Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Πρόγραμμα επιδότησης 1.300 μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών

 


Το πρόγραμμα επιδότησης είναι διάρκειας 24 μηνών.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έναρξη προγράμματος στήριξης των ανέργων, υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Το πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης αφορά 1.300 μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας άνω των 55 ετών και είναι διάρκειας 24 μηνών.

Στόχος του προγράμματος, προϋπολογισμού 31,2 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία συνολικά 1.300 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα της υγείας, με την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω.

Παρακάλαμος: Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

 


Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι, το Σάββατο  17 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 22:30, στο PLEGMA cafe bar στον Παρακάλαμο.

Δυναμικό παρόν των αγροτών σε ΟΠΕΚΕΠΕ και Εφορία στα Γιάννενα

 


Οι αγρότες και  οι κτηνοτρόφοι του Νομού έδωσαν σήμερα δυναμικό παρόν στο χώρο της Εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα.

Η  κινητοποίησή τους είχε σκοπό να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν με αφανισμό τον πρωτογενή τομέα.

Ζητούν άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο ή επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές, άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τις ενισχύσεις.

Δήμος Πωγωνίου: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου»

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διεθνή Διαγωνισμό (μέσω της πλατφόρμας του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την προμήθεια με τίτλο: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου» με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.

Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη της εν λόγω προμήθειας είναι 1.785.770,00€ χωρίς Φ.Π.Α. (εκτιμώμενη αξία συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%: 2.214.354,80€). 

Η χρηματοδότηση της προέρχεται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» Άξονας Προτεραιότητας «Περιβάλλον» (αρ.πρωτ. Απόφασης ένταξης 10206/2021 ΑΔΑ: ΨΛ8Υ46ΜΤΛ6-Β02) και αποτελεί το Υποέργο 2 της ενταγμένης πράξης με τίτλο «Υποδομές ύδρευσης Δήμου Πωγωνίου».

Η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση βαρύνει την με Κ.Α. 63-7135.001 σχετική πίστωση του προϋπολογισμού του Φορέα. Για την παρούσα διαδικασία έχει εκδοθεί η απόφαση με αρ.πρωτ. 538/25-01-2024 (ΑΔΑΜ: 24REQ014178220, ΑΔΑ: 99ΞΔΩ1Ω-ΓΥΨ) για την ανάληψη υποχρέωσης /έγκριση δέσμευσης πίστωσης και έλαβε α/α Α-30 καταχώρησης στο μητρώο δεσμεύσεων/Βιβλίο εγκρίσεων & Εντολών Πληρωμής του φορέα.

Επίσκεψη Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο δήμαρχο Ιωαννίνων

 


Τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υποστράτηγο Χριστόφορο Μπόκα, καθώς επίσης τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, Κωνσταντίνο Τσιώπο και τον υπασπιστή του Συντονιστή , Γιάννη Χασάνη, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας με το νέο Συντονιστή συζητήθηκαν κυρίως θέματα πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας με την Πυροσβεστική η οποία κατέχει την τεχνογνωσία τόσο για την θωράκιση του δήμου όσο και για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων γεγονότων.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι η διαδικασία δημιουργίας αυτοτελούς τμήματος πολιτικής προστασίας στο δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται σε εξέλιξη και πολύ σύντομα θα αναλάβει δράση.

Καταλήγοντας, δήλωσε σίγουρος ότι η συνεργασία μεταξύ δήμου και πυροσβεστικής σε όλα τα επίπεδα μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί.

Δήμος Πωγωνίου: Υπογράφτηκε η σύμβαση για το Μνημείο Πεσόντων

 


Έναρξη εργασιών για ένα σπουδαίο έργο με συμβολικό χαρακτήρα για την αναγνώριση του  μεγαλείου της θυσίας των Ηρώων του Έπους ’40, που αποτελούσε ηθική δέσμευση του Δήμου Πωγωνίου.

 Ο λόγος για το Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» η υπογραφή της σύμβασης του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε» κ. Νικόλαο Σαρακατσάνο.

 Το Μνημείο Πεσόντων, που θα κατασκευαστεί στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή, θα αποδώσει τιμή στους 13.976 πεσόντες του Έπους του 1940 και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

«Είναι  μία σημαντική μέρα για το Δήμο Πωγωνίου που εκτελεί το χρέος του απέναντι στους Ήρωες που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και την Ελευθερία. Σε αυτά τα χώματα, στα οποία γράφτηκαν κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, οφείλαμε να τιμήσουμε έναν έναν τους 13.976  Ήρωες του Αγώνα.

Ευχαριστούμε τη Βουλή των Ελλήνων και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Κώστα Τασούλα για τη χρηματοδότηση μέρους του έργου» τόνισε κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24% και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία, βοηθητικούς χώρους και το χώρο στάθμευσης οχημάτων στο νότιο τμήμα παραπλεύρως του ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οποίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα 13.976 ονόματα των ηρώων πεσόντων.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ.. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Εκλογή Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΠΗ.

Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις κατά το Α’ εξάμηνο του 2024.

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 3.850 σε 45.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Ντούσκος» της Τ.Κ. Παναγιάς, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η & 2η, α/α 6): «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 32.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Βάλτος», Τ.Κ. Ωρωπού, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Επίσκεψη Ν. Φαραντούρη στο δήμαρχο Ιωαννίνων

 


Ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την ανάδειξη του ψηφοδελτίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές, Νίκος Φαραντούρης, επισκέφτηκε σήμερα το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές και τη σημασία που έχουν αυτές για τη θωράκιση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στις μέρες που ζούμε, όπου ακραίες φωνές ηχούν όλο και πιο έντονα ανά την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων έθεσε στον κ. Φαραντούρη δύο ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τον πρώτο βαθμό της, τα οποία οι ευρωβουλευτές οφείλουν να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους.

Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο των δήμων και το δεύτερο τη δυνατότητα απευθείας διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων από τους δήμους.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τέλη ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Βροντισμένης

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης για το Β’ εξάμηνο 2023 Κοινότητας Βροντισμένης με ημερομηνία λήξης 31-3-24.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΥΚΛΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ": Κοπή πίτας την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 17:00

 


Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 17:00, θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα (Αίθουσα “Δημητρίου Χατζή” – Παλιά Σφαγεία) η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου.

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Διαπίστωση απαρτίας

2. Εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής

3. Εκλογή 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή εκπροσώπων της στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
4. Εκλογή τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Γυναίκες και ουρολοιμώξεις: Τι προσφέρει το υαλουρονικό οξύ;

 


Συνήθως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασθενές άρα ευάλωτο, παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της ουρήθρας δεν αποβάλλονται άμεσα, αλλά εγκαθίστανται και προκαλούν φλεγμονή με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοίμωξης, που είναι συχνότερη στο γυναικείο φύλο.

«Οι γυναίκες τείνουν να μολύνονται συχνότερα επειδή η ανατομία της περιοχής είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων, καθώς οι  περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Ειδικότερα το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των ουρολοιμώξεων. Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με συχνουρία, καύσο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, στις νεαρές γυναίκες, ενώ δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης.

Παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη είναι διάφοροι όπως η κακή υγιεινή, συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές, η αντισύλληψη (χρήση διαφράγματος ή σπερματοκτόνων ουσιών) και ο σακχαρώδης διαβήτης», επισημαίνει ο κ. Στυλιανός Κοντός, MD, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου.



Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, ενώ υπολογίζεται ότι μετά την πρώτη, περίπου το 20% των νεαρών γυναικών θα έχουν υποτροπές. Μάλιστα κάθε επιπλέον επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Ανάλογα με το ιστορικό, ο γιατρός  μπορεί να δώσει κάποιες οδηγίες, για να μειωθούν τα επεισόδια ουρολοιμώξεων, όπως:

·         Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα

·         Χαμηλή δόση αντιβιοτικού κάθε μέρα για διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο

·         Μια δόση αντιβιοτικού πριν ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.