Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ιερά Μονή Σωσίνου: Αγρυπνία την Τετάρτη 16 Μαΐου, παραμονή της Αναλήψεως


Την Πέμπτη η Εκκλησία εορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου.
Την Τετάρτη 16 Μαΐου, θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Σωσίνου αγρυπνία, η οποία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και τα τελειώσει περίπου ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα.

Θανάσης Μποζιάρης: (Στο υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου του Υπ. Εσωτερικών με την ονομασία «Κλεισθένης Ι», άρθρο 10, κατέθεσα την παρακάτω πρόταση-σχόλιό μου)


Υπηρέτησα την Τ.Α. Α΄ Βαθμού ως Δήμαρχος για 3 συνεχόμενες 4/ετίες (1999-2010). Έκτοτε δεν ξαναασχολήθηκα. Από τη θητεία μου εκείνη απεκόμισα εμπειρίες. 
Με βάση αυτές συμφωνώ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής αλλά προτείνω ΚΑΙ ορισμό θητειών για Δημάρχους και Περιφερειάρχες ως εξής:
Έως δύο (2) οι θητείες τους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης τώρα του προσωπικού στην Τ.Α. με ανώτατο όριο τις 2 θητείες:
• η καθεστωτική άσκηση εξουσίας που αλαζονικά ακολουθούν –στην πλειονότητά τους- οι μακροχρόνια αιρετοί (σ.σ.: οι «επαγγελματίες» αυτοδιοικητικοί),
• η χρήση των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους γίνεται με τρόπο που κάνει αδύνατο τον θεμιτό ανταγωνισμό και απαγορευτική τη βούληση νέων ανθρώπων να διεκδικήσουν την εκλογή τους,
• η πρακτική με την οποία ασκούν την εξουσία γίνεται μόνον για την επανεκλογή τους και το προσωπικό όφελος και όχι για τη δίκαιη και αδιακρίτως ισόρροπη ανάπτυξη,
• η διαφθορά φοβίζει πολλούς να εγκαταλείψουν την εξουσία και να εγκαταλειφθούν στα επιγενόμενά της,
• ο χρόνος των 2 θητειών είναι υπεραρκετός για να υλοποιήσει κάποιος το πρόγραμμά του και να δείξει τις αρχές του. Πέραν αυτών ουδέν άλλο δύναται να προσφέρει ει μη μόνον να εγκλωβίζεται στον μικρόκοσμό του με φυσικό επακόλουθο να ωφελείται μεν ο αιρετός και οι συν αυτώ αλλά να ζημιώνονται οι δημότες συνολικά και η περιοχή τους.
• Με όριο τις 2 θητείες θα γίνεται η αναγκαία ανανέωση όχι μόνον των προσώπων αλλά κυρίως των πρακτικών και των νοοτροπιών που ευθύνονται για πολλά από τα κακώς κείμενα…
Αυτό που εν πολλοίς συμβαίνει πλέον στην Τ.Α. δεν είναι προοδευτικό αλλά βαθιά συντηρητικό, δεν είναι σύγχρονο αλλά αναχρονιστικό, δεν είναι δημοκρατικό αλλά ακραία καθεστωτικό και εξελίχθηκε σε γενεσιουργό αιτία πολύμορφων και ανεξέλεγκτων παθογενειών που χρήζουν άμεσης και γενναίας αντιμετώπισης.
Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις αλλά για αυτούς θα έλεγα ότι υπάρχουν και άλλα πεδία δόξης και …«Χαιρέτα καβαλάρης για να σε χαιρετούν όταν θα ξεπεζέψεις»…

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Συγκέντρωση-συζήτηση και εκλογή νέου ΔΣ της ομάδας, την Κυριακή 20 Μαΐου, ώρα 20:30, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ Παρακαλάμου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΚΔΑΠ Παρακαλάμου συγκέντρωση όσων επιθυμούν να συζητήσουν για το μέλλον της ομάδας του χωριού μας τον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά.

Με τιμή
το ΔΣ της ομάδας

Δελβινάκι Πωγωνίου: Ομιλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με θέμα: “Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020”, την Παρασκευή 18 Μαΐου, ώρα 7:00 μ.μ.


Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 18 Μαΐου  και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα ΔΕΑΠ Δελβινακίου, θα μιλήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με θέμα: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  2014-2020».

Δήμος Πωγωνίου: Βελτίωση-αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας οικισμών Κτισμάτων και Νεοχωρίου



ΒΕΛΤΙΩΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Ν.4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού, την επιλογή αναδόχου ανάθεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου: «Βελτίωση – Αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας οικισμών Κτισμάτων και Νεοχωρίου Δήμου Πωγωνίου (ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου)», συνολικού προϋπολογισμού 40.000,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).
Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 02/2018 από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 32.258,06 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (Δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση).
Ο συνοπτικός  διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 31 / 05 / 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ. στo κτίριο του Δημαρχείου Πωγωνίου στο Καλπάκι (Ταχ. Δ/νση, Τ.Κ. 44004, Καλπάκι) σύμφωνα με τον Νόμο 4412/2016 «Δημόσιες συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (Προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ».
Το κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 95 παρ.2α. του Ν.4412/2016.     
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών συμπεριλαμβανομένου του Τυποποιημένου Εντύπου Υπεύθυνης Δήλωσης (Τ.Ε.Υ.Δ.) καθώς και του Εντύπου Οικονομικής Προσφοράς από τα συνημμένα έγγραφα.
Όποιος επιθυμεί την υποβολή οικονομικής προσφοράς θα πρέπει να καταγράψει τα στοιχεία του στην παρακάτω διεύθυνση http://www.pogoni.gr/index.php/registration-documents  και στην συνέχεια να μεταφορτώσει το συνημμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από διαμέρισμα στην πόλη των Ιωαννίνων


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 26χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση κλοπής από διαμέρισμα στην πόλη των Ιωαννίνων και σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 26χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο 26χρονος το μεσημέρι της 27-05-2014, εισήλθε από ανασφάλιστο παράθυρο σε ισόγειο διαμέρισμα στην πόλη των Ιωαννίνων και αφαίρεσε χρυσαφικά.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακαίνιση-συντήρηση δημοτικών κτιρίων (ΦΑΣΗ Ι)


ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ (ΦΑΣΗ Ι)

Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Ν.4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού, την επιλογή αναδόχου ανάθεσης της σύμβασης για την κατασκευή του έργου: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ (ΦΑΣΗ Ι)», συνολικού προϋπολογισμού 74.400,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.).
Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 03/2018 από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 60.000,00 ΕΥΡΩ χωρίς Φ.Π.Α. (Δαπάνη Εργασιών, ΓΕ&ΟΕ, Απρόβλεπτα, Αναθεώρηση).
Ο συνοπτικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 30/05/2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στo κτίριο του Δημαρχείου Πωγωνίου στο Καλπάκι (Ταχ. Δ/νση, Τ.Κ. 44004, Καλπάκι) σύμφωνα με τον Νόμο 4412/2016 «Δημόσιες συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (Προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ». 
Το κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 95 παρ.2α. του Ν.4412/2016.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των συμβατικών τευχών συμπεριλαμβανομένου του Τυποποιημένου Εντύπου Υπεύθυνης Δήλωσης (Τ.Ε.Υ.Δ.) καθώς και του Εντύπου Οικονομικής Προσφοράς από τα συνημμένα έγγραφα.
Όποιος επιθυμεί την υποβολή οικονομικής προσφοράς θα πρέπει να καταγράψει τα στοιχεία του στην παρακάτω διεύθυνση http://www.pogoni.gr/index.php/registration-documents  και στην συνέχεια να μεταφορτώσει το συνημμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς.

Παράταση στις μεταβιβάσεις και στην ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε παράταση μέχρι τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις αιτήσεις μεταβίβασης της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2018.
Η παράταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, δίνεται λόγω του αυξημένου αριθμού των αιτήσεων μεταβίβασης «και έχοντας επίγνωση του ελάχιστου διαστήματος, το οποίο είχαν στη διάθεσή τους για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των αιτήσεων μεταβίβασης, τόσο οι γεωργοί, όσο και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων έτους 2018».
Αξίζει να σημειωθεί, πως η παράταση δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018, η οποία ορίζεται στις 15/06/2018, ενώ δεν επηρεάζει την ημερομηνία κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδείξει πως έχει στην κατοχή του τα δηλωθέντα αγροτεμάχια για το έτος 2018, ήτοι 31/05/2018.
Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2018, θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του έτους 2018.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση «η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (ως 30/06/2018) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης, παρατείνεται ως την Τρίτη 10/07/2018».

Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται στην κύηση και πως αντιμετωπίζονται


Η περίοδος της εγκυμοσύνης αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται ως η ωραιότερη στη ζωή της γυναίκας. Ωστόσο, η κύηση συνοδεύεται συχνά από παροδικές και ενοχλητικές παρενέργειες. Μια εξ αυτών είναι οι αιμορροΐδες. 
«Οι αιμορροΐδες είναι οιδηματώδεις φλέβες στη περιοχή του ορθού και συχνά κατά τη κύηση συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα ή την περιοχή του αιδοίου. Θα μπορούσαμε εν συντομία να αποδώσουμε το σχηματισμό των αιμορροΐδων και των κιρσών στη διεύρυνση των φλεβικών δικτύων στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος», εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπρωκτική Χειρουργική (www.dmousiolis.gr ).
Αν και η εμφάνιση των αιμορροΐδων έχει σχετιστεί με διάφορους παράγοντες, με κυριότερη τη δυσκοιλιότητα, στη περίπτωση της εγκυμοσύνης βασική αιτία θεωρείται η αύξηση του μεγέθους της μήτρας που με τη σειρά της ασκεί πίεση στη κάτω κοίλη φλέβα.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο αγγείο της πυέλου, όπου εκβάλλουν φλέβες από το ορθό, τα κάτω άκρα και το αιδοίο. Μετά την 25η εβδομάδα της κύησης η μήτρα είναι πια αρκετά μεγάλη ώστε να πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, αυτές να διευρύνονται και τελικά να εμφανίζονται αιμορροΐδες στο ορθό και κιρσοί στο αιδοίο και τα κάτω άκρα», σύμφωνα με τον Δρ. Μουσιώλη.