Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στα 109 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία» στα 135 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στα τέλη Μαρτίου 2014.
Στο τρίμηνο Ιανουάριο - Μαρτίου 2014 το σύνολο της αξίας των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 109 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 38,62%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ το σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών έφθασε στα 25,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 37,39%, σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουάριο - Μαρτίου 2013.
Μεγάλη πτώση κατεγράφη και στον αριθμό των τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών.
Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουάριο-Μαρτίου 2014 ανήλθαν σε 6.475 τεμάχια, ήτοι 47,90% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 15.556, καταγράφοντας μείωση 28,47% εν συγκρίσει με τα τέλη Μαρτίου 2013.

Ξεκινούν την Τετάρτη 23 Απριλίου οι αιτήσεις για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαΐου η προθεσμία!

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για μετάθεση καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους συνοδευόμενες από μια σειρά δικαιολογητικών από την Τετάρτη 23 Απριλίου έως και την Παρασκευή 2 Μαΐου. Ο αριθμός των «τυχερών» εκπαιδευτικών που θα λάβουν μετάθεση αναμένεται να είναι μειωμένος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Μείωση αναμένεται και στον αριθμό των αποσπάσεων αφού τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός κ. Κεδίκογλου έχουν κάνει λόγο για μείωση των αποσπάσεων ώστε αυτές να ανέρχονται στο 1% του συνολικού εκπαιδευτικού δυναμικού.
Το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να μειώσει το κόστος των μεταβολών γεγονός που αποδεικνύεται και από το ύψος των κονδυλίων για το κόστος μετακινήσεων λόγω μεταθέσεων και αποσπάσεων.

Μειώθηκαν κατά 2,9% οι τιμές των οικοδομικών υλικών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε περαιτέρω μείωση κατά 2,9% στις τιμές των οικοδομικών υλικών τον Μάρτιο, καθώς έχουν ουσιαστικά «παγώσει» οι οικοδομικές εργασίες.
Συγκεκριμένα είχαμε μειώσεις των τιμών σε: γυψοσανίδες (10,2%), αγωγούς χάλκινους (10%), σωλήνες χαλκού (8,9%), κιγκλιδώματα σιδερένια (6,6%), ανελκυστήρες (5,8%), παράθυρα (5,4%), πετρέλαιο κίνησης- Diesel (4,3%), έτοιμο σκυρόδεμα (4,2%), μηχανισμούς γκαραζόπορτας (4,2%), πόρτες εσωτερικές (3,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (3,9%), σίδηρο οπλισμού (3,7%), πλαστικούς σωλήνες (3,4%), κιγκλιδώματα αλουμινίου (3%), γρανίτες (2,9%), ξυλεία οικοδομών (2,8%), μαρµαρόπλακες (2,8%), παρκέτα (2,7%) και κουφώματα αλουμινίου (2,6%).
Στον αντίποδα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε: ηλεκτρική ενέργεια (7,9%), κεραμίδια (5,3%) και ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (4,3%).

Τον Μάιο τα ραβασάκια για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Μέσα στον μήνα Μάιο θα φθάσουν τα ραβασάκια της εφορίας σε όσους έχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα και εμφανίζονται στις σχετικές διασταυρώσεις της εφορίας με την βάση των ασφαλισμένων αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.
Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείο Οικονομικών να είναι αποφασισμένη να πατάξει το φαινόμενο των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που σύμφωνα με τις διασταυρώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες και την Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο φθάνουν τις 830.000.
Εφόσον από την επεξεργασία αυτή συνεχίζουν να είναι ανασφάλιστα τον Μάιο θα αρχίσουν να αποστέλλονται πρόστιμα μαζί με ειδοποιητήρια για ασφάλιση.
Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφαιρούνται από την Αστυνομία, πινακίδες, άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα μέρες.

Μείωση 57% στον προϋπολογισμό των φετινών πανελλαδικών

Μαχαίρι στο κονδύλι των αποζημιώσεων όσων εμπλέκονται στις εξετάσεις

Προβλέπονται 6.047.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Το ποσό είναι αρκετά μικρότερο συγκρινόμενο με αυτό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2013 όπου και ανέρχονται στα 14.224.000.
Η μείωση ανέρχεται στο 57% και δημιουργεί προβλήματα στην όλη διαδικασία.
Η μείωση ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας στην απόφαση να μετακινηθεί η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων από τις 27/5 στις 28/5 ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση των εξετάσεων το Σάββατο γεγονός που θα αύξανε το κόστος της όλης διαδικασίας.

Σε λήθαργο οι δήμοι λόγω των εκλογικών απαγορεύσεων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

Ένα μεγάλο διοικητικό κενό δημιουργείται από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι και την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα δημοτικά συμβούλια δεν προβλέπεται να συνεδριάσουν, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, παρά μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.
Το πρόβλημα ωστόσο που δημιουργείται είναι ευδιάκριτο, καθώς πρόκειται για μία περίοδο τεσσάρων μηνών, κατά την οποία τα δημοτικά συμβούλια «απαγορεύεται» να συνεδριάσουν για οτιδήποτε άλλο πλην έκτακτων αναγκών και περιστάσεων.

Ενδέχεται πάντως τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα σύγκλησης των δημοτικών συμβουλίων και για θέματα που δεν είναι επείγουσας ανάγκης και προτεραιότητας.

Παλιογκρίμπιανη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι της "Ζωοδόχου Πηγής" την Παρασκευή 25 Απριλίου

Η εκκλησιαστική επιτροπή Αρετιωτών Πωγωνίου διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι της "Ζωοδόχου Πηγής", την Παρασκευή 25 Απριλίου στην Παλιογκρίμπιανη.
Το γλέντι θα συνεχιστεί το βράδυ στην πλατεία της Αρετής.

ΠΑΛΙΟΓΚΡΙΜΠΙΑΝΗ
Ανηφορίζοντας σε ένα δρόμο γεμάτο στροφές την ανατολική πλαγιά του Κασιδιάρη, πολύ πάνω από τον συνοικισμό της Παϊδονιάς, βρίσκεται η Παλιογκρίμπιανη.

Βιογραφικό σημείωμα του υποψήφιου δημάρχου Πωγωνίου με τον συνδυασμό «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» Κωνσταντίνου Καψάλη

Κωνσταντίνος Καψάλης
Υποψήφιος 
Δήμαρχος Πωγωνίου
Ο Κωνσταντίνος Καψάλης του Γεωργίου και της Χρυσάνθης, γεννήθηκε στο Καλπάκι το 1962.
Φοίτησε στο Γυμνάσιο Δολιανών και στη συνέχεια στο Εκκλησιαστικό Λύκειο και την Παιδαγωγική Ακαδημία του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.
Διορίστηκε το 1987 ως Δάσκαλος και διαμένει μόνιμα στην Τ.Κ. Καλπακίου.
Είναι έγγαμος με την Πηνελόπη Παπανικολάου, Νηπιαγωγό και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Χρύσα.
Από τα νεανικά του χρόνια, συμμετείχε ενεργά στα κοινά της περιοχής.
Το 1986 συμμετείχε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ από το 1991 έως 1994 διετέλεσε για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Καλπακίου.
Από το 1993 έως 1998 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής της 4ης Ε­δαφικής Περιφέρειας.
Το 1995 εκλέχτηκε Πρόεδρος της κοινότητας Καλπακίου ως το 1998.
Από το 1998 εκλέγεται για τρεις συνεχόμενες τετραετίες Δήμαρχος στο Δήμο Καλπακίου που προήλθε από την συνένωση των κοινοτήτων Άνω Ραβενίων, Γεροπλατάνου, Δολιανών, Καλπακίου, Κάτω Ραβενίων, Μαυροβουνίου, Νεγράδων και Χρυσόρραχης.

Το 2010 μετά την συνένωση έξι (6) πρώην Ο.Τ.Α. εκλέχτηκε πρώτος Δήμαρχος του "Καλλικρατικού " Δήμου Πωγωνίου. Εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Ιωαννίνων (ΤΕΔΚ), από το 1995-2010 και από το 2010 ως σήμερα εκλεγμένο μέλος της ΠΕΔ Ηπείρου, ασχολήθηκε σε βάθος με τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου και της λειτουργίας της. Από το 2006-2010 ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και από το 2010 – σήμερα ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κ.Ε.Δ.Ε. συμβάλλει με την εμπειρία του σε κεντρικό πλέον επίπεδο για την θεσμική θωράκιση και την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτούς τους νευραλγικούς τομείς της.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Τρίτη 22 Απριλίου 2014


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Ε.Π.Ζ., η οποία θα διεξαχθεί  την  22η Απριλίου  2014 ημέρα Τρίτη & ώρα 10.00 π.μ., στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ  22-04-2014

Θέμα 1ο: Περί προέγκρισης άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος  λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (Παντοπωλείο-Οπωροπωλείο) του κ. Κίτσου Χαράλαμπου   στην Τ. Κ. Δελβινακίου.

Ο  Πρόεδρος  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Γιάννενα: Τον χτύπησαν και τον λήστεψαν

Δύο συλλήψεις, τρεις αναζητούνται

Συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Πάσχα στα Γιάννενα, δυο Έλληνες 37 και 59 ετών, γιατί ο 59χρονος μαζί με άλλους τρεις, οι οποίοι και αναζητούνται, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από τον 37χρονο.

Πρώτα τον χτύπησαν με μεταλλικό αντικείμενο και μετά τον λήστεψαν,  ενώ στη κατοχή του 37χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε 1 σπρέι πιπεριού.