Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΔΔΗΕ: Τα ωράρια και οι περιοχές που θα ισχύει το νυκτερινό οικιακό τιμολόγιο

Τα ωράρια κατά τα οποία ισχύει το νυκτερινό οικιακό τιμολόγιο ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και τις περιοχές όπου εφαρμόζεται το μέτρο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ:
Οι ώρες ενάρξεως και λήξεως του νυκτερινού οικιακού τιμολογίου από 01.11.2017 έως 30.04.2018 έχουν ως εξής:
1. Για τους οικιακούς πελάτες που διαμένουν:
• σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Αττικής
• στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων: Αγρινίου, Αιγινίου, Αιγίου, Αιτωλικού, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αλμυρού Μαγνησίας, Αμαλιάδας, Αμυνταίου, Αμφίκλειας, Αμφιλοχίας, Άμφισσας, Αξιούπολης, Άργους, Άρτας, Άστρους, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Διστόμου, Δομοκού, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελίκης, Επιδαύρου, Ηγουμενίτσας, Ζακύνθου, Θήβας, Ιάσμου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καναλακίου, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κασσάνδρειας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κεφαλληνίας, Κιάτου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κρανιδίου, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά, Λαγκαδίων Αρκαδίας, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Νικήτης, Μεθάνων, Μετσόβου, Μολάων, Μουδανιών, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νάουσας, Νευροκοπίου, Ξάνθης, Ξυλόκαστρου, Πάτρας, Πλαταμώνος, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Προβατώνα, Πτολεμαΐδας, Πύλου, Πύργου, Οινοφύτων, Ορεστιάδας, Σερβίων, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Σοφάδων, Σκάλας, Σκύδρας, Σπάρτης, Σταγείρων, Στυλίδας, Σχηματαρίου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας
• στα νησιά Εύβοια, Κέα, Κέρκυρα, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο
το νυκτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια:
1.1. Το συνεχές ωράριο (23:00–07:00) διαρκείας 8 ωρών. Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές το χρησιμοποιούν ήδη και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.
1.2. Το τμηματικό ωράριο, δηλαδή 2 ώρες το απόγευμα (15:00-17:00) και 6 ώρες τη νύχτα (02:00–08:00), δηλαδή 8 ώρες συνολικά. Αυτό θα ισχύσει για τις εξής ομάδες καταναλωτών:
• Τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 μέχρι 30.04.2017.

Στη Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειακών Πολιτικών της Ευρώπης συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας από 18 έως 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 45ης Γενικής Συνέλευσης της «Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειακών Πολιτικών της Ευρώπης» (Conference of Peripheral Maritime Regions – CPMR).
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καταγράφηκαν ως κύριες προκλήσεις, για την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, η αντιμετώπιση: των αυξανόμενων περιφερειακών ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, και η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των πολιτικών θεσμών.
Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών Περιφερειών, συμφώνησαν ότι η εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή είναι αναγκαία, ώστε να αντιδράσει καθολικά στα προβλήματα αυτά.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετείχε στις εργασίες αυτές και εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρο Παργανά και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, κ. Τατιάνα Καλογιάννη.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Η Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου «Ο Άγιος Δημήτριος», γιορτάζει τον προστάτη Άγιο της, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ., στα γραφεία της Διπύλου 5, πλατεία Κουμουνδούρου Αθήνα

Πρόσκληση της Αδελφότητας Χαραυγής Πωγωνίου
''Ο Άγιος Δημήτριος''
Σας προσκαλούμε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:30 το πρωί στην αίθουσα μας που βρίσκεται Διπύλου 5,  πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα, να γιορτάσουμε τον Άγιο Δημήτριο. 
Πίτες, μεζεδάκια και γλυκά όπως κάθε χρόνο είναι ευπρόσδεκτα. 
Τσίπουρο από το χωριό και κρασί δεν θα λείπουν!
Σας περιμένουμε όλους!

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ιωαννίνων: Ευχαριστήρια επιστολή με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ιωαννίνων σε ευχαριστήρια επιστολή της, σχετικά με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ανέφερε τα εξής:
«Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου που έλαβε χώρα στην πόλη μας ολοκληρώθηκε με κατά γενική ομολογία μεγάλη επιτυχία.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όσους συμμετείχαν τόσο στη διαδικασία του διήμερου Συνεδρίου όσο και στις συναντήσεις προετοιμασίας που πραγματοποιήθηκαν. Τους εκπροσώπους τον Φορέων και των Δημόσιων Υπηρεσιών, της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολίτες και ειδικά όσους ήρθαν από πιο μακριά, τους δημοσιογράφους που βοήθησαν στην κάλυψη και την προβολή του συνεδρίου αλλά και τα μέλη της Κυβέρνησης,  που όλοι μαζί συνέβαλαν στο να γίνουν πραγματικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις.
Η επόμενη μέρα του συνεδρίου μας βρίσκει μέσα σε ένα πλαίσιο δρομολόγησης σημαντικών δράσεων όπως η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα μέχρι το τέλος του έτους, η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής και η έναρξη τριών νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Γαλακτοκομίας, Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και Ιχθυοκαλλιεργειών),  το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς και τροφοδοσίας φυσικού αερίου, μελέτες και κατασκευές οδικών αξόνων σε ολόκληρη την Περιφέρεια,  δημιουργία και αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε Ηγουμενίτσα, Παμβώτιδας και Πρέβεζα και πολλά άλλα.
Η επόμενη μέρα όμως σηματοδοτεί και μια περίοδο στην οποία όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε και να συμβάλλουμε ώστε οι προτάσεις του συνεδρίου να επεξεργαστούν ακόμα περισσότερο, προκειμένου να  υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό προς όφελος όλων των κατοίκων της Ηπείρου».

Άγιοι Ανάργυροι Άρτας: Συνελήφθη 39χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο, τρεις μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (25-10-2017) το πρωί στους Αγίους Ανάργυρους Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ένας 39χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος μετέφερε τρεις μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, έναντι χρηματικής αμοιβής, τρεις υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 25, 19 και 20 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομίμων εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Δήμος Ζαγορίου: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη της Γκραμπάλας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στον ομώνυμο Τύμβο

Ο Δήμος Ζαγορίου οργανώνει εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες στην ιστορική μάχη της Γκραμπάλας, ως ελάχιστο φόρο ιιμής για τη θυσία τους και το Έπος του 1940.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στον ομώνυμο Τύμβο, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας.
11:20 Κατάθεση στεφάνων.
11:30 Ομιλία με θέμα «Ωδή στην Γκραμπάλα» από την κ. Ελένη Οικονομίδου- Δούβλη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

12:00: Λήξη τελετής.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθη, χθες (25-10-2017) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ηγουμενίτσας, ένας 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 58, 26 και 22 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 39χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη

Συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη πραγματοποίησε την Παρασκευή 23/10 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος με αφορμή την επίσκεψη του πρώτου στα Ιωάννινα.
Κατά την συνάντηση, συζήτησαν για ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του κ. Ποττάκη. 
O κ. Στέφος στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας καθώς και για περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας.
Συζήτησαν επίσης για τον νέο νόμο που αναμένεται να κατατεθεί για τις Ανεξάρτητες Αρχές, με τον οποίο πρόκειται να εξορθολογιστούν οι 31 ανεξάρτητες αρχές που υπάρχουν στην χώρα μας και να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.
Ο κ. Ποττάκης ανέφερε στον κ. Στέφο ότι πρόθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη σχέση με τη βουλή μέσα από τακτικότερη και συστηματικότερη επικοινωνία με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, καθότι ένα φάσμα θεμάτων που άπτονται της δικαιοδοσίας της ανεξάρτητης αρχής μπορούν να εμπλουτίσουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Επίσης ο κ. Ποττάκης πρόσθεσε πως είναι θεμιτό, θέματα ευρέως ενδιαφέροντος, που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες, να προωθούνται στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με την σειρά του να τα παραπέμπει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 
Ο κ. Στέφος τόνισε στη συνέχεια την αναγκαιότητα οι ετήσιες εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών να γίνονται έγκαιρα, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τέλος, ο κ. Στέφος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και την ανάγκη ενίσχυσής του με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί θεματοφύλακα των δικαιωμάτων των πολιτών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και δικαιωμάτων παιδιών και ευπαθών ομάδων.

ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΩΔΩΝΗΣ: 15η γιορτή τσίπουρου το Σάββατο 28 Οκτωβρίου

15η γιορτή τσίπουρου το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στο Μαντείο Δωδώνης.

Συλλήψεις έξι αλλοδαπών για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, έξι αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα , συνελήφθησαν:
Χθες (25-10-2017) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ποινής φυλάκισης εννέα μηνών και χρηματικής ποινής (4.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες (25-10-2017) το μεσημέρι στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen καθώς και τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης είκοσι μηνών και συνολικής χρηματικής ποινής (2.000) ευρώ, για πλαστογραφία, απόπειρα υφαρπαγής ψευδής βεβαίωσης, χρήση πλαστού εγγράφου και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες (25-10-2017) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καρδίτσας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες (25-10-2017) το βράδυ στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες (25-10-2017) αργά το βράδυ στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 31 και 20 ετών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων τους, διαπιστώθηκε ότι σε βάρους τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, ποινής κάθειρξης επτά ετών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ σε βάρος του 20χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, ποινής φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Hπειρώτικος Σύλλογος Κέρκυρας: Γαστρονομική συνάντηση Κέρκυρας-Ηπείρου, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Ο Ηπειρωτικός Σύλλογος Κέρκυρας σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και την Λέσχη Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών Ιονίων Νήσων, σας προσκαλούν την Πέμπτη 26-10-2017 στις 18:30 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων σε μια γαστρονομική συνάντηση Κέρκυρας- Ηπείρου.
Θα γευτείτε μαζί μας Κερκυραϊκές και Ηπειρώτικες νοστιμιές ενώ θα βραβευτούν και οι καλύτερες συνταγές.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν: 
Ο πολιτιστικός σύλλογος ΛΑΟΔΑΜΑΣ, το χορευτικό του Ηπειρωτικού Συλλόγου Κέρκυρας ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ και η γυναικεία χορωδία του Ηπειρωτικού Συλλόγου «Κορυφώ».
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ο Πρόεδρος


Κυριάκος Κατσώρας

Νόσος των μουσικών, υπάρχει λύση

Η απουσία  ενημέρωσης, η μη σωστή διάγνωση και η έλλειψη ειδικών κέντρων αποθεραπείας, ευθύνονται για την «έξαρση» που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η «νόσος» των μουσικών.
Αυτό τόνισε ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, τέως αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού, μιλώντας στο Διεθνές Σεμινάριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπευτών με θέμα «ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ» που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες.
Ο Δρ Ιγνατιάδης, ειδικευμένος στην «νοσολογία των μουσικών» και συγγραφέας σχετικού βιβλίου «Η παθολογία του άνω άκρου στους μουσικούς»,  αποκάλυψε ταυτόχρονα πως η «νόσος», με την ευρύτερη έννοια  η «νοσολογία» του χεριού, τείνει να πάρει διαστάσεις  επιδημίας  στον χώρο των παικτών οργάνων μουσικής.
«Η δυσμενής αυτή εξέλιξη μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί η πλειοψηφία των παικτών μουσικών οργάνων με καταπονημένα και ταλαιπωρημένα χέρια, να ενημερωθεί ότι υπάρχει λύση, αρκεί να απευθύνονται στους ειδικούς γιατρούς» εξηγεί ο Δρ Ιγνατιάδης και προσθέτει:
«Κι αυτό γιατί  «η νόσος των μουσικών»(ομάδα συγκεκριμένων 4-5 παθήσεων) είναι μια πολύπλοκη παθολογία η οποία απαιτεί εξειδίκευση όσον αφορά την ακριβή και σωστή  διάγνωση της αλλά και την θεραπεία της, κάτι που συμβαίνει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού».

Τα τρία σενάρια της ΔΕΠΑ για φυσικό αέριο στην Ήπειρο, μετά την εξαγγελία Τσίπρα

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Οι πρώτες συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να προσδώσει το φυσικό αέριο στην οικονομία της Ηπείρου ξεκίνησαν στη δεκαετία του 90. Εντούτοις συνήθως επρόκειτο για υποσχέσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα καθώς και οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές δεν είχαν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους. Έτσι η Ήπειρος είναι σήμερα η μόνη περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας από την οποία απουσιάζει παντελώς δίκτυο διανομής.
Από αυτή την άποψη η χθεσινή εξαγγελία Τσίπρα από τα Γιάννενα για επέκταση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, αν και αυτονόητη, έρχεται να διορθώσει ένα λάθος που έγινε μέσα στην πορεία όλων αυτών των χρόνων που το φυσικό αέριο είχε θεωρηθεί «πολυτέλεια» για την ηπειρώτικες επιχειρήσεις και τα ηπειρώτικα νοικοκυριά. Έτσι είναι από τις περιπτώσεις που λες «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».
Ως επαγγελματίας παρακολουθώ στενά τα ενεργειακά θέματα. Και ως Ηπειρώτης είχα πάντα την έγνοια να φτάσει κάποια στιγμή το φυσικό αέριο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και να μη νιώθουν οι Ηπειρώτες πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μια περιφέρεια κατώτερου θεού. Μπορώ λοιπόν να διαβεβαιώσω πως η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και βασίζεται πάνω στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Χοληδόχος κύστη: 4 συνήθεις αιτίες του πόνου

Μια από τις πιο συνηθισμένες και δαπανηρές παθήσεις του πεπτικού συστήματος είναι οι χολόλιθοι, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 6,3 εκατομμύρια άνδρες και 14,2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20 έως 74 ετών υποφέρουν από την πάθηση μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επιπολασμός των χοληστερινικών λίθων σε άλλους δυτικούς πολιτισμούς είναι παρόμοιος με αυτόν στις ΗΠΑ.
«Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος, μεταξύ ήπατος και παγκρέατος, ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα, όπου αποθηκεύεται η χολή - ένα υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των  λιπαρών τροφών. Πριν από το γεύμα, η χοληδόχος κύστη είναι γεμάτη χολή και έχει περίπου το μέγεθος και σχήμα ενός μικρού αχλαδιού, ενώ μετά τα γεύματα, αφού, δηλαδή, προωθήσει τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο, είναι κενή και επίπεδη», μας εξηγεί ο  γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος  Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr). 
«Η παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη αποτελεί σημαντική αιτία για τη δημιουργία χολόλιθων, οι οποίοι μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα, με τη χοληστερόλη να αποτελεί το κύριο συστατικό στην πλειονότητα των χολολίθων».
Αν κάποιος από τους πόρους (σωληνοειδή αγγεία) που μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ στη χοληδόχο κύστη και από αυτή στην πεπτική οδό έχει φραχθεί με λάσπη ή λίθους, μολυνθεί ή φλεγμαίνει, το άτομο μπορεί να βιώσει πόνο. Το 80% των ασθενών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη λόγω χολολίθων είναι ασυμπτωματικοί, ακόμα και για 20 χρόνια. Όμως, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που βιώνουν σοβαρό κοιλιακό άλγος μία φορά στη ζωή τους ή και περισσότερες. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε: