Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Σέλτσου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Σέλτσου του Δήμου «Γ. Καραϊσκάκης», παραβρέθηκε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Σε συζητήσεις που είχε με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων, μεταξύ άλλων όπως και σε προηγούμενες επισκέψεις του σε Βουργαρέλι και Αθαμάνιο, τέθηκε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της λειτουργίας του έργου που αφορά την εκτροπή του Αχελώου και ειδικότερα του φράγματος της Μεσοχώρας.
Σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:
«Αποτελεί εθνικό έγκλημα το γεγονός ότι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει την τύχη της ορεινής περιοχής που εκτείνεται στις Π.Ε. Άρτας, Καρδίτσας και Τρικάλων, παραμένει επί χρόνια δέσμιο καθυστερήσεων και αβελτηρίας της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία έχει ξοδέψει τεράστιους οικονομικούς πόρους για την κατασκευή του. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε ο χρόνος της υπομονής και αντοχής των κατοίκων έχει εκπνεύσει. Οι αρμόδιοι οφείλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου το έργο να αποδοθεί σε χρήση, ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, να αρδευτούν καλλιέργειες και να συμβάλει γενικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος. Είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προβούμε στις δέουσες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν άλλο».
Στην εκδήλωση ιερούργησε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ενώ παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, οι βουλευτές κ.κ. Γ. Στύλιος- Χρ. Γκόγκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ι. Κατέρης, ο Δήμαρχος «Γ. Καραϊσκάκη» κ. Δ. Γαλλίκας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και εκδηλώσεων Άρτας κ. Ιωάννης Χρ. Παπαγιάννης κ.ά.

Σχέδιο αλά ΕΡΤ στην αμυντική βιομηχανία

Άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, καθώς η... προθεσμία που έχει δώσει η Τρόικα λήγει στο τέλος του Αυγούστου.
Παράλληλα, αυτές οι αποφάσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών -που θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση- πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Έτσι, σήμερα έγιναν διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).
Καθ' όλη τη διάρκεια των συσκέψεων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο εργαζόμενοι στις τρεις επιχειρήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια αναδιαρθρώσεων και το ενδεχόμενο απολύσεων
Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.
Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων:
"Το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάσθηκε σήμερα σε βάθος σε κοινή σύσκεψη των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, τα οποία προωθούν λύση στο πλαίσιο του εφικτού. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ε.Κ.Α.Β: Απάντηση στην εφημερίδα «Ελευθερία Ιωαννίνων»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22/08/2013
Προς Μ.Μ.Ε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με το δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθερία Ιωαννίνων περί εκτιμήσεων εργαζομένων για την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ , δηλώνουμε πως κανείς δεν νομιμοποιείται να μιλά εξ ονόματος των εργαζομένων πλην από τους ίδιους.
Έτσι με ειλικρίνεια και με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης, σας ενημερώνουμε πώς στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπέζα Α. όχι μόνο δεν συζητήθηκε η μεταφορά του ΕΚΑΒ στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, αλλά αντίθετα όπως ο ίδιος μας δήλωσε θα πρέπει το ΕΚΑΒ να παραμείνει ένας αυτόνομος οργανισμός, υπαγμένος στο Υπουργείο Υγείας με περισσότερους και διευρυμένους στόχους γεγονός που μας βρίσκει σύμφωνους.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων συζητήσαμε:
Για την πορεία των εργασιών της επιτροπής που συμμετέχουμε για την αναδιοργάνωση του οργανισμού του ΕΚΑΒ ( με κεντρικό στόχο ΕΝΑ και ΕΝΝΙΑΙΟ ΕΚΑΒ υπαγόμενο στο Υπουργείο Υγείας)
•Των σχεδιασμό καλύψεων των εθνικό οδών όπως την Εγνατία Οδός, την Οδός Αιγαίου, Ιόνια οδός κ.α με σταθερές βάσεις ασθενοφόρων για την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη επέμβαση στον τόπο του ατυχήματος.
•Την ένταξη στο ΕΣΠΑ για την αγορά - κατασκευή σταθερών βάσεων στις Εθνικές οδούς
Διαψεύδουμε λοιπόν οποιοδήποτε περί εκτιμήσεων μας και του υπενθυμίζουμε.
Στόχος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Είναι λοιπόν αυτονόητο πως μόνο ΕΝΑ και ΕΝΙΑΙΟ ΕΚΑΒ θα μπορεί να συμβάλει:
•καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων συνολικά υπηρεσιών υγείας
•στην άμεση παροχή οργανωμένων υπηρεσιών ΕΠΙ με συνέπεια την ελάττωση της θνητότητας, του χρόνου νοσηλείας και της συχνότητας προσωρινής ή μόνιμης ανικανότητας και αναπηρίας
•στη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
•στη μείωση του βαθμού μετανάστευσης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα με τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους της περιφέρειας
•στη μείωση των αποτρέψιμων θανάτων (διεθνώς μόνο για τα ατυχήματα κατά 30%)

Ο Πρόεδρος
Αγγελίδης Χρήστος

Όπως έδειξε η απογραφή του 2011, η Ήπειρος πιο ηλικιωμένη περιφέρεια της χώρας μας!

Στο Δήμο Τζουμέρκων οι κάτοικοι με την μεγαλύτερη ηλικία

Στις 336.856 άτομα ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της Ηπείρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 που ανακοίνωσε μετά από δύο ολόκληρα χρόνια η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Από αυτούς οι 165.775 είναι άνδρες και οι 171.081 γυναίκες.
Ο Δήμος Ιωαννιτών με πληθυσμό 112.486 βρίσκεται στη δέκατη θέση του πίνακα με τους δέκα μεγαλύτερους της χώρας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα νούμερα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι το γεγονός ότι αρκετές περιοχές της Ηπείρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο… γερασμένες της Ελλάδας. Η Περιφέρειά μας ως σύνολο διαθέτει τον πληθυσμό με τη μεγαλύτερη ηλικία στη χώρα (44,2 χρόνια).
Από αυτήν ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων εμφανίζεται ως ο πιο ηλικιωμένος στην Ελλάδα, με το μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων του να κυμαίνεται στα 57,9 χρόνια. Παράλληλα, σε χωριά του Δήμου Δωδώνης,  του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, αλλά και του Δήμου Φιλιατών (κυρίως στα χωριά της Μουργκάνας) ο ίδιος μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στα 53 χρόνια.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ελέγχθηκαν (1.284) άτομα, προσήχθησαν (82) άτομα, συνελήφθησαν (23) άτομα και βεβαιώθηκαν (220) παραβάσεις

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το εικοσιτετράωρο από 06.00΄ώρα της 22-08-2013 έως την 06.00 ώρα της 23-08-2013, σε διάφορες περιοχές των Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας, στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας:
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εξορμήσεων, διατέθηκαν (177) αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ για τις ανάγκες της επιχείρησης διατέθηκαν (79) οχήματα και μοτοσικλέτες .

Κόνιτσα:Εορτή Αγίου Κοσμά

Παραμονή της εορτής του αγίου Κοσμά , την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 7:00 το απόγευμα, τελέστηκε μέγας εσπερινός στον ομώνυμο ναό της Κόνιτσας, στο τέλος του οποίου λιτανεύτηκε ιερό λείψανο και η εικόνα του Αγίου, μέχρι την κεντρικη πλατεία.
Στην λιτανεία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.