Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Παράταση της προκήρυξης «Βοήθεια στο Σπίτι» 4Κ2020 για τις 1.177 προσλήψεις ΥΕ μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιουλίου


Παράταση για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ2020. Σύμφωνα με ανακοίνωση παρατείνεται η προθεσμία για τις 1.177 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (θέσεις ΥΕ).
Η ανακοίνωσή του το ΑΣΕΠ:
Ανακοινώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στην Προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 15/18-5-2020 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας (για την εξυπηρέτηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”), παρατείνεται μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2020.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών στην περιοχή της Μουργκάνας Φιλιατών Θεσπρωτίας


Συνελήφθησαν, σήμερα (02.07.2020) το πρωί στην περιοχή της Μουργκάνας Φιλιατών Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο αλλοδαποί (άνδρας – γυναίκα), για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς στην παραπάνω περιοχή, διότι κατελήφθησαν να έχουν συλλέξει παράνομα ποσότητα αρωματικών φυτών, βάρους -30- κιλών και -900- γραμμαρίων, την οποία είχαν φορτώσει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Η παραπάνω ποσότητα αρωματικών φυτών κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας.
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Ορίζοντες Ηπείρου: Απών ο κος Καχριμάνης και από το φλέγον ζήτημα των συνόρων της Κακαβιάς


Μετά και τη σημερινή συνέντευξη – έκκληση των αστυνομικών και των τελωνειακών των Ιωαννίνων και της Ηπείρου αντίστοιχα που αποδεικνύει πως τα ελληνοαλβανικά σύνορα στη μεθοριογραμμή της Ηπείρου είναι… ορθάνοιχτα, είναι πρόδηλο ότι απαιτείται επιτέλους δράση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, προκειμένου να πιεστεί η πολιτεία να εκτελέσει το καθήκον της απέναντι στο λαό της Ηπείρου αλλά και εν γένει προς τη δημόσια υγεία του πληθυσμού της χώρας μας.
Δε μπορεί να συνεχίζει η Περιφερειακή Αρχή να προσποιείται πως έχουμε «κλειστά» σύνορα σε Κακαβιά, Μαυρομάτι και Μέρτζανη και την ίδια ώρα να περνούν προς τις δύο κατευθύνσεις των συνόρων, περί τις 2.000 με 2.500 άνθρωποι καθημερινά, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν απολύτως υγειονομικό έλεγχο, όπως συμβαίνει σε άλλα τελωνεία της χώρας με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
Δε μπορεί ο Περιφερειάρχης να εκφράζει… τον προβληματισμό του στον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, χωρίς να απαιτεί άμεσα λύση για την υγειονομική «τρύπα» στα σύνορά μας και να αρκείται στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσουν να είναι κλειστά τα τελωνεία μας, στους Αλβανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες, την ώρα που οι ομογενείς αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών της γείτονος μπαινοβγαίνουν χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο.
Αν ως τώρα βάλαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου βαθμό κάτω από τη βάση για τη διαχείριση της πανδημίας, σε μια ενδεχόμενη έξαρση του ιού με αφετηρία «εισαγόμενα» κρούσματα, θα της καταλογίσουμε εγκληματική αμέλεια και τότε, δεν θα μείνουμε μόνο στην πολιτική κριτική…

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 28 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 28 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3458, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών.
4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνολικά 192 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει την ζωή τους στη χώρα.
61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.  
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή με ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη χθες (01-07-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφάλειας Φλώρινας και Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ημεδαπή, διωκόμενη με ένταλμα σύλληψης.
Ειδικότερα, η ημεδαπή συνελήφθη, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών των παραπάνω υπηρεσιών, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 3ου Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών για απόπειρα ληστείας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί αρμοδίως.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 42,2 εκατομμύρια ευρώ για αιτήσεις του 2019


Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ολοκληρώνοντας  τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2019 πίστωσε με το ποσό των 42,2 εκατ. ευρώ τους δικαιούχους αγρότες.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε 42.195.800 ευρώ για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) για τις αιτήσεις του 2019.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, από το συνολικό ποσό που πιστώνεται, η πληρωμή των καθεστώτων που αναφέρονται ακολούθως, πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ήτοι:
484.935 ευρώ σε 45.860 δικαιούχους ενίσχυσης για τη διεπαγγελματική βάμβακος
1.106.451 ευρώ σε 1.277 δικαιούχους ενίσχυσης για τη καλλιέργεια μαστίχας Χίου
1.038.808 ευρώ σε 355 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
245.204 ευρώ σε 803 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή αίγειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
2.364.372 ευρώ σε 2.541 δικαιούχους ενίσχυσης για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού στα ΜΝΑ
Το πόσο των 36.956.030 ευρώ αφορά σε συμπληρωματικές πληρωμές για τα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων και ενισχύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ΜΝΑ, που δεν αναφέρονται παραπάνω.

Σχεδιασμός δράσεων της Επιστημονικής-συντονιστικής επιτροπής για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1/7/2020
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2020- 2021

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 στα γραφεία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. έλαβε χώρα συνεδρίαση της Επιστημονικής- Συντονιστικής Επιτροπής του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. όσο και των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας, καθώς και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Μετά τη συγκρότηση της επιτροπής σε σώμα και την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου έγινε ο απολογισμός των δράσεων για το Γεωπάρκο κατά το 2019, και ακολούθησε ο προγραμματισμός των δράσεων της προγραμματικής σύμβασης για την περίοδο 2020-2021, καθώς και άλλων προγραμμάτων (Interreg, CLLD LEADER, ERASMUS+), ενώ συζητήθηκε διεξοδικά η έμπρακτη συμμετοχή των δύο Δήμων του Γεωπάρκου στις μελλοντικές δράσεις.
Το σχέδιο δράσης του Γεωπάρκου για την περίοδο 2020-21 περιλαμβάνει ποικίλες ενέργειες σε διακριτές θεματικές ενότητες, όπως: (α) εκπαίδευση, (β) ανάδειξη, (γ) προβολή, (δ) ενημέρωση, (ε) γεω- διατήρηση, (στ) δικτύωση, καθώς και (ζ) ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και τους κανόνες που διέπουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.
Η καταγραφή νέων γεωτόπων και γεωδιαδρομών, η ανάπτυξη περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού πακέτου ειδικά διαμορφωμένου για τις ανάγκες της γεω-εκπαίδευσης, η δημιουργία της πρώτης γενιάς γεω-ξεναγών καθώς και φίλων-εθελοντών του Γεωπάρκου και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, η ανανέωση των ερμηνευτικών θεματικών διαδρομών, η ανάπτυξη εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα για την ξενάγηση των επισκεπτών στο Γεωπάρκο και η εγκατάσταση συστήματος καταμέτρησης επισκεπτών σε καθορισμένες θέσεις αυξημένης επισκεψιμότητας είναι μερικά από τα πεδία που ήδη υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον έχει ήδη καθοριστεί ή προωθείται η συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Φυσικό Πάρκο Sauerland Rothaargebirge στην Γερμανία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πράγας, το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού και τα υπόλοιπα γεωπάρκα της Ελλάδας. Στήριγμα στις βασικές δράσεις του Γεωπάρκου παρέχει η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της προγραμματικής σύμβασης (2019-2023), ενώ παράλληλα αξιοποιούνται προς όφελος του Γεωπάρκου προγράμματα, όπως το Interreg, το CLLD LEADER και το ERASMUS+.
Συμπληρωματικά των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας με την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με την προβολή του Γεωπάρκου και την λειτουργία δομών ενημέρωσης στους δύο Δήμους.
Όλες οι ανωτέρω εγκριθείσες δράσεις στοχεύουν στην ολιστική λειτουργία του Γεωπάρκου, στην προβολή μιας ήδη αναγνωρισμένης και ενταγμένης πλέον στους καταλόγους της UNESCO περιοχής, στην ανάδειξη και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στο γίγνεσθαι του Γεωπάρκου και γενικότερα στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και αποτελεσματικών εργαλείων, καθώς και στην ευρύτερη αναγνώρισή του, όχι μόνον σε παγκόσμιο (UNESCO) αλλά και σε επίπεδο χώρας
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., που αποτελεί την αναγνωρισμένη διαχειριστική αρχή του Γεωπάρκου από την UNESCO, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου και Κόνιτσας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Δεκατρείς οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ήπειρο


Το τριήμερο από 26 έως 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν αλκοτέστ σε (12.774) οδηγούς και βεβαιώθηκαν (482) παραβάσεις
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.
Το τριήμερο από Παρασκευή 26 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (12.774) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (482) παραβάσεις, ως ακολούθως:
70 στην Κεντρική Μακεδονία,
69 στην Αττική,
67 στην Κρήτη,
66 στην Πελοπόννησο,
44 στη Θεσσαλονίκη,
32 στο Νότιο Αιγαίο,
28 στη Δυτική Ελλάδα,
28 στα Ιόνια Νησιά,
22 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
16 στη Στερεά Ελλάδα,
14 στη Θεσσαλία,
13 στην Ήπειρο,
  8 στο Βόρειο Αιγαίο και
  5 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (3,77%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Επιπλέον, από τους (482) συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν (74) άτομα.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή των παραβατών ανά φύλο και ηλικία, υπάρχουν στον συνημμένο πίνακα.
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Παρατείνεται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους δικαιούχους γονείς


Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνονται διευκρινίσεις α) για την υπό προϋποθέσεις παράταση της άδειας ειδικού σκοπού για τους δικαιούχους γονείς παιδιών εγγεγραμμένων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τον Ιούλιο 2020, καθώς και β) για τη λήξη αυτής για γονείς παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η άδεια ειδικού σκοπού συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
Ως εκ τούτου, η λήξη της άδειας αυτής προσδιορίζεται από τη λήξη λειτουργίας των μονάδων αυτών για το σχολικό έτος 2019-2020.
Επίσης, η λειτουργία των γυμνασίων έχει ήδη σταματήσει από τις 12/6/2020, ενώ των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων από τις 26/6/2020.

Πρωτοποριακές e-TEP ρομποτικές επεμβάσεις κήλης με το σύστημα da Vinci μόνο στο Metropolitan Hospital


Η πρώτη e-TEP ρομποτική επέμβαση κήλης έγινε στο Metropolitan Hospital στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Έκτοτε οι επεμβάσεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν στο Θεραπευτήριο, με σταθερή επιτυχία. Αποτέλεσμα; Ενώ παλιότερα οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κήλης αφορούσαν κυρίως τις υποτροπές και την αντιμετώπισή τους, τώρα οι συζητήσεις αφορούν τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης κήλης και την όσο το δυνατόν ευρύτερη εφαρμογή της σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλους τους ασθενείς, όπως μας ενημερώνει ο Δρ. Διαμαντής Ε. Θωμάς, M.D. Ph.D.  F.A.C.S., ειδικός στη Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Εξωπεριτοναϊκή ρομποτική αποκατάσταση κήλης
Τα τελευταία 10 χρόνια, η ρομποτική επέμβαση αποκατάστασης κηλών κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Με τη χρήση ρομπότ η αποκατάσταση της κήλης γίνεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα για τον πάσχοντα που, έτσι, έχει όλα τα πλεονεκτήματα της ατραυματικής ενδοσκοπικής χειρουργικής και εμφανίζει μηδαμινά ποσοστά υποτροπής (1%).
Καθώς όλη η επέμβαση γίνεται εξωπεριτοναϊκά ( e-TEP) χωρίς τομές ανατομικών δομών και χρήση πλέγματος μεγαλύτερου σε μέγεθος από ό,τι σε άλλες επεμβάσεις, η τοποθέτηση γίνεται χωρίς επαφή με τα σπλάχνα, επομένως χωρίς συμφύσεις, με ένα χειρουργείο εντελώς αναίμακτο και ανώδυνο. Το δε αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθώς γίνονται μόνο τρεις τομές του ενός εκατοστού, στις οποίες, μάλιστα, γίνεται πλαστική συρραφή.
Η κλασική μέθοδος