Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων:
Ανέδειξε τους αναδόχους για τα εξής έργα:
-Προμήθεια χρωμάτων διαγράμμισης επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος ΤΕΪΛΟΡΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕ.
Τοποθέτηση συρματοκιβωτίων προστασίας στον ποταμό Άραχθο στην θέση Χάνι - Καμπέραγα», προϋπολογισμού € 50.000. Ανάδοχος Δ. Τσομπίκος.
-Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου: " Ασφαλτόστρωση οδικών τμημάτων στο Δ.Δ. Φιλιππιάδας – Τσιμεντόστρωση αγροτικής οδού (Μπουσούλιζα) – Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Τύριας Δήμου Ζηρού)», προϋπολογισμού € 96.000.
-Επίσης με άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής:
Εγκρίθηκε η εκτέλεση εργασιών για τη συντήρηση-αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στη σήραγγα Καψάλα επί της Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων και σε οδοφωτισμούς επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας.
Εγκρίθηκαν δαπάνες για τον καθαρισμό της βλάστησης και των προσχώσεων σε κοίτες χειμάρρων της Π.Ε. Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 25.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κώστας Καψάλης: Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να παντρευτούν, μιας και δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο!

Ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Δολιανά.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης τα νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, δεν μπορούν να παντρευτούν, μιας και δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, έστειλε και έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΜΠΥΡΟΣ: Απάντηση προς τον ιστότοπο www.νεοπωγωνι.gr

ΒΗΣΣΑΝΗ 11/08/2016
Προς τον ιστότοπο www.ΝΕΟΠΩΓΩΝΙ.GR
ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το "ΝΕΟ ΠΩΓΩΝΙ" μου ... κάνει την τιμή και ασχολείται προσωπικά με μένα σαν πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας και για το επιτυχημένο κατά γενική ομολογία αντάμωμα των Πωγωνισίων ούτε λόγο δεν κάνει. Έτσι απέδειξαν οι διαχειριστές του ότι ούτε κάτι νέο ούτε κάτι ενωτικό θα προσφέρει στο χειμαζόμενο Πωγώνι.
Ακολουθούν κάποιοι τη γνωστή και καταδικαστέα παλαιά μέθοδο. Προσωπικές επιθέσεις, κριτική κακόπιστη, υιοθέτηση άκριτα κάθε συκοφαντίας, έργα και ημέρες μιας άλλης εποχής που παρά τον πακτωλό χρημάτων κανένα έργο πνοής δεν έγινε στο κυρίως Πωγώνι (χάθηκαν τα χρήματα από τα πυρόπληκτα, δεν έγινε το ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ κλπ παρά κάτι κουφάρια πολλών χιλιάδων ευρώ μαρτυρούν τις ... επιτυχίες).
Συνιστούμε χωρίς καμιά διάθεση αντιδικίας και αντιπαρερχόμεθα τα όσα μας πίκραναν, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ και πάλι ΕΝΟΤΗΤΑ και στήριξη των προσπαθειών των Πωγωνησίων φορέων και των Δημοκρατικά εκλεγομένων. Απομονώστε τις φωνές του διχασμού και της στείρας αντιπαράθεσης. Είμαστε λίγοι και αδύναμοι.
                                                         
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΜΠΥΡΟΣ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων
και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου
Από Βήσσανη Ορμώμενος

Υ.Γ. Ο λόγος δόθηκε από το προεδρείο της ημερίδας μόνο στους εισηγητές και στον εκπρόσωπο των σωμάτων ασφαλείας ως θιγέντες απο τα όσα αναφέρθηκαν για την πλημμελή ασφάλεια του Πωγωνίου. Αποφασίσθηκε να μη δοθεί ο λόγος στον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας και Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Αναγνώστου (εκπροσωπώντας την Ελληνική Αυγή) όπως και σε σύμβουλο του Δήμου μας κ. Δ. Ντότη για να μην δημιουργηθούν αντεγκλήσεις και να κλίση ομαλά και ενωτικά η Ημερίδα μας.  

Συλλήψεις στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων, για διάφορα αδικήματα, στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηπείρου, συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, έξι άτομα για διάφορα αδικήματα.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Χθες μετά τα μεσάνυκτα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη, ως προσωρινά υπεύθυνος, να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια από αρμόδια αρχή.
Χθες το μεσημέρι, στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, μία 27χρονη υπήκοος Ρουμανίας, διότι κατελήφθη να ενεργεί παράνομο έρανο, με τη μορφή δωρεών ενώ στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντυπα και το χρηματικό ποσό των (22,10) ευρώ.
Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα, στην Κυράτσα Άρτας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίας με λαθραίο καπνό, συνολικού βάρους ενός κιλού.
Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα, στη Φιλοθέη Άρτας, από αστυνομικούς της του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ένας 35χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, να λειτουργεί ζωντανή μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου καθώς και τους όρους λειτουργίας του καταστήματος.
Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ένας 32χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη ως προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, να λειτουργεί μουσική έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου .

Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα, στη Φιλιππιάδα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 27χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη ως ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, να λειτουργεί μουσική έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.

Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου: Ομαδική βάπτιση και η φετινή καλοκαιρινή γιορτή των παιδιών μας παιδιών την Τετάρτη 17 Αυγούστου, ώρα 12:00 στην εκκλησία της Θεοτόκου Πωγωνιανής

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Άσβεστη η μνήμη για τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων για το ολοκαύτωμα του χωριού από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του - κατεστραμμένου από τους Ναζί - Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων και περιελάμβανε έκθεση με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από την καταστροφή του χωριού και προβολή ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων.
Ο κ. Καραγιάννης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους στοιχεία του φακέλου που κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2016 στον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Το πρωτότυπο υλικό του φακέλου αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη και αφορά τις ναζιστικές θηριωδίες που διέπραξε στο Νομό Ιωαννίνων τα καλοκαίρια του '43 και του '44 η 1η Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών Εντελβάις.

"Ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής δράσης της μεραρχίας Εντελβάις στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 322 καμένα χωριά, 6.804 κατεστραμμένα σπίτια και 2.660 δολοφονημένους άμαχους πολίτες" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας πως "Οι σκηνές αποκάλυψης που διαδραματίστηκαν στα χωριά του νομού μας (Κεφαλόβρυσο, Λιγκιάδες, Μουσιωτίτσα, Αγία Αναστασία, Μηλιά Μετσόβου, Γρεβενίτι, Αηδονοχώρι, κ.ά.) είναι ίδιες με αυτές που εκτυλίχθηκαν σε πολλά ακόμη χωριά της Ηπείρου, όπως και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, που ζήσανε την ναζιστική θηριωδία". 
Επισήμανε δε με έμφαση πως "Ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη σ’ αυτούς που διαπράξανε αυτά τα εγκλήματα κατά αμάχου πληθυσμού. Αυτό ίσως είναι το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων και αποτελεί όνειδος για ολόκληρη την ανθρωπότητα". 

ΕΠΣΗΠ: Οι όμιλοι της Β' Ερασιτεχνικής Νομού Ιωαννίνων

Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΠΣΗΠ, με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, χώρισε τις ομάδες στους δύο ομίλους της Β' κατηγορίας οι οποίοι θα αποτελούνται από δεκαέξι ομάδες.
Αναλυτικά οι δύο όμιλοι:
Α' όμιλος: Νησί, Π.Α.Ο. Κόνιτσας, Σταυράκι 2009, Πανζαγορισιακός, Π.Α.Ο. Ιωαννίνων, Πωγωνάτος, Α.Π.Ο.Ε.Λ., Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά, Α.Ε. Γιάννενα, Απείθαρχος, Ζωοδόχος, Κρύα, Περίβλεπτος, Κόντσικα, Κεφαλόβρυσο, Βουνοπλαγιά.
Β' όμιλος: Πλατανιά, Δαφνούλα, Πράμαντα, Μέτσοβο, Πεδινή, Ελληνικό, Ολυμπιακός Βοτανικού, Αετορράχη, Χαροκόπι, Δροσοχώρι, ΠΑΣ Πηγών Λούρου, Κοσμηρά, Ηλιόκαλη, Ασβεστοχώρι, Μικρασιάτες, Χαραυγή.

Η κλήρωση του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί την Δευτέρα 22 Αυγούστου στα γραφεία της ΕΠΣΗΠ και η έναρξη του έχει οριστεί για τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα και Προστασία μας



Αριθ.  Πρωτ.: 73
Εν Δελβινακίω τη 1η Αυγούστου 2016
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  192α
ΘΕΜΑ: Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα και Προστασία μας.

         
 Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
          Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η κατ’ εξοχήν εορτή προς τιμήν της Παναγίας μας. Οι Ορθόδοξοι πιστοί ευλαβούνται πολύ την Θεοτόκο. Και σπεύδουν στους Ναούς των πόλεων, στα ταπεινά εξωκκλήσια της υπαίθρου, στα πάμπολλα Μοναστήρια, που έχουν ιδρυθή προς τιμήν της, για να προσευχηθούν και να καταθέσουν στην χάρη της τα πολλά και, συχνά πιεστικά, προβλήματα που τους απασχολούν. Γιατί η Παναγία είναι η Μητέρα και η θερμή Προστάτις και Βοηθός όλων των Χριστιανών.
-Β-
           Όμως, ο Δεκαπενταύγουστος μας πηγαίνει εβδομήντα έξη χρόνια πίσω, στην Τήνο, στο 1940, στο έτος – σταθμό της νεώτερης Ιστορίας μας. Στο λιμάνι του νησιού βρίσκεται, ανάμεσα στα άλλα πλοία, το αντιτορπιλλικό «ΕΛΛΗ», που έχει έλθει κι’ αυτό για να αποδώση τιμές στην Παναγία. Οι προσκυνητές, κοσμοπλήμμυρα, με φανερή την ευλάβεια στα πρόσωπά τους. Ψαλμοί και ύμνοι αναπέμπονται, ενώ η ευωδιαστή οσμή του θυμιάματος γεμίζει με ιλαρότητα την ατμόσφαιρα.
-Γ-
          Αίφνης, μια τορπίλλη από υποβρύχιο «αγνώστου εθνικότητος», όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για λόγους σκοπιμότητος, χτύπησε την «ΕΛΛΗ». Κι’ άλλη μια, χωρίς να βρη τον στόχο της, εξερράγη στην προκυμαία. Όλοι οι Έλληνες διαισθάνθηκαν ότι το «αγνώστου εθνικότητος» υποβρύχιο ήταν Ιταλικό, και ότι η ύπουλη εκείνη επίθεση ήταν προοίμιο του πολέμου, που δεν θ’ αργούσε ν’ αρχίση. Κι’ ενώ η Ιταλία θέλησε μ’ αυτή την άνανδρη ενέργεια να τρομοκρατήση τον Ελληνικό Λαό, έγινε το αντίθετο : Οι Έλληνες πίστεψαν ακράδαντα, ότι η «υβρισμένη Παναγία της Τήνου» θα τιμωρούσε τον άνανδρο δολοφόνο παραδειγματικά.
-Δ-
Κι’ η ώρα που όλοι περίμεναν ήλθε στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ηγεσία, Στρατός και Λαός, ενωμένοι όλοι «σαν μια γροθιά», αγωνίστηκαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου υπέρ βωμών και εστιών, με πίστη στο Θεό και στην βοήθεια της Παναγίας. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι φαντάροι μας έλεγαν πως έβλεπαν μια μεγάλη γυναικεία μορφή να σκεπάζη με τα πέπλα της το ελληνικό Στράτευμα. Γι’ αυτό και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, πίσω από τις μικρές εικόνες της Γλυκοφιλούσας, οι οποίες μοιράστηκαν στο Μέτωπο σε όλο το Στρατό μας, έγραφε ιδιοχείρως : «Νικηταί υπό την σκέπην της Παναγίας».
-Ε-
«Υπό την σκέπην της Παναγίας» ολόκληρο το Έθνος τότε. Αλλά και σήμερα είναι ανάγκη να βρισκώμαστε όλοι οι Έλληνες κάτω από την σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γιατί, σήμερα, το σκάφος του Έθνους το χτυπάνε δυνατοί άνεμοι και ισχυρές τρικυμίες από το πνεύμα της απιστίας, της «ύβρεως» και της ποικίλης διαφθοράς. Η ακριτική Μητρόπολή μας, συνεχίζοντας με τις μικρές της δυνάμεις, το έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, καλεί κι’ εφέτος όλους τους πιστούς σ’ ένα στρατόπεδο προσευχής, στην πανάρχαια Ιερά Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, στην Αγρυπνία του Δεκαπενταυγούστου.
-ΣΤ-
Η Αγρυπνία θα αρχίση στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου και θα τελειώση το πρωί, γύρω στις 5.30 της 15ης Αυγούστου. Όλοι πρέπει να δώσουμε το «παρών» στην ολονύχτια αυτή προσευχή. Ένας στρατός προσευχής θα γίνη δεκτός από την Παναγία μας. Κι’ εκείνη, σαν Μητέρα στοργική που είναι, θα μεσιτεύη προς τον Υιό της, τον Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε Εκείνος να δίνη λύσεις στα προβλήματά μας, αφού «πολύ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».
Χρόνια πολλά και άγια. Η Παναγία βοήθειά μας.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
 Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Βήσσανη Πωγωνίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι τη Δευτέρα 15 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει παραδοσιακό πανηγύρι τη Δευτέρα 15 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία στη Βήσσανη Πωγωνίου.

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει παραδοσιακό τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πανηγύρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει το μεσημέρι παραδοσιακό τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πανηγύρι, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου.

Παρακάλαμος: Party στο Plegma Cafe Bar, την Κυριακή 14 Αυγούστου


ΣΙΤΑΡΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Αυγούστου

Στην Παναγιά της Σιταριάς θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό τραπέζι  τη Δευτέρα 15 Αυγούστου.

Το βράδυ της Δευτέρα  15 και την Τρίτη 16 Αυγούστου, το γλέντι θα γίνει στην πλατεία του χωριού.

Κτίσματα Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου


Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, στα Κτίσματα Πωγωνίου.
Κλαρίνο: Χρήστος Ξιούρας
Τραγούδι: Παναγιώτης Οικονόμου

Ντέφι: Bilias Kokkinopoulos

ΡΙΑΧΟΒΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 14 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 14  Αυγούστου στο Ριάχοβο Πωγωνίου.