Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πακέτο μέτρων 27,5 δις έως το 2015


Στα 27,5 δισ. ευρώ θα φθάσουν τα νέα και παλιά μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση από την 1/1/2012 έως στις 31/12/2015 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τα τέλη του 2011) στα 3 δισ. στις 31-12-2015.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και την 3η επικαιροποίηση τους το μνημόνιο η οποία αφορά στα μετρά 18,3 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012 -2014. Τόνισε μάλιστα ότι για να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις από τους εφετινούς στόχους αλλά και οι κίνδυνοι της φετινής χρονιάς θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. μέσα στους επόμενους μήνες του 2011.

Περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα προέρθουν με διαρθρωτικά μέτρα που θα εξορθολογήσουν τις δημόσιες δαπάνες (χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και κατά το 1/3 από αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Όσον αφορά τον καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι ο στόχος των εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 παραμένει στην κυβέρνηση αλλά δεν θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς ξεπερνά την περίοδο της εφαρμογής του (έως το 2014). Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι για έσοδα των 15 δισ ευρώ έως το 2015. Έως τον Ιούνιο αναμένεται η δημιουργία ενός πρώτου χαρτοφυλακίου και ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο έως το Δεκέμβριο, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση ενός πλήρους στρατηγικού κι επιχειρησιακού σχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως, αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα έχει τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα κρατικά λαχεία και η εταιρεία αυτή θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Επίσης, ανέφερε ότι για την ΑΤΕ το σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνεται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η τελική έγκριση, ενώ σε ότι αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωράει η διαδικασία διαχωρισμού των Παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες.