Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, για το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων


Με αφορμή τη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα, για το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλα τα Δ.Σ. των τοπικών Ενώσεών της (εκτός Αττικής) να οργανώσουν την ίδια ημέρα στις 10:00 π.μ. παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Αττική, την ίδια ημέρα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας (Μαρούσι) στις 9 π.μ.

Συγχρόνως η ΟΛΜΕ κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πακέτο μέτρων 27,5 δις έως το 2015


Στα 27,5 δισ. ευρώ θα φθάσουν τα νέα και παλιά μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση από την 1/1/2012 έως στις 31/12/2015 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τα τέλη του 2011) στα 3 δισ. στις 31-12-2015.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και την 3η επικαιροποίηση τους το μνημόνιο η οποία αφορά στα μετρά 18,3 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012 -2014. Τόνισε μάλιστα ότι για να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις από τους εφετινούς στόχους αλλά και οι κίνδυνοι της φετινής χρονιάς θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. μέσα στους επόμενους μήνες του 2011.

Περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα προέρθουν με διαρθρωτικά μέτρα που θα εξορθολογήσουν τις δημόσιες δαπάνες (χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και κατά το 1/3 από αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Όσον αφορά τον καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι ο στόχος των εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 παραμένει στην κυβέρνηση αλλά δεν θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς ξεπερνά την περίοδο της εφαρμογής του (έως το 2014). Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι για έσοδα των 15 δισ ευρώ έως το 2015. Έως τον Ιούνιο αναμένεται η δημιουργία ενός πρώτου χαρτοφυλακίου και ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο έως το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση ενός πλήρους στρατηγικού κι επιχειρησιακού σχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως, αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα έχει τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα κρατικά λαχεία και η εταιρεία αυτή θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Επίσης, ανέφερε ότι για την ΑΤΕ το σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνεται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η τελική έγκριση, ενώ σε ότι αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωράει η διαδικασία διαχωρισμού των Παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες.

ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Συλλήψεις για οπλοφορία


Στους Φιλιάτες, την Τετάρτη στις 11:00 το βράδυ αστυνομικοί της Υ.Α. Ηγουμενίτσας και του Α΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών συνέλαβαν δύο ημεδαπούς γιατί στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων, και κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 mm μάρκας CZ 99 με δύο γεμιστήρες και δεκατρία φυσίγγια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν από την Υ.Α. Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

ΟΓΑ: «Πίνακες υποχρέων καταβολής εισφοράς Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών


Κατωτέρω παραθέτουμε τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν για το έτος 2011 Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ανά ασφαλιστική κατηγορία.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Προϋπόθεση η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας


Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αποτελεί προϋπόθεση για την απόσυρση οχημάτων και συνεπακόλουθα για την αγορά καινούργιου Ι.Χ. αυτοκινήτου με μειωμένα τέλη ταξινόμησης.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, που παρουσιάζει αναλυτικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν φορολογούμενοι και εφορίες σε ό,τι αφορά στην καταβολή των τελών.

Στην εγκύκλιο ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, για τα αποσυρόμενα από την κυκλοφορία για καταστροφή επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, προϋπόθεση αποτελεί η καταβολή από τον κάτοχο αυτών των τυχόν οφειλομένων τελών κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών.

Ε.Κ.Α.Β.: Με υπερσύγχρονα ασθενοφόρα ενισχύεται το Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ε.Σ.Π.Α.


Με δεδομένο την προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα έδωσε το «πράσινο φως» μέσω του Ε.Σ.Π.Α., για την ενίσχυση του στόλου του Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία με υπερσύγχρονα ασθενοφόρα.

Συγκεκριμένα, υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «06-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον Άξονα Προτεραιότητας «8- Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» η προμήθεια 25 ασθενοφόρων. 11 για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο προϋπολογισμού 770.000€ και 14 για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στη Δυτική Μακεδονία προϋπολογισμού 980.000€.

Η ενίσχυση του στόλου του Ε.Κ.Α.Β., μέσα από την προμήθεια νέων πλήρως εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων ασθενοφόρων, αποτελεί ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη για τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες του πληθυσμού.

Πρόκειται για 25 οχήματα ‘’VAN’’ κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου ‘’Β’’.
Να σημειωθεί πως, το ασθενοφόρο τύπου ‘’Β’’ έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.
Επίσης προβλέπονται, ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, καθώς και κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμός του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, από εργονομικής άποψης.

Με την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του, το Ε.Κ.Α.Β. αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών και κατ’ επέκταση να συμβάλει στη μείωση των θανάτων ασθενών κατά τη μεταφορά τους στις υγειονομικές μονάδες.
ΠΗΓΗ: http://www.apdhp-dm.gov.gr

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: 116 ασθενείς έχασαν την μάχη με τον ιό Η1Ν1


Άλλα τέσσερα άτομα έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας, μετά από μόλυνση τους από τη νέα γρίπη.
Από την αρχή του έτους έως και σήμερα 116 ασθενείς έχασαν την μάχη με τον ιό Η1Ν1.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις άνδρες ηλικίας 52 έως 74 χρόνων, οι οποίοι έπασχαν στην πλειονότητά τους από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επιπλέον, κατά το τελευταίο 24ωρο πέντε ασθενείς παρουσίασαν αιφνίδια επιδείνωση της υγείας τους με αποτέλεσμα να εισαχθούν εσπευσμένα σε ΜΕΘ νοσοκομείων της χώρας.

Σημειώνεται, πως ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους αγγίζει τους 317.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης, από 285 εκ ευρώ σε 500 εκ ευρώ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός η κατανομή αυτών των κονδυλίων αφορά:
135 εκ € για καπνοπαραγωγικές περιοχές,
75 εκ € για νέους γεωργούς (από 50 εκ €),
270 εκ € για γεωργούς και κτηνοτρόφους εκ των οποίων τα 20 εκ. € θα δοθούν για ενίσχυση αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής.
Αυξάνεται, επίσης, το ύψος της προκαταβολής του ποσού με την οριστική ένταξη του έργου και από 20% που ήταν γίνεται 50%.
Ανακατανομές θα έχουμε και στα κονδύλια ανά περιφέρεια, ώστε να γίνει εφικτή η σύνδεση των σχεδίων βελτίωσης με τα «καλάθια αγροτικών προϊόντων κάθε περιφέρειας, όπως εξήγησε ο υπουργός.
Έτσι από τα επιπλέον ποσά σε κάθε περιφέρεια θα διατεθούν οι εξής πόροι:
30 εκ € σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη,
20 εκ € σε Δυτική Ελλάδα,
40 εκ € σε Κεντρική Μακεδονία,
10 εκ € σε Αττική,
20 εκ € σε Δυτική Μακεδονία,
30 εκ € σε Κρήτη,
20 εκ € σε Ήπειρο,
10 εκ € σε Νότιο Αιγαίο,
30 εκ € σε Θεσσαλία,
10 εκ € σε Βόρειο Αιγαίο,
20 εκ € σε Στερεά Ελλάδα,
10 εκ € σε Ιόνια Νησιά και
20 εκ € σε Πελοπόννησο.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αλλαγή σελίδας στην Προεδρεία


Ραγδαίες και μη αναμενόμενες, ως προς τον τρόπο και την χρονική στιγμή, είναι οι εξελίξεις στη ΠΣΕ, μετά την παραίτηση (Τρίτη 22-02-11) του κ. Κώστα Αλεξίου, από την θέση του Προέδρου της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών.
Και είναι μη αναμενόμενες, ως προς τον τρόπο και την χρονική συγκυρία, γιατί ο απελθών πρόεδρος Κώστας Αλεξίου, έκανε τα αδύνατα, δυνατά, για να διατηρήσει τη θέση του προέδρου, παρά την έγγραφη δέσμευση ότι θα αποχωρήσει τέλος του Φλεβάρη του 2011.
Μία δέσμευση που συνομολόγησε, μετά τις περσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, όπου η παράταξη στην οποία συμμετείχε ο κ. Αλεξίου έλαβε τις 16 από τις 25 έδρες του νεοεκλεγμένου Δ.Σ.
Τότε, από την πλειοψηφία των εκλεγμένων μελών της ΠΕΑΚ, μπήκε θέμα ανανέωσης του Προεδρείου, ως απότοκο του αιτήματος των αδελφοτήτων, αλλά και των εκλεκτόρων, για ανανέωση και αλλαγή σελίδας στο προεδρείο της ΠΣΕ.
Ο κ. Αλεξίου επικαλέστηκε θέματα αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας για το πρόσωπο του και ζήτησε να παραμείνει πρόεδρος της ΠΣΕ, για ένα ακόμη χρόνο, όπου θα δρομολογούσε και την διαδοχή του και εγγυήθηκε μάλιστα ότι θα συνδράμει στην ομαλή εξέλιξη της διαδοχής του.
Μάλιστα με πρωτοβουλία του, υπέγραψε την παραίτηση του με ημερομηνία 24-02-2011, την οποία εκχώρησε, ως αποδεκτό πρόσωπο για να την καταθέσει την ημερομηνία αυτή, στον έγκριτο δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που είχε διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ, κ. Βασίλη Βενέτη.
Τότε μετά τις δεσμεύσεις αυτές η ΠΕΑΚ πρότεινε για πρόεδρο της ΠΣΕ τον κ. Κώστα Αλεξίου, που θα παρέμεινε για ένα χρόνο, και το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής ομόφωνα απεδέχθει.
Πλην όμως ο κ. Αλεξίου, μεταγενέστερα, άρχισε να αμφισβητεί την συμφωνία αυτή, με προοπτική να παραμείνει πρόεδρος, μέχρι τη λήξη της θητείας του σημερινού Δ.Σ., δηλαδή για μία τριετία. Και κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούσε να πείσει τους Ηπειρώτες της αποδημίας για την αναγκαιότητα της παραμονής του, βρίσκοντας όμως ελάχιστους συμπαραστάτες.
Παράλληλα οδήγησε τόσο το Δ.Σ. της ΠΣΕ, όσο και την παράταξη που τον τίμησε με προεδρία πέραν των 15 χρόνων, σε εσωστρέφεια και σε μειωμένο έργο.
Επειδή πλέον η καταληκτική ημερομηνία για πρωτοκόλληση της παραίτησης του πλησίαζε, ενώ η ανταπόκριση των αδελφοτήτων, για αίτημα παραμονής του ήταν ελάχιστη, έως μηδενική ο κ. Κώστας Αλεξίου, προέβει σε απενενοημένη κίνηση, να υφαρπάξει στήριξη από το Δ.Σ. της ΠΣΕ, με πρόσχημα καταγγελία κατά ΜΜΕ, που κρίνουν αρνητικά την λειτουργία της ΠΣΕ και κριτικάρουν την δράση του προέδρου.
Αυτή την στήριξη είχε σκοπό να την χρησιμοποιήσει ως ασπίδα, μετά την πρωτοκόλληση της αίτησης παραίτησης από τον Δικηγόρο κ. Βενέτη, λέγοντας ότι η παραίτηση του δεν έχει ισχύ, γιατί πριν ελάχιστες μέρες του δόθηκε στήριξη από το Δ.Σ. της ΠΣΕ.
Χωρίς να συνεννοηθεί με κανένα από τα μέλη του προεδρείου, όπως είχε καθιερωθεί να γίνεται πριν από την σύγκλιση του Δ.Σ., για την σύνταξη της ημερήσιας διάταξης, συγκάλεσε Δ.Σ. με ένα και μοναδικό θέμα, την συζήτηση των σχολίων και των απόψεων του Τύπου και των ΜΜΕ για τη ΠΣΕ και την έκδοση απόφασης στήριξης του προσώπου και καταγγελίας
κατά του Τύπου και των ΜΜΕ.
Η πλειοψηφία της ΠΕΑΚ, της παράταξης με την οποία εκλέχθηκε ο κ. Αλεξίου απείχε από την συνεδρίαση αυτή, γιατί δεν μπορούσε να συμμετέχει σε μια αδιέξοδη και άνευ αντικειμένου διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι εντός της τρέχουσας βδομάδας θα πρωτοκολλούνταν η αίτηση παραίτησης του κ. Αλεξίου, με αποτέλεσμα το αίτημα του Αλεξίου από τους παρευρισκόμενους να μην γίνει αποδεκτό, γιατί κρίθηκε ότι δεν ήταν σοβαρό, και έτσι αυτός οδηγήθηκε να υποβάλλει νέα παραίτηση, προφανώς γιατί δεν αποδεχόταν την ήδη υποβληθείσα, θεωρώντας ότι δεν έχει την στήριξη του Δ.Σ. και την δυνατότητα να συνεχίσει να είναι επικεφαλής.
Η παραίτηση αυτή οδηγεί σε αλλαγή σελίδας στην ΠΣΕ, δεδομένου ότι, ο κ. Κώστας Αλεξίου ηγούνταν της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης πέραν των 15 χρόνων, από το 1992 μέχρι σήμερα, με μια μικρή παύση 4 χρόνων, όταν διετέλεσαν πρόεδροι, για 3 χρόνια ο κ. Γιάννης Ζώης και για 1 χρόνο ο κ. Φώτης Μπολώφης.
Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα συγκεντρωθούν οι 16 εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΕΑΚ για να αποφασίσουν ποιόν θα προτείνουν για Πρόεδρο. Επικρατέστερος να προταθεί είναι ο νυν Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Οικονόμου, καταγόμενος από το Σούλι, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.
Αμέσως μετά τις Αποκριές και σύμφωνα με το Καταστατικό της ΠΣΕ, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για εκλογή νέου Προέδρου και Μελών του Προεδρείου.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: « Καλλικράτη» και για τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι σχεδιάζονται τομές και ρήξεις με τις αντιλήψεις του παρελθόντος σε σχέση με τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σε σχέση με τη χωροταξία.
«Θα έλεγα σχηματικά ότι σχεδιάζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε έναν "Καλλικράτη", σε σχέση με τη χωροταξία των στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια», τόνισε.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων του υπουργείου Άμυνας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ο κ. Μπεγλίτης ξεκαθάρισε ότι για χώρους στρατοπέδων που τις έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, «εναπόκειται στους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης να υποβάλλουν στο υπουργείο Άμυνας συγκεκριμένες μελέτες για αξιοποίηση, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και προς όφελος του δημοσίου γενικότερα, να το συζητήσουμε και βεβαίως να λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πρωτεύον, όμως, είναι οι φορείς αυτοδιοίκησης να έχουν συγκεκριμένο όραμα και ώριμες μελέτες».

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου


Η υπουργός ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι παρατείνετε η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου.
Σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το 2010 τα έσοδα από τις δηλώσεις ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους έως τις 22 Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν 57 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι ότι στο σύνολο του 2011 θα διαμορφωθούν στα 709 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία προθεσμία ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 10%.

ΑΡΤΑ: Δραματική μείωση της παραγωγής πορτοκαλιών


Σε ποσοστό 47% περίπου εκτιμάται ότι θα ανέλθει η μείωση της φετινής παραγωγής πορτοκαλιών (2010-2011) σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αντληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας τα οποία και επικαλείται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος σε έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατική Αριστεράς κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.
Όπως ειδικότερα σημειώνεται η φετινή παραγωγή θα ανέλθει στους 80.000 τόνους έναντι 170.000 τόνων παραγωγής πέρυσι και η μείωση οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της διαφοροποίησης των ανθέων και της καρπόδεσης της καλλιέργειας πορτοκαλιών.

Αντίστοιχα μειωμένες παρουσιάζονται και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές, οι οποίες μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2011 είναι 10.000 τόνοι έναντι 52.000 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τιμές του παραγωγού βρίσκονται, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και είναι για εσωτερική κατανάλωση στα 0,20 ευρώ το κιλό και στα 0,15 ευρώ το κιλό για εξαγωγή.

Ε.Α.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπέγραψε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας. Το μνημόνιο εντάσσεται στα πλαίσια της συνεργασίας της Ένωσης με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και περιλαμβάνει κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα η συμφωνηθείσα συνεργασία προβλέπει την έρευνα των μεταβολικών χαρακτηριστικών επιλεγμένων συμβατικών και γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και την ανάπτυξη εργαλείων για την ασφαλή τους διάκριση, καθώς και τη διερεύνηση υπολειμμάτων σε τρόφιμα ευρείας παραγωγής και τη σύγκριση τους με τοπικά προϊόντα του νομού Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
Σκοπός της συνεργασίας της ΕΑΣ Πρέβεζας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι αφενός η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των υπαρχουσών καλλιεργειών της περιοχής καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων που θα συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, και αφετέρου η προαγωγή της ασφάλειας των τροφίμων προς όφελος της προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

ΚΟΝΙΤΣΑ: Αντίθετος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης της Κόνιτσας κ. Ανδρέας


Ο Μητροπολίτης της Κόνιτσας Ανδρέας ,εξέφρασε την αντίθεσή του στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που οι κάτοικοι προετοιμάζουν στην Κόνιτσα.
«Ειδωλολατρικά απομεινάρια» ,χαρακτηρίζονται από τον μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέας, οτιδήποτε έχει να κάνει με τις απόκριες.
«Σε καιρούς που η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες τις τάξεις και ενώ παίζονται θέματα επιβιώσεως ολόκληρης της ακριτικής επαρχίας, κάποιοι μοιάζουν να ζουν σε άλλο πλανήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του προς τους κατοίκους της Κόνιτσας.

ΔΩΔΩΝΗ: Κοντά σε συμφωνίες για νέα προϊόντα


Αν και το ενδεχόμενο πώλησής της να παραμένει ρευστό, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή των εργασιών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δρομολογεί συνεργασίες προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές ποσότητες γάλακτος που συλλέγει από τους κτηνοτρόφους της περιοχής της Ηπείρου και να αξιοποιήσει στο έπακρο της παραγωγικές δυνατότητες των εγκαταστάσεών της.
Η κίνηση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου που δρομολογεί η διοίκηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων της.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο διανομής, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Δωδώνης σε συνομιλίες με τους 14 αντιπρόσωπους που διακινούν προϊόντα της εταιρείας, τους έκανε γνωστό πως στο εξής θα αξιολογούνται με βάση την κερδοφορία και τον αριθμό των πελατών τους, και όχι βάση των πωλήσεων όπως γινόταν πριν.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η προοπτική συνεργασίας με μεγάλη εταιρεία logistics, η οποία θα αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται να εμπλουτιστεί το χαρτοφυλάκιό της (σήμερα αριθμεί 93 κωδικούς) με νέα καινοτόμα προϊόντα, που θα συμπληρώνουν και θα πλαισιώνουν το δυνατό της χαρτί, τη φέτα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται η κυκλοφορία φέτας με λιγότερα λιπαρά και ταυτόχρονα μελετάται το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνιών με μικρά τυροκομία της περιοχής των Ιωαννίνων, τα οποία θα αναλάβουν να παράγουν ορισμένα προϊόντα για λογαριασμό της Δωδώνης.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας, οι δυνατότητες εντός και κυρίως εκτός συνόρων είναι τεράστιες, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης από τις ώριμες αγορές του εξωτερικού.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται μια αύξηση της τάξεως του 15% στον κύκλο εργασιών το 2011.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ: Έρχονται αλλαγές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης


Την αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών αλλά και του πλαισίου λειτουργίας των σχολών οδηγών και των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών, προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας.

Ο κ. Βούγιας ενημερώνει ότι «είναι υπό επεξεργασία όλο το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, τη λειτουργία των σχολών οδηγών και την εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων οδηγών».

Στις προσπάθειες για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής, το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας έχει αποφασίσει την άμεση αξιοποίηση του θεσμού των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, το υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ καθώς και με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων.

Πρόθεση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να ενταχθεί το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα αναλυτικά προγράμματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Συνάντηση της υπουργού με όλους τους Δημάρχους την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου


Πρόσκληση προς όλους τους Δημάρχους για συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας , στις 28 Φεβρουαρίου, απηύθυνε η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαντοπούλου , εγκαινιάζοντας έτσι μια πρώτη επαφή , όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά συνολικά για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη μεταφορά μαθητών .
Υπενθυμίζεται πως η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου με σχετική επιστολή που απόστειλε στους
Δημάρχους ζητά τις προτάσεις τους για τις συγχωνεύεις και
ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων.

Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Περιφερειακή σύσκεψη συνεταιριστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ της Ηπείρου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου


Στην Άρτα θα βρίσκεται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη, προκειμένου να συζητήσει με τα κομματικά συνεταιριστικά στελέχη της Ηπείρου για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.