Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ: «Μαύρη τρύπα» 3 δισ. στα έσοδα

Νέα υστέρηση, 3 δισ. ευρώ, παρουσιάζουν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.


Συγκεκριμένα, στο εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. €, έναντι στόχου 10.374 εκατ. € και ελλείμματος 9.997 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το Α' εξάμηνο υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. €.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.814 εκατ. € και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%.
Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 79,6% ή κατά 306 εκατ. €.
Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί κατά το Β' εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.
Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. €.
Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.110 εκατ. €, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1.563 εκατ. €.
Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: H αποστολή για το Ελατοχώρι

Όπως αναμενόταν, οι Σκούφαλης και Σικαλιάς έμειναν εκτός αποστολής του ΠΑΣ Γιάννινα.Αμφότεροι δεν βρίσκονται στα πλάνα του Στέφαν Ντεμόλ.
Η αποστολή αναχώρησε σήμερα Δευτέρα για το Ελατοχώρι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.


Η αποστολή:
Κηπουρός, Φέγκρους, Ταμπάσης, Ντάσιος, Πάντος, Κώτσιος, Μιχαήλ, Οικονόμου, Βάντερσον, Ανδράλας, Πατσατζόγλου, Τζημόπουλος, Γιάκος, Βατσής, Τσάνης, Κειτά, Ντε Βινσέντι, Μπεσέρα, Βίλα, Λίλα, Μαργαρίτης, Γεωργίου, Τζάνης, Κυριάκος, Παππάς, Ιωάννου, Νικολόπουλος.


Αρχηγός της αποστολής θα είναι ο Διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος κ. Δημήτρης Νιαρχάκος.


ΠΗΓΗ: www.contra.gr

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ: Σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμους πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943

Οι εκδηλώσεις έγιναν στην πλατεία του μαρτυρικού χωριού με την συνδιοργάνωση του Δήμου Πωγωνίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων, στην πλατεία του Κεφαλοβρύσου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Θανάσης Οικονόμου, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και αρχών του τόπου.


Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Πρέσβης της Γερμανίας στην Ήπειρο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας.


Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η επίσημη ομιλία για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος από τον υποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικόλαο Κούρο.

ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑ ΑΡΤΑΣ: Πανηγυρικός και φέτος ο εορτασμός των ''Καρασκάκειων'' στη γενέτειρα το Σάββατο 23 Ιουλίου

Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, γεννέτειρας του Γιώργου Καραισκάκη, τα Καραισκάκεια.
΄Ετσι και φέτος το Σάββατο 23 Ιουλίου ο Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη οργανώνει μεγάλη εκδήλωση με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του ήρωα, εκφώνηση πανηγυρικού και μουσική παραδοσιακή εκδήλωση για όλους τους κατοίκους του Δήμου.


Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 19.00'.
Η μουσική εκδήλωση που θα είναι δωρεάν για όλους θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Σκουληκαριάς από την :

Ανοικτή ομάδα Μεσογειακής μουσικής
CANTO MEDITERRANEO


Τμήμα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΑΣ»
με ερμηνευτές τους

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ τραγούδι
ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΤΣΑΓΓΕΛΙΔΗΣ τραγούδι- κανονάκι
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ τραγούδι- κιθάρα
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ τραγούδι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ κλαρίνο- καβάλ - φλογέρες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ βιολί
ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΠΠΑ σαντούρι
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ λαούτο
ΠΑΥΛΟΣ ΛΑΖΟΚΙΤΣΟΣ ντέφι και κρουστά


Θα συμμετάσχει επίσης και θα τιμηθεί από την μουσική ομάδα ο μεγάλος εργάτης του Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΤΣΟΥ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Έκρυβε ναρκωτικά στο φορτηγό


Συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα στις 01:40 στο εξωτερικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής ένας 38χρονος αλλοδαπός, οδηγός φορτηγού οχήματος με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών.
Όλα ξεκίνησαν όταν ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε μέσα σε ένα κουτί σπίρτων εντός του αποθηκευτικού χώρου της καμπίνας του οχήματός του, ποσότητα άγνωστης ναρκωτικής ουσίας, συνολικού βάρους τριών γραμμαρίων.


Από την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε η προαναφερόμενη ναρκωτική ουσία.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΚΟΝΙΤΣΑ: Καλλιεργούσαν κάνναβη στην αυλή τους

Δύο άνδρες, ηλικίας 47 και 33 ετών, συνελήφθησαν στις 09:00 το πρωί της Κυριακής στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, γιατί καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης. Ο 47χρονος είχε στην αυλή του 10 δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας.
 Παράλληλα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι των 7,62 ΜΜ και 74 φυσίγγια ιδίου διαμετρήματος.
Σε έρευνα που έγινε σε αποθήκη του 33χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εύχρηστα πολεμικά τυφέκια, 451 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τρία γραμμάρια κάνναβης.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μέτρα θα αλλάξουν πριν εφαρμοστούν

Στροφή 180 μοιρών από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που "απειλεί" να καταργήσει όχι μόνο τις αποφάσεις και τα μέτρα των προκατόχων της, αλλά να αλλάξει ακόμα και τις διατάξεις που η ίδια υπέγραψε, πριν στεγνώσει καν το μελάνι με το οποίο γράφτηκαν ο εφαρμοστικός νόμος και το Μεσοπρόθεσμο.

Ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου προϊδέαζει τώρα πως ορισμένα μέτρα θα αλλάξουν, πριν καν εφαρμοστούν!
Όπως ο ίδιος δηλώνει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, «θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα οι συμπατριώτες μας, αν αύριο το πρωί γινόταν απαιτητή, παραδείγματος χάριν, η έκτακτη εισφορά. Μέχρι να συμβεί αυτό, μεσολαβούν πολλά, προδιαγεγραμμένα και μη. Υπενθυμίζω, μεταξύ άλλων, την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, το φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου και τον προϋπολογισμό του 2012».


Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι κάτι λιγότερο από 60 μέρες που μεσολαβούν ως την 1η Σεπτεμβρίου, είναι ικανός χρόνος για να ακυρωθεί η συγκεκριμένη διάταξη.
Μετά την ομολογία Βενιζέλου πως πολλά μέτρα στον εφαρμοστικό νόμο είναι «βαριά και άδικα», ο αναπληρωτής υπουργός μιλάει τώρα για «παραλογισμούς» και δεσμεύεται για φοροελαφρύνσεις, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει το φθινόπωρο.
«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει αδικίες του εφαρμοστικού. Θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε αυτές τις μέρες. Ο ΦΠΑ αλλού θα μειωθεί, αλλού όχι. Ειδικά για την εστίαση, προσωπικά διαφωνώ με την αύξησή του. Οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο, αλλά θα ανατραπούν οι παραλογισμοί, όπου υπάρχουν» δηλώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να διατηρήσει μόνο δύο συντελεστές ΦΠΑ, 20% και 10%, αντί 6,5% -13% - 23% σήμερα, και να μην εφαρμόσει από 1ης Σεπτεμβρίου τον υψηλό ΦΠΑ 23% στην εστίαση.
Ακόμη εξετάζει και το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ, να το πληρώνουν μόνο επιχειρήσεις-φαντάσματα με μηδέν έσοδα, ενώ για τις κανονικές επιχειρήσεις θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

ΕΣΠΑ: Στο ράφι 10 δισ. κοινοτικό χρήμα

Αναξιοποίητα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.



Αναπτυξιακή «τρύπα» 20 δισ. ευρώ προκαλεί η ολιγωρία της κυβέρνησης να διοχετεύσει στην αγορά τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και η μαζική σφαγή δημόσιων επενδύσεων στην οποία οδηγήθηκε αδυνατώντας να συγκρατήσει το έλλειμμα.
Τη στιγμή που με διαπραγματευτικές «πιρουέτες» επιχειρεί να αναδείξει το αναπτυξιακό πακέτο που τάζουν οι Βρυξέλλες, οδεύει ολοταχώς προς ένα τεράστιο «παγόβουνο» που η ίδια και οι προκάτοχοί της δημιούργησαν και μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από τη βαθιά ύφεση που σήμερα αντιμετωπίζει.


Όπως υπογραμμίζει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο κεντρικό θέμα της, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σύνθετο. Αποτελεί την πραγματική αιτία πίσω από τις ορδές κοινοτικών αξιωματούχων που θα καταφθάσουν ανά την Ελλάδα σε μία προσπάθεια περιορισμού των ζημιών, που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν:
*Ρευστό αξίας 10 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να έχει ήδη βοηθήσει την αγορά παραμένει στα κοινοτικά ταμεία και, σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο, θα αργήσει πολύ να φτάσει στους αποδέκτες.
*Χιλιάδες μικρά και μεγάλα δημόσια έργα (εκτός ΕΣΠΑ) αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί τα λεφτά πλέον δεν υπάρχουν.
*Για τον ίδιο λόγο επιδοτήσεις 5 δισ. ευρώ περίπου προς επιχειρήσεις κυρίως του επενδυτικού νόμου θα καθυστερήσουν για πολύ καιρό να αποδοθούν, ή δεν θα φτάσουν στους επιχειρηματίας που τόλμησαν παρά την κρίση να επενδύσουν.

Κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι εκ Βρυξελλών, που παρακολουθούν χρόνια την πορεία των έργων στην Ελλάδα, εξηγούν ότι είναι καθαρά θέμα λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών που παράγουν τα έργα στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε, ούτε δομήθηκε μία «μηχανή» παραγωγής έργων, με συνεκτικότητα, προγραμματισμό και συνολικό έλεγχο, ώστε να διαχέεται άμεσα και αποδοτικά το κοινοτικό χρήμα αναπτύσσοντας την οικονομία και στηρίζοντας την εργασία. Ετσι, ακόμη και αν πέσουν λεφτά από τον... ουρανό δεν υπάρχει μηχανισμός να τα αξιοποιήσει.


Η «ζημιά», προς το παρόν, υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ αδιάθετων κονδυλίων και δημοσίων επενδύσεων που μπορεί να μην γίνουν ποτέ.

ΤΡΟΪΚΑ: Ζητά άμεσες απολύσεις

Ραγδαίες οι εξελίξεις μέχρι τις 15 Αυγούστου.



Σε απολύσεις, χωρίς καν να μεσολαβήσει εφεδρεία, προχωρά η κυβέρνηση με βάση σαφή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τις 15 Αυγούστου.
Η τρόικα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», και δήμευση περιουσιών κραταιών ονομάτων και μεγάλων εταιρειών που έχουν βεβαιωμένες οφειλές ή φοροδιαφεύγουν, δραστικές αλλαγές στο μισθολόγιο με την προσαρμογή των μισθών, του Δημοσίου (και των ΔΕΚΟ) σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα, άμεσο λουκέτο εταιρειών και φορέων του Δημοσίου.
Στόχος είναι, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες που απομένουν έως τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα (τα στελέχη της καταφθάνουν στην Αθήνα μέσα στον Αύγουστο αντί για τέλη Ιουλίου), να υπάρχουν απτά αποτελέσματα με τριπλό στόχο:


1. Να διασώσουν τη χώρα από πιθανή αστοχία στην υλοποίηση δεκάδων πρωτοβουλιών (νόμοι, αποφάσεις, έλεγχοι, μεταρρυθμίσεις) που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο για το επόμενο διάστημα και είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν στην ώρα τους.
Η τρόικα φέρεται ανένδοτη: «Δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μία ημέρα οι αλλαγές και να εφαρμοσθούν πλέον οι νόμοι που ψηφίστηκαν» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. φέροντας ως ορόσημο την 15η Αυγούστου, οπότε πρέπει να έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος 2 που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο (εξίσωση μισθών και απολύσεις) και στις ΔΕΚΟ (λουκέτα-συγχωνεύσεις).
Ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο να καθυστερήσουν άλλες δεσμεύσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε εντυπωσιακά μέτρα άμεσης απόδοσης, με βασικό τις βεβαιωμένες οφειλές, ώστε να πείσει για τις προθέσεις της.


2. Να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή κατακραυγή που πιθανώς θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την ανακοίνωση των νέων -πολύ πιο επώδυνων από αυτά του Ιουνίου- μέτρων, αλλά και της πολύ έντονης ενδοκυβερνητικής δυσφορίας. Γι' αυτόν το σκοπό, πέρα από τους φοροφυγάδες -μεγαλοοφειλέτες αναζητούνται και άλλα μέτρα που θα δίνουν το στίγμα ότι πληρώνουν και οι «έχοντες».


3. Να βρεθούν λεφτά που θα αντισταθμίσουν τον νέο κίνδυνο ο οποίος δημιουργείται στο μέτωπο των εσόδων: Το κίνημα του «Δεν πληρώνω» λέγεται ότι επεκτείνεται και στους φόρους είτε με τη διαπραγμάτευση μειωμένης τιμής χωρίς απόδειξη είτε μετην πρόθεση να μην πληρώσουν τον Σεπτέμβριο τα νέα «μπιλιέτα» που θα στείλει η εφορία.

Σε αυτή την περίπτωση η «τρύπα» στα έσοδα που, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διαρροές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, υπολογιζόταν σε 2,2 -2,5 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2011, μπορεί να αυξηθεί και άλλο. Αν το εγχείρημα της εύρεσης μέρους των βεβαιωμένων οφειλών άμεσα, μπορεί να κλείσει η τρύπα.