18 στις 9:30, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας 25/06/18 στις 9:30, Ι.Ν. Περιβλέπτου 25/06/18 στις 8:00, Κατσικά 26/06/18 στις 8:00, ΚΕΠΑΒΙ 26/06/18 στις 11:00, Πεδινή 26/06/18 στις 8:30, Πέραμα 25/06/18 στις 8:00.

Δήλωση του Γιάννη Καραγιάννη για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας


Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση την απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αιγοπροβατοτρόφων, γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων) για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Η χθεσινή συμφωνία για την κατάθεση ενός κοινού φακέλου, προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση και η αναγνώριση της Διεπαγγελματικής, στην οποία κατέληξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος (ΣΕΒΓΑΠ, ΣΕΚ, ΠΕΚ, Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ., Τυροκόμοι Θεσσαλίας και Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) είναι μια ιστορική μέρα για το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και του εθνικού μας προϊόντος.

''Με την Ηπειρώτικη λαλιά''. Το βιβλίο του Χρήστου Τούμπουρου, παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018


''Με την Ηπειρώτικη λαλιά''. Το βιβλίο του Χρήστου Τούμπουρου, παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018.

Γη φτενή, χώμα λίγο.
Περισσεύουν τα τσόκαλα.
Και οι κοφτερίδες σκίζουν τα αγριοπόδαρα.
Φτενά χωράφια κρατημένα σε πεζούλια
κι άπιαστες γίδες που κρεμιούνται σε γκρεμνούς,
ετούτ’ είν’ η πατρίδα μας μα η πούλια
δε λάμπει πιο καθάρια σ’ άλλους ουρανούς.
Γιώργος Κοτζιούλας

Να! ξεμυτίζει το κεχρί, ροδίζει το σταφύλι,
κορφοπρασίνισε η συκιά, κατάπεσε ο θρακιάς,
το στάχυ γέρνει προς τη γη, προς το φιλί τ’ αχείλι,
προς τ’ ουρανού τα ολάνοιχτα,καπνέ,φιδογλιστράς.
Κωστής Παλαμάς

Η Ήπειρος, η Άπειρος Χώρα με τη μακρά ιστορία και τους θρύλους, με το άγριο τοπίο, τα ψηλά κυκλωτικά βουνά, τα ποτάμια και τις χαράδρες της, η Ήπειρος της μουσικής πεντατονίας, των ανώνυμων λαϊκών μουσικών και των θεόπνευστων κλαρίνων του Πωγωνίου, η Ήπειρος των ηρώων, των δασκάλων και των Γραμμάτων, των κτιστάδων, των ασημοσκαλιστών και των αγιογράφων, η Ήπειρος των μεγάλων ευεργετών, ψυχωμένη και μεγαλειώδης, φτωχή και πλούσια μαζί, είναι η πατρίδα και πολλών σύγχρονων Ελλήνων που εξακολουθούν να καταγράφουν ιστορία σε ότι και με ότι καταπιάνονται.
Και του Χρήστου Τούμπουρου, του Αγναντίτη, αυτού του μάχιμου υπηρέτη της παράδοσης και του πολιτισμού, αυτού που αντιπαλεύει, το κάθε ξενόφωρτο, το κάθε φθηνό.
Λαϊκός συγγραφέας, ''ποιητής'' λόγου της παράδοσης , μας διδάσκει, γιατί είναι βίωμα του και τρόπος ζωής, ότι ηπειρώτικη ψυχή είναι αυτό που κατεβαίνει κατευθείαν απ’τα Τζουμέρκα… Που κλαίει και συγκλονίζεται μ’ένα ηπειρώτικο σκοπό. Που επιμένει να βαστιέται λεύτερη κι απροσκύνητη στα κελεύσματα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών επιρροών. σαν τον Άραχθο που κατεβαίνει, μουγκρίζοντας και παρασέρνοντας στο διάβα του όσα η μάνα- Φύση τον προστάζει.
Τον Χρήστο Τούμπουρο, με την καθάρια γραφή του, έγραψε και τι δεν έγραψε, πάνω από 1000 άρθα, γιά ότι ηπειρώτικο και παραδοσιακό τον ενδιαφέρει, τον παρακολουθώ χρόνια και αισθάνομαι περήφανος που με καταττάσει στους φίλους του. Τα κείμενα του, όσα τουλάχιστον έχω διαβάσει εγώ, είναι κομψοτεχνήματα λόγου και διδαχή σε αυτούς που ασχολούνται με την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό.

Θηροφύλακες εντόπισαν και κατέσχεσαν σιδερένιο κλουβί που λειτουργούσε ως παγίδα στη θέση «Κανελλόπουλο» στην ΤΚ Κλειδί του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη


Έπειτα από διακριτική και συντονισμένη παρακολούθηση και αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας εντόπισαν και κατέσχεσαν ένα σιδερένιο κλουβί, που λειτουργούσε ως παγίδα για τον εγκλωβισμό τριχωτών θηραμάτων, κυρίως αγριόχοιρων.
Το περιστατικό σημειώθηκε στη θέση «Κανελλόπουλο» στην ΤΚ Κλειδί του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη στην Άρτα, όταν οι θηροφύλακες σταμάτησαν για έλεγχο τον οδηγό ενός οχήματος, που λίγη ώρα νωρίτερα βρέθηκε σε χωράφι ιδιοκτησίας του, όπου είχε τοποθετήσει την παγίδα, την οποία επισκεπτόταν συχνά, ρίχνοντας τροφή για να προσελκύσει θηράματα. 
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ κατασχέθηκε ποσότητα ζωοτροφής και κιάλια, τα οποία χρησιμοποιούσε για την κατόπτευση του χώρου.
Σε ένα δεύτερο περιστατικό, στη θέση «Στρογγούλα» της ΤΚ Ράμιας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες σταμάτησαν για έλεγχο ένα Ι.Χ, εντός του οποίου βρήκαν ένα κυνηγετικό όπλο και 25 φυσίγγια.
Το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν, ενώ σε βάρος του κατόχου τους, σχηματίστηκε δικογραφία.

Κατάθλιψη: 10 τρόποι να την καταπολεμήσετε


Η κατάθλιψη είναι μια δύσκολη διαταραχή, η οποία στερεί από τους ασθενείς κάθε ικμάδα ενεργητικότητας και αισιοδοξίας. Mπορεί να διαπιστώσουν ότι τους είναι αδύνατο να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι ή να ντυθούν για να πάνε στη δουλειά. Μπορεί να μην θέλουν να βλέπουν άλλα άτομα και να αισθάνονται ότι βαριούνται τα πάντα. Ή ακόμα μπορεί να νιώθουν μοναξιά και απελπισία.
«Όλοι έχουμε περιστασιακά κακή ψυχική διάθεση και εκδηλώνουμε τέτοιου είδους συμπτώματα, αλλά όταν αυτά είναι καθημερινά και επιμένουν επί περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ειδικού», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Δυστυχώς, τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι μόνον οι μισοί απ’ όσους εκδηλώνουν κατάθλιψη λαμβάνουν νωρίς θεραπεία. Οι υπόλοιποι περιμένουν πολύ καιρό πριν απευθυνθούν σε έναν ειδικό».
Ακόμα, όμως, κι όταν οι ασθενείς απευθύνονται στους ειδικούς, δεν λαμβάνουν πάντοτε την συνδυασμένη θεραπεία φαρμάκων-συμβουλευτικής που συνήθως χρειάζονται - συχνά επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος της.
Ανεξάρτητα, όμως, από τη θεραπεία που κάνει ο ασθενής, πρέπει ταυτοχρόνως να προσπαθεί να υπερνικήσει τα καταθλιπτικά συμπτώματά του, να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση και να συνεχίσει να είναι λειτουργικός. Ο Δρ. Δέγλερης έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:
1. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι σύντομα θα νιώθετε καλύτερα. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά μέσο όρο διαρκούν έξι έως οκτώ μήνες, όταν ο ασθενής δεν λάβει θεραπεία, και λιγότερο όταν κάνει. Να λέτε λοιπόν συνεχώς στον εαυτό σας ότι η κατάστασή σας δεν είναι μόνιμη και ότι σύντομα θα περάσει και θα νιώσετε καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο θα καταπραΰνετε τους φόβους και την απελπισία σας.