Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού.
Αναλυτικά η μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους (6-7 μποφόρ) και πτώση της θερμοκρασίας.
Επισημαίνεται ότι ενδέχεται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά να εκδηλωθούν τα προαναφερθέντα φαινόμενα πρόσκαιρα και την Κυριακή.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα (19/09//2016) θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και σταδιακά η Μακεδονία, η Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
Την Τρίτη (20/09/2016) θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος, η Θράκη, η ανατολική νησιωτική χώρα και πιθανώς πρόσκαιρα οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές
Από το απόγευμα προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Καθήκοντα και υποχρεώσεις των παγανιέρηδων

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ

Tο ομαδικό κυνήγι του αγριόχοιρου το οποίο βασίζεται σε μια μέθοδο στρατηγικής εμπεριέχει σε αυτήν, όπως λίγο-πολύ γνωρίζουμε την ιδιότητα του παγανιέρη. Αποτελεί τον δύσκολο ρόλο σε αυτό το κυνήγι και είναι ο παράγοντας που δέχεται το μεγαλύτερο «βάρος» της όλης διαδικασίας του κυνηγιού.
Τα καθήκοντα ενός παγανιέρη είναι πολλά και δύσκολα, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το οποιοδήποτε άτομο που αποφασίσει να ασχοληθεί με το κυνήγι του αγριόχοιρου. Μπορεί σήμερα το σύγχρονο κυνήγι να έχει διευκολύνει κατά πολύ τα πράγματα σε όλες του τις πτυχές, ο ρόλος όμως αυτός δεν παύει να απαιτεί άτομα προικισμένα με αρετές και ταλέντο. Κάτι, που είναι σαφώς αναγκαίο να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πριν ανατεθεί ο ρόλος αυτός σε έναν κυνηγό.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως κατατάσσονται σε δυο ειδών παγανιέρηδες με μικρές διαφορές μεταξύ των.
Σε «περιφερειακούς παγανιέρηδες» και σε «κεντρικούς».
Οι περιφερειακοί παγανιέρηδες:
Είναι τα άτομα τα οποία κατόπιν εντολής του Αρχηγού τοποθετούνται σε ορισμένα περιμετρικά σημεία του κυνηγότοπου σχετικά με το πλάνο που έχει στηθεί και σκοπό έχουν την αποτροπή περασμάτων των αγριόχοιρων από εκεί, φωνάζοντας και τουφεκώντας παροδικά με σκοπό να τα οδηγήσουν σε αντίθετη κατεύθυνση που καραδοκούν τα καρτέρια. Συνήθως αυτοί στην κυνηγετική διάλεκτο ονομάζονται ως «περιφερειακοί παγανιέρηδες» και πολλές φορές παραμένουν σχετικά σταθεροί σε έναν τομέα.
Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια που μετακινούνται κάποια μέτρα σε παράλληλη κατεύθυνση, ανάλογα με το πώς κινούνται οι ιχνηλάτες διώκοντας τα αγριογούρουνα.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνήθειες και την συμπεριφορά των αγριόχοιρων, καθώς και των σκυλιών της παρέας που κυνηγούν. Δηλαδή, το πότε οι ιχνηλάτες βρίσκονται στη φάση της ιχνηλασίας, πότε εντοπίζουν το γουρούνι, και πότε το καταδιώκουν. Όλα αυτά βέβαια με τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε σκύλος και που θα πρέπει εγκαίρως να αντιλαμβάνονται.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση «GULFOOD» στο Ντουμπάι

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην έκθεση «GULFOOD» που διοργανώνεται στο Ντουμπάι, το διάστημα 26/2-2/3/2017. 
Πρόκειται για μια σημαντική εμπορική έκθεση τροφίμων στη Μέση Ανατολή, που προσελκύει επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να επεκταθούν εμπορικά σε Μέση Ανατολή, Νότια Ασία και Αφρική.
Στην έκθεση προβάλλονται γενικά τρόφιμα, χυμοί, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά και έλαια.
Επίσης, για πρώτη φορά φέτος εκτός από τα national pavilions θα λειτουργήσουν θεματικές αίθουσες για τα ποτά - αναψυκτικά (drinks) (εκτός από αλκοολούχα), για τα γαλακτοκομικά (dairy) και για τα έλαια (oils).
Επειδή η καταληκτική ημερομηνία για δήλωση συμμετοχής είναι στις 10-10-2016, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να παραστούν, το αργότερο ως τις 6-10-2016 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr  
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87111 (κ. Σοφία Φούκη).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

2η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός η Αναγέννηση (Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 18-09-16/15:30), εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (ΠΑΣ Περιβλέπτου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 18-09-16/17:00) εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (ΑΕΔ Πωγωνάτος- Π.Α.Ο. Κρύας 18-09-16/17:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ 
ΩΡΑ: 15:30

Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ  
ΩΡΑ: 17:00

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ (13:00)
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (17:00)
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΣΤΑΘΗΣ
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:00)
ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:00)
Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - Π.Α.Ο.ΚΡΥΑΣ (17:00)
Π.Α.Σ.ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Ο.ΚΟΝΙΤΣΑΣ  (17:00)

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 π.μ. στο Δημαρχείο Καλπακίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα
διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 19η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα
Δευτέρα & ώρα 9.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της
ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2016 του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής
 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

''Καλώς να ορίσετε'': Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Συνεργασία των Περιφερειών Ηπείρου και Βεστφαλίας

Πρακτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, που εφαρμόζονται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αγροτικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Haus Dusse Βεστφαλίας, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Σε συνέχεια της εκδήλωσης, το μεσημέρι στην Περιφέρεια έγινε συνάντηση του Περιφερειάρχη  Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Έπαρχο της Περιφέρειας Sudwestfalen Thomas Gemke και τον Δημάρχου της πόλης Altena Andreas Hollstein, με τους οποίους υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας. Το μνημόνιο στοχεύει στην ανάπτυξη διμερών αμοιβαίων οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο Περιφερειών, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη συνεργασιών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο περιβάλλον καθώς και την προώθηση του τουριστικού, αγροτικού, κτηνοτροφικού προϊόντος.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες και για την Ήπειρο. "Στη Γερμανία- ανέφερε- έχουν τέλεια κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Εμείς δυστυχώς μάθαμε τους αγρότες μας μόνο στις επιδοτήσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι ή αλλάζουμε ή τελειώνουμε ως Κράτος". Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, υπογράμμισε ότι η διευκόλυνση των αγροτών από τις Υπηρεσίες, τους Δήμους κλπ, δεν πρέπει να  αντιμετωπίζεται ως "ρουσφέτι", αλλά ως υποχρέωση να βοηθηθούν όσοι παράγουν. "Επιδίωξή μας, είναι να παράγουμε επώνυμα και ποιοτικά τοπικά προϊόντα", τόνισε.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών από τα Δασαρχεία, τονίζοντας ότι επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη της τις αεροφωτογραφίες του 1940 και του 1960, ώστε να μη προκαλούνται προβλήματα, ακόμη και σε αναδασμούς που εκτελούνται νόμιμα. "Βρίσκουμε τείχη μπροστά μας. Σκεφτείτε τι αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την παρουσίαση του Γερμανικού Αγροτικού Ινστιτούτο έκανε ο επιστημονικός του συνεργάτης dr. Arme Dahlhoff.  Μεταξύ  άλλων παραβρέθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ι. Λώλος, ο Αναπληρωτής Πρύτανης κ. Τρ. Αλμπάνης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Αν. Τσίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ι. Κατέρης - Ν. Κάτσιος, Αντιδήμαρχοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, επιχειρηματίες και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση, είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας αντίστοιχης μονάδας που θα παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση στην πράξη, την οποία μπορούν να στηρίξουν η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, οι Δήμοι, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και φυσικά οι αγρότες. 
 
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

13ο Ηπειρώτικο σεργιάνι από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30, στο Δημοτικό Στάδιο Ιλίου

Η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος διοργανώνει το Ηπειρώτικο Σεργιάνι της.
Ένα σεργιάνι θεσμό τόσο για εμάς τους Ηπειρώτες όσο και για το Δήμο Ιλίου.
Σας καλούμε σε ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι με πολύ χορό και με γνήσια παραδοσιακά εδέσματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Σας περιμένουμε λοιπόν στο σεργιάνι μας το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Δημοτικό Στάδιο Ιλίου (είσοδος από Ελευσινίων Μυστηρίων) στη νότια πλευρά του πάρκου Αντώνης Τρίτσης (θέση parking).
Στο φετινό μας σεργιάνι θα γιορτάσουμε και τα 25 χρόνια λειτουργίας της Ένωσής μας. Θα μας διασκεδάσει η παραδοσιακή κομπανία του Νίκου Φιλιππίδη. Στο τραγούδι η Παγώνα Αθανασίου και ο Χρήστος Πότσης.
Ώρα έναρξης 20:30.
Είσοδος Ελεύθερη.
Χορός μέχρι πρωίας!